Hästar används sedan länge för att utvinna olika typer av mediciner till människor. Serum från hästar används till exempel för att producera en typ av motgift till personer som har blivit bitna av giftiga ormar eller stungna av skorpioner. Nu används tekniken för att utveckla behandling för covid-patienter och snart är de kliniska studierna klara.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Forskare i Argentina beskrev i början av sommaren immunoterapi som ett lovande medel i kampen mot covid-19. Tanken är att ta plasma från personer som redan har utvecklat antikroppar och genom en transfusion till en person som insjuknat hjälpa denne att tillfriskna. Problemet med det här är bland annat tillgången till donatorer.
Forskarna är överens om att vaccin är den främsta lösningen långsiktigt, men menar att den här typen av behandling också kan ha sin plats, inte minst om vaccin inte finns att tillgå eller om en sjuk person inte är vaccinerad.
Häst producerar antikroppar
För att komma runt problemet med brist på plasma med covid-antikroppar har forskarna börjat utvinna antikroppar från hästar, genom att använda den infrastruktur som redan finns för att producera bland annat serum för behandling av ormbett. De områden där hästserum redan har använts på det här viset i decennier speglar var i världen forskningen om att använda dem i behandlingen av covid-19-patienter nu bedrivs. Exempelvis Argentina, Costa Rica, Indien och Brasilien, som alla har giftiga ormar, spindlar eller skorpioner i sin vardag, har nu kommit med studier på området. Nya tekniker har gjort att man kan utvinna en renare produkt ur hästarnas serum, vilket minskar risken för biverkningar hos den som får dem.
Utvinner plasma
Praktiskt går det till så att hästarnas hälsostatus, inklusive blodprov, kontrolleras noggrant. Det protein som ska trigga hästarnas immunrespons injiceras flera gånger enligt ett förutbestämt schema. När hästarna sedan har producerat antikroppar tappas de på blod tre dagar på raken, sex liter blod per gång. Eftersom det är serumet man vill åt så återförs sedan röda blodkroppar till hästarna, på samma sätt som när människor donerar blodplasma.
Forskarna i Argentina rapporterar stark respons från immunförsvaret hos hästarna som används. De samlade serum från två hästar dag 34 i den uppsatta planen för immunisering, då hade hästarna sprutats fyra gånger (dag 0, 14, 23 och 28) med det covid-19-preparat som man hade tagit fram för ändamålet. Efter en sedvanlig rening av serumet, så att det ska kunna användas som en säker produkt till människor, kunde det sedan gå direkt in i kliniska tester.
Högpotent
De argentinska forskarna beräknar att produkten från hästar är runt 50 gånger mer potent för att neutralisera covid-19-virus än vad den som kommer från en tillfrisknad person är. Vid användning av plasma från människor har man sett att behandling av patienter som redan ligger på intensiven bara har haft lite effekt, vilket har gjort att den begränsade mängd plasma som finns har prioriterats till personer i ett tidigare skede av sjukdomen.
Produkten som genereras från hästar är relativt enkel och billig att ta fram, vilket är en fördel särskilt i länder med svag ekonomi och för att ta fram en större mängd.
I kliniska tester
Även forskare i Costa Rica tog snabbt sina erfarenheter av att arbeta med serumframställning med hjälp av hästar och överförde dem till att arbeta med covid-19. De rapporterar att hästarna inte visade några tecken på påverkan, och utvecklade maximal nivå av antikroppar efter sju veckor. Även här verkar slutprodukten mer potent än den som utvinns från mänskliga donatorer, forskarna i Costa Rica rapporterar 80 gånger så hög kapacitet för att neutralisera covid-19. Forskare i Brasilien rapporterar över 100 gånger så hög kapacitet.
Argentina påbörjade kliniska försök på covid-patienter på 18 sjukhus i Argentina i somras, och de första resultaten förväntas komma när som helst. Även Brasilien och Costa Rica ska vara igång med sina tester. Precis som när det gäller all forskning kring covid-19 är det snabba puckar, och mycket av de artiklar som har publicerats är så kallade preprints, det vill säga de har ännu inte granskats enligt de rutiner som normalt föregår en publicering. I det här fallet har man prioriterat att få ut resultat så att andra forskare, och klinisk personal, kan ta del av dem.
Luis Eduardo R. Cunha, Adilson A. Stolet, Marcelo A. Strauch, Victor A. R. Pereira, Carlos H. Dumard, Andre M. O. Gomes, Patrícia N. C. Souza, Juliana G. Fonseca, Francisco E. Pontes, Leonardo G. R. Meirelles, José W. M. Albuquerque, Carolina Q. Sacramento, Natalia Fintelman-Rodrigues, Tulio M. Lima, Renata G. F. Alvim, Federico F. Marsili, Marcella Moreira Caldeira, Luisa M. Higa, Fábio L. Monteiro, Russolina B. Zingali, Guilherme A. P. de Oliveira, Thiago M. L. Souza, Amilcar Tanuri, Andréa C. Oliveira, Herbert L. M. Guedes, Leda R. Castilho & Jerson L. Silva. 2020. Potent neutralizing equine antibodies raised against recombinant SARS-CoV-2 spike protein for COVID-19 passive immunization therapy. bioRxiv 2020.08.17.254375; doi: https://doi.org/10.1101/2020.08.17.254375
Guillermo León, María Herrera, Mariángela Vargas, Mauricio Arguedas, Andrés Sánchez, Álvaro Segura, Aarón Gómez, Gabriela Solano, Eugenia Corrales-Aguilar, Kenneth Risner, Aarthi Narayanan, Charles Bailey, Mauren Villalta, Andrés Hernández, Adriana Sánchez, Daniel Cordero, Daniela Solano, Gina Durán, Eduardo Segura, Maykel Cerdas, Deibid Umaña, Edwin Moscoso, Ricardo Estrada, Jairo Gutiérrez, Marcos Méndez, Ana Cecilia Castillo, Laura Sánchez, José María Gutiérrez, Cecilia Díaz & Alberto Alape. 2020. Development and pre-clinical characterization of two therapeutic equine formulations towards SARS-CoV-2 proteins for the potential treatment of COVID-19. bioRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2020.10.17.343863
Zylberman, Vanesa, Sanguineti, Santiago, Pontoriero, Andrea, Higa, Sandra V. Cerutti, Maria Laura et al. 2020. Development of a hyperimmune equine serum therapy for COVID-19 in Argentina; Medicina (Buenos Aires); Medicina (Buenos Aires); 80; Supl. III; 6-2020; 1-6
Gajanan Sapkal, Anil Yadav, Gururaj Rao Deshpande et al. 2020. Development of equine antisera with high neutralizing activity against SARS-CoV-2, 29 September 2020, PREPRINT (Version 1) available at Research Square
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!