Foto: Natalie Lindholm
Jessica Jacobsson, kanske mest känd som den tvåbenta i radarparet "Jessica och Oden", visar upp den nordsvenska brukshästens mångsidighet. Tillsammans med sina nordsvenskar tävlar hon dressyr, kör och gör uppvisningar i både frihetsdressyr och trickträning. I vår börjar ett nytt kapitel i livet – när Oden går i pension och en ny stjärna flyttar in i stallet.
Text: Natalie Lindholm
Just nu händer det mycket i Jessica Jacobssons liv. För någon vecka sedan gick flyttlasset ner till pojkvännens gård i Markaryd och hennes forna stjärna, nordsvensken Oden, har fått kliva ut ur rampljuset.
– Oden har fått flytta hem till morfar i samband med att jag flyttar, berättar Jessica och fortsätter:
– Morfar och jag har haft Oden tillsammans i flera år och han betyder så klart väldigt mycket för oss båda. Nu kände jag dock att det var helt rätt tid att låta honom bo hos morfar.
Ny nordsvensk förmåga
Samtidigt flyttar den tvååriga nordsvensken Humle in i stallet. Jessica hittade honom i början av mars och berättar att hon föll för hästen redan vid första ögonkastet.
– Han var både trevlig att hantera och riktigt snygg, så jag föll snabbt (skratt). Nu kommer vi börja med att tillbringa mycket tid ihop, både i stallet och i hagen, så att vi lär känna varandra.
Målet är att Humle ska vara inkörd som treåring, under 2019 satsar ekipaget på att göra ett FKP (Frivilligt körprov, reds anm.).
– Jag kommer också att börja så smått att trickträna med Humle. Och jag tror att han är en lättlärd och nyfiken häst, så det ska bli riktigt spännande! Så småningom kommer jag så klart att göra uppvisningar med både honom och Nitro, i frihetsdressyr och trickträning, säger Jessica.
Till vänster Jessica med nykomlingen Humle (Foto: Privat) och till höger till häst i Friends arena (Foto: Pernilla Hägg).
Tävlar i allsvenskalaget
Nitro gör mer än bara uppvisningar. Tillsammans med valacken, som har hunnit fylla sju, ingår Jessica i Markaryds ryttarförenings dressyrlag division 3. Hon menar att träningarna och tävlingarna tillsammans med lagkamraterna peppar och motiverar henne att hålla i gång.
– Att vara med i ett lag känns också som ett utmärkt sätt att lära känna nya vänner och skapa nya kontakter inom hästvärlden. Något som är extra viktigt nu när jag har flyttat tio mil hemifrån.
I vintras körde ekipaget med i julshowen under Sweden International Horse Show i Friends arena. Jessica visade dessutom upp både frihetsdressyr och trickträning i mässpaddocken och i vår väntar fler uppvisningar.
Ta inte allt på en gång
Trickträningen är inte bara en kul grej att visa upp på shower. Den ökar inte minst förtroendet mellan häst och ryttare och bygger upp den viktiga kontakten, menar Jessica. I rutan nedan delar hon med sig av sina bästa tips för den som vill prova hemma.
– Det viktiga när jag har introducerat något nytt för mina hästar har varit att inte utmana ödet och begära för mycket av dem på en gång. Ta små, små steg och träna inte för länge, tipsar hon.
Att hästen aldrig hinner tröttna är A och O i all träning. Hästarna måste vara nyfikna och motiverade för att träningen ska fungera.
– Börja alltid på en plats där hästen känner sig trygg och bekväm, boxen eller stallgången fungerar utmärkt. När ett trick är befäst kan du avancera och träna hästen på nya platser, säger Jessica.
Foto: Therese Hübner
Fotnot: Det går att följa Jessica och hennes nordsvenska hästar i sociala medier, sök på ”Nordsvenska Oden” på Facebook eller Instagram.
Några av tricken visas för SR som kom på besök:
Sophie Bergqvists ursöta hund agerar ”spökalle”, så att matte slipper sitta av när hon har tappat sitt spö. Kan man lära vovven att bära bommar också…?
Video + intervju: ”Ingen häst bryr sig när han kommer springande”
Stoet Pontica jobbar på Vintrosa ridskola i Örebro kommun. Där är hon känd som "dressyrhästen", men i dagarna ville hon hoppa över bommar.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Spana in Peder Fredricsons och H&M Christian K:s supersnabba omhoppningsrunda, som gav segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix.
Minns ni när vår bloggare "Tette" vann en flygresa och hotellövernattning på Zanzibar? Bästa födelsedagspresenten till sambon Björn, som alltid ställer upp.
Häng med Therese Nyman och hennes Björn till Afrikas flodhästar
Peder Fredricson tog hand om segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix. Han gjorde det med Christian K efter en spännande omhoppning.
Det blev en niondeplats för Rose Mathisen på Zuidenwind 1187 i Neumünsters världscupkür. Vann gjorde Isabell Werth med Weihegold OLD.
Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Som när hon lär in piaff och passage från marken med welshkorsningen Trazzel.
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Det är inte helt enkelt att upptäcka och se om och var hästen är halt. Veterinär Elin Hernlund gav tips under en föreläsning på UDS.
"Ett tips är att filma hästen med slowmotionläget på telefonen"
Det finns många bra övningar för att träna på tempo. Till exempel att sätta upp låga hinder längs långsidan och variera antalet språng däremellan.
På lördagen följde Rolf-Göran Bengtsson, på lovande Oak Grove's Carlyle, upp fredagskvällens fjärdeplats med en andraplacering över 1,50-hinder.
Efter ett par sköna semesterveckor som Sara har tillbringat i solen, och Marco på spa, är de på gång igen. Hoppträning och skogsturer har stått på schemat.
Janika Sprungers VM-häst Bacardi VDL ägdes av Georg Kähny, nu har Jan Tops köpt hästen. Dock vet man ännu inte vem som blir topphästens nya ryttare.
Med anledning av det aktuella smittoläget i Stockholmsområdet har SvRF infört ett frivilligt tävlingsstopp. Nu höjs röster för att detta ska utökas.
Till SVT Nyheter: ”Finns risk att man söker sig till angränsande distrikt”
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Emelie Eriksson lämnade storstaden för att flytta till Dalarna och plugga häst. Där blev hon kvar och startade eget med fyra fyrbenta kollegor.
Norska Christina Øynes arbetar sina hästar utan huvudlag. I filmen rider hon ut i en vinterklädd skog, i full galopp – på stoet Jebha.
Klippet har setts mer än 300 000 gånger: ”Jag älskar äventyr”
Med anledning av den rådande smittorisken i Stockholmsområdet stänger Ridskolan Strömshom sina stallar för besökande.
Det börjar bli något av en tradition – Ung SWB:s träff på Flyinge under Bruksprovsveckan. Det blir proffsguidning och nätverkande.
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.