Bettets vara eller icke vara debatteras – och det görs allt mer forskning för att försöka mäta hur hästen påverkas av betsling och annan utrustning. Att ryttarens ridstil påverkar kan tyckas självklart, alltså vilket stöd hon eller han vill ha i handen. Skillnaden i tygelspänning mellan professionella ryttare finns nu svart på vitt.
Text: Sara Slottner
Foto: Tomas Holcbecher
Det här är ett område där mycket grunddata behöver samlas in för att kunna komma vidare med forskningen. I en ny studie med forskare från SLU och universitetet i Utrecht, Nederländerna, kunde man till exempel se hur tygelspänningen varierade mellan olika ryttare.
Skillnad mellan gångarter
Tidigare studier har visat att tygelspänningen i galopp kan vara i genomsnitt mer än dubbelt så hög som i skritt och trav. Även ryttarens oliksidighet, om hen är höger- eller vänsterhänt, spelar in för tygelspänningen vid olika moment i ridningen. För att kunna inverka på ett likartat sätt i båda varven och med båda tyglarna är det alltså viktigt att vara medveten om, och försöka minska, sin oliksidighet som ryttare.
Forskarna i den aktuella studien engagerade sex professionella ryttare som red tre hästar vardera, alla häst- och ryttarkombinationer var bekanta sedan tidigare. Det var både unghästar och fullt utbildade hästar som deltog, fyra av hästarna gick lägst Prix St. Georges. Samtliga hade sin vanliga utrustning, vanligast var två- och tredelade tränsbett, och reds i sin hemmiljö.
Svajigt stöd
I studien gick det alltså att se skillnader mellan de sex ryttarna som inte berodde på vilken häst de red. Andra saker som kom fram i resultaten var att i trav på böjt spår var tygelspänningen högst på innetygeln när hästen hade vikten på ytter fram och inner bak. Generellt var tygelspänningen i trav annars högst i svävningsfasen.
Ryttarens ambition att följa med i hästens huvudrörelser verkar vara svår att lyckas med. Dagens känsliga mätmetoder, som användes i studien, indikerar att hästen måste ha lärt sig sålla ganska kraftigt bland signalerna för att veta när en ändrad tygelspänning betyder något och när det bara är normal variation.
En lite oväntad upptäckt som forskarna gjorde var att unghästarna och de hästar som gick svår klass reds med nästan dubbelt så hög tygelspänning som hästar på grundnivå. Forskarna spekulerar i sin artikel om det kan bero på att unghästarna och de mer avancerade hästarna ombads prestera relativt svåra övningar i relation till sin utbildningsståndpunkt.
Referens:
Egenvall, A., Roepstorff, L., Eisersiö, M., Rhodin, M. & van Weeren, R. 2016. Stride-related rein tension patterns in walk and trot in the ridden horse. Acta Vet Scand. 2016, 57(1):89.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!