De svenska fälttävlansryttarna har varit i Falsterbo och laddat inför OS. Men hur farligt är terrängprovet, som ibland har kallats för världens farligaste sport, egentligen? Därom tvistar de lärde.
Text: Sara Slottner
Foto: Tomas Holcbecher
Denzil O'Brien, en forskare från fälttävlanslandet Australien, har gått igenom forskning för att se hur skadestatistiken presenteras – och vad siffrorna egentligen säger om riskerna med ”den kompletta tävlingen” (fälttävlan heter concours complet på franska, vilket betyder just detta).
Forskningen om skador och omkullridningar i fälttävlan tog fart efter 1999, då fem ryttare dog inom några månader under tävlingar i Storbritannien. De flesta avled efter rotationsfall. O'Brien har hittat 38 dödsfall under terrängprovet mellan 2000 och 2015, varav åtminstone 27 orsakades av just rotationsfallen.
Bristfällig dokumentation
Ett av problemen med forskningen är att det ofta är bristfällig dokumentation kring hur olyckan har gått till och vilka förutsättningar som rådde under tävlingen. Det kan till och med vara så att det i sjukvårdens rullor står registrerat att en viss skada uppkommit i samband med någon hästaktivitet, men inte vilken gren eller vid vilket moment. Samma utmaning finns till exempel för forskare som försöker få fram data om skador vid vintersporter. Folk åker ju skidor både på tävling och för skojs skull.
Reglerna har ändrats
I ett försök att öka säkerheten ändrades reglerna 2008/2009, så att ryttare som fallit inte längre får fortsätta. Det finns ett par skräckexempel i OS-historien där ryttare har fortsatt, och vunnit guld, trots att de med facit i hand inte borde ha gjort det.
Ett extremfall är den australiske ryttaren Bill Roycroft, som fick flera frakturer och en allvarlig hjärnskakning under terrängprovet vid OS i Rom 1960. Han satt upp och red färdigt banan, för att sedan direkt flygas till sjukhus. Men dagen efter åkte han från sjukhuset för att genomföra banhoppningen. Han tävlade med armen i mitella och hjälpte sitt lag till en guldmedalj.
Gillian Rolton, också hon från Australien, ramlade av när hennes häst halkade under Atlanta-OS. Hon bröt nyckelbenet och några revben. Gillian satt upp och fortsatte rida, men föll igen vid ett vattenhinder eftersom hon inte kunde använda vänsterarmen alls. Hon satt upp igen och klarade resterande 15 hinder, ridande med bara en hand. Ryttaren vägrade ta smärtstillande eftersom hon kanske skulle behöva ställa upp för laget i banhoppningen dagen efter. Det visade sig inte behövas, laget vann en guldmedalj ändå, och hon kunde få ordentlig vård.
Ryttare är av hårt virke
”Bill Roycroft och Gillian Rolton demonstrerar båda att utsikten till en olympisk guldmedalj är en förstklassig smärtlindrare”, skriver O'Brien i sin rapport. Men ingen av dem skulle alltså ha fått fortsätta sin ritt med dagens regler.
Frågan är hur man egentligen ska se på – och beräkna – riskerna i fälttävlan. Den forskning som hittills har gjorts har använt olika metoder, vilket gör det svårt eller omöjligt att jämföra statistiken. Ett sätt har varit att helt enkelt jämföra antalet fall med antalet deltagare. Annars kan man mäta antalet skador i förhållande till antalet deltagare eller i förhållande till antalet timmar aktiviteten tar.
I en svensk studie redovisades skadefrekvensen som antalet skador per timme och den blev då 0,35 skadehändelser per 1.000 timmar terrängprov för erfarna ryttare. I en studie från Australien försökte man i stället beräkna antalet skador per språng, eller försök till språng. Då landade man på 0,2 skador per 1.000 försök till språng.
Sedan finns det även mer komplexa modeller där man tar hänsyn till saker som kombinationen av häst och ryttare, ryttarens erfarenhet och faktorer som bidrog till skadan. Det kräver ett betydligt mer grundligt arbete och måste ofta kombineras med till exempel enkäter till ryttarna.
FEI har sedan 2000 använt antalet fall i proportion till antalet deltagare. Deras statistik visar ett fall per 18 starter mellan 2005 och 2014.
Världens farligaste sport?
I en mycket uppmärksammad studie från Australien räknades skadefrekvensen per deltagare till 0,88 procent, vilket var rejält mycket högre än för exempelvis motorsport (0,24 procent). Studien är flitigt citerad och är den egentliga orsaken till att fälttävlan ibland kallas världens farligaste sport.
O'Brien pekar på problemet med att jämföra skadestatistik från fälttävlan och motorsport, eftersom skaderisken i terrängprovet är så uttalat koncentrerad kring hindren medan den i motorsport är mer jämnt fördelad över banan. En motorcyklist utsätter sig för en hög risk konstant under hela loppet, det gör inte en fälttävlansryttare.
Men O'Brien skriver också insiktsfullt om hästar och riskerna med att umgås med dem. ”De kan färdas väldigt snabbt, och stanna och byta riktning på mindre än en sekund; de kan bitas, sparkas, krossa och klämma – och det är innan man ens har suttit upp.”
Referenser:
O'Brien, D. 2016. Look Before You Leap: What Are the Obstacles to Risk Calculation in the Equestrian Sport of Eventing? Animals 2016, 6(2), 13; doi:10.3390/ani6020013 http://www.mdpi.com/2076-2615/6/2/13/htm
Fédération Equestre International. FEI Eventing Final Statistics report 2014. http://www.fei.org/system/files/FEI_StatisticsReport_2005-2014_v10.pdf
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!