Nyheter
Publicerad: 2018-05-17
Harvy 1327 bärare av anlag för ärftlig sjukdom: ”Jättetråkigt”
Bruksprovsvinnaren och SWB-hingsten Harvy 1327 är bärare av anlag till sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS). Det konstateras efter att man har provtagit honom på grund av att ett föl fötts med symtom på sjukdomen.
Text: Ida Röök
Foto: Frida Eng Smith och Fotoform Laila Berglund
Förra veckan gick Blädde gård ut med ett meddelande på sin Facebook-sida om att ett föl efter hingsten Harvy hade fötts med symtom som liknade den ärftliga sjukdomen WFFS. Fölet klarade sig inte och man beslutade sig för att provta hingsten, för att utesluta att han var bärare av anlag för sjukdomen.
Nu har provsvaren kommit.
– De är dessvärre positiva, vilket innebär att Harvy är bärare av anlag. Det är väldigt tråkigt, säger Tobias Larsson på Blädde gård.
Svårt att få information
Den senaste tiden har det visat sig att flera hingstar i avel internationellt bär på anlagen som kan ge föl sjukdomen. Ännu så länge finns det inte så mycket information om WFFS, och om vilka rekommendationer som ska ges när det visar sig att hingstar bär anlagen.
– Vi väntar på provsvaren från fölet. Men vill man använda Harvy i avel bör man låta testa sitt sto först. Dock tror jag inte att det är många som kommer att använda honom nu, säger Tobias och fortsätter:
– Informationen om hur den här sjukdomen ärvs och så vidare är för knapphändig i nuläget. Men vi har bestämt oss för att testa alla våra egenägda hingstar. Vår veterinär söker också mer information, men det finns inga vetenskapliga studier att tillgå för veterinärer. Så det är väldigt svårt.
För Blädde innebär det här så klart en stor förlust.
– Det är väldigt synd eftersom Harvy har alla de kvaliteter vi vill se i aveln i dag, konstaterar Tobias Larsson.
Harvy har haft två årskullar tidigare, där inget av detta har uppvisats. Men Blädde gård ska nu testa alla sina hingstar, samt Harvys tidigare avkommor.
Inleder en studie
Swedish Warmblood Association, SWB, meddelade för en tid sedan att de så snart det går inleder en studie kring WFFS.
Sjukdomen är en defekt som gör att huden lossnar från kroppen hos drabbade föl och de måste avlivas inom de närmaste dygnen efter födseln. WFFS är ett recessivt anlag, vilket innebär att en individ kan vara bärare av anlaget utan att det syns på den själv. Det är, enligt SWB, bara om två anlagsbärare paras som det finns risk för att avkomman drabbas. Då är risken 25 procent att avkomman får anlaget i dubbel uppsättning och drabbas av sjukdomen, skriver SWB i pressmeddelandet.
Enligt Jordbruksverket är det förbjudet att avla på ett sätt som kan medföra lidande för hästar. En häst får inte användas i avel om det medför en hög risk för dödfödslar, defekter hos fölen eller någon annan egenskap som kan riskera att djuren utsätts för lidande eller hindrar djuren att bete sig naturligt.
Ida Röök
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Populära hingsten Skovens Rafael är bärare av WFFS
- Genetiskt test visar om ditt sto är anlagsbärare för WFFS
- SWB klar med WFFS-strategi: "Om man inte testar stoppar man huvudet i sanden”
- Uppfödaren Marina Björkman om satsningen mot sitt första bruksprov: ”Jättespännande”
- Krister Svedberg är Årets uppfödare: ”Känns jättekul”
- Nu är det möjligt att WFFS-testa sin häst i Sverige
- SWB om WFFS: “Alla hingstar som ska verka i avel ska testas”
- Intresset för embryotransfer ökar: ”Inte längre bara för avelsproffsen”
- "Man ska inte förakta trevliga hästar"
- "Vi vill bli mer tillgängliga för medlemmarna"

Slipa på detaljerna med Angelica och Marlon
Glada hästar, varierat arbete och känsla för detaljer. Så kan man sammanfatta det framgångsrika ryttarparet Angelica och Marlons träningsfilosofi.

Tysk seger i Genèves Grand Prix
Det blev inga svenska framgångar i den avslutande Rolex GP i Genève. Istället blev det tysk seger genom Richard Vogel på United Touch S.

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Emma Emanuelssons Stakantura till USA
Emma Emanuelssons mästerskapshäst, det elvaåriga stoet Stakantura, har lämnat stallet. Stoet har sålts till USA.
"Det kommer verkligen att bli tomt i stallet utan vår Queen"

"Gårdshästen" Patron fyller snart 30 år
Ellinor Gustafsson och Patron har följt varandra genom livet. Hon lärde sig rida på honom och han är första hästen som hennes son red på.

Volt till höger – volt till vänster
Dressyrtränaren Catrin Henriksson bjuder på en lösgörande övning som du kan göra mer avancerad i takt med att du och din häst utvecklas.

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!