Jonas Holmberg är en nestor inom banbyggnad. Han är A-banbyggare i Sverige och level 3-banbyggare internationellt. Jonas ser så klart mycket hoppning på alla nivåer och oroas av den rådande tendensen inom hoppsporten – att det alltmer handlar om att rida fort.
Text: Annika Grundberg
Foto: Haide Westring (porträtt) och Adobe Stock
För att underbygga sin tes har Jonas Holmberg bland annat tittat på en del av de internationella banorna på högsta nivå. Han har plockat in banskisserna i sin dator och räknat ut tempot enligt den bansträckning banbyggaren har lagt, och jämfört med det tempo som är satt för klassen.
Vid till exempel världscupen i Lyon i höstas var tempot satt till 350 meter per minut. Men om man skulle rida den väg banbyggaren ritat i skissen hamnade tempot på 425 meter i minuten, en stor skillnad.
– Jag tycker att det här är ett problem medan ryttarna rycker på axlarna och säger att de är vana. Men om man gör en bana där man ändå inte tycker att den ska ridas så som det blir på banskissen, lägg inte ut vägsträckningen på skissen då, säger Jonas.
Han menar att banbyggarna inte bryr sig om tempot utan sätter ut en maxtid.
– Men det innebär att de åsidosätter det som står i proppen.
Problem när det anammas på lägre nivå
Jonas hävdar att trenden med att sätta maxtider på banorna som driver upp tempot även har anammats på nationell nivå i Sverige, det är då det blir ett problem.
– Det som oroar mig mest är att utvecklingen tas över här hemma och där pratar vi verkligen om orutinerade ryttare. Detta ska inte appliceras på banor över 1,10- eller 1,20-hinder men det ser jag varje vecka.
Han förklarar varför han tycker så:
– Ridning är en konstart som handlar om att kunna behärska både att länga och korta sprången. Som det är nu handlar det bara om att länga och att våga hoppa med fart. Det innebär att vi får ryttare som är modiga men som inte rider så bra, säger han.
Förbrukar snarare än brukar hästar
Historiskt gick banbyggnaden tidigare mot att bygga allt högre för att få ett större utslag på tävling. Men till slut tog det stopp, i stället skulle banorna göras mer tekniska. Nu har det alltså svängt mot att gå fortare och fortare. Något som också har hängt med i aveln, dagens hästar är avlade för att hoppa i högt tempo.
– Men vi måste variera frågorna vi ställer ekipage inför på banan, det ska gå att få banor utslagsgivande utan att låta tiden vara den avgörande faktorn, menar Jonas.
Han tycker att många av dagens tävlingsbanor i hoppning talar emot hästvälfärden och att ridningen ska anpassas utifrån hästens bästa.
– I dag finns inget utrymme att rätta till fel under rittens gång om man ska klara maxtiden. Ett misstag sker på bekostnad av hästens välfärd. Det är en farlig utveckling på bekostnad av hästens bästa.
Dagens internationella hoppsport handlar om stora pengar, något som också märks.
– Du ser i dag sällan hästar på högsta nivå som är en 17–18 år gamla, vilket var vanligt förr. Frågan är om vi föder upp hästar med sämre hållbarhet eller om vi förbrukar dem fortare.
Tävlar mer än vi tränar
Jonas tycker att hoppsporten står ut jämfört med många andra grenar.
– Jag tror att hoppningen är den enda sport där vi tävlar mer än vi tränar, med träning menar jag att man rider under överseende av en tränare antingen i grupp eller enskilt.
En del hävdar att tävling också är träning, det håller Jonas med om i vissa fall.
– När det kommer till de allra bästa ryttarna, som Rolf-Göran Bengtsson eller Steve Guerdat, då kan man säga att det är träning varje gång de sätter sig på en häst. Men så är det inte för den vanliga ryttaren.
Ändå går trenden mot att vi tävlar allt oftare och allt fortare.
– Risken är att man tappar omdömet i jakten på pengar.
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!