Forskning
Publicerad: 2023-03-03
Nya rön ifrågasätter åter avvänjningstraditionen
Forskarna menar att avvänjningen av föl borde ses mer som en process än som en tidpunkt i hästens liv. Totalupplevelsen av en avvänjning kan för många tamhästar vara oerhört stressande, då det till skillnad från avvänjning som sker naturligt kan innefatta att på kort tid helt byta foderstat, stall, flock och kanske även rutiner. Nya forskningsresultat lyfter återigen frågan om hur avvänjning ska gå till för att säkra hästarnas välfärd.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Avvänjning för ett föl kan vara att sluta dricka mjölk och börja äta annat i stället. Det kan också innefatta andra steg på vägen till att bli en mer självständig, vuxen häst. I många fall har vi valt att snabba på det förlopp som hästarna annars sköter själva, ofta med argumentet att det blir mer praktiskt så. Men frågan är vad det kostar i hästvälfärd?
I en studie följde forskare avvänjningen vid ett stuteri i Tyskland. Där hölls en flock med ston och föl på lösdrift, och man delade upp avvänjningen i tre omgångar baserat på när på året fölen var födda. Första gruppen avvandes i september, andra i oktober och tredje i november. På dagen för avvänjning sederades fölen och kördes sedan i väg till en anläggning knappt två mil bort. Ett skolboksexempel på en abrupt avvänjning helt enkelt.
Forskarna såg en rejäl ökning av stresshormonet kortisol hos fölen i samband med avvänjningen. Nivån ökade konstant fram till dag fem, och började inte minska igen förrän dag nio efter separationen. Efter omkring tre veckor verkade nivån av kortisol ha gått tillbaka till hur det var innan fölen skildes från sina mammor.
Mindre bus
I mätningarna fram till tre veckor efter avvänjningen rörde sig fölen allt mindre. Andelen lek under dygnet hade minskat rejält, och tiden som fölen bara stod hade ökat. Liknande resultat har setts i andra studier där man har gjort den här typen av total avskiljning, där sto och föl separeras så att de varken kan se eller höra varandra. I andra studier där de fortfarande har märkt av varandra men inte kunnat träffas har i stället mängden rörelse ökat direkt efter avvänjningen, som ett tecken på oro och stress.
Efter avvänjningen började fölen i den tyska studien stå upp och vila i större utsträckning. När de hade sin mamma i närheten låg de ner 70 procent av tiden de vilade, men när de skiljts åt låg fölen bara 20 procent av tiden de vilade, resten stod de upp. Dessutom såg man fler aggressiva beteenden och mer oro i fölgruppen.
Banden finns kvar länge
Studier på Islandsston som vant av sina föl självmant har visat att även efter avvänjningen har föl och ston en stor del av tiden funnits i varandras närhet. Det finns flera liknande studier, som visar att om avvänjningen sker naturligt så finns bandet mellan sto och föl/åring kvar även efter att ett nytt syskon har fötts. De slutar visserligen att dia inför ankomsten av sitt yngre syskon, men fölet håller sig runt sin mamma fram till 1,5 eller 2,5 års ålder.
I studierna på Island såg forskarna inga tecken på stress alls, vare sig hos sto eller föl, när fölet runt 9–10 månaders ålder slutade dia. De kunde inte heller se några tecken på att stona stötte bort fölen, avvänjningen bara hände ändå. Forskarna efterlyser långsiktiga studier av hur avvänjningen påverkar hästen längre fram i livet. Märks den stressfyllda påtvingade avvänjningen hos den vuxna hästen på något sätt?
Återförening studerades
Forskare från Frankrike och Polen bestämde sig för att undersöka om det där bandet fanns kvar även om människan hade genomfört en abrupt avvänjning. Fölen i den studien hade vants av vid omkring sju månaders ålder, alltså mitt i vintern om fölet var fött på försommaren. En vanlig ålder för avvänjning hos många europeiska uppfödare. I studien var frågan hur fölen sedan skulle agera om de fick träffa sina mammor igen efter fem månaders frånvaro. Testet med återförening gjordes alltså när fölen var runt året.
Visst märktes det vem som var deras mamma. Det kan låta självklart, men för första gången har man genom forskning visat att fölen fortfarande föredrog sin mamma framför ett annat sto från flocken, trots att de inte hade sett sin mamma på fem månader. Det var mest tydligt att stofölen hade bandet till modern kvar, men de verkade även känna igen andra ston som ingått i deras ursprungliga flock. Hingstfölen verkade inte riktigt lika påverkade av att träffa sin mamma igen. ”Vår studie indikerar att unga individer som i förtid skiljs från sina mammor behöver socialt stöd vid ett års ålder, vilket ifrågasätter användningen av artificiell avvänjning vid 5–7 månaders ålder”, skriver forskarna.
Referenser:
Delank K, Reese S, Erhard M, Wöhr A-C (2023) Behavioral and hormonal assessment of stress in foals (Equus caballus) throughout the weaning process. PLoS ONE 18(1): e0280078. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0280078
Henry S, Sigurjónsdóttir H, Klapper A, Joubert J, Montier G, Hausberger M. Domestic Foal Weaning: Need for Re-Thinking Breeding Practices? Animals. 2020; 10(2):361. https://doi.org/10.3390/ani10020361
Léa Lansade, Frédéric Lévy, Céline Parias, Fabrice Reigner, Aleksandra Górecka-Bruzda, Weaned horses, especially females, still prefer their dam after five months of separation, Animal, Volume 16, Issue 10, 2022, 100636, ISSN 1751-7311, https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100636
Varannan vecka berättar husdjursagronomen och journalisten Sara Bref (tidigare Slottner) om aktuell hästforskning här på Hippson.se.

Tipsa!
Finns det något du skulle vilja veta mer om? Lämna gärna förslag till Sara, även om hon inte kan lova att alla era "önskeämnen" tas upp: sarabref79@gmail.com
Liknande webbartiklar
- Forskarna: Avvänjning är inte att skilja sto och föl åt
- Hjälp ex-jobbare vid SLU – svara på deras enkätundersökningar
- Risk att sadel med smal midja orsakar högt tryck
- ”Hästen grimaserade av smärta” – sant visar ny avhandling
- Klåda och utslag – inte bara en sommarplåga
- Kissing spines: Möjligt att upptäcka ökad risk med hjälp av gentest
- Forskare ifrågasätter fokus på rakriktning
- Så mycket mindre skadar sparkar från oskodda hästar
- Vad händer under vintertäcket?
- Linda Kjellberg doktorerade om hästar på lösdrift

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!