Att täcka eller inte täcka, det är frågan. Norska forskare har frågat huvudpersonen själv, alltså hästen, och börjar få in svar. (Sedan denna artikel publicerades 2014 har projektet kommit ännu lite längre, läs mer hos Hästsverige.)
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Anki Lundberg
I ett stall utanför Trondheim har 13 hästar fått lära sig att välja mellan symboler som betyder ”täcke av”, ”täcke på” eller ”oförändrat”. När hästarna har lärt sig symbolerna får de själva bestämma när de vill ha täcke och inte.
Först släpps hästarna ut en stund för att få känna av vädret. Sedan får de välja en av de tre symbolerna, genom att nudda den med nosen. Hästarna testas under olika väderförhållanden och försöket pågår fortfarande.
Hittills har forskarna sett att valen ändras beroende på temperatur, vind, nederbörd och sol. Och hästarna är inte överens – det finns individuella skillnader, rapporterar forskarna. När solen tittar fram och allteftersom det blir vår så är det fler av hästarna som vill bli av med täcket. Men ingen har valt att få täcket avtaget när det är nederbörd och blåst. Däremot var det en häst (av fem vid det tillfället) som ville vara utan täcke när det var sol och minus 16 grader.
Kunde välja extra värme
I ett annat norskt projekt, som också handlar om hästens temperaturreglering, har hästarna fått välja om de vill vara inne eller ute. De har även kunnat välja om de vill vara inne i ett varmt utrymme eller i ett med utomhustemperatur.
De totalt 16 hästarna har observerats en och en för att se vad de valde vid olika väderlekar. Förra vintern gjordes testet när hästarna var otäckade, i vinter följs det upp med en studie på hästarna när de har täcke på.
De preliminära resultaten visar att fler hästar valde rummet med tillskottsvärme när det var minusgrader och nederbörd. Men när det var minusgrader och uppehåll valde hästarna att vara ute i 70 procent av fallen. Vid plusgrader utan nederbörd var hästarna ute vid 55 procent av observationerna, inne utan värme i 30 procent och inne med värme under 15 procent av tillfällena.
Även här fanns det skillnader, både mellan individer och mellan olika typer av hästar. I de siffror som redovisats hittills framgår inte vindförhållanden vid de olika tidpunkterna. Kanske skulle det kunna vara en förklaring till varför hästarna exempelvis var ute i större utsträckning vid minusgrader än vid plusgrader.
Detta är alltså preliminära siffror, projekten är inte avslutade än.
Projektgruppen består av Grete H.M. Jørgensen och Lise Aanensen från Bioforsk, Knut E. Bøe från Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet och Cecilie Mejdell från Veterinærinstituttet. Det är en del av ett samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!