Under hösten har det varit svarta rubriker om West Nile-viruset i svenska medier. I sommar har ovanligt många människor i Europa dött av smittan som även drabbar, och dödar, hästar. Detta år så långt norrut som i Tyskland.
Text: Sara Bref
Arkivfoto: Adobe Stock
Även om man ibland kan tycka att svarta rubriker används lite i onödan, så får det nog anses vara motiverat när det gäller West Nile-virus. De senaste tio åren har viruset vandrat längre och längre norrut. Sydeuropa har aldrig haft så många fall som i sommar, 124 människor har dött och över 1 200 har blivit svårt sjuka av viruset. Det drabbar främst äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Men majoriteten av de människor som smittas märker inte av sjukdomen alls. Det är precis likadant för hästar.
West Nile är egentligen inte primärt varken en hästsjukdom eller en sjukdom som drabbar människor. Smittan vandrar mellan vilda fåglar och de myggor som suger blod från dem. Men om en sådan mygga, som har sugit blod från en smittad fågel, sedan biter en människa eller en häst så kan de smittas.
Hästen är en ”dead end host”
Varken människor eller hästar anses kunna sprida smittan vidare, eftersom koncentrationen av viruset blir för låg. Så en mygga som suger blod från en infekterad människa eller häst smittar i sin tur inte nästa individ den biter. Viruset cirkulerar i stället mellan myggorna och vilda fåglar, i vissa studier har man hittat virus hos närmare tjugotalet olika fågelarter.
Alla hästar som blir smittade visar inte upp symtom, men av de som gör det dör ungefär var tredje. I vissa fall utvecklar den smittade individen en svår hjärnhinneinflammation. Symtomen är influensaliknande och hästarna kan bli känsliga för beröring och ljud, stänga av mentalt, få ryckningar eller förlamning, bli dåsiga, vingliga eller till synes tvångsmässigt gå framåt utan kontroll. Många som överlever får långvariga effekter som till exempel beteendeförändringar eller rörelsestörningar.
Närmar sig Sverige
I år har hästar och fåglar på flera ställen i Tyskland smittats. Och i Portugal rapporterade man 27 hästar som hade insjuknat under en tvåårsperiod, i en nyligen publicerad studie. Det är en högre siffra än på många år för landet.
Första fallet på den amerikanska kontinenten var 1999. Hittills i år finns över 150 konstaterade fall av West Nile hos hästar i USA, nästan alla under augusti och september.
Amerikanska veterinärförbundet rekommenderar hästägare att vaccinera sina hästar mot West Nile-virus och i Europa finns nu tre olika godkända vaccin. Studier har visat god effekt av vaccinet, som måste ges på nytt varje år. I Sverige finns ännu inga konstaterade fall och inte heller någon rekommendation att vaccinera, däremot hittade man för några år sedan den myggart som sprider smittan här.
I drabbade områden arbetar man för att försöka minska exponeringen för myggor. Bland annat genom att ta bort stillastående vatten där mygglarverna utvecklas och genom att hålla hästarna inne i gryning och skymning, då myggen är som mest aktiva. Det finns ingen bot, vare sig för hästar eller människor. För människor finns det heller ännu inget vaccin, men det är under utveckling.
Referenser:
Rebollo, B., Sarraseca, J., Lecollinet, S., Abouchoaib, N., Alonso, J., Garcia-Bocanegra, I., Sanz, A.J., Venteo, Á. & J-C., M.A. 2018. Monitoring Anti-NS1 Antibodies in West Nile Virus-Infected and Vaccinated Horses. Hindawi BioMed Research International Volume 2018, Article ID 8309816, 8 pages. https://doi.org/10.1155/2018/8309816
Barros, S.C., Ramos, F., Fagulha, T., Duarte, M., Henriques, A.M., Waap, H., Luís, T., Costa, T., Amador, R., Quintans, S. & Fevereiro, M. 2017. West Nile virus in horses during the summer and autumn seasons of 2015 and 2016, Portugal. Veterinary Microbiology, Volume 212, 2017, s. 75-79, ISSN 0378-1135.
Quaglia, A.I., Flores, F.S., Contigiani, M.S. & Diaz, L.A. 2016. Stable enzootic transmission levels of West Nile virus in free ranging birds from rural and urban sites in the province of Cordoba. Journal of Equine Veterinary Science 39 (2016) S26eS32.
Mer information hos SVA
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!