Är ridning friskvård eller inte? Svaret är nog självklart för de flesta som håller på med hästar, men faktum är att det även finns forskningsresultat som stödjer ja-sidan.
Text: Sara Slottner
Foto: Adobe Stock
Ett sätt att mäta välmående hos människor är att använda begreppet ”känsla av sammanhang”. Den som kom på uttrycket menade att det är detta som gör att vissa klarar vardagens motgångar bättre – och han utvecklade ett sätt att mäta det. I en studie från Lunds universitet undersöktes känslan av sammanhang hos ungdomar.
Hästarna ger mening
Det visade sig att de som ägnade sig åt ridning hade en större känsla av sammanhang än de som ägnade sig åt någon annan idrott. Lägst hamnade de som inte sysslade med idrott alls. Även när det gällde att se mening i tillvaron hamnade ridning klart i topp.
Artikelförfattaren skriver att hästen därför skulle kunna vara ”en faktor som gör att människor håller sig friska”. ”Eftersom skillnaderna blev markanta och statistiskt säkerställda skulle man kunna hävda att hästen kan ses som en hälsofrämjande faktor.”
Det finns självklart även en fysik aspekt vad gäller att hålla på med hästar och ridning. Ridningen behöver inte vara tuff alls för att det ska märkas i ryttarens kropp. Hästens rörelser fortplantar sig genom kroppen och i skritt rör sig höfter, knän och fotleder på ett likartat sätt som när man går. Ridningen tränar bland annat upp ryttarens bålstabilitet och balans.
Vanliga knegare har häst
Ett av argumenten mot att ridning ska räknas som avdragsgill friskvård är att det är en ”rikemanssport” och att den således inte borde få del av statliga medel. Det argumentet har motbevisats i en studie från Uppsala universitet, där man kartlade vad hästägarna i Leksands kommun arbetade med.
Det visade sig att 40 procent var ”arbetare” – till exempel lagerarbetare, lokalvårdare, barnskötare och undersköterskor. I studien var det 30 procent som klassades som ”tjänstemän”, vilket dominerades av yrken som lärare och sjuksköterskor.
20 procent av hästägarna var egenföretagare och 10 procent lantbrukare, vilket var mycket högre siffror än hos befolkningen i kommunen i stort. Hos egenföretagarna dominerade de som annars skulle klassas som ”arbetare” men som hade eget företag, till exempel byggare eller skogsmaskinförare.
”Att bilden av hästägargruppen såsom dominerad av de högre samhällsklasserna inte verkar stämma, åtminstone inte för Leksands del, bekräftas också av jämförelsen av utbildningsnivå. Andelen som har eftergymnasial utbildning är något lägre bland hästägarna (22 procent) än i befolkningen i Leksands kommun som helhet (27 procent)”, skriver artikelförfattaren.
Välj rätt föräldrar eller jobba stenhårt
Efter påståendet om rikemanssport kan det komma en åsikt om att man måste har rika föräldrar för att komma någon vart i ridsporten. Förutom att vi har flera ryttare på elitnivå som är levande bevis på motsatsen, så finns det en intressant artikel i ämnet från 2015.
I studien har man undersökt vad ungdomar på hög nivå inom många olika idrotter har för hemförhållanden, bland annat vad deras föräldrar jobbar med.
Det visade sig att båda föräldrarna till de framgångsrika unga idrottarna hade högre utbildning än genomsnittet, vilket har visats tidigare i internationella studier. Det var alltså inget som utmärkte ridsport specifikt.
Artikelförfattarna skriver att ”fram växer en bild där ekonomiska resurser och en stödjande familj tycks vara en nödvändighet för att kunna göra idrottskarriär”. Det är alltså en fördel att familjen har god ekonomi, oavsett vilken sport du vill bli bäst på. Men som bekant är det inte avgörande.
Den som vill slipa ytterligare på sina argument, i kampen för att ridning ska godkännas som avdragsgill friskvård, kan läsa studierna via länkarna här nedanför.
Referenser:
Mohlin, E. 2011. Hästen som hälsofrämjande faktor, en komparativ studie utifrån flickors känsla av sammanhang. Lunds universitet. http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1975566&fileOId=1975568
Tillberg Mattsson, K. 2004. Hästar lockar kvinnor till landsbygden – en studie av hästägare och hästgårdar i Leksands kommun. Uppsala Universitet, Institutionen för bostads- och urbanforskning, arbetsrapport nr. 45. https://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:130234/FULLTEXT01.pdf
Linnér, S., Fahlström, P.G., Gerrevall, P. & Glemme, M. 2015. I föräldrars spår för framtids segrar. Svensk idrottsforskning 4/2015. http://centrumforidrottsforskning.se/wp-content/uploads/2015/12/SVIF-4-2015-I-foraldrars-spar-for-framtids-segrar.pdf
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!