I utkanten av Malmö ligger den privata ridklubben Södra Sallerups ryttarförening. Där blev medlemmarna nyligen hyllade för att de tillsammans gav föreningen en helt ny hinderpark, men det tog inte stopp där. Nu har hela anläggningen fått sig en renovering.
– Vi ville sätta oss själva på kartan, säger styrelseledamoten Marianne Andera.
Text: Julia Brente
Foto: Privat
Södra Sallerups ryttarförening är en privat klubb vars medlemmar kommer från ett tiotal stall.
Tidigare i år skrev Hippson om föreningens initiativ för att skaffa en ny hinderpark. Nu har man än en gång fått stor hjälp av sina medlemmar och har med ideella krafter gjort en helrenovering av ryttarföreningens anläggning.
– Det har varit en fantastisk resa för oss, berättar Marianne.
Ville göra en förändring
Det var under en workshop med sina medlemmar där man talade om värderingar och vision för föreningen, vilken känsla vi ville ha bland medlemmarna och man ville att besökare skulle uppleva klubben, som beslutet att göra ett ryck med anläggningen kom. Södra Sallerups RF fick för ett par år sedan bättre underlag i ett av ridhusen, men ville nu göra hela anläggningen bättre.
– Vi tyckte att den brungrå fasaden kändes lite dassig, så vi bestämde oss för att måla den vit. Det gjorde vi under en av våra fixardagar och på den var det personer i alla åldrar som hjälpte till, berättar Marianne.
Men det var inte bara fasaden som fick sig en makeover. Medlemmar fixade en ny ingång till sitt stora ridhus, nytt underlag i lilla ridhuset och på utebanan, ny utebelysning, klubbhuset blev uppfräschat och mycket mer.
– Man hinner med så mycket när man är många som hjälps åt. När vi tillsammans har gått igenom vad vi har hunnit med är det många som blir chockade över allt vi har åstadkommit.
Stort engagemang
Då SSRF bestämde sig för att renovera anläggningen ansökte styrelsen om ekonomiskt bidrag från Jordbruksverket och från Idrottslyftet, vilket de fick.
– Förutom den hjälp vi fått av våra medlemmar, och det ekonomiska stöd vi har tagit emot, har vi fått stor hjälp av människor från hela området – inte bara hästmänniskor. Det kom bönder med traktorer som ville hjälpa till i arbetet och vi fick hjälp med att designa ett helt eget bevattningssystem.
Invigning av ridbanan
En av de saker medlemmarna ville med den här renoveringen var att den skulle sätta ryttarföreningen på kartan. Därför valde de även att göra om en av sina gräsbanor till en ridbana med nytt underlag, staket, bevattning och belysning.
– Vi har fått jättebra respons på banan, många tycker att underlaget är väldigt bra. När man får fin feedback på det vi har gjort för att rusta upp vår föreningen blir man lite extra stolt. Stolthet är inte någonting vi har känt att vi har haft innan. Men nu finns den definitivt hos alla våra medlemmar, menar Marianne.
Efter att den nya ridbanan blev klar anordnade SSRF en "pay and ride". Och på lördag kommer de officiellt att inviga sin nya bana med bandklippning, sedan blir det tävling.
– När vi har tävlingar nu satsar vi jättemycket på att de tävlande ska få ett bra bemötande. För oss handlar det om allt från hur de blir bemötta när de kommer hit till vad som finns i ryttarnas goodiebags och hur våra toaletter ser ut.
Förhoppningen hos styrelsen är att föreningens stora satsning gör att de kommer att kunna anordna mer tävlingar. Och att fler kommer att vilja anmäla sig.
– Redan i helgen har det blivit mer tryck på våra tävlingar. Totalt blir det 91 starter på lördagen.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!