Måndag meddelade Skatteverket att även ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget. Men vad är det egentligen som ingår? Utrustning? Ridhusavgift? Privat träning? Juristen Pia Blank Thörnroos svarar.
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock
På måndagen kom den glädjande nyheten att även ridsport (och golf) ska omfattas av friskvårdsbidraget. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen har Skatteverket nu ändrat sin tidigare tolkning, då golf och ridsport inte räknades som "enklare form av motion" förut. Men frågorna efter beslutet lät inte vänta på sig.
– Det är viktigt att komma ihåg att friskvårdsbidraget inte är någon rättighet som alla har tillgång till. Det är arbetsgivaren som ytterst bestämmer vad som ska ingå och inte. Arbetsgivaren kan sätta restriktioner eftersom det här kan innebära stora kostnader, säger Pia Blank Thörnroos.
Gäller även privat träning
I första hand gäller det dock nu, ur Skatteverkets perspektiv, att bidrag kan fås för ridning på ridskola – och även privat ridning för tränare.
– Man kan nu få bidrag för ridskoleavgiften exempelvis, men inte för medlemsavgiften till en förening. Sedan gäller det även för privat träning när man åker i väg för att rida, och även om man står uppstallad på en träningsanläggning dit tränaren kommer, berättar Pia och påpekar:
– Här finns dock en begränsning. Om en enstaka aktivitet kostar mer än 1 000 kronor per tillfälle räknas den inte som motion av enklare slag, eller som varandes av mindre värde, och friskvårdsbidraget kan då inte användas.
Ersätts även ridning hemma om tränaren kommer dit?
– Nej, vi anser att aktiviteten måste vara av den sort att man åker i väg för att träna, eller att man står på en större träningsanläggning dit tränaren kommer. Man kan inte utföra aktiviteten i hemmet, eller på sin egen gård, säger Pia och fortsätter:
– Även avgift för tillgång till ridhus kan ses som skattefri motion. Däremot ingår inte exempelvis stallhyra eller kostnad för utrustning i friskvårdsbidraget.
Viktigt att stämma av med arbetsgivaren
Om man nu vill nyttja friskvårdsbidraget för ridning gäller det att i första hand höra sig för med sin arbetsgivare om vilka eventuella restriktioner den sätter.
– Sedan får man ta kvitto för att kunna redovisa de aktiviteter man vill ha bidrag för, säger Pia Blank Thörnroos.
Om arbetsgivaren inte vill ha några begränsningar säger Skatteverket att ridning nu omfattas från och med den 1 januari 2018.
"När hästarna stod i vatten i stallet var det dags att ge sig av"
NYTT: Hippson Nr 2
Kritiken mot dressyren har eskalerat under senare år. Är sporten hästvänlig? Och vad premieras egentligen? Vi belyser bedömningen och domarrollen ur flera perspektiv.
Läs mer
Dessutom:
Och mycket, mycket mer...
Läs mer och beställ fraktfritt
JUST NU: Bli prenumerant – få vårnumret på köpet!