Den här artikeln publicerades första gången den 7 juni 2019. Det är den mest lästa Forskningskollen under 2020.
____________
Frågan om viktgränser för ryttare, till exempel på ridskola eller om en vuxen vill rida ponny, är inte enkel. Det kan vara mycket känslor inblandat liksom diskussioner kring diskriminering – blandat med viljan att alla ska få uppleva det underbara med att rida. Nu har forskarna kommit en bit på väg med att objektivt undersöka hur hästar påverkas av vad ryttaren väger.
Text: Sara Bref
Foto: Ur studierna
Ett forskarlag i Storbritannien har tagit sig an den komplicerade frågan om ryttarens vikt i förhållande till hästens storlek. På grund av en allt tyngre befolkning togs ämnet upp som ett prioriterat forskningsområde vid International Saddle Research Trust Workshop 2015. Och nu börjar det komma resultat.
Många samverkande faktorer påverkar
Frågan är mycket komplex – likväl som känslig – och saker som påverkar är till exempel hästens ålder, typ och träningsstatus, vilken sorts ridning det handlar om, ryttarens skicklighet, fysik, koordination och balans, sadeln, underlag och terräng. Med andra ord är det inte lätt att ta fram vetenskapligt underbyggda riktlinjer för hur tung en ryttare kan vara utan att hästen påverkas negativt.
Ett av problemen med den här typen av forskning är hur man ska testa det praktiskt. I en del tidigare studier har man ändrat ryttarens vikt med hjälp av blytyngder, vilket på ett plan gör det lätt att jämföra. Men vilket samtidigt inte får med skillnader i exempelvis balans eller fysik som skulle kunna bero på ryttarens storlek och vikt.
Mellan 10 och 30 procent av hästens vikt
De brittiska forskarna har i sina pilotstudier valt att jämföra fyra ryttare som på pappret är ungefär likvärdiga när det gäller ryttarskicklighet, men som väger olika mycket. Precis som i studierna där forskare använde sig av blytyngder har det här tillvägagångssättet sina brister. Fyra ryttare är för få för att kunna säga något generellt och som vi alla vet är det oerhört svårt, för att inte säga omöjligt, att säkerställa att två personer är ”lika bra på att rida”. Men det är en början på att försöka lära sig mer om ämnet.
Alla ryttarna arbetade med ridning professionellt och hade mångårig erfarenhet av att rida olika typer av hästar dagligen. Ryttarna vägde 60, 78, 91 respektive 142 kilo. Vilket i procent av hästarnas kroppsvikt motsvarade 10–12, 13–15, 17–20 respektive 26–30 procent.
Tanken var att varje ryttare skulle rida sex hästar i alla gångarter och att forskarna skulle observera hästarnas beteende, tecken på hälta och även mäta trycket under sadeln. Efter några omgångar stod det dock klart att alla ritter med de två tyngsta ryttarna hade blåsts av i förtid. I tolv fall eftersom hästarna visade tecken på hälta av minst grad tre på en åttagradig skala och i ett fall för att hästen visade minst tio tecken på smärta, gränser som forskarna hade satt innan studien påbörjades.
Red i hästarnas ordinarie sadlar
De båda tyngsta ryttarna genomförde därför inte hela protokollet och det gick inte att göra alla de jämförelser som forskarna hade planerat. Vissa hästar uppvisade hälta under en tyngre ryttare, som inte syntes när hästen alldeles innan reds av en av de lättare ryttarna. Två hästar genomförde också ridtestet utan problem med den lättaste ryttaren senare under dagen, efter att ha visat så mycket hälta att testet avbröts med en tyngre ryttare.
Förutom ryttarens vikt i förhållande till hästens vikt kan ryttarens position i sadeln, och därmed över hästens rygg, spela in. Alla ryttare i testet red i respektive hästs egen sadel, som inte passade lika bra för de tyngre ryttarna.
Forskarna valde ändå att använda hästens egen sadel, och att inte anpassa sadlarna även efter ryttarna, eftersom de i så stor utsträckning som möjligt ville imitera verkliga förutsättningar på exempelvis ridskolor. Eller situationen där en vuxen rider en ponny som i vanliga fall rids av ett barn. De konstaterade också att en sadel som hade passat den tyngsta ryttaren – på alla hästar i studien – hade legat an bakom det artonde revbenet, vilket anses vara för långt bak.
Viktigt med tillräckligt viktbärande häst
När forskarna mätte tryckfördelningen under sadeln såg de att det högsta tryck som uppmättes var när den tyngsta ryttaren galopperade. De såg även att vikten under sadeln fördelades annorlunda för den ryttaren. Det kan dock röra sig om individuella variationer eftersom det bara var en ryttare per viktkategori, olika ryttare har i sig själva lite olika ridstil och position i sadeln. Forskarna är noga med att poängtera i sin slutsats att det inte handlar om att tyngre ryttare inte ska rida, utan att det är viktigt att alla ryttare har en tillräckligt viktbärande häst som är tränad för ändamålet. Och en sadel som passar både ryttaren och hästen.
Ridtestet i studien hölls på en ridbana och ryttarna red i 30 minuter, på hästar som normalt hade en annan ryttare. Så forskarna påpekar även att det inte säkert går att säga något om annan typ av ridning eller om hästar som gradvis har fått vänja sig vid en ökad vikt.
Referenser:
Dyson, S. , Ellis, A. D., Mackechnie‐Guire, R. , Douglas, J. , Bondi, A. and Harris, P. (2019), The influence of rider:horse bodyweight ratio and rider‐horse‐saddle fit on equine gait and behaviour: A pilot study. Equine Vet Educ. doi:10.1111/eve.13085:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/eve.13085
Roost, L. , Ellis, A. D., Morris, C. , Bondi, A. , Gandy, E. A., Harris, P. and Dyson, S. (2019), The effects of rider size and saddle fit for horse and rider on forces and pressure distribution under saddles: A pilot study. Equine Vet Educ. doi:10.1111/eve.13102
Läs även ytterligare studier: Ökad ryttarvikt påverkar inte hästen på kort sikt
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!