Forskning
Publicerad: 2022-08-17
Individuella lösningar blir framtiden tror forskaren
Barfotastudien som genomförs av Sveriges lantbruksuniversitet och Agria har pågått i närmare ett år. Ett första preliminärt resultat bekräftar det man redan vet – att järnskon begränsar hovens funktion.
Text: Annika Grundberg
Foto: Agria
Det första preliminära resultatet visar bland annat att järnskor kan förändra hur hoven vidgar och drar ihop sig över trakterna samt hur trakterna rör sig upp och ner i förhållande till varandra.
– Vi ser helt klart en hämmande effekt av en skodd hovs förmåga att röra sig jämfört med den oskodda. En hov ska kunna utvidga sig vid belastning för att sedan dra ihop sig igen, säger Lars Roepstorff.
Det man tror är inte att det är skon i sig själv som hämmar hoven utan att det är sömmen.
– Man skulle vilja hitta alternativ till järnskor som klarar skoningens viktigaste funktioner, slitageskydd, halkskydd och skydd mot punktbelastning men samtidigt tillåter en normal funktion av hoven. Det tror jag är framtiden, säger Lars Roepstorff.
Lars Roepstorff, Peder Fredricson, Agnes Fabricius och Staffan Lidbeck på Grevlunda där testerna gjordes.
Åtta hästar har ingått
Studien har gjorts på Grevlunda där man låtit åtta hästar röra sig på rakt underlag och hoppa såväl barfota som skodda. Peder Fredricson ingår i studien liksom veterinär Staffan Lidbeck bland flera andra. I samband med VM i Herning gjordes en första presentation av studiens resultat, närmare nyår ska slutrapporten presenteras.
För Lars Roepstorff visar resultaten hittills att det behövs fler individuella alternativ för hästarnas hovar i framtiden.
– Jag tror att det vi i framtiden kommer att se är individuella lösningar som passar enskilda individer bättre, säger han och tillägger:
– Jag tror definitivt att om vi ser exakt samma effekt av någonting på alla de här åtta hästarna, alla ändrar sig på ett speciellt sätt. Då finns det en ganska bra generaliserbarhet utav de resultaten. Som jag sa, ser jag redan nu när jag bara skrapar lite på ytan att det är ganska stor skillnad mellan att hästarna går med skor och barfota. Men jag ser också många effekter som är specifika för individen.
Alla hästar kan inte gå barfota
Men Lars Roepstorff tror inte att alla hästar kan gå oskodda i framtiden.
– Nej jag tror inte det, det är olika vad vi använder hästarna till.
Hästarna som ingått i projektet är väldigt lika med normala hovar.
– Det man kan tänka sig då är olika att konformation kommer att reagera olika. De här hovarna i den här studien är väldigt normala. Det är det svåra med experimentell forskning, hur generaliserbart är det, det ska man alltid vara försiktig med.
Till årsskiftet väntar en slutrapport men materialet kommer att leva vidare under många år, tror Lars.
– Vi kommer att göra en slutrapport till årsskiftet. Men vi har samlat så mycket data så jag är ganska säker på att det kommer att komma resultat och artiklar i ett par år till, även om vårt projekt är avslutat till årsskiftet. När man har så här mycket data kan man ställa så många olika frågor till det datasättet.
Varför har hästen skor?
Hovslagaren Aksel Vibe har ingått i projektet. Han berättar i filmklippet nedan om vad han hoppas på att studien, och fortsatt forskning i ämnet ska leda till. Han säger bland annat att det forskas oerhört mycket om hovar men att just jämförelsen mellan skott och oskott inte har undersökts tidigare.
– Man ska inte fråga sig varför man ska plocka av skorna, utan varför man satte dit dem från första början, säger han bland annat.
Peder kunde inte vara med vid presentationen, som hölls samma dag som lagfinalen, utan var med via filmklippet nedan:
Mer information om studien på Agrias hemsida
Filmade intervjuer om projektet på Youtube
Liknande webbartiklar
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
- Veterinären om pågående barfotastudien: "Att proffsen skulle plocka av skorna fanns liksom inte på kartan"
- Ny studie om sporthästen med och utan skor
- Stoppa hältorna: ”Viktigt att lägga större fokus på att träna för hållbarhet”
- Peder Fredricson: "Lika mycket en rörelse som ett produktutvecklande företag"
- VM-guld till Sverige: "Mycket blod, svett och tårar bakom"
- Peder Fredricson fortsatt etta i världen
- Världsettan vann Grand Prix i Herning
- Grattis Peder Fredricson, 50 år!
- Blir det storslam för ridsporten på Idrottsgalan?

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!