Forskningen om EMS (ekvint metabolt syndrom) gör ständigt nya framsteg. Ibland är det små pusselbitar som läggs, ibland upptäcker forskarna saker som kommer att ha direkt inverkan på de råd som ges till den som ska försöka hålla sin EMS-häst frisk och fri från fång.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Hos en häst som har diagnosticerats med EMS reagerar kroppens celler mycket mindre när hormonet insulin skickas ut. Kroppen försöker då kompensera detta genom att skicka ut ännu mer insulin. Tillståndet kallas insulinresistens, eller minskad insulinkänslighet, och ökar kraftigt risken för fång.
Rekommendationen är att hästar i riskzonen för insulinresistens ska ges ett grovfoder med låga halter av lättlösliga kolhydrater (NSC), i dagligt tal pratar man ofta om ett foder med låg sockerhalt. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nu svart på vitt hur hästens insulinnivåer påverkas av sockerarter i grovfodret. Och det visade sig att insulinresistensen påverkar mer än man har trott, även vid låg sockernivå.
Stor skillnad mellan grovfoder
För att se skillnader mellan olika hästtyper jämförde forskarna varmblodstravare och islandshästar, som fick genomgå ett försöksupplägg där de i olika perioder åt ett grovfoder med antingen låg (4,2 procent), mellan (13,6 procent) eller hög 18,2 procent) halt av NSC. Forskarna såg då, genom att ta upprepade blodprover efter utfodring, att frisättningen av insulin blev högre efter att hästarna ätit foder med mellan eller hög halt av NSC.
Insulinresistenta hästar stack ut i provsvaren genom att de fick ett ännu kraftigare insulinsvar, men när grovfodret med lägst NSC-halt användes minskade skillnaden gentemot de hästar som inte var insulinresistenta.
Kopplingar till blodtryck och puls
Samma forskarlag har testat insulinsvaret hos 49 hästar genom att ge socker direkt i munnen – de har sedan övervakat hur hästarna har reagerat på det. Den typen av test kan användas för att diagnosticera insulinresistens. Hästarna i studien visade sig både vara individer med normal insulinreglering och hästar med olika grader av resistens.
SLU-forskarna har även hittat skillnader i hur insulin påverkar blodtryck och vilopuls mellan EMS-hästar och friska individer. En upptäckt var att det fanns en skillnad i vilopuls, där EMS-hästarna låg något högre. Det som var extra intressant var dock att mönstret för hur de friska hästarnas blodtryck sjönk inte syntes hos EMS-hästarna. Deras blodtryck låg konstant vid samma behandling, vilket indikerar att något har påverkat hjärt-kärlsystemet så att det inte fungerar som det ska.
Aminosyror kan påverka
Nyligen publicerad forskning från USA visar att EMS-hästar även får ett onormalt högt insulinsvar efter en måltid med hög halt av protein. Man vet sedan tidigare att vissa aminosyror påverkar insulinfrisättningen, men de nya resultaten visar hur stor effekten kan vara.
Hästarna i studien fick pellets med 31 procent råprotein, i två på varandra följande givor motsvarande 2 gram pellets per kilo kroppsvikt. I praktiken fick exempelvis en häst som vägde 500 kilo 1 kilo pellets med en halvtimmes mellanrum.
Det fanns ingen skillnad i blodsockernivåer efter kraftfodergivan mellan friska hästar och de hästar som hade EMS, men EMS-hästarna hade nio gånger så högt insulinsvar. De hade dessutom högre nivåer av aminosyrorna histidin, tyrosin, valin, metionin, isoleucin, leucin, citrullin och ornitin i blodet. Forskarna menar att man kan behöva titta närmare även på proteinsammansättning och proteinnivåer i fodret till de hästar som är särskilt känsliga.
Fler åtgärder kan behövas
Resultatet av den nya forskningen är en ledtråd till varför det kan vara så svårt att undvika fång hos individer som lider av EMS, de reagerar helt enkelt med ett extremt kraftigt insulinpåslag redan vid mycket låga nivåer av NSC. Vilket kan innebära att det inte räcker att anpassa utfodringen och skötseln, det kan vara nödvändigt att använda mediciner som ökar insulinkänsligheten också.
I nästa Forskningskollen, som kommer om två veckor, tittar vi närmare på ytterligare nya studier om EMS och insulinresistens.
Referenser:
Lindåse, S., Müller, C., Nostell, K. & Bröjer, J. 2018. Evaluation of glucose and insulin response to haylage diets with different content of non-structural carbohydrates in two breeds of horses. Domestic Animal Endocrinology 2018;64:49-58.
Lindåse, S., Nostell, K., Söder, J. & Bröjer, J. 2017. Relationship Between β-cell Response and Insulin Sensitivity in Horses based on the Oral Sugar Test and the Euglycemic Hyperinsulinemic Clamp. Journal of Veterinary Internal Medicine 2017;31(5):1541-1550.
Loos, C.M.M., Dorsch, S.C., Elzinga, S.E., Brewster-Barnes, T., Vanzant, E.S., Adams, A.A. & Urschel, K.L. 2019. A high protein meal affects plasma insulin concentrations and amino acid metabolism in horses with equine metabolic syndrome, The Veterinary Journal, Vol. 251, https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2019.105341.
Nostell, K., Lindåse, S., Edberg, H. & Bröjer, J. 2019. The effect of insulin infusion on heart rate and systemic blood pressure in horses with equine metabolic syndrome. Equine Veterinary Journal. doi:10.1111/evj.13110.
TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en av ridskolans hästar konstaterats med EHV-1.
Carl-G Leissner till TV4: "Inget lämnar det här stallet just nu"
I årets avslutande nummer får vi lära känna Kyra Kyrklund – samt tipsas om lösdrift, longering, kavaletti, lastning och mycket mer.
Läs mer och ta del av vårt prenumerationserbjudande – bokserie på köpet!
Hur bra är din sits när tränaren inte tittar på? Den frågan ställde sig Annika Ridington och började utveckla RideQ. Ett hjälpmedel som påminner ryttare om blicken.
Annika Ridington: "Ett huvud väger ungefär som ett bowlingklot"
När Louise Rosendahl kom till stallet i morse fick hon en obehaglig överraskning. En person som gömt sig i stallet högg Louise i benet och flydde.
Louise: "Personen satt på huk bakom en box och högg när jag kom runt hörnet"
Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm för att få folk att donera så här i juletid. Ponnyn Tiny Tink hjälper tomten.
Att studera vidare vid universitetet har alltid varit dressyrryttaren Filippa Norrmans plan. Nu kombineras ryttarkarriären med studier.
"Ridsatsningen gör mig mycket mer strukturerad i mitt pluggande"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 5 – en av finalisterna i Årets innovatör 2019
Malmö civila RF fick tidigare i år ta emot Lövsta Future Challenges hållbarhetspris, för att man med hjälp av hästen gör samhället mer inkluderande.
Favorit i repris: Dags att nominera inför 2020 – läs om årets vinnare
Perioder med föränderligt väder kan påverka hästens allmäntillstånd. Kate Hore, Senior Nutritionist på NAF, förklarar hästars immunsystem samt ger råd.
Den här hästen har så mycket spring i benen och hagen är så stor. Men när matte ropar då är det stopp – inkallning som en väldresserad hund.
Kammarrätten upphäver domen där ett par fått vite bland annat för att deras hästar hölls i hage med taggtråd, som Hippson tidigare rapporterat om.
En sprillans ny världsrankning har publicerats. Peder Fredricson halkar ett snäpp medan Henrik von Eckermann åter kliver in på rakningens topp tio.
Under en tävling i höstas upptäckte överdomaren att en häst i en transport stod med frambenen ihopbundna. Nu har disciplinnämnden sagt sitt.
Flera hästar på Stall Blommedal i Söderköping har drabbats av kvarka och alla lektioner har ställts in. Det rapporterar Sveriges Radio.
I fredags skulle Linnea Rönneke motionera sin ponny Gino i ridhuset. Att han är en påhittig individ vet hon om, men det här var hon inte beredd på.
När Moa Thörngren skulle börja gymnasiet föll valet på en skola som erbjöd inriktningen trav. Och sedan studenten är hon anställd hästskötare hos Svante Båth.
Från unghäst till storloppsvinnare – ångrar aldrig sitt gymnasieval
En kvinna i 50-årsåldern åtalas för djurplågeri. Detta efter att kvinnans hästar stått utan foder och vatten. En veterinär uppmärksammade fallet.
Joakim Hagberg började med hundträning, men hamnade hos Patrik Kittel och jobbade där som hästskötare. Nu söker han drömmen – i Australien.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 4 – succéboken finns åter i lager
Strax utanför Borås ligger "Veckans gård". En mindre hästgård med ett vackert boningshus, belyst ridbana och stall för upp till åtta hästar.
Ett par minuters bilväg till Borås ridhus och med badstrand ett stenkast bort
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet