Forskning
Publicerad: 2023-01-20
Kissing spines: Möjligt att upptäcka ökad risk med hjälp av gentest
Forskare i USA har letat efter svar på gåtan om kissing spines i hästens genom. Det de har hittat kan vara en hjälp på vägen till att bättre förstå åkomman.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Ända sedan man upptäckte överridande tornutskott, eller kissing spines, har frågan varit vad det beror på, och inte minst i hur stor utsträckning tornutskottens utseende på röntgen avgör om hästen har besvär och ifall den kan användas inom sporten. Kissing spines innebär att tornutskotten på hästens ryggkotor är närmare varandra än normalt, de kan till och med nudda varandra eller vara sammanväxta, och de kan även ha onormal bentäthet.
Ökad risk för ryggont
Forskningen spretar. Det verkar som om hästens vikt inte spelar roll, men angående kopplingen mellan mankhöjd och kissing spines är forskarna oense. Rent logisk borde en ryttare på ryggen kunna ha en påverkan, då en sänkning av ryggraden för tornutskotten närmare varandra, men man har sett tecken på kissing spines även på hästfossil från tiden före domesticeringen. Hästar som har kissing spines löper tre gånger högre risk att ha ryggont, men det finns samtidigt hästar med kissing spines som aldrig får problem. Kort sagt verkar många faktorer spela in. Fullblod, varmblod och quarterhästar är överrepresenterade när det kommer till kliniska symtom på kissing spines, och eftersom vissa raser verkar ha mer problem än andra har en amerikansk forskargrupp tittat på vilken roll genetiken spelar.
Hittade mutation
Forskarna har gått igenom prover från 155 hästar, både olika raser av varmblodiga sporthästar och quarter, appaloosa samt paint. Hästarna i studien hade kommit till hästkliniker på grund av allmänt låg prestation eller ryggont, och hade diagnosticerats med kissing spines via röntgen. Forskarna identifierade mycket riktigt mutationer som hade ett samband med graden av kissing spines. En av mutationerna, med beteckningen BIEC2–668062, var starkt korrelerad med graden av kissing spines, och kunde ensam förklara 17 procent av variationen. Man beräknade ärftligheten till runt 40 procent, vilket är högre än för exempelvis osteochondros.
Mutationerna spelar roll
Genetikens roll är inte lika tydlig som för vissa andra sjukdomar, exempelvis Warmblood Fragile Foal Syndrome där två uppsättningar av genen betyder en ganska säker död, men den finns där. Mutationerna som hittades i studien har ett finger med i spelet. ”Vi vet nu att den varianten är associerad med ökad grad av sjukdomen om den utvecklas; om hästen är negativ och utvecklar kissing spines så är det troligt att det är milt”, säger forskaren Christa Lafayette till tidskriften Horse & Hound.
Mer kunskap – möjlighet att förebygga
Hon pekar också på möjligheten att förebygga uppkomsten av kissing spines, om du vet att din häst har högre risk att drabbas. Hennes kollega Jenny Adamson påpekar samtidigt att hästar rids fullt ut i allt yngre år, och hon ser mindre arbete utan ryttare nu än hon gjort tidigare. Brådska i utbildningen och uppbyggnaden av hästens styrka är inte bra ur ett kissing spines-perspektiv, vare sig mutationen finns eller inte, menar hon. Förutom den mutationen fanns andra delar av samma område som verkade intressant, och forskarna ämnar titta närmare på kromosom nummer 25, där det här området finns.
Vill göra fler jämförelser
De efterlyser också studier som jämför hästar i olika grenar, bland annat eftersom de själva har upplevt att oproportionerligt många hästar inom barrel racing är drabbade. De skulle även vilja göra en större studie, och jämföra drabbade och icke drabbade hästar, för att se om det går att hitta ytterligare ledtrådar till gåtan med kissing spines i hästarnas genom. Med mer forskning finns möjligheten att utveckla ett gentest, som kan ge veterinärer ytterligare ett verktyg när det kommer till att utreda den komplexa diagnosen kissing spines.
Referens:
Patterson Rosa, B. Whitaker, K. Allen, D. Peters, B. Buchanan, S. McClure, C. Honnas, C. Buchanan, K. Martin, E. Lundquist, M. Vierra, G. Foster, S.A. Brooks, C. Lafayette. 2022. Genomic loci associated with performance limiting equine overriding spinous processes (kissing spines), Research in Veterinary Science, vol. 150, 2022, s. 65-71, ISSN 0034-5288, https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2022.06.015.
Varannan vecka berättar husdjursagronomen och journalisten Sara Bref (tidigare Slottner) om aktuell hästforskning här på Hippson.se.

Tipsa!
Finns det något du skulle vilja veta mer om? Lämna gärna förslag till Sara, även om hon inte kan lova att alla era "önskeämnen" tas upp: sarabref79@gmail.com
taggar
Liknande webbartiklar
- Varnar för hästförmedlare – fick hem skadad häst
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- ”Rune” dömdes ut i februari – nu symtomfri: ”Vi älskar hästen”
- Varmblodiga ridhästar drabbas oftare av ryggbesvär: "Rids ofta för enformigt"
- Kissing spines-operationer väcker osäkerhet: ”Ritar om den anatomiska hästkartan”
- Så förebygger du ryggproblem hos hästen
- Efter tvisten vid köpet: Spartakus och Kim vinner på tävlingsbanorna
- Skadade hästar säljs som friska: ”Jag kände att det var lite skumt”
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!