Under hösten har det varit svarta rubriker om West Nile-viruset i svenska medier. I sommar har ovanligt många människor i Europa dött av smittan som även drabbar, och dödar, hästar. Detta år så långt norrut som i Tyskland.
Text: Sara Bref
Arkivfoto: Adobe Stock
Även om man ibland kan tycka att svarta rubriker används lite i onödan, så får det nog anses vara motiverat när det gäller West Nile-virus. De senaste tio åren har viruset vandrat längre och längre norrut. Sydeuropa har aldrig haft så många fall som i sommar, 124 människor har dött och över 1 200 har blivit svårt sjuka av viruset. Det drabbar främst äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Men majoriteten av de människor som smittas märker inte av sjukdomen alls. Det är precis likadant för hästar.
West Nile är egentligen inte primärt varken en hästsjukdom eller en sjukdom som drabbar människor. Smittan vandrar mellan vilda fåglar och de myggor som suger blod från dem. Men om en sådan mygga, som har sugit blod från en smittad fågel, sedan biter en människa eller en häst så kan de smittas.
Hästen är en ”dead end host”
Varken människor eller hästar anses kunna sprida smittan vidare, eftersom koncentrationen av viruset blir för låg. Så en mygga som suger blod från en infekterad människa eller häst smittar i sin tur inte nästa individ den biter. Viruset cirkulerar i stället mellan myggorna och vilda fåglar, i vissa studier har man hittat virus hos närmare tjugotalet olika fågelarter.
Alla hästar som blir smittade visar inte upp symtom, men av de som gör det dör ungefär var tredje. I vissa fall utvecklar den smittade individen en svår hjärnhinneinflammation. Symtomen är influensaliknande och hästarna kan bli känsliga för beröring och ljud, stänga av mentalt, få ryckningar eller förlamning, bli dåsiga, vingliga eller till synes tvångsmässigt gå framåt utan kontroll. Många som överlever får långvariga effekter som till exempel beteendeförändringar eller rörelsestörningar.
Närmar sig Sverige
I år har hästar och fåglar på flera ställen i Tyskland smittats. Och i Portugal rapporterade man 27 hästar som hade insjuknat under en tvåårsperiod, i en nyligen publicerad studie. Det är en högre siffra än på många år för landet.
Första fallet på den amerikanska kontinenten var 1999. Hittills i år finns över 150 konstaterade fall av West Nile hos hästar i USA, nästan alla under augusti och september.
Amerikanska veterinärförbundet rekommenderar hästägare att vaccinera sina hästar mot West Nile-virus och i Europa finns nu tre olika godkända vaccin. Studier har visat god effekt av vaccinet, som måste ges på nytt varje år. I Sverige finns ännu inga konstaterade fall och inte heller någon rekommendation att vaccinera, däremot hittade man för några år sedan den myggart som sprider smittan här.
I drabbade områden arbetar man för att försöka minska exponeringen för myggor. Bland annat genom att ta bort stillastående vatten där mygglarverna utvecklas och genom att hålla hästarna inne i gryning och skymning, då myggen är som mest aktiva. Det finns ingen bot, vare sig för hästar eller människor. För människor finns det heller ännu inget vaccin, men det är under utveckling.
Referenser:
Rebollo, B., Sarraseca, J., Lecollinet, S., Abouchoaib, N., Alonso, J., Garcia-Bocanegra, I., Sanz, A.J., Venteo, Á. & J-C., M.A. 2018. Monitoring Anti-NS1 Antibodies in West Nile Virus-Infected and Vaccinated Horses. Hindawi BioMed Research International Volume 2018, Article ID 8309816, 8 pages. https://doi.org/10.1155/2018/8309816
Barros, S.C., Ramos, F., Fagulha, T., Duarte, M., Henriques, A.M., Waap, H., Luís, T., Costa, T., Amador, R., Quintans, S. & Fevereiro, M. 2017. West Nile virus in horses during the summer and autumn seasons of 2015 and 2016, Portugal. Veterinary Microbiology, Volume 212, 2017, s. 75-79, ISSN 0378-1135.
Quaglia, A.I., Flores, F.S., Contigiani, M.S. & Diaz, L.A. 2016. Stable enzootic transmission levels of West Nile virus in free ranging birds from rural and urban sites in the province of Cordoba. Journal of Equine Veterinary Science 39 (2016) S26eS32.
Mer information hos SVA
Fryser vattnet i hagen? Karolina Svensson har kommit på en smart lösning. Hon tar tillvara värmen som uppstår i förbränningsprocessen av gödsel.
"Vattnet som vilar i slangen har en temperatur på över 40 grader"
För sjätte året i rad har hopphingsten Cardento utses till Årets Hingst av SWB. Meritlistan är lång och avkommorna fortsätter att skörda framgångar.
Läs den fina motiveringen om hingsten som gick bort i början av februari
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
I den här pedagogiska filmen får vi lära oss hur hästens mag-tarmsystem fungerar. Och varför det till exempel är viktigt för hästar att äta ofta.
Therése Wester och Marie Cederbom är oroliga för EHV-1 och hästinfluensa. Duon vill få fler att stanna hemma för att förebygga smittspridning.
Ibland stöter man på saker som man helt enkelt inte visste att man behöver. Som den här hästlastbilen till exempel, med inbyggd rasthage.
Den sjuåriga valacken Tomcat har arbetat som polishäst och har patrullerat Malmös gator. Nu har han bytt jobb och ska lära elever i Lund att rida.
Den här talangfulla sångerskan har hittat sin publik. Hon sjunger för ponnyn i stallet och klippet har sedan setts tiotusentals gånger på Facebook.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Nu är det klart vem som blir hingst i den viltlevande russflocken på Lojsta hed i sommar. Den 26 maj släpps Clip 712 in till de drygt 50 stona.
Vad händer om en muskel brister, hur påverkar det hästens prestation och går det att behandla? Veterinär Per Jonsson visar och förklarar.
”Vi vill få tillbaka så mycket rörlighet och elasticitet som möjligt"
Sophie Bergqvists ursöta hund agerar ”spökalle”, så att matte slipper sitta av när hon har tappat sitt spö. Kan man lära vovven att bära bommar också…?
Video + intervju: ”Ingen häst bryr sig när han kommer springande”
Stoet Pontica jobbar på Vintrosa ridskola i Örebro kommun. Där är hon känd som "dressyrhästen", men i dagarna ville hon hoppa över bommar.
Spana in Peder Fredricsons och H&M Christian K:s supersnabba omhoppningsrunda, som gav segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix.
Minns ni när vår bloggare "Tette" vann en flygresa och hotellövernattning på Zanzibar? Bästa födelsedagspresenten till sambon Björn, som alltid ställer upp.
Häng med Therese Nyman och hennes Björn till Afrikas flodhästar
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Peder Fredricson tog hand om segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix. Han gjorde det med Christian K efter en spännande omhoppning.
Det blev en niondeplats för Rose Mathisen på Zuidenwind 1187 i Neumünsters världscupkür. Vann gjorde Isabell Werth med Weihegold OLD.
Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Som när hon lär in piaff och passage från marken med welshkorsningen Trazzel.
Det är inte helt enkelt att upptäcka och se om och var hästen är halt. Veterinär Elin Hernlund gav tips under en föreläsning på UDS.
"Ett tips är att filma hästen med slowmotionläget på telefonen"
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.