International Society for Equitation Sciense, ISES, hade sin tionde konferens i Danmark i somras. Det presenterades många intressanta studier under dagarna i augusti och det skulle ta ... dagar att gå igenom alla. Men här är ett par som kan vara intressanta ur ett "efter VM"-perspektiv.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
Tre brittiska forskare från Nottingham Trent University presenterade en studie, där de tittat på i vilken utsträckning bedömningen av en riden hästs stressnivå stämmer överens med den stressnivå som kan mätas vetenskapligt. Ingen lätt uppgift, men viktig.
Eftersom vi inom dressyren, och inom alla andra discipliner också för den delen, strävar efter en avslappnad och harmonisk häst – en ”happy athlete” – är det självklart relevant att fundera över om de som arbetar med hästar professionellt verkligen kan känna igen stress hos den ridna hästen.
Oense om huvudpositionen
Forskarna hade tio hästar som reds enligt ett förutbestämt program. Hästarna filmades och forskarna mätte vissa beteendeparametrar, kortisolnivåer i saliven (utsöndras bland annat vid stress) samt ögontemperaturen. Alla används de som metoder för att göra en objektiv bedömning av hästens stressnivå.
Filmerna bedömdes sedan av fyra veterinärer, fyra instruktörer och fyra professionella ryttare. De fick poängsätta sju punkter; avslappningsgrad, energi, samarbetsvilja, elasticitet, förtroende, motivation och glädje.
Det visade sig att bedömningarna och mätningarna inte verkade stämma överens. Kortisolen i hästarnas saliv ökade när de hade en låg huvudposition. Och ögontemperaturen ökade när de hade nosen bakom lodplanet. Men när hästarna bedömdes fick de överlag sämre poäng när de hade högre form och nosen framför lodplanet.
Bara tränarna tyckte att nosen i lodplanet var ett positivt tecken. De andra gav låga betyg på de hästar som gick så, generellt satte de i stället högre betyg på dem som gick bakom lodplanet och lågt.
Lite väl tuffa idrottare?
En annan brittisk dressyrrelaterad studie, som presenterades under konferensen, handlade mer om ryttarnas välfärd. Där hade forskarna undersökt hur stor andel av brittiska dressyrryttare som tävlar trots någon form av smärta.
Förhoppningen var att i förlängningen kunna bidra till att utveckla kunskapen om ridrelaterade idrottskador – utbilda tränare, ta fram rehabiliteringstekniker för ryttarna och förbättra ergonomin, allt för att förbättra prestationen.
Forskarna delade ut enkäter till 50 elitryttare vid ett dressyrmeeting, 74 procent av dem svarade att de tävlade trots smärtor! Det är självklart inte säkert att siffrorna ser likadana ut i Sverige, men det borde ändå kunna ge en fingervisning om hur det står till med ryttarhälsan.
Referenser:
Hall, C., Kay, R. & Yarnell, K. 2014. Can equestrian professionals recognize signs of stress in the ridden horse? Proceedings 10th International Society of Equitation Science conference (2014) abstract nr 6; s. 26.
Lewis, V., Davies, E. & Kennerley, R. 2014. A Preliminary Study to Investigate the Number of Elite Dressage Riders Competing in Pain in the United Kingdom. Proceedings 10th International Society of Equitation Science conference (2014) abstract nr 55; s. 78.
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!