Det finns många studier som visar att olika typer av lösdrift och grupphållning är bättre för hästar än att stå ensamma i en box. Men eftersom en majoritet av hästarna i dag står på box bestämde sig franska forskare för att titta på vilka faktorer som ändå gör boxen mer uthärdlig. Deras resultat var dock inte så upplyftande. De effekter som gick att åstadkomma var små och till synes deprimerade hästar var vanligare än man trodde.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Forskningsinstitutet INRA (L'Institut national de la recherche agronomique) i Frankrike ligger i topp både i Europa och i världen när det gäller forskning om djur och lantbruk. Bland annat är de stora när det kommer till hästforskning och har till exempel haft forskningsprojekt om hästutfodring tillsammans med SLU.
En grupp forskare på INRA har studerat hästars välmående, deras mål var från början att identifiera faktorer som gör att hästar som står uppstallade i traditionella boxar mår bättre. De undersökte effekten av tolv sådana faktorer och hur de påverkade hästarnas beteendemönster.
Beteendestudier kräver ofta ganska mycket resurser och tar lång tid, här kommer fördelen med en så stor aktör som INRA in. I studien observerades 187 hästar under 50 dagar, vilket ger ett omfattande material att analysera.
Allvarligt med likgiltigt beteende
Det finns olika sätt att mäta hästars välfärd. Forskarna på INRA valde att titta på fyra välkända beteenden som har använts en hel del i forskning tidigare – förekomst av stereotypier (beteendestörningar), aggression mot människor, förekomst av stressrelaterade beteenden samt likgiltighet eller avstängdhet mot omgivningen.
De flesta som umgås med hästar känner säkert snabbt igen de tre första, medan den sista kanske passerar utan att man reflekterar över om hästen mår dåligt. En häst som är likgiltig och inte reagerar på sin omgivning på det här sättet har en speciell kroppshållning – med nacken i rygghöjd, fixerad blick och statisk huvud- och öronposition. Just den kroppshållningen har kopplats ihop med symtom som hos människor tyder på exempelvis depression och tros kunna medföra allvarliga hälsorisker i längden. Förutom att den självklart tyder på att hästen inte mår bra här och nu.
Alla fyra beteendekategorier som forskarna valde att studera har i flera tidigare studier visat sig ha ett samband med uppstallning i individuella boxar.
Halm eller fönster
Eftersom individuella boxar fortfarande är det mest populära sättet att stalla upp hästar ville forskarna alltså undersöka hur miljön kring hästarna ändå kunde göras så bra som möjligt. Man tittade därför på till exempel val av strömaterial, tillgång till fönster, utfodring samt hur mycket och i vilken disciplin hästen användes.
Få av de totalt tolv olika faktorerna som undersöktes hade någon synbar effekt på hästarnas välfärd. Tre saker hade ändå en liten positiv effekt – halm som strömedel, öppningsbara fönster ut mot gården och mindre mängd kraftfoder. Men effekterna av dem var begränsade, ju längre hästen hade levt i sin miljö desto större var risken att den stängde av och blev likgiltig. Det sambandet var tydligt.
”Det viktigaste resultatet från den här studien är att majoriteten av de testade faktorerna inte hade någon påverkan på beteendemönstren, särskilt när det gällde likgiltighet och stressrelaterade beteenden. Det tyder på att det skulle krävas drastiska förändringar i miljön och skötseln för att höja välfärden hos djur”, skriver forskarna i diskussionsdelen av sin artikel.
Ett liv i box
Ju äldre hästarna var, om de hade stått uppstallade i box hela sitt vuxna liv, desto vanligare var det med ett beteende som tyder på depression. Mer än fem procent av hästarna mellan 16 och 20 år uppvisade de här tecknen. Många av världens hästar lever så här, även om det i Sverige finns regler för att de ska få socialisera med andra hästar och röra sig fritt i hagen. Den här forskningen stärker ytterligare vikten av att den regeln finns.
”För att behålla hästarnas välfärd verkar det nödvändigt att tillåta fri rörelse, interaktioner med artfränder och möjligheten att äta grovfoder så ofta som möjligt, för att säkerställa att man tillfredsställer artens beteendemässiga och fysiska behov” skriver forskarna.
Referens:
Ruet, A.; Lemarchand, J.; Parias, C.; Mach, N.; Moisan, M.-P.; Foury, A.; Briant, C.; Lansade, L. Housing Horses in Individual Boxes Is a Challenge with Regard to Welfare. Animals 2019, 9, 621.
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!