Nyheter
Publicerad: 2020-01-28
Hästar hjälper unga med lässvårigheter: ”Upplevelsen blir mer avslappnad”
För barn och unga som har lässvårigheter kan det vara svårt att läsa när en person lyssnar. Via den ideella föreningen Lära med djur kan de få en mer avslappnad upplevelse, i närvaro av hästar eller andra fyrbenta vänner.
Text: Ida Röök
Foto: Mikaela Thunholm och Adobe Stock
Karin Strandberg är verksamhetschef på Lära med djur, där de nu genomför ett projekt som riktar sig till barn och ungdomar med lässvårigheter. Projektet syftar till att barn och ungdomar ska få möjlighet till att förbättra sin läsförmåga, samtidigt som de får en positiv och lustfylld upplevelse av att läsa tillsammans med djur.
– Tillsammans med favoritdjuret i läshörnan erbjuder vi vår lugna, avkopplande miljö för lästräning. Vare sig det är i soffan, på hästryggen eller kanske i vårt mysiga smådjurshus. Att läsa högt för djur i en avslappnad och trygg miljö kan verkligen gynna lästräningen, eftersom den enskilde kan börja våga mer, säger hon.
Kan upplevas som stressande
Karin är även behörig lärare och arbetade tidigare bland annat på en gymnasiesärskola, där hennes utbildade pedagoghund var en naturlig del i klassrummet.
För den som behöver träna på läsning är det bra att läsa högt. Anna Wetterberg är handledare samt legitimerad logoped på Lära med djur.
– Högläsning är ett bra sätt att träna läsflyt, vilket sedan förbättrar läsförståelsen. Denna träning kan dock upplevas som stressande för läsaren. Forskning visar att närvaron av djur kan göra stressade situationer mer avslappnade. Hästar med sitt lugna och vänliga sätt är utmärkta lyssnare i detta syfte. Ett djur dömer aldrig och bryr sig inte om att det går långsamt eller blir fel ibland, menar hon.
Får bestämma själva
På Lära med djur har de marsvin, kaniner, hundar och hästar som gärna lyssnar på högläsning. Deltagaren får själv välja vilket djur den vill läsa för och hur nära djuret man vill sitta.
– Man kan till exempel sitta på en häst, ha ett marsvin i knät eller klappa en hund medan man läser. Självklart är även miljön för den fyrbenta vännen en trygg kontext där djurets känsla och vilja respekteras, förklarar Karin.
Läs mer om projektet med högläsning
Hitta din nästa sadel på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Ida Röök
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Borås fältrittklubb får folkhälsopris för sitt arbete med barn med psykisk ohälsa
- Ponnymamman startar stiftelse för satsande ryttare: ”Med siktet inställt på mästerskap”
- Jaycen, 12 år, och Glücksbär inspirerar: ”Vill visa att barn med funktionshinder kan göra samma saker som andra"
- Erbjuder sig att ta hand om kroniskt sjuka personers hästar: ”Finns ett stort behov"
- Sjuåriga Jasmin hoppar mammas häst: "De har ett väldigt speciellt band"
- Louise och tidigare vildhästen Hannibal stöttar sjuka: ”Glädjen vi möter är magisk”
- Hästar ökar läslusten: ”Barnen har älskat det från första stund”
- Familjedag gav 120.000 kronor till föreningen
- Lovisa, nio år, klickade direkt med treåriga Mayflash: ”Han är som en nallebjörn”
- Alex, 6 år, visar hur man hoppar vattengrav: ”Måste ha bra tempo”

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!