Krönikor
Publicerad: 2016-11-19
Till vänster skärmdump från programmet. Till höger filosof Petra Andersson (Foto: Henrik Gudmundson).
Krönika: Nej, Stjärnhoppningen – hästar är inga leksaker
Efter en trailer inför programmet Stjärnhoppningen i Barnkanalen har debattvågorna gått höga i sociala medier. Även vår krönikör, filosof Petra Andersson, är kritisk till programmet och kändistävlingen. Hon menar att den går emot allt Svenska Ridsportförbundet annars står för.
”När ridning kritiseras offentligt gäller kritiken ofta elitryttare, kritiken utgörs av bilder som brukar vara tagna vid något offentligt tillfälle. Ibland bemöts sådana bilder med kommentarer om att det inte alls bara är elitryttare som kan ta hårt i tyglarna, utan att det framför allt är orutinerade ryttare som borde kritiseras i så fall.
Min inställning är den motsatta. Elitryttare vet vad de gör. Elitryttare bör rida på föredömliga sätt eftersom de är förebilder för så många andra ryttare. Orutinerade ryttare gör så gott de kan, alla är vi barn i början. Kritisera inte den nybörjare som kämpar för att lära sig, undervisa personen i stället. Tycker jag.
Inte heller nu vill jag kritisera ryttarna. Det kan se lite omdömeslöst ut att delta i en tävling i en sport där man är nybörjare, men vad vet jag om bakgrunden i det här fallet. Min kritik gäller i stället hela upplägget med Stjärnhoppningen (och Stjärnornas hoppning i Friends Arena).
Jag är starkt kritisk till den här tävlingsformen och jag är starkt kritisk till programidén. Själv kan jag inte se annat än att Stjärnhoppningen visar bristande respekt mot hästarna och bristande omdöme hos de ansvariga. Ansvariga för tävlingarna är Friends Arena, Svenska Ridsportförbundet och det Internationella ridsportförbundet FEI. Det är alltså till dessa organisationer jag riktar min kritik.
I det aktuella avsnittet av Stjärnhoppningen, och i trailern inför detta, ser vi hur stjärnorna tävlar i banhoppning mot ett lag som består av barn från en ridskola. Jag vill betona att jag inte har något negativt att säga om ridskolebarnen. Tvärtom! De rider riktigt trevligt och visar vikten av att åtminstone ha börjat få grunderna på plats innan man ger sig på banhoppning. Mycket rättvist vinner deras lag också tävlingen. Deras ridlärare kan unna sig att känna stolthet.
Stjärnorna, däremot, sitter instabilt och spänt på hästarna. De dunsar tungt och hårt i sadeln, både efter hindren och lite då och då under ritten. Stjärnorna rycker slumpmässigt i tyglarna, både för att styra hästarna och för att hålla sig kvar då de tappar balansen. De kan helt enkelt inte rida, de är inte ridskoleelever.
Det är inte så här det går till att lära sig rida. De här ryttarna är inte mogna uppgiften. Under vanliga omständigheter hade ingen ridlärare vid någon vanlig ridskola låtit de här ryttarna hoppa en bana. Normalt sett hade man inte ansett att det finns något pedagogiskt värde i att ge dem en så pass svår uppgift, och man hade inte velat belasta arbetande ridskolehästar på det sättet.
Ridning brukar handla om att först lära sig grunderna och sedan, successivt, tänja gränserna för sin ryttarkapacitet. Hela tiden med hänsyn till hästen. Här har det inte funnits tid för någon att lära sig några grunder. Som om hästarna vore leksaker sätter man sig bara på dem, styr mot hindren och hoppas på det bästa. Som om hästarna vore någon sorts cyklar eller fyrhjulingar.
Nej, mitt syfte här är inte att klaga på kändisarnas ridning. De kan helt enkelt inte rida. Det är inte mer med det. Det beror på att det tar tid att lära sig ridningens ädla konst.
Ju mer jag tänker på det, desto mer obegriplig framstår Stjärnhoppningen för mig. Obegriplig därför att vi sedan länge har en stundtals intensiv debatt om hästvälfärden, inte minst i samband med tävlingar. Sedan ganska länge säger sig ridsportens organisationer arbeta för hästvälfärd. Och här ser vi på tv och vid de internationella tävlingarna i Stockholm hur man utsätter hästarna för obekväm och obalanserad ridning som någon sorts ploj! Hästar används som leksaker i ett sådant sammanhang, inför en stor och till stora delar hästkunnig publik.
Och det är inte bara hästarna. Sedan ganska länge arbetar man både nationellt och internationellt för att förbättra ryttarsäkerheten i ridsporten. Ingen kan tro att ryttarsäkerhet kan åstadkommas genom att låta nybörjare hoppa bana.
Jag får inte ihop det här. Det man säger och det man gör stämmer inte med varandra. Min övertygelse är att hästar förtjänar att behandlas mer respektfullt än de gör i Stjärnhoppningen.
Petra Andersson
Hobbyryttare, etikforskare och doktor i praktisk filosofi
PS. Medan jag skriver det här nås jag av nyheten att Stjärnhoppningen/Stjärnornas hoppning har ändrat bedömning. I stället för omhoppning på tid blir det nu enbart stilbedömning. Det är en förbättring, men ärligt talat har vi ingen anledning att tro att vi kommer att få se någon särskilt snygg och hästvänlig ridning ändå. Nej, Stjärnhoppningen är som en motsägelse mot allt ridsportens organisationer annars säger sig stå för. DS.
Förra året ramlade en av kändisryttarna av och bars ut på bår.
FOTO: Annelie Lundkvist
taggar
Liknande webbartiklar
- Nyårskrönika: Vi behöver fler och bättre samtal om hästvälfärd
- Krönika: Vad skadar sporten – och skadar sporten hästarna?
- Finalen i Stjärnornas hoppning görs om
- Filosofen Petra Andersson: "Ridskolehästar på lösdrift kräver mod"
- Krönika: ”Tveksamt med förbud mot fotografering på clinics”
- Krönika: Hur påverkar mobiltelefonen vår relation till hästen?
- ”Att hästen går som vi vill – betyder det att den mår som bäst?”
- Krönika: Ekonomiska bekymmer drabbar också hästarna
- Ledarskap eller partnerskap – hur ser vi på relationen med hästen?
- Krönika: Skulle dressyr kunna dömas annorlunda?
relaterade artiklar

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"

Kajsas nörderi om tygelfattningar
Kajsa funderar kring det här med att vara nörd samtidigt som hon grottar ner sig i äldre böcker om ridläror och tygelfattningar.

Då krävs registrering vid sommarbete
Sommaren betyder betessäsong. Vid flytt till ett sommarbete på annan gård, kan en registrering hos Jordbruksverket behöva göras.

Symtomfri och SM-kvalad efter skadan
Det var ingen som trodde att Bellman kunde bli ridponny igen. Men Pauline Romberg valde att chansa och köpte en halt ponny med spatt.
Kvalad till lag-SM i fälttävlan: "Är född till att vara på terrängbanan"

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino
För två år sedan fick vi se Aliwa rida shettisen IrreVirr i halsrem. I veckan har hon lotsat runt mammas dressyrponny Chino på samma sätt.
Mamma Tanja: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Då blir din häst aggressiv
Bakåtstrukna öron och hugg i luften. En arg häst kan vara skrämmande, men tar du de första signalerna på allvar kan du förhindra att beteendet förvärras.
"Aggression är ett beteende, inte en egenskap eller ett temperament"

Gräset är alltid grönare på andra sidan
När elen är borta passar fölet – smidig och obrydd dyker han enkelt under till andra sidan stängseltråden och tillbaka igen.

Ingen omhoppning för von Eckermann
Henrik von Eckermann med King Edward visade än en gång att de är snabba när Rolex Grand Prix avgjordes vid Royal Windsor Horse Show.

Stickan förverkligade Annika Lillranks dröm
År 2000 fångade ”Stickan” Annika Lillranks hjärta. Efter en krokig väg lyckades de debutera Intermédiaire, innan vännen Kristina Ling tog över.
Tävlas som 24-åring på medelsvår nivå: "Varit väldigt frisk och kry"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!