Infällt syns mundelarna på Strongylus vulgaris, fotograferade i mikroskop.
Sedan rekommendationerna om att inte avmaska rutinmässigt infördes har andelen hästar som bär på en av de farligaste inälvsparasiterna, Strongylus vulgaris, mångdubblats. Från 5 till 26 procent på tio år!
Text: Sara Slottner
Foto: Adobe Stock (häst) och Wikimedia (parasit)
Blodmasken är hästens vanligaste inälvsparasit och det finns 40 olika sorter. De delas upp i små och stora blodmaskar, Strongylus vulgaris är en av de stora blodmaskarna och den är en av hästens farligaste parasiter. Masken lever i blodkärlen i hästens fodersmältningskanal och förstör dem. En infekterad häst kan få blodbrist, kolik och till och med dö av infektionen.
Larverna övervintrar på betet och om det har varit en stabil vinter med snö klarar de sig bra. Skulle vädret däremot växla fram och tillbaka har de svårare att överleva. De kan också övervintra i en häst som har blivit infekterad i slutet på förra betessäsongen, då börjar ägg att spridas efter ett halvår.
I ett träckprov räknas antalet ägg från blodmask. Men för att se vilken sorts blodmask det handlar om måste det göras en odling.
Ville hejda resistensutvecklingen
På 70-talet var nästan alla hästar infekterade med Strongylus vulgaris. När man började avmaska rutinmässigt minskade förekomsten snabbt och i slutet på 90-talet var den knappt fem procent. Efter det gjordes systemet om, för att motverka att parasiterna blev motståndskraftiga mot avmaskningsmedlen.
I ett examensarbete från SLU har veterinärstudenten Elin Werell gjort en omfattande studie för att se om blodmaskarna har kommit tillbaka under de omkring tio år som hästarna har avmaskats endast vid behov, och om det skiljer sig beroende på var i landet hästen finns.
Hon använde träckprov från 56 gårdar, fem hästar på varje gård. Gårdarna var utspridda över landet med 20 i Götaland, 19 i Svealand och 17 i Norrland.
Mångdubblad förekomst
Resultatet av odlingen i Elin Werells studie visar att förekomsten av Strongylus vulgaris har mångdubblats sedan avmaskningen blev mer restriktiv, nu fanns den hos 26 procent av hästarna. I söder var det 33 procent av individerna som bar på masken, medan det i norr bara var 15 procent. 66 procent av gårdarna i studien hade någon häst som bar på Strongylus vulgaris.
Det var vanligare med ägg från blodmask i träckprover från hästar i södra Sverige, där var det även högre andel ägg i träckproven från positiva hästar. Medelvärdet antal ägg per gram träck (EPG) var 540 i Götaland, 335 i Svealand och 317 i Norrland. Majoriteten av hästarna låg mellan 50 och 200 EPG.
Däremot var det ingen skillnad beroende på hur gamla hästarna var.
Rutinmässig avmaskning inte ett alternativ
Hästägarna fick svara på en enkät i samband med att de lämnade in träckproven. Den visade att det var vanligast att göra träckprov varje år samt att avmaska efter råd från veterinären, den substans som oftast användes var ivermectin.
Blodmasken var vanligast hos de hästar som inte hade avmaskats på minst två år, en tumregel är att bara avmaska hästar som har mer än 200 EPG blodmask i träckprovet. ”I den här studien hade nästan lika många hästar som var positiva för Strongylus vulgaris under 200 EPG som över 200 EPG”, skriver Elin Werell och fortsätter:
”Därmed går det inte att dra någon slutsats om att högt EPG indikerar Strongylus vulgaris, utan positiva hästar kan finnas i alla EPG-intervall. Således bör träck från alla hästar odlas för att identifiera förekomst av S. vulgaris. Genom riktad avmaskning av infekterade individer kan man sedan förhindra vidare spridning i gräshagar.”
I hennes studie hade bara 15 av de 56 gårdarna tidigare beställt odlingar för att se om det fanns stora blodmasken.
Elin Werell avslutar med att fråga sig om det skulle vara bättre med rutinmässig avmaskning igen, för att få ner förekomsten av Strongylus vulgaris. Men hon konstaterar att ”på grund av växande resistensproblematik är detta inte ett alternativ i dag”.
Referens:
Werell, E. 2017. Prevalens av Strongylus vulgaris. Sveriges lantbrukuniversitet, Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap. Examensarbete 2017:49.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
Den belgiska distanstränaren, och tidigare landslagsledaren, Pierre Arnould har stängts av i 20 månader och fått böter för att ha förfalskat i hästpass.
Använde en veterinärs stämpel för att ge sken av att hästar vaccinerats
Under fredagen meddelade det brittiska kungahuset att prins Philip, drottning Elisabeths make, avlidit 99 år gammal.
I veckans tävling, i samarbete med Schockemöhle Sports, kan du vinna ett par sprillans nya ridbyxor som både är stilrena och bekväma.
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har blivit föräldrar. Det är International Jumping Riders Club som berättar om den glädjande nyheten.
Babyboomen bland hoppeliten fortsätter – Guerdat blev pappa tidigare i veckan
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje.
Det är dags att välkomna ett gäng med nya experter till Hippson.se. Den första att presenteras är ingen mindre än tränaren Lennart Lindelöw.
"Det absolut roligaste med att vara tränare är följa elevernas utveckling"
Louise Chatteli och hästen Hannibal brukar besöka sjuka barn. På grund av spridningen av EHV-1 kan hon inte bedriva sin verksamhet i nuläget.
Rider alla hoppryttare i snabb galopp och dressyrryttare i ”möösgalopp”? Kajsa Boström menar att rätt utbildade ryttare väljer rätt tempo till det de ska göra.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!