Nyheter
Publicerad: 2018-04-09
Foto: Natalie Lindholm
Trickträning med Jessica och hennes nordsvenskar: ”Ta det i små, små steg”
Jessica Jacobsson, kanske mest känd som den tvåbenta i radarparet "Jessica och Oden", visar upp den nordsvenska brukshästens mångsidighet. Tillsammans med sina nordsvenskar tävlar hon dressyr, kör och gör uppvisningar i både frihetsdressyr och trickträning. I vår börjar ett nytt kapitel i livet – när Oden går i pension och en ny stjärna flyttar in i stallet.
Text: Natalie Lindholm
Just nu händer det mycket i Jessica Jacobssons liv. För någon vecka sedan gick flyttlasset ner till pojkvännens gård i Markaryd och hennes forna stjärna, nordsvensken Oden, har fått kliva ut ur rampljuset.
– Oden har fått flytta hem till morfar i samband med att jag flyttar, berättar Jessica och fortsätter:
– Morfar och jag har haft Oden tillsammans i flera år och han betyder så klart väldigt mycket för oss båda. Nu kände jag dock att det var helt rätt tid att låta honom bo hos morfar.
Ny nordsvensk förmåga
Samtidigt flyttar den tvååriga nordsvensken Humle in i stallet. Jessica hittade honom i början av mars och berättar att hon föll för hästen redan vid första ögonkastet.
– Han var både trevlig att hantera och riktigt snygg, så jag föll snabbt (skratt). Nu kommer vi börja med att tillbringa mycket tid ihop, både i stallet och i hagen, så att vi lär känna varandra.
Målet är att Humle ska vara inkörd som treåring, under 2019 satsar ekipaget på att göra ett FKP (Frivilligt körprov, reds anm.).
– Jag kommer också att börja så smått att trickträna med Humle. Och jag tror att han är en lättlärd och nyfiken häst, så det ska bli riktigt spännande! Så småningom kommer jag så klart att göra uppvisningar med både honom och Nitro, i frihetsdressyr och trickträning, säger Jessica.
Till vänster Jessica med nykomlingen Humle (Foto: Privat) och till höger till häst i Friends arena (Foto: Pernilla Hägg).
Tävlar i allsvenskalaget
Nitro gör mer än bara uppvisningar. Tillsammans med valacken, som har hunnit fylla sju, ingår Jessica i Markaryds ryttarförenings dressyrlag division 3. Hon menar att träningarna och tävlingarna tillsammans med lagkamraterna peppar och motiverar henne att hålla i gång.
– Att vara med i ett lag känns också som ett utmärkt sätt att lära känna nya vänner och skapa nya kontakter inom hästvärlden. Något som är extra viktigt nu när jag har flyttat tio mil hemifrån.
I vintras körde ekipaget med i julshowen under Sweden International Horse Show i Friends arena. Jessica visade dessutom upp både frihetsdressyr och trickträning i mässpaddocken och i vår väntar fler uppvisningar.
Ta inte allt på en gång
Trickträningen är inte bara en kul grej att visa upp på shower. Den ökar inte minst förtroendet mellan häst och ryttare och bygger upp den viktiga kontakten, menar Jessica. I rutan nedan delar hon med sig av sina bästa tips för den som vill prova hemma.
– Det viktiga när jag har introducerat något nytt för mina hästar har varit att inte utmana ödet och begära för mycket av dem på en gång. Ta små, små steg och träna inte för länge, tipsar hon.
Att hästen aldrig hinner tröttna är A och O i all träning. Hästarna måste vara nyfikna och motiverade för att träningen ska fungera.
– Börja alltid på en plats där hästen känner sig trygg och bekväm, boxen eller stallgången fungerar utmärkt. När ett trick är befäst kan du avancera och träna hästen på nya platser, säger Jessica.
Foto: Therese Hübner
Bergsgeten
I den här övningen ska hästen till slut stå med alla fyra hovar tätt intill varandra. Tricket är att få sin häst att stå still med framhovarna medan bakbenen kliver in under kroppen och huvudet så småningom sänks mot marken. För att komma dit finns det flera olika tillvägagångssätt, Jessica berättar hur just hon har tränat sina hästar.
1. Lär din häst att den inte får kliva ut ur boxen på eget initiativ, även om dörren är öppen.
2. Sätt dig på huk och locka på hästen utanför boxen.
3. När din häst kliver ut backar du lugnt tillbaka den, men så fort den tar ett steg framåt med något av bakbenen berömmer du. Ganska snart förstår hästen att den får beröm direkt när den flyttar bakbenen.
– Då hästarna förstår detta är det lätt att ta fram en rejäl pall, som de inte kan fastna i, och sedan göra tricket på denna. Det ser lite häftigare ut på uppvisningar!

Att lära hästen att apportera är både kul och användbart. Börja med att träna din häst i att lyfta upp saker från marken.
1. Ställ fram en hink framför hästen. Så fort den sänker huvudet och visar intresse för hinken belönar du.
2. I nästa steg väntar du med berömmet tills hästen visar tendens till att vilja bita i hinken, beröm igen.
3. Fortsätt att successivt vänta lite längre med berömmet. Till slut kommer hästen att försöka lyfta hinken, varpå du berömmer ordentligt.
Så småningom kommer din häst förstå att den ska lyfta upp hinken och låta dig ta den. Härifrån kan du ställa hinken allt längre och längre ifrån dig. Kalla på hästen när den har greppat hinken och vips! Du har en apporterande häst.
Fotnot: Det går att följa Jessica och hennes nordsvenska hästar i sociala medier, sök på ”Nordsvenska Oden” på Facebook eller Instagram.
Några av tricken visas för SR som kom på besök:
Liknande webbartiklar
- Allsidige Oden gör bra reklam för nordsvensken
- Nya framgångar för dressyrnordisen Nitro: "Trodde knappt att det var sant"
- Så knoppar du en riktigt tjock man
- Shettisen IrreVirr och Aliwa, 4 år, uppträdde på Eurohorse
- Frieserhästen Marisca och shettisen Minya har många talanger: "Entusiastiska i allt de gör"
- Mikaelas friesersto spelar keyboard: ”Att hon gillar musik visste jag”
- Ryggsmärta ledde in Alexandra på frihetsdressyr
- Satsar på Lätt A med brukshäst: ”Han får mig att tro på sådant jag inte trodde var möjligt”
- Ridutbilda din kallblodiga häst
- Bli trygg med miljöträning

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!