Nyheter
Publicerad: 2023-09-22
Tyrell Cotant: ”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där. I dagarna har han varit i Danmark för att i rätten vittna om sina upplevelser. I en intervju med Hippson berättar han om varför han slog larm.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Det var tidigare i år som Tyrell Cotant tillsammans med en assistent kom till Stuteri Viegård i Danmark för att hantera stuteriets yngre hästar. Det blev en kort sejour, endast 12,5 dagar.
– Han (ägaren John Byrialsen, reds anm) hade haft kontakt med en vän till mig som inte hade möjlighet att åka till Danmark. Så då hänvisade han till mig då vi håller på med samma sak. Så det var så det gick till.
Meningen var att Tyrell skulle stanna i tre månader för att lära upp stuteriets personal att hantera unghästar och hingstar. Men så mycket av personal såg inte Tyrell till.
– Han sa att han hade personal från Kina som var på väg och att de skulle vara ryttare liksom några danskar. Men när vi kom dit så var det en kock, en förman, John och en fransk ryttare.
– Det var tufft för mig och min assistent. Vi visste inte hur vi skulle agera mer än att vi ville hjälpa hästarna så mycket vi bara kunde. Förhoppningsvis ge John råd om hur han skulle hjälpa hästarna. Kanske ge honom en syn på hur saker ska vara från en utomstående. Men han lyssnade aldrig på oss.
Magra och ohanterade hästar
Tyrell säger att han såg mellan 500-600 hästar på stuteriet men att det fanns fler. Bland annat fick han aldrig tillträde till gården där avelsverksamheten pågick.
– Av de hästar jag såg var säkert 300-400 hästar magra.
Han berättar att John Byrialsen gillade magra hästar.
– Han sa att magra hästar är bra för då gör de inte motstånd.
Stuteriet föder upp hopp- och dressyrhästar men de flesta hästar Tyrell såg var i för dålig kondition för att ha någon framtid på tävlingsbanorna.
– Jag vet inte vad hans mål är med magra hästar. Han har hopp- och dressyrhästar, det är hans blodlinjer. Men han hade en väldigt konstig syn på allt.
Hästarna var i varierande ålder, från 8-13 år.
– Det är ju fortfarande unga hästar men … Den äldsta jag såg var 16-17 år. De var inte inridna, inte ens hanterade. Det var ingen som hade rört dem så de var verkligen vildhästar.
”Kunde vi ha gjort mer?”
När Tyrell varit hemma ett par månader gjorde han ett inlägg på Facebook med närmare 30 foton från hans tid från stuteri Viegård.
Varför valde du att göra inlägget?
– Varje gång jag öppnar min telefon för att titta på mina bilder så är bilderna där. Jag tränar hästar och jag fotar alla mina favorithästar eller när mina barn rider. Så varje gång jag öppnar telefonen såg jag bilderna jag tog i Danmark. Varje gång undrar jag om vi kunde ha gjort mer. Kunde vi ha stannat lite längre för att hjälpa hästarna lite mer. Jag tänkte så mycket på det, jag kunde inte sova. Så jag ville få det ur mitt bröst och det var vad jag gjorde. Det fick verkligen stor spridning på Facebook.
Två månader efter inlägget kontaktades Tyrell av dansk polis och de senaste dagarna har han varit i Danmark för att avge sitt vittnesmål i rätten.
Stor uppmärksamhet i Danmark
Fallet har fått stor uppmärksamhet i Danmark och såväl polis, myndigheter och allmänhet har agerat.
– Jag är i dag glad att saker rör på sig. Jag är glad att folk står upp och slåss för de här hästarnas rättigheter. Förhoppningsvis ändras lagen här för jag önskar de här hästarna ett bättre liv. Jag önskar att de kan få göra det de är ämnade för. Jag är glad att det går framåt och jag hoppas att när jag åker tillbaka till USA att folk fortsätter att kämpa för hästarna.
Flera demonstrationer har hållits och det är positivt tycker han så länge det inte leder till våldsamheter.
– Jag är för demonstrationerna men inte våldet. Det har varit en del våld och ju mer våld desto mer tid måste polisen lägga på det och inte på det de ska, att hantera fallet med hästarna.
Jobbar heltid som hästtränare
När ni läser det här är Tyrell förmodligen redan på väg hem till New York. Där jobbar han heltid med att träna hästar.
– Jag rider in hästar och tränar hästar. Jag ger en del lektioner men jag hanterar hellre hästar än människor. Hästar är enkla och lätta att arbeta med.
Han utgår från ett par stall och tränar uppsuttet främst i western-ridning men även klassisk dressyr (europeisk dressyr kallar han det, reds anm). Han har en ny assistent i sin verksamhet som sköter dressyren medan Tyrell tar hand om skolningen i western.
– Jag jobbar heltid med hästar och mer än det, säger han med ett skratt.
– Det är meningen att jag ska vara ledig på söndagar för att vara med mina barn men det slutar med att jag tar med mig barnen till stallet istället.
Vi har fått Tyrell Cotants tillstånd att visa några av bilderna från stuteri Viegård, varning för obehagliga bilder:
Hästarna stod med obehandlade skador och Tyrell såg aldrig till någon veterinär på gården.
Hästarna utfodrades med dåligt grovfoder.
Tidigare på Hippson.se
"Det var en lukt – det luktade död"
Viegård stuteri har fått höga böter genom åren
50 nedgrävda hästar funna vid Viegård stuteri
Dansk polis gräver efter döda hästar
Demonstration mot vanvård i Danmark
taggar
Liknande webbartiklar
- De uppgrävda hästarna var inte magra
- Kritiserade stuteriet begärt i konkurs
- En häst avlivad på Stuteri Viegård
- Myndighet besöker stuteri Viegård varje vecka
- 50 nedgrävda hästar funna vid Viegård stuteri
- Dansk polis gräver efter döda hästar
- Hästar från kritiserade Viegård stuteri säljs
- Viegård ute på tvångsauktion
- "Det var en lukt - det luktade död"
- Viegård stuteri har fått höga böter genom åren

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!