Nyheter
Publicerad: 2017-03-29
Foto: Privat (Josefin Åkerberg) och Adobe Stock (nosgrimma)
Ögonblicksbilden, del 3: ”Vill visa att hårt åtdragna nosgrimmor normaliseras”
Något som har återkommit i de tidigare samtalen inför serien har varit kommentarer om ”personer som fotograferar för att skapa debatt”. Och det har varit ett namn som har nämnts under nästan alla intervjuer – Josefin Åkerberg. Här ger hon sin version.
Text: Åsa Pernes
Uppdatering 29 mars 14.34:
Flera läsare har påpekat att Josefin Åkerberg visst nämner ryttare vid namn i samband med bilder i sina sociala medier-kanaler. Vi ringde upp på nytt för att fråga om detta (vissa av dessa inlägg har tillkommit efter att ursprungsintervjun gjordes, vilket vi tar på oss att vi har missat).
När jag frågade om du namngivit ryttare svarade du att du inte hade gjort det. Du till och med poängterade det?
– Jag svarade utifrån bilder som jag själv tagit som var från Breeders och Falsterbo.
Men du har publicerat namn på bilder som inte är dina egna?
– Ja, men då handlar det om elitryttare som många känner igen och bilderna finns på andra ställen med ryttarnas namn. Så jag tycker inte att jag har hängt ut dem.
Efter en viss fundering säger Josefin:
– När fel namn kommit upp under bilder som jag publicerat så har jag vid några tillfällen gått in och skrivit rätt namn i kommentarsfältet.
Vi har även fått höra från läsare att du har tagit bort en del inlägg som många har reagerat på, stämmer det?
– Ja, det har hänt att jag har gjort det. Det har varit några inlägg där det blev vilda diskussioner och där jag har upplevt att det inte tillförde debatten något. Ett annat inlägg tog jag bort för att fotografen hörde av sig till mig och bad mig att göra det.
Ursprunglig artikel, publicerad 29 mars 8.00:
Hej Josefin, du nämns i de här diskussionerna hela tiden, varför tror du att det är så? Är det för att du vågar framträda så öppet med ditt namn?
– Jag vet inte varför det är så. Kanske handlar det om att det inte finns fler som driver de här frågorna så aggressivt som jag har gjort. Det finns artiklar om både det ena och det andra, men det är nog inte så många andra som har riktat aktiv och skarp kritik mot Svenska Ridsportförbundet. Och det har jag gjort eftersom jag inte tycker att de tar sitt ansvar.
Josefin säger sedan att det egentligen bara handlar om två frågor, hennes båda käpphästar.
– Jag vill med mina bilder visa att vissa saker håller på att normaliseras. Det är nosgrimmor, där vill jag att förbundet inför en klar gräns för hur hårt de ska få spännas, samt en kontroll av alla nosgrimmor innan ekipagen går in på framridningen och in på tävlingsbanan.
– Den andra käpphästen är den otydliga formuleringen som finns i FEI:s stewardmanual som säger att hästens nacke och hals får böjas, aktivt och extremt i olika riktningar, och fixeras i tio minuter i taget på framridningen. Det innebär att man i princip kan bete sig lite hur som helst när man rider fram.
Så du är inte emot ridningen i sig?
– Nej, det är jag absolut inte. Jag tycker inte att man misshandlar hästar bara för att man rider och jag är inte emot nosgrimmor. Men de ska inte dras åt för hårt.
– I Scandinavium hade de stewards vid varje hinder som kontrollerade hur ryttarna gjorde när de hoppade fram. Så varför har vi inte fler stewards eller överdomare på framridningen i dressyren, som kontrollerar hur ryttarna rider och hur utrustningen sitter?
Är en ögonblicksbild alltid lika med verkligheten, kan man säga hur en häst mår utifrån en bild?
– Nej, du måste veta sammanhanget eller ha sett flera bilder, utifrån en bild kan du inte göra sådana bedömningar. Det var därför jag valde att lägga upp många bilder på olika ryttare från både Breeders och Falsterbo. För då kan man se att exempelvis det här med hårt åtdragna nosgrimmor och extrema träningsmetoder är något som håller på att normaliseras.
Josefin funderar en stund på sitt svar, sedan tillägger hon.
– Fast genom en bild kan du få en uppfattning om hur hästen mådde i exakt det ögonblicket bilden togs. Jag är medveten om att en del unga, kvinnliga ryttare har känt sig uthängda på grund av det här och det är jag ledsen över. Det är olyckligt, men frågan om hästarnas allmänna välfärd är viktigare för mig. Det är ett val jag har gjort och jag tycker inte att jag har letat ögonblicksbilder. Jag har som sagt lagt ut flera bilder och filmer, och jag har inte namngivit några ryttare på bilderna jag har publicerat.
Men du har lagt ut bilder där ryttare har kunnat identifieras?
– Ja, det har jag. Men jag har fotograferat i offentliga sammanhang där ryttarna har ridit inför publik. Så jag har inte avslöjat några hemligheter.
Hur ser du på det här med att ryttare har blivit hotade, till och med mordhotade, efter att bilder har publicerats i sociala medier (vi vet inte vem som tagit fotona i just dessa fall, reds anm.)?
– Det tycker jag är fullständigt oacceptabelt! Det är mot allting jag tror på, att vara god mot djur innebär att du är god mot alla. Både mot människor och djur.
– Min drivkraft i det här är inte att ryttarna rider så dåligt att de ska hängas ut på nätet, utan det jag reagerar på och vill peka på är att vi har regler som inte följs och att Svenska Ridsportförbundet inte tar det ansvar som de är satta att ta. De skyddar inte hästen och de ser inte till att det egna regelverket följs.
– Ansvaret ska inte enbart ligga på ryttarna, utan jag tycker att det är förbundet och det internationella ridsportförbundet FEI som är ansvariga, det är dem jag främst riktar min kritik mot. De tillåter att gränsen förflyttas för vad man får göra och vad man inte får göra.
Har du själv utsatts för några hot?
– Jag har blivit både uthängd och förtalad av folk inom sporten, men jag har inte fått något direkt hot framförda mot mig. Fast när mitt namn nämndes i media för ett par månader sedan kände jag att det plötsligt blev sammankopplat med näthat, jag vill absolut inte medverka till det eller sammankopplas med detta på något sätt. För jag tycker inte själv att jag håller på med näthat, det är inte mitt mål och har aldrig varit det.
Beredd att komma om hon bjuds in
När jag berättar att de jag har pratat med tidigare har varit rörande överens om att de välkomnar debatten, då säger Josefin först bestämt nej. Det är inte debatt hon vill se, utan konkret handlande från Svenska Ridsportförbundet.
– De här frågorna har diskuterats i flera år och ingenting händer, vi behöver ingen mer debatt.
Då läser jag upp något den mordhotade ryttaren, som intervjuades i förra delen av serien, sade:
”Vi måste få till en debatt där alla känner sig välkomna och det är viktigt att debatten förs på lika villkor. För det är viktigt att alla kommer, någon måste hålla i taktpinnen och se till att det blir gjort. Och det borde vara vårt förbund”.
Josefin tycker att det låter bra och menar att hon självklart kommer om hon blir inbjuden. Men det, säger hon, är under förutsättning att SvRF verkligen vill förändra och bemöta kritiska frågor.
– Jag hade tänkt vara med på forumet i Friends Arena, hotellet var bokat. Men sedan lade de forumet innan själva tävlingarna och då kunde jag inte medverka.
Att ha fler stewards och domare ute på tävlingsplatserna, som är utbildade och vågar dela ut gula kort om de ser något som inte är tillåtet, är något Josefin ställer sig bakom. Liksom att filma framridningen. Den danska filmen som många har nämnt vill hon däremot se först, innan hon uttalar sig om den.
– Jag vill även se strängare och tydligare regelverk, som tar hänsyn till aktuell forskning.
Trakasserier och hot får aldrig accepteras – oavsett om vi pratar ridsport, skolor eller arbetsplatser. Att bilder på ryttare och ridning i sociala medier till och med kan leda till mordhot är förstås hårresande. Men att förbjuda fotografering och stänga framridningar, för att försöka skydda dem som rider från reaktioner, kan det verkligen vara rätt väg att gå?
I veckan har Hippson publicerat en serie i tre delar om det som har kallats ”ögonblicksbilder”, det vill säga foton eller ibland filmer av till synes hård ridning eller hästar som inte mår bra. I första delen intervjuades två tränare, i andra delen en ryttare som har mordhotats samt en representant från Svenska Ridsportförbundet. Och här ovan, i tredje delen, får Josefin Åkerberg som har tagit och spridit en del av de omdebatterade bilderna ge sin syn på saken.
Liknande webbartiklar
- Hästägarkontrakt för bättre välfärd
- Guide till hästvälfärd: "Räcker inte att följa lagen – den anger miniminivån"
- Han vill se hästens välfärd som grund för dressyrbedömningen
- Ögonblicksbilden, del 2: ”Man tror inte att man själv ska drabbas”
- Bytte ut nosgrimmorna på ridskolehästarna – munsåren borta
- Välj rätt bett för hästens tänder och mun
- Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand
- Odontologen om hästens mun: ”Är tuggandet av grovfoder som rengör tänderna”
- Veterinär Henrietta Talts: ”Låt hästen få tid att vila när den har kolik”
- Håll koll på hästens mun och andedräkt
relaterade artiklar

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!