Nyheter
Publicerad: 2018-04-10
Foto: www.hopeforovp.nl och Tomas Holcbecher (Hans Peter)
Hans Peter Minderhoud: ”Hästarna är bara skinn och ben – det är ofattbart”
I Nederländerna finns ett 56 kvadratkilometer stort område – Oostvaardersplassen – där hästar, kor och hjort har levt i vilt tillstånd sedan 60-talet. Antalet djur har hela tiden ökat, betet har minskat och i dag svälter djuren. Något som har uppmärksammats av bland andra dressyrryttaren Hans Peter Minderhoud.
Text: Annika Grundberg
– Det är riktigt hemskt, säger Hans Peter till Hippson när han ringer upp.
Toppryttaren har själv besökt området flera gånger och har talat med myndigheterna, för att försöka få till stånd en förändring. I strävan efter att efterlikna vilt tillstånd har myndigheterna bestämt att det är förbjudet att utfodra djuren.
– Folk kör dit på nätterna och fodrar djuren, därför har myndigheterna tagit bort broar för att minska tillgängligheten, säger han och fortsätter:
– Förra året regnade det mycket och redan i september var det bara lera och inget bete i området. Sedan kom en kall vinter på det. Hästarna är bara skinn och ben, det är ofattbart.
Hans Peter vittnar om hur han sett hingstar stå med vatten upp till knäna för att komma åt att äta det som växer i vattnet.
För att komma till rätta med problemen har myndigheterna börjat skjuta av de hästar och hjortar som är i sämst kondition.
– Först ska hästarna svälta och lida tills de nästan självdör, då blir de skjutna, säger Hans Peter uppgivet.
Foto: www.hopeforovp.nl och Milou Vogel
Hoppas att uppmärksamhet ger förändring
Hans Peter berättade om det hela för Carl Hester, Charlotte Dujardin och Fiona Bigwood och de i sin tur har delat informationen i sociala medier. De har också delat den namninsamling som finns på nätet där man kräver förändring.
– Pressen på myndigheterna behöver bli så stor att de måste reagera. Något måste göras och det måste ske nu. Hästarna behöver flyttas från området och de behöver få foder.
Har skjutits 382 hästar i vinter
Patrik van Veen, biolog och engagerad för hästarnas räddning, kan berätta mer om Oostvardersplassen.
Vilken metod används för att hålla antalet djur på rimlig nivå?
– Man skjuter de djur som är i sämst kondition. Det är internationella experter som i en rapport har gett direktiv om när och vilka djur som ska skjutas. Man skjuter av djur varje vinter, tidigare år har det funnits en gräns för hur många djur som får skjutas. Men på grund av milda vintrar har populationen vuxit och den här vintern har man skjutit 382 hästar. Sammanlagt har man skjutit 2 649 djur den här vintern i Oostvardersplassen.
Varför kastreras inte hingstar för att hålla nere populationen?
– Det hade kunnat vara ett alternativ för hästarna och korna. Men den ansvariga organisationen och forskarna har bestämt att området ska vara ”vild” natur. De ser hästarna som vilda djur och därför är det olagligt att kastrera dem eller att använda andra preventiva metoder. Så den springande punkten i den här diskussionen är att få bort definitionen ”vild”.
– Att det inte handlar om vilda djur är uppenbart. Vad det handlar om är en maktkamp och nonchalanta politiker. Djuren är placerade där av människor, ytan är begränsad och det finns ingen möjlighet för djuren att vandra. 2014 skrev en grupp internationella experter en rapport med råd till dem som har hand om området. De skrev bara tre rader om preventiva metoder. De tittade inte ens på vilka alternativ som finns.
– Deras råd var att begränsa populationen baserat på hästarnas kondition. Problemet med det kriteriet är att det är subjektivt. Samt att innan djuren är i en sådan kondition att de skjuts har de svultit under en lång tid.
Hjort, häst och ko samsas om ytan. Foto: Milou Vogel
Hur kommer det sig att man inte får stödfodra djuren?
– Det finns flera motiv till detta. Som jag sagt tidigare så är ett att djuren anses vara vilda och att människor inte får lägga sig i. Att utfodra djuren strider också mot den strategi de har valt för att hålla populationen i schack. Att svälta hästarna och sedan skjuta de som är i sämst kondition.
– Den tredje anledningen är att man kan förvärra hästarnas kondition om man startar utfodring nu när de är så dåliga, får de för mycket foder kan de bli sjuka av det. Men främsta anledningen är att det strider mot den metod man har valt för att kontrollera populationen.
Foto: www.hopeforovp.nl
Varför hålls hästar på det här viset?
– Konikhästen är ingen unik ras och har inget historiskt intresse för Nederländerna. Anledningen till att de sattes ut i området var för att hålla landskapet öppet. Det är ett område med ett rikt fågelliv, främst sjöfågel. Kreatur behövdes för att hålla landskapet öppet. På 60-talet stod det här området fortfarande under vatten.
Nedan en film från området:
Publicerat av Fiona Bigwood den 9 april 2018
Annika Grundberg
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Lösning kan vara nära för Nederländernas ”vildhästar”
- Charlotte Dujardin mötte FEI-stewarden igen – gav en kram: "Anita var väldigt stöttande"
- Carl Hester tillbaka på banan med häst utbildad i Sverige
- Vinnaren från världscupfinalen i Göteborg död – Glock's Flirt blev 21
- Dressyrhästen Glock's Zonik avlivad efter skada: "Det är overkligt"
- Minderhouds superhingst Glock´s Johnson avtackades med stående ovationer
- Minderhoud och Glock's Flirt missar finalen
- Ännu ett avhopp från dressyren
- Världscupsegraren belönas med bananer
- Tinne Vilhelmson Silfvén tvåa i världscupfinalen

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!