Nyheter
Publicerad: 2020-06-20
Foto: Adobe Stock
Håll koll på hästens hull på sommarbetet
Årets härligaste tid för hästarna är här med härliga dagar och nätter på gröna beten. Men i samband med sommarbetet släpper man kontrollen över hur mycket hästen äter. En del hästar klarar inte av att få fri tillgång till gräsbete, medan andra i stället kan falla ur. Här bjuder Agrias hästveterinär Karl-Henrik Heimdahl på några tecken att hålla ett öga på.
Det är vanligt att hästar går upp i vikt under sommarbetet när det är fritt fram med gräs och många ryttare passar på att ge sin häst vila från träning och motion. I de allra flesta fall beror övervikten på för mycket mat eller för lite motion – ofta i kombination.
– Ge inte hästen mer näring än den behöver, En häst som har lätt för att lägga på sig kan inte få fri tillgång till foder och behöver dessutom regelbunden motion, säger Karl-Henrik Heimdahl.
I några fall kan övervikten ha en bakomliggande sjukdom som orsak och då behöver en veterinär undersöka hästen. Hästar råkar ibland ut för ämnesomsättningssjukdomar som leder till ökad vikt och som i sin tur gör dem känsliga för att utveckla andra sjukdomar som exempelvis fång. Hästar som ligger i riskzonen bör inte släppas fria på grönbetet.
Risken att fall ur
Under senare delen av sommaren börjar gräset bli nedbetat och är inte längre lika näringsrikt. Hästar som ligger på gränsen kan snabbt falla ur och här gäller det att stödfodra med annat grovfoder. Ston som går med föl har lättare att falla ur och det är viktigt att vara uppmärksam för att snabbt sätta in åtgärder. På magra beten är det också viktigt att ta bort eventuella giftiga växter. Hästar väljer normalt bort giftiga växter, men på ett magert bete kan de frestas att äta till exempel stånds och gröna ekollon som kan orsaka förgiftning och njurskador. Rensa bort stånds regelbundet och bränn växten. Hägna in ekar och ta en extra titt på klöverns färg – om blommorna är både vita och rosa kan det vara alsikeklöver, som ger upphov till allergiska reaktioner som blåsor, svullna ben och påverkan på levern.
Så här mäter du hästens hull
Övervikt går att både se och känna. Studera hästen kring buk och bröstkorg. Dra handen över hästens revben, du ska känna dem men inte se dem. Om revbenen blir tydliga är det dags att stödfodra hästen med grovfoder. Ett enkelt sätt för att hålla koll på hästens vikt i sommarhagen är att mäta hästens omfång, både runt hals och bröstkorg. Du kan exempelvis mäta hästens bröstkorg med ett snöre och klippa av detta. Mät sedan med detta snöre upprepade gånger under ett par veckor för att se om hästen går upp eller ner i vikt.
Så här förbereder du hästen inför sommarbetet:
- Tänk på att vänja hästen successivt vid foderbytet under minst två veckor, samma sak gäller även efter sommarbetet
- Undvik att ge hästen kraftfoder om den inte motionerar på samma nivå som vanligt
- Om du inte själv här hemma under semestern – be någon visitera hästen dagligen och hålla koll på hullet
- Se till att hästen alltid har friskt vatten i hagen
- Ta en bild av den uppställda hästen innan betet som referens för ev förändringar under sommaren
Hitta din nästa hoppstjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Hoppning".
Samtliga hopphästar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar | Hoppning" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Ekollon kan förgifta hästen
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Sunda hästar är glada hästar som presterar
- Så undviker du att hästen får en hovböld
- Drömhästen måste passera nålsögat – veterinärbesiktningen
- Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!