Det har blivit populärt att ”plastbanta”, att byta ut plast i till exempel husgeråd mot naturmaterial för att bland annat minska exponeringen för kemikalier i hemmet. Kemikalier som i vissa fall har en hormonstörande effekt som kan vara särskilt negativ för barn. Nu visar ny forskning att dessa hormonstörande ämnen även finns i hästars blodplasma. Och de verkar ha ett samband med hormonsjukdomen ekvint metabolt syndrom, EMS.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Forskare vid University of Minnesota har nyligen upptäckt ett samband mellan kemikalier och EMS. De har sett att hormonstörande ämnen i hästens miljö verkar kunna påverka utvecklingen av sjukdomen.
Den här typen av kemikalier diskuteras även hos människor och återfinns i bland annat plaster, hygienprodukter och bekämpningsmedel. En del av dem liknar kroppens egna hormoner och kan därmed hindra de riktiga hormonerna från att göra det de ska.
Forskarna vet inte ännu var de hormonstörande ämnena hos hästarna kommer ifrån, men de såg i sin studie att de hästar som hade problem med EMS även ofta hade högre halter av hormonstörande ämnen i plasman. Forskarna testade 300 hästar från 32 gårdar. Eftersom forskningen är ny går det inte att ge några rekommendationer baserat på resultaten, mer än att det verkar finnas skäl att försöka hålla nere hästens exponering för de hormonstörande ämnena.
Färska skötselråd vid EMS
European College of Equine Internal Medicine, ECEIM, har som mål att underlätta för veterinärer att hålla sig uppdaterade med den senaste kunskapen inom internmedicin på häst – och även att främja och utveckla fältet i Europa. De har nyligen publicerat en sammanfattning av forskningsläget kring EMS och rekommendationer kring diagnos, behandling och skötsel av drabbade hästar.
Nu anser man inte längre att övervikt i sig orsakar EMS, men det finns ett starkt samband mellan hullet och hur insulinregleringen fungerar. EMS är ett komplext samspel mellan arv och miljö, där den genetiska aspekten bland annat visar sig genom att vissa raser har betydligt större risk för att drabbas. Forskare som har studerat araber, morganhästar och welshponnyer har hittat flera kandidatgener för egenskaper som kan påverka risken för EMS.
Ta hand om floran i magen
Forskningen har nu också börjat nosa på hur hästens mikroflora i fodersmältningskanalen påverkar vikten och hälsan. Att snabba foderbyten kan spela in för hästens, och grovtarmens, välmående vet man sedan länge. Men nu har forskarna även sett att EMS-hästar ofta har mindre variation i sin mikroflora än vad friska hästar har. Frågan är vad det betyder.
När det gäller hästar med EMS, som kanske behöver tappa mycket i vikt eller som ständigt står på en mycket restriktiv diet och kanske ändå ha återkommande problem med fång, måste man även tänka på djurvälfärden påpekar ECEIM. Här gäller det att satsa på ett så energifattigt grovfoder som möjligt och på att öka ättiden. Detta med exempelvis nät eller andra strategier som gör att hästen inte kan äta lika fort.
Man har i flera studier sett att ägare till överviktiga hästar ofta underskattar hur allvarligt problemet är, så det gäller att försöka få en objektiv bedömning av hullet. Det faktum att en allt större andel av våra hästar är överviktiga riskerar att göra att vi gradvis förändrar vår syn på vad som är normalt hull. Vilket skulle vara negativt för våra hästars hälsa, varnar ECEIM.
Begränsat energiintag
ECEIM rekommenderar att man siktar på 0,5 till 1 procents viktnedgång i veckan för hästar som måste banta av hälsoskäl. I praktiken tycker de att detta ska uppnås via en foderstat med en grovfodergiva motsvarande 1,4 till 1,7 procent av hästens kroppsvikt, eller så lite som 1,15 procent om det är en häst som har mycket svårt att tappa vikt.
Grovfodret till EMS-hästar ska innehålla mindre än 10 procent NSC (icke-strukturella kolhydrater, som socker och stärkelse). De påminner också om vikten av att se till att de hästar som måste stå på en restriktiv diet ändå får tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler. Något som kan behöva tillsättas extra då grovfodergivan är förhållandevis liten.
Även om det ännu fattas forskning om exakt hur träning påverkar EMS-hästar, och vilken typ och intensitet som är mest fördelaktig, har ECEIM satt samman träningsrekommendationer baserat på det man vet i dag. En viktig fråga att reda ut först, innan man påbörjar ett träningsprogram, är hur det står till med lamellerna. Fång är vanligt hos EMS-hästar och så länge det finns en påverkan i hoven beroende på pågående eller nyss läkt fång ska hästen inte tränas.
Ta hjälp av pulsmätning
Det är precis som när det gäller all träning viktigt att öka ansträngningen gradvis, allt utifrån hästens nuvarande träningsstatus. För hästar som har problem med insulinet, men som inte har en fångproblematik, rekommenderar ECEIM mer än en halvtimmes träning minst fem gånger per vecka.
Träningen ska då vara av låg till medelhög intensitet, vilket motsvarar galopp med eller utan ryttare eller en puls på 130 till 170 slag per minut. Det är med andra ord betydligt mer än skogspromenader de pratar om.
För hästar som tidigare har haft fång, men där läget nu är stabilt, rekommenderas lägre intensitet. Nämligen snabb trav eller galopp utan ryttare med en puls på 110 till 150 slag per minut, mer än tre gånger per vecka på mjukt underlag. Fler rekommendationer, kring exempelvis diagnostik och medicinering, finns via länken här nedanför.
Referenser:
Durham, A.E., Frank, N., McGowan, C.M., Menzies-Gow, N.J., Roelfsema, E., Vervuert, I., Feige, K & Fey, K. 2019. ECEIM consensus statement on equine metabolic syndrome. Journal of Equine Veterinary Internal Medicine. DOI: 10.1111/jvim.15423 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jvim.15423
Durward-Akhurst, S.A., Schultz, N.E., Norton, . E.M., Rendahl, A.K., Besselink, H., Behnisch, P.A., Brouwer, A., Geor, R.J., Mickelson, J.R. & McCue, J.R. 2019. Associations between endocrine disrupting chemicals and equine metabolic syndrome phenotypes, Chemosphere, vol. 218, s. 652-661.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!