Foto: Emelie Bergstrand (Asteroid) och Richard Cederfjärd (porträtt)
Under 2016 höll hon 113 inspirationsföreläsningar över hela landet och hennes Facebook-klipp får varenda hästmänniska, stor som liten, att känna igen sig. Hippson har pratat med Ryttarinspirations grundare Johanna Lassnack, 26 år.
Text: Anna Carlsson-Käck
”Klockrent” är en vanlig kommentar när Lassnack – med glimten i ögat och en stor portion humor – skildrar allt från stallrutiner och lördagskvällar i foderkammaren, till hur hästen får 18 täcken på sig för att det är kallt ute. Frågan är dock vem är hon är, egentligen.
Hej Johanna, hur började ditt hästintresse?
– Jag har alltid varit hästtjej och fick min första ponny när jag var åtta år. Den stannade ut sig hela tiden och jag ramlade av varannan dag. Men jag var envis och tränade och tävlade ändå.
– När jag var tolv år fick jag min första stora häst, Jupiter. Han var fantastiskt snäll och tillsammans tog vi oss från 90-klasser upp till 1,30. Det var med Jupiter jag sedan startade i Globen och på Amatörtouren i Falsterbo.
Hur fick du idén till Ryttarinspiration?
– Det är egentligen en ganska lång historia, men det började med att jag förlorade Jupiter och saknade möjlighet att köpa någon annan häst. I stället red jag andras hästar och höll på att tappa sugen helt efter ett tag, men till slut blev längtan för stor. Jag ville verkligen ha egen häst igen så det var bara att börja jobba ihop pengarna. Samtidigt öppnade jag en Facebook-sida, mest för att peppa mig själv.
– Jag har alltid jobbat med mig själv och med det mentala, jag hade fruktansvärt dåligt självförtroende när jag var yngre och har kämpat mycket med att hantera det. Ambitionen var inte större än att jag skulle lägga en bild på sidan varje dag, tillsammans med något tänkvärt och inspirerande citat. Det blev jättestort intresse och antalet gillare ökade hela tiden.
– Efter ett år började jag även skriva små peppande inlägg och där någonstans, i början av 2015, blev jag kontaktad av Markaryds ryttarförening. De undrade om jag kunde komma och föreläsa hos dem. I juni samma år tänkte jag: ”Äsch, om jag skulle ta och göra en föreläsningsturné...?” Det blev 25 föreläsningar från Österlen till Piteå. Och så var jag i gång.
Var får du idéerna till dina populära filmklipp ifrån?
– Mest från min egen vardag, när jag kommer på mig själv med att göra något speciellt. Ibland kommer det fram någon på en föreläsning och säger något som föder en idé.
Under dina föreläsningar pratar du om den mentala inställningen hos ryttaren, hur man ska tackla både med- och motgångar och våga tro på sig själv. Hur gör du när livet känns tungt?
– Då försöker jag bryta mönstret genom att gå till gymmet, titta på motivationsföreläsningar på Youtube eller prata med min tränare – som jag har både som mentor och förebild. Det är bra att prata med någon som kan hjälpa en att se saker från ett annat håll.
– Ibland kan det räcka att dra på en riktigt bra låt också. Jag har just haft en period när det har varit lite tyngre, det har känts som om jag har ridit runt i en dimma. Jag vet att det är tillfälligt och att det går över, men man ska ju ta sig igenom det.
Ryttarinspiration började alltså med att du ville lyfta och tillgängliggöra den mentala träningen inom ridsporten, men också med en längtan efter att kunna skaffa häst igen. Hur har det gått?
– Ja, jag är så glad! I våras kunde jag köpa Asteroid DN, en holländare född 2005 efter Johnny boy – Voltaire. Vi ska snart göra vår första internationella start, men målet på sikt är att jag ska rida en 1,35 felfritt och att vi ska bli ett starkare team tillsammans.
Till vardags arbetar du 85 procent som flygvärdinna, hur stor plats får Ryttarinspiration lov att ta i ditt liv?
– Jag brinner verkligen för Ryttarinspiration! Här kan jag kombinera mina två passioner i livet, hästar och personlig utveckling. Det långsiktiga målet är att jag ska kunna livnära mig på detta och på kort sikt att åtminstone kunna gå ner ytterligare i tid.
– Ryttarinspiration är en naturlig del av mitt liv, just nu har jag så mycket idéer och planer som kräver både tid och fokus. Det är inget jag kan prata om ännu, men det handlar om tillgänglighet …
I samband med Gothenburg Horse Show håller du en föreläsning under Eurohorse på Svenska Mässan. Vad kan vi vänta oss av den?
– Det blir en lightversion, som följs av ett antal intervjuer från scenen där jag pratar med flera välkända hästsportprofiler om deras erfarenheter. Bland annat kommer Thomas Fasteus (landslagledare för ponny och children, reds anm.), bloggaren Nellie Berntsson och fälttävlansryttaren Pontus Hugosson. Det här är verkligen något jag ser fram emot!
Johanna under en av sina föreläsningar. Foto: Filip Ljungberg
Några av Johannas filmer:
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!