Nyheter
Publicerad: 2018-01-16
Friskvårdsbidrag även till privat träning – men inte till utrustning
Måndag meddelade Skatteverket att även ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget. Men vad är det egentligen som ingår? Utrustning? Ridhusavgift? Privat träning? Juristen Pia Blank Thörnroos svarar.
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock
På måndagen kom den glädjande nyheten att även ridsport (och golf) ska omfattas av friskvårdsbidraget. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen har Skatteverket nu ändrat sin tidigare tolkning, då golf och ridsport inte räknades som "enklare form av motion" förut. Men frågorna efter beslutet lät inte vänta på sig.
– Det är viktigt att komma ihåg att friskvårdsbidraget inte är någon rättighet som alla har tillgång till. Det är arbetsgivaren som ytterst bestämmer vad som ska ingå och inte. Arbetsgivaren kan sätta restriktioner eftersom det här kan innebära stora kostnader, säger Pia Blank Thörnroos.
Gäller även privat träning
I första hand gäller det dock nu, ur Skatteverkets perspektiv, att bidrag kan fås för ridning på ridskola – och även privat ridning för tränare.
– Man kan nu få bidrag för ridskoleavgiften exempelvis, men inte för medlemsavgiften till en förening. Sedan gäller det även för privat träning när man åker i väg för att rida, och även om man står uppstallad på en träningsanläggning dit tränaren kommer, berättar Pia och påpekar:
– Här finns dock en begränsning. Om en enstaka aktivitet kostar mer än 1 000 kronor per tillfälle räknas den inte som motion av enklare slag, eller som varandes av mindre värde, och friskvårdsbidraget kan då inte användas.
Ersätts även ridning hemma om tränaren kommer dit?
– Nej, vi anser att aktiviteten måste vara av den sort att man åker i väg för att träna, eller att man står på en större träningsanläggning dit tränaren kommer. Man kan inte utföra aktiviteten i hemmet, eller på sin egen gård, säger Pia och fortsätter:
– Även avgift för tillgång till ridhus kan ses som skattefri motion. Däremot ingår inte exempelvis stallhyra eller kostnad för utrustning i friskvårdsbidraget.
Viktigt att stämma av med arbetsgivaren
Om man nu vill nyttja friskvårdsbidraget för ridning gäller det att i första hand höra sig för med sin arbetsgivare om vilka eventuella restriktioner den sätter.
– Sedan får man ta kvitto för att kunna redovisa de aktiviteter man vill ha bidrag för, säger Pia Blank Thörnroos.
Om arbetsgivaren inte vill ha några begränsningar säger Skatteverket att ridning nu omfattas från och med den 1 januari 2018.
Liknande webbartiklar
- Nytt upprop i friskvårdsfrågan: ”Vill pröva den demokratiska kraften”
- Ridskola slutar med igenridning: ”Upplever att det sliter för mycket på hästarna”
- Ryttare hamnar mitt i cykeltävling och körs på: ”Jag är fortfarande chockad”
- Anordnar ridning för pappor: ”Bra för föräldrar att få en förståelse”
- Ridskolepappor imponerar med fin utveckling i sadeln: ”Från rädda till positiva”
- Grupp på Facebook lösningen för ridskolans igenridning: ”Många fördelar”
- Kommun får inte driva ridskola – anses inte vara allmännyttig tjänst
- Hebbe hjälper funktionsnedsatta att börja prata: ”Vi behöver fler hästar som honom”
- Brandövning i stall är nyttigt för både människor och hästar
- Styrbjörn, 87 år: "Alla problem försvinner när man kommer upp på hästen"

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!