Typiskt fuxmärr! Vem har inte hört det? Men nu har forskare visat att vi är onödigt hårda mot våra rödhåriga damer.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Forskare från University of Sydney i Australien har undersökt hur hästägare tänker kring hästens beteende, och har sedan kopplat det till kön. Av de drygt 1 200 personer som deltog i studien föredrog de flesta valacker framför hingstar och ston. Valacker anses vara lättare att ha att göra med, både från marken och uppsuttet. Men forskarna menar att de förutfattade meningar vi har om ston kan vara orättvisa. Baserat på upplevelserna från personerna i undersökningen fanns nämligen ingen skillnad alls i beteende under ryttare mellan ston och valacker. De enda skillnaderna man kunde se var att valackerna lite oftare tuggade på grimskaft och täcken, medan stona var något svårare att fånga i hagen.
Finns ingen relation mellan färg och beteende
Risken är att vi förutsätter att stoet ska vara svårare att hantera och därför använder tuffare träningsmetoder eller missar att oönskat beteende handlar om brister i tidigare hantering och istället förklarar allt med att hon är ett sto, menar forskarna. ”Fuxston har särskilt dåligt rykte jämfört med valacker. Det har gjorts studier som undersöker kopplingen mellan färgegenskaper och beteende och författarna hittade ingen relation mellan hästens färg och beteende”, sa Anna Sundqvist Aune, en av forskarna i projektet i en intervju med tidskriften Equus.
Fuxar är också hästar
En annan studie från Australien visade inte heller den några stora skillnader baserat på färg. Det enda man såg var att fuxar verkade vara aningen modigare än bruna hästar, åtminstone var det lite troligare att de gick fram till ett främmande objekt eller djur i omgivningen. ”Jag är rätt säker på att folk kommer att behålla sina åsikter oavsett vad forskningen gör. Men om du är tränare är det ganska intressant att veta att det inte är någon skillnad att ha en fux mot att ha en häst med någon annan färg”, sa Claire Wade, professor i veterinärmedicin vid universitetet i Sydney i en intervju med ABC Rural.
Vad betyder virveln?
En annan gammal uppfattning, som lyckligtvis inte är lika befäst som den om fuxar, är att hästar med två virvlar i pannan skulle vara lite mer nerviga eller svårhanterliga än andra. Lite knäppa, sa man. Inte heller det har kunnat styrkas av forskningen. Polska forskare har till exempel tittat på virvlar och de valde att jämföra hjärtfrekvens och beteende hos de hästar de studerade. De hittade inga tydliga skillnader beroende på om hästen hade en eller två virvlar i pannan. Däremot har irländska forskare faktiskt fastslagit att hästar som var “högerhänta” oftare hade virveln medurs och de “vänsterhänta” hade oftare virveln moturs.
Referenser:
Aune, A., Fenner, K., Wilson, B., Cameron, E., McLean, A., & McGreevy, P. 2020. Reported Behavioural Differences between Geldings and Mares Challenge Sex-Driven Stereotypes in Ridden Equine Behaviour. Animals: an open access journal from MDPI, 10(3), 414.
Finn, J.L., Haase, B., Willet, C.E., van Rooy, D., Chew, T., Wade, C.M., Hamilton, N.A., Velie, B.D. 2016. The relationship between coat colour phenotype and equine behaviour: A pilot study. Appl. Animal Behavior Science, vol. 174, s. 66–69.
Górecka, A., Golonka, M., Chruszczewski, M. & Jezierski, T. 2007. A note on behaviour and heart rate in horses differing in facial hair whorl. Applied Animal Behaviour Science, vol. 105, nr. 1-3, s. 244-248.
Murphy, J. & Arkins, S. 2008. Facial hair whorls (trichoglyphs) and the incidence of motor laterality in the horse. Behavioural processes, vol. 79, nr. 1, s. 7-12.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!