Reportage
Publicerad: 2022-09-22
Feira – fest för lusitanofrälsta i dagarna två
I lusitanons hemland Portugal är feiror vanliga, en stor fest till lusitanons ära, och det Svenska lusitanosällskapet vill inte vara sämre. Förra helgen var det dags för Feira i Enköping
Text: Anna Nordin
Foto: Jenna Vainionpää, jennavainionpaa.com
Lusitanon tar allt fler marknadsandelar bland svenska hästmänniskor. Förutom att vara en vacker häst – kanske mångas bild av ”drömhästen” – är lusitanon också en ambitiös och vänlig häst med kvaliteter för flera ridsportgrenar. I Portugal, lusitanons hemland, är det vanligt med stora arrangemang, så kallade feiror, där rasen tävlar inom många olika områden. Feiran är en stor fest till lusitanons ära, och den i Golega varje höst är vida känd och välbesökt. Traditionen med feiror är något Svenska Lusitanosällskapet anammat sedan många år tillbaka och i helgen var det dags igen, på Rotbrunna Häst- & kursgård utanför Enköping. Där samlades lusitanos från hela Sverige för att tävla i dressyr och working equitation, avelsvärderas och delta i utställning. Det bjöds också på ett brett showutbud som visade lusitanons fina ridbarhet.
Carl Gustaf Bratt och hans hingst Capataz deltog i parad à la Golega i klassisk portugisisk utrustning. De tävlade också i dressyren.
Avelsvärdering
För att bli godkänd för avel, och skrivas in i ”vuxendelen” av stamboken, behöver en lusitano avelsvärderas. Det är bara domare utsedda av den portugisiska Lusitanoföreningen, APSL, som får göra denna avelsvärdering, och det finns bara elva sådana. Domaren som utsetts av APSL att döma på Rotbrunna var Rui Almeida.
Stoet Imperatiz dos Patudos och ägare Åsa Tinnerholm.
Hästen bedöms utifrån rasstandarden och får 1-10 poäng per del, maxpoängen är 100. Vissa delar bedöms som extra viktiga och har då 1,5 i koefficient. Det är rygg och länd, extremiteter, rörelser och helhet. Det som också bedöms är huvud och hals, bog och manke, bringa och bröstkorg samt kors. 7 anses vara ”medel” i bedömningsskalan och för att vara godkänd ska hästen få minst 67 poäng. Den får dock inte ha några 4:or och finns det en 5:a måste resten vara 7:or. Det får också finnas max två 6:or. Bedömningen ska gälla för hela livet, så det är väldigt viktigt att det blir rätt. Det gör också att domaren försöker skilja på sådant som är dagsform (till exempel hull hos ett sto som nyligen fölat) och sådant som är genetiskt. Den häst som fick högst betyg under avelsvärderingen detta år var stoet Imperatiz dos Patudos med poängen 70,5, ägare Åsa Tinnerholm.
Hingsten Luxo YH visad av Magdalena Danielsson.
Utställning
I utställningen kan både avelsvärderade och icke avelsvärderade lusitanos delta, liksom valacker. Alla behöver dock vara inskrivna i ”földelen” av stamboken för att få delta. När det gäller utställning spelar dagsformen stor roll, det är som en form av skönhetstävling. Det är helt enkelt den häst som är i bäst skick för dagen, förutom rastypisk, som vinner. Därför är det inte säkert att den häst som får högst avelsvärdering också vinner utställningen (om den deltar i båda). Domaren ger varje häst ett inofficiellt omdöme (resultatet kan alltså inte användas för inskrivning i stamboken). Hästarna tävlar i åldergrupper och indelat efter kön. De äldre hästarna visas både ridna och vid hand. Bland vinnarna i de olika åldersgrupperna utses sedan även ”Bästa sto” och ”Bästa hingst/valack”. Bästa sto blev Rozada do RB, uppfödare och ägare Rotbrunna Häst- & kursgård och bästa hingst/valack Luxo YH, uppfödare och ägare Ylva Hagander.
Rozada do RB flankerad av, från vänster, Katarina Eningsjö Rotbrunna Häst & kursgård, Beatrice Bulteau konstnär och prissponsor och Rui Almeida domare.
Årets champion
Den häst – oavsett kön – med bäst kvalitet för dagen tilldelas den hedrande titeln ”Champion” och får hederspris. Om hästens kvalitet dessutom når upp till guld eller silver utdelas medalj. På årets Feira hos Rotbrunna gick titeln årets champion till den blott 1-åriga Rozada do RB som tog en riktig grand slam under helgen som bästa 1-åriga sto, bästa sto och Champion. Rozada är en av Rotbrunnas egna uppfödningar. Hennes mamma är importerad från det välkända lusitanostuteriet Alter Real i Portugal, och pappa är den i Sverige välkända hingsten Zaragateiro som förutom tävlingsframgångar i WE även uppträder i shower och reklamfilmer.
Ida Svensson på sin hingst Caramelo.
Publikens favorit blev Icaro och hans ägare/ryttare Jeanett Persson.
Parad à la Golega
På de traditionella feirorna i Portugal genomförs alltid en parad där alla deltagande ekipage deltar. Så även när det är feira i Sverige. Under paraden visar var och en upp det man vill, och alla är i ridhuset samtidigt. Publiken får välja sin favorit och efter att alla lämnat in sina röster koras en vinnare. I år blev det vackra Icaro, och hans ägare/ryttare Jeanette Persson.
Katarina Eningsjö på sin egen uppfödning Habena var ett av ekipagen i kadriljen, ett av shownumren.
Shownummer
Under feiran är det tradition att alla som vill kan anmäla sig och sin lusitano för ett showinslag och visa upp det man vill. Årets showinslag hade en bred variation och bjöd på många fina exempel på denna mångsidiga ras.
Hästar i bredd i kadrilj, från höger till vänster: Ulrika Jonsson/Farpa do Zambujal, Ylva Kamperin/Falcao do Bacelo, Katarina Hörnaeus/Isis de ETS, Sandra Hansson/Zâmbia, Sara Kimell/Exagono och Katarina Eningsjö/Habena.
Kadrilj till Drottning Elisabeths minne
På Rotbrunna bedriver man bland annat ridlektioner på sina lusitanos och under feiran visades några av de populära skolhästarna upp tillsammans med en blandning av tränare och elever. Kadriljen de satt ihop tillägnades en sann hästkvinna som tillbringade 93 av sina 96 år i sadeln – nu galopperar Drottning Elisabeth II på de evigt gröna ängarna.
Ryttarspel/Beriden krigskonst
Isak Krogh och hans Horpheu F visade upp beriden stridskonst med anor från 1400-talet. Isak har själv ridit in och utbildat sin häst. Han har också själv tillverkat den rustning som han bar under uppvisningen. Den är byggd med inspiration i de rustningar man bar under den tiden, och kan stå emot alla de vapen som fanns tillgängliga då. Rustningen i sig väger 40 kilo och tål att man släpper 400 kg från två meters höjd utan att ta skada. Isak och Horpheu F visade upp en harmonisk, samspelt och mjuk show som både innehöll ridning med lans mot qvintan, ridning med svärd samt garrocha (lång lans). Ekipaget hanterade med lätthet vapnen samtidigt som de visade galoppiruetter och galoppombyten. De dansade fram med garrochan som danspartner.
WE med VM-ekipage
Tidigare i år gick VM i working equitation av stapeln i Frankrike. Sverige hade fina framgångar och representerades bland annat av Ida-Maria Johansson med Hoxi och Åsa Cidh med Algarve. Alla fyra svenska ryttare red lusitanos under detta VM. Bäst av dem lyckades Ida-Maria Johansson och Hoxi, som kom på en total sjätte plats – vilket är det bästa resultatet någonsin för en svensk ryttare. Ida-Maria/Hoxi och Åsa/Algarve gästade feiran och genomförde en enastående uppvisning av WE på den högsta nivån. Där hanterar ryttaren sin häst på enhandsfattning genom hela tävlingen – dressyrprogram, teknik och speed. Allt genomförs också i galopp, vilket innebär både seriebyten och piruetter, ofta i tät följd. Det krävs inte bara styrka och lösgjordhet, utan en hel del samarbete och precision. Ekipagen visade några av de karaktäristiska WE-hindren, som grind, bro, rida med lans och fånga en ring och olika mönster som åttvolt runt tunnor och serpentiner runt slalompinnar, både framlänges i galopp med byten och baklänges i ryggning. Uppvisningen var unik då ekipagen både genomförde hinder i par, med ena ekipaget som en skugga av det andra, och som varandras spegelbilder där de möttes i vackra mönster.
Vinnare i LA:3 Julius Söderqvist och Hercules.
Dressyrtävling
I år erbjöds klasserna LB:3, LA:3 och Msv B:1 under feiran. LB:3 vanns av Malin Sennhed och Iara, från Östervåla Ryttarklubb. LA:3-vinnare blev Julius Söderqvist och Hercules, Henriksdals Ryttarförening. Msv B:1 vanns avslutningsvis av Paulo Amaral och Garibaldi, Dressage Club RF.
Dressyrchampion blev Paulo Amaral och Garibaldi, prisutdelare för Svenska Lusitanosällskapet Ylva Hagander.
Dressyrchampion
När alla klasser är avgjorda koras årets dressyrchampion. Det gör man genom att räkna ut vem som hade bäst procent under dagen. De högre klasserna får en liten koefficient på sitt resultat innan de jämförs, för att göra det hela lite rättvisare. Det hade dock inte behövts i år, då vinnaren i Msv B:1 hade en procent som räckte även utan koefficienten. Dressyrchampion blev Paulo Amaral och Garibaldi, Dressage Club RF på fina 73,2 procent.
Vinnarna i LB:2, Anna Wallén och Infalivel, genomför hindret ”Flytta mugg”.
Vinnarna i Msv B, Johanna Nygren och Esperado presterade en snabb speed.
Anna Wallén och Johanna Nygren vann de två WE-klasserna.
WE – working equitation
Trots att grenen härstammar från Italien, har lusitanon och de portugisiska ryttarna länge dominerat denna ridsportgren. Lusitanon, som är smidig, snabb och lyhörd, är perfekt för en gren som premierar just detta. I teknikmomentet bedöms dessa bitar, och samarbetet mellan häst och ryttare är avgörande för att få ett högt betyg. Skalan är densamma som i dressyr, 1-10 där 10 är högst. Även svårighetsnivån i de svenska klasserna försöker avspegla motsvarande svårighetsgrad i dressyr. Under tävlingarna på feiran fanns klasserna LB:2 (galopp på transportsträckorna mellan teknikhindren, men trav vid utförandet av hindren) samt Msv B (allt genomförs i galopp, inklusive galoppombyten i språnget). Efter teknikmomentet rider ekipaget speed, vilket påminner om hoppningens omhoppning. Det går på tid, och man får tidstillägg om man river ner några hinderdelar. Man kan också få avdrag på tiden – om man fångar ringen som sitter på tjurens manke. Vann lätt B gjorde Anna Wallén och Infalivel, från Lurbo ridklubb och msv B vanns av Johanna Nygren och Esperado, från Kungälvs ryttarförening.
Mässa
Under helgen kunde man också besöka mässan med lusitanoinfluenser. Förutom hästutrustning, fanns konst med hästtema och böcker med både fakta och inspiration.
taggar
Liknande webbartiklar
- Träningstips med Rodrigo Torres: ”Ifrågasätt systemet”
- Cartaxo gör piaff och passage: "Guld värt med skolhästar som kan sina saker"
- Working equitation växer som gren: ”Hästar tycker om att jobba med huvudet”
- Working equitation – en gren med stor potential
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj
- Dressyrryttare 50+ på hästäventyr i Portugal: ”Glad att seriebytena kom med på film”
- Ewelina hos Valenca: ”Här finns inga regler”
- Rodrigo Torres om sin portugisiska Totilas
- Lusitanohingsten Jabon "Me Va" till Lövsta
- Efter ett andra revbensbrott – Havano tävlar igen: "Supermotiverad att få arbeta"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!