Nyheter
Publicerad: 2021-03-01
Ekipaget på bilden har inget samband med artikeln.
”Följer händelserna minut för minut, dag för dag”
Utbrottet av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1, så kallat virusabort) vid tävlingarna i spanska Valencia har fått ridsportförbunden runtom i Europa att stå i givakt. Från Svenska ridsportförbundet följer man utvecklingen noga och står i tät kontakt med SVA och ryttare som har varit på tävlingsplatsen.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
– Det är ett allvarligt läge och vi följer händelserna noga, säger Andrea Barth, verksamhetchef, på Svenska ridsportförbundet.
Hon berättar att sedan det svenska utbrottet av EHV-1 härom året, då bland annat ridskolan Skånsta drabbades allvarligt så har en ”task force” införts på förbundet. Det är en arbetsgrupp som arbetar bara med dessa frågor och i och med utvecklingen i Spanien har de dagliga möten. I gruppen ingår bland andra Gittan Gröndahl, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA och Peter Kallings. Sverige har också tät kontakt med FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström.
– Vi har nått alla berörda ryttare samtidigt som organisationen på tävlingsplatsen har förbättrats, säger Barth.
En del ryttare har lämnat tävlingsplatsen med sina hästar medan andra är kvar, bland dem ett par svenska ryttare och deras hästar.
– Hur länge teamen blir kvar ser lite olika ut. Hästarna har grupperats utifrån om de är smittade eller inte och om de är sjuka. När man kan lämna ser olika ut beroende på hur de mår och hur sjuka hästarna är. Men det kan säkert bli de som får stanna kvar en längre tid.
Skillnad på tävlingsplatsens uppbyggnad
Att det blivit ett så stort utbrott på tävlingsplatsen i Valencia hänger till viss del samman med hur tävlingsstallarna är uppbyggda.
– I Valencia är det ett jättestort tävlingsstall täckt av ett stort tält, förklarar Andrea.
Det har gjort det svårt att dela av och skilja hästar åt. På andra tävlingsplatser är tävlingsstallarna uppdelade i flera mindre sektioner vilket gör det lättare att stoppa smittspridning och kontakt mellan olika grupper.
Det andra som varit olyckligt är att arrangören var sena med att uppmärksamma och isolera de första hästarna som blev sjuka.
De hästar som varit och tävlat i Valencia har tävlingsstopp, något som går att administrera via FEI. De hästar som kommit hem till Sverige från tävlingsplatsen är i karantän men huruvida någon av dem är sjuka kan Barth inte svara på.
Ett mycket allvarligt läge
Andra Barth tror att det här det största utbrotten av EHV-1 som varit i Europa och det måste tas på allra största allvar. Ridsportförbunden runtom i Europa, liksom det internationella ridsportförbundet, följer händelseutvecklingen noga.
– Det här är ingen sjukdom som man vill ha in i stallet. Så vi följer utvecklingen noga minut för minut, dag för dag, säger hon och hänvisar också till Svenska ridsportförbundets information om det aktuella läget.
SvRF har också erbjudit FEI att vara behjälpliga med expertis i fråga om smittskydd och den erfarenhet Sverige har med anledning av utbrottet av EHV-1 härom året.
– Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter, säger hon.
Över 150 hästar kvar på tävlingsplatsen
Enligt FEI är det fortfarande fler än 150 hästar kvar på tävlingsplatsen och totalt visar 72 hästar symtom, 47 har testats och 17 har bekräftats med viruset. Det är bekräftade siffror men det kan vara fler som är drabbade skriver FEI i ett uttalande på hemsidan. Det ska också vara fyra hästar som blivit sjuka efter att de lämnat tävlingsplatsen och återvänt till sina hemländer och det finns ytterligare två fall i ett tredje land som kan kopplas till Valencia. Totalt har 752 hästar, som har varit och tävlat i Valencia sedan den 1 februari 2021, blockerats i FEI:s databas och kan alltså inte anmälas till tävling. Blockaden tas bort när de har genomgått de tester som FEI kräver. FEI har också kontaktat tävlingsarrangörerna av tourer i området att de inte ska ta emot anmälningar av hästar som har varit i Valencia.
Till SvRF:s hemsida med aktuell information om läget
Till FEI:s uttalande
Smittskyddsåtgärder efter tävlingar och transporter från utlandet:
Ett av de allvarligare virusen som kan drabba häst är ekvint herpesvirus typ 1, EHV-1, s k virusabort Det har nyligen rapporterats från internationella hopptävlingar i Valencia i Spanien och flera delar av Europa att viruset drabbat hästar som varit där. Hästägare och ryttare uppmanas att vara uppmärksamma på om hästarna visar symptom. Den neurologiska formen av sjukdomen med vinglighet, förlamningar och dödsfall har rapporterats, men det förekommer också den mer lindriga luftvägsvarianten med feber och förkylningssymtom samt kastning (virusabort) av dödfödda föl utan andra symptom hos dräktiga ston
Att tänka på då man kommer hem och det funnits smitta med EHV1 där hästen tävlats eller transporterats ifrån:
- Isolera hästarna på hemmaplan med separat stall för de hästar som kommer från riskområde.
- Hästarna bör hållas isolerade upp till 21 dagar om hästen har testat negativt (PCR-test för EHV-1), annars ytterligare sju dagar och omtestning tills testet är negativt enligt direktiv från FEI (Internationella ridsportförbundet) om man ska tävla internationellt.
- Nationellt gäller alltid att häst och stall ska vara sjukdomsfria tre veckor innan tävling.
- Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) rekommenderar om hästarna varit infekterade med EHV-1 isolering i fyra veckor och för resande hästar som inte visar symtom minst två veckors isolering vid hemkomst. SVA rekommenderar också att alla resande hästar ställs separat när de kommer hem, dvs inte bara de som kommer från ställen med känd smitta.
Rekommenderat smittskydd efter resor med häst - SVA
- Kontrollera hästens temperatur två gånger om dagen. Hästar kan som enda symtom ha övergående febertopp (över 38,5O C) vilken kan missas om man inte tempar regelbundet, dessa hästar kan då sprida smitta vidare.
- Att hålla koll på luftvägssymtom och/eller vinglighet.
- Vara noga med att tvätta händer, handdesinfektion och byta kläder efter hantering av isolerade hästar.
- Inte ha kontakt med andra hästar samt desinficera gemensam utrustning och transporter.
- Vid misstanke om symtom eller närkontakt med sjuk häst ska man kontakta veterinär för provtagning för EHV-1.
FEI manar till ökad vaksamhet för EHV-1
Då den neurologiska formen inneburit problem för internationella tävlingar så har FEI nyligen gått ut med riktad information till ryttare och veterinärer om ökad vaksamhet och vad man ska tänka på vid internationellt tävlande. HÄR finns FEI:s information om Equine Herpes Virus (EHV) och vad hästägare och ryttare bör tänka på.
Tidigare på Hippson.se
Hästar dör och folk är nedbrutna
Ökad risk för spridning av EHV-1
50 hästar med feber på tävlingsplats i Valencia
Hitta din nästa sadel på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Liknande webbartiklar
- Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
- Äntligen hemma: ”Upplevelsen har varit helt överväldigande”
- Svensk häst död till följd av EHV-1 i Valencia
- Snart får alla svenska hästar lämna Valencia
- Erica Swartz topphäst lämnar Valencia
- Fem nya dödsfall – totalt 17 hästar döda efter virusutbrottet i Valencia
- Svenska hästar får börja lämna Valencia
- Ännu ett dödsfall efter EHV-1-utbrottet
- Valencia: Svensk häst död i EHV-1
- Ytterligare en häst död i Valencia

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!