Hippson Lifestyle
Publicerad: 2017-01-25
Foto: Emelie Bergstrand (Asteroid) och Richard Cederfjärd (porträtt)
Johanna Lassnack: ''Mina passioner är hästar och personlig utveckling''
Under 2016 höll hon 113 inspirationsföreläsningar över hela landet och hennes Facebook-klipp får varenda hästmänniska, stor som liten, att känna igen sig. Hippson har pratat med Ryttarinspirations grundare Johanna Lassnack, 26 år.
Text: Anna Carlsson-Käck
”Klockrent” är en vanlig kommentar när Lassnack – med glimten i ögat och en stor portion humor – skildrar allt från stallrutiner och lördagskvällar i foderkammaren, till hur hästen får 18 täcken på sig för att det är kallt ute. Frågan är dock vem är hon är, egentligen.
Hej Johanna, hur började ditt hästintresse?
– Jag har alltid varit hästtjej och fick min första ponny när jag var åtta år. Den stannade ut sig hela tiden och jag ramlade av varannan dag. Men jag var envis och tränade och tävlade ändå.
– När jag var tolv år fick jag min första stora häst, Jupiter. Han var fantastiskt snäll och tillsammans tog vi oss från 90-klasser upp till 1,30. Det var med Jupiter jag sedan startade i Globen och på Amatörtouren i Falsterbo.
Hur fick du idén till Ryttarinspiration?
– Det är egentligen en ganska lång historia, men det började med att jag förlorade Jupiter och saknade möjlighet att köpa någon annan häst. I stället red jag andras hästar och höll på att tappa sugen helt efter ett tag, men till slut blev längtan för stor. Jag ville verkligen ha egen häst igen så det var bara att börja jobba ihop pengarna. Samtidigt öppnade jag en Facebook-sida, mest för att peppa mig själv.
– Jag har alltid jobbat med mig själv och med det mentala, jag hade fruktansvärt dåligt självförtroende när jag var yngre och har kämpat mycket med att hantera det. Ambitionen var inte större än att jag skulle lägga en bild på sidan varje dag, tillsammans med något tänkvärt och inspirerande citat. Det blev jättestort intresse och antalet gillare ökade hela tiden.
– Efter ett år började jag även skriva små peppande inlägg och där någonstans, i början av 2015, blev jag kontaktad av Markaryds ryttarförening. De undrade om jag kunde komma och föreläsa hos dem. I juni samma år tänkte jag: ”Äsch, om jag skulle ta och göra en föreläsningsturné...?” Det blev 25 föreläsningar från Österlen till Piteå. Och så var jag i gång.
Var får du idéerna till dina populära filmklipp ifrån?
– Mest från min egen vardag, när jag kommer på mig själv med att göra något speciellt. Ibland kommer det fram någon på en föreläsning och säger något som föder en idé.
Under dina föreläsningar pratar du om den mentala inställningen hos ryttaren, hur man ska tackla både med- och motgångar och våga tro på sig själv. Hur gör du när livet känns tungt?
– Då försöker jag bryta mönstret genom att gå till gymmet, titta på motivationsföreläsningar på Youtube eller prata med min tränare – som jag har både som mentor och förebild. Det är bra att prata med någon som kan hjälpa en att se saker från ett annat håll.
– Ibland kan det räcka att dra på en riktigt bra låt också. Jag har just haft en period när det har varit lite tyngre, det har känts som om jag har ridit runt i en dimma. Jag vet att det är tillfälligt och att det går över, men man ska ju ta sig igenom det.
Ryttarinspiration började alltså med att du ville lyfta och tillgängliggöra den mentala träningen inom ridsporten, men också med en längtan efter att kunna skaffa häst igen. Hur har det gått?
– Ja, jag är så glad! I våras kunde jag köpa Asteroid DN, en holländare född 2005 efter Johnny boy – Voltaire. Vi ska snart göra vår första internationella start, men målet på sikt är att jag ska rida en 1,35 felfritt och att vi ska bli ett starkare team tillsammans.
Till vardags arbetar du 85 procent som flygvärdinna, hur stor plats får Ryttarinspiration lov att ta i ditt liv?
– Jag brinner verkligen för Ryttarinspiration! Här kan jag kombinera mina två passioner i livet, hästar och personlig utveckling. Det långsiktiga målet är att jag ska kunna livnära mig på detta och på kort sikt att åtminstone kunna gå ner ytterligare i tid.
– Ryttarinspiration är en naturlig del av mitt liv, just nu har jag så mycket idéer och planer som kräver både tid och fokus. Det är inget jag kan prata om ännu, men det handlar om tillgänglighet …
I samband med Gothenburg Horse Show håller du en föreläsning under Eurohorse på Svenska Mässan. Vad kan vi vänta oss av den?
– Det blir en lightversion, som följs av ett antal intervjuer från scenen där jag pratar med flera välkända hästsportprofiler om deras erfarenheter. Bland annat kommer Thomas Fasteus (landslagledare för ponny och children, reds anm.), bloggaren Nellie Berntsson och fälttävlansryttaren Pontus Hugosson. Det här är verkligen något jag ser fram emot!
- Ha tålamod med det du gör. Framgång kommer inte över en natt.
- Du ”snäpper upp dig” genom att omge dig med bra och inspirerande personer som är lite bättre än du själv. Använd Youtube och låt dig inspireras.
- Gör något litet varje dag som tar dig närmare målet. Framgång handlar om småsaker över tid.
Exempel: Du vill förbättra din sits. Rid utan stigbyglar i fem minuter under varje ridpass. Efter ett år har du garanterat vässat sitsen.
Johanna under en av sina föreläsningar. Foto: Filip Ljungberg
Några av Johannas filmer:
taggar
Liknande webbartiklar
- Johanna Lassnack: "Mental visualisering är nyckeln till framgång"
- Johanna på Ryttarinspiration: "Vi är för rädda för vad andra ska säga"
- Johanna Lassnack släpper ny podcast
- Johanna Lassnack om att nå sina mål: "Gör saker för dig själv"
- Ny serie går under hjälmen på stjärnorna: ”Hur tänker våra bästa ryttare?”
- Det här med ryttarens vs. hästens mat...
- Kritisera en ryttare – på egen risk...
- Coachning kan bli vardag på ridskolan
- Vilken vald sanning har du – och hur hindrar den dig från att prestera?
- ”Kontakten mellan häst och ryttare är det mest fundamentala”
relaterade artiklar

Herrgårdsliv med stall, pool och ridbana
Strax utanför Strängnäs finns en hästgård med ett stort bostadshus med pool stor, stall med tre boxar, lösdrift samt egen ridbana.

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar
Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet …

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Hästen Golden om att tävla dressyr
Peter Karlsson började sin tävlingskarriär i dressyr sent, som 43-åring. Han och hästen Golden har hunnit med fyra tävlingar så här långt.
Läs Goldens sammanfattning av senaste tävlingen i Gästbloggen

Käpphästar inleder Stockholm Horse Week
I mitten av juni är det dags för sommarens hästfest i Stockholm. Redan helgen innan intar käpphästarna Sergels torg – en gratis aktivitet.

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"

Kajsas nörderi om tygelfattningar
Kajsa funderar kring det här med att vara nörd samtidigt som hon grottar ner sig i äldre böcker om ridläror och tygelfattningar.

Då krävs registrering vid sommarbete
Sommaren betyder betessäsong. Vid flytt till ett sommarbete på annan gård, kan en registrering hos Jordbruksverket behöva göras.

Symtomfri och SM-kvalad efter skadan
Det var ingen som trodde att Bellman kunde bli ridponny igen. Men Pauline Romberg valde att chansa och köpte en halt ponny med spatt.
Kvalad till lag-SM i fälttävlan: "Är född till att vara på terrängbanan"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!