Foto: Adobe Stock (bakgrund) och Norwegian University of Life Sciences (infälld bild från studien)
Mycket av den forskning som hittills har gjorts kring hästens form har gått ut på att hitta eventuella skadliga effekter, framför allt av rollkur eller LDR (low deep round). Men den norska professorn Inger Lise Andersen pekar på att forskningen faktiskt kan visa att en viss form kan ha positiva effekter. Hon pratar om en mycket lång och låg form och hur den kan göra hästen mer avspänd – och därmed förbättra inlärningen.
Text: Sara Bref
Inger Lise Andersen, som är professor vid Norwegian University of Life Sciences (SLU:s motsvarighet i Norge), vill trycka på hur viktigt det är att hästen är mentalt och fysiskt avspänd för att den över huvud taget ska kunna lära sig något. Att stress och rädsla blockerar inlärningen finns det vetenskapliga belägg för, däremot finns det inte så mycket forskning på hur man kan uppnå den avspändhet varje ryttare borde eftersträva.
Ett avspänt intryck
Tecken att titta efter är huvudets och nackens position, hur svansen rör sig, munnen, öronen och det generella ansiktsuttrycket hos hästen. Det har tidigare visats i andra studier att det inte räcker att tvinga ner hästens huvud i en lägre position med hjälp av någon form av inspänning. Det ger inte den lugnande effekten eller några inlärningsfördelar.
Andersen med flera har, förutom att sammanställa forskning på området, själva gjort en liten och preliminär studie. Detta för att se om effekten av en lång och låg stretchning är mätbar. De har fått resultat som är intressanta, men de måste ses i ljuset av att det är just en liten förstudie. Det fanns till exempel ingen kontrollgrupp utan alla hästar fick samma träning.
I studien mätte de om hästarna var ömma över nacke och rygg vid palpation och tittade på deras beteende under träningen. Ett träningspass började med fem minuters longering, sedan tio plus tio minuter lång och låg stretchning under ryttare för att till sist avsluta med fem minuters longering.
Nöjda hästar med bättre gång
De norska forskarna såg effekter ganska snabbt av att hästarna tränades med den långa, låga stretchningen. Bland annat en positiv effekt på alla beteendeparametrar under de sista tio minuterna under ryttare, jämfört med tidigare under passet. Det fanns även tecken på att både skritt och trav förbättrades.
Efter träningspassen visade hästarna inga starka smärtreaktioner vid palpation av överlinjen, när palpationen gjordes innan passet noterade forskarna starka smärtreaktioner vid åtta tillfällen.
Forskningsteamet har visat att det finns ett klart mätbart samband mellan de nämnda beteendeparametrarna och hästens biomekanik. När hästen sträcker sig framåt sträcks överlinjen ut och forskarna menar att det här borde ingå i början av alla träningspass, för att lösgöra musklerna och göra hästen avspänd.
Inger Lise Andersen poängterar att det är viktigt att hästen får hitta sin egen balans och att den uppmuntras till att stretcha sig framåt, utan någon kraft från ryttaren.
”Vi skulle vilja flytta fokus från kontroll till partnerskap med hästen”, skriver hon i en sammanställning av forskning på området för Equipedia.
Förhoppningsvis fortsätter teamets forskning med ytterligare studier, som kan jämföra olika typer av ridning med varandra.
Referenser:
Andersen, I.L. 2017. Norwegian research: Stretching the top line has several positive effects. https://explore-equipedia.com/2017/10/17/norwegian-research-stretching-the-top-line-has-several-positive-effects/
Stokke, B.R. 2017. Longitudinal Stretching, a Training Method for Horses: Effect on Behaviour, Gait Quality, Mechanical Nociceptive Threshold, and Pain Sensitivity. Norwegian University of Life Sciences, Faculty of Biosciences. Master’s Thesis 2017.
https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/2455035/Stokke%202017.pdf?sequence=1
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
Att bygga nytt stall är både roligt och svårt, menar Annelie Eriksson. Det är många beslut som ska fattas och nu kämpar hon med bygglovets vara eller icke vara.
Varje anläggning och verksamhet ska beräkna maxantalet besökare som får vistas i deras lokaler. Det blir en av följderna av den nya pandemilagen.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!