Reportage
Publicerad: 2023-05-30
Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn är en av personerna som serien Nattryttarna baseras på. Hon har berättat om sin uppväxt i boken Pappas flicka på hästgården. Vid en frukostföreläsning i Göteborg berättade hon om hur hon överlevde sin uppväxt och i dag har makten över sitt eget liv.
Text: Annika Grundberg
Foto: Malin Krog Torgersson
Sophie Jahn växte upp på en mönstergård utanför Stockholm. Hennes pappa var en karismatisk man och många ville rida på familjens pedantskötta ridskolan
- Men han var också en man som var en sexförbrytare och min far som utsatte oss för fruktansvärda övergrepp och tortyr, säger hon.
I dag är hennes pappa död sedan ett par år och Sophie har ett eget liv som hon rår alldeles själv över så varför vill hon berätta?
– Det är viktigt för mig att dela mina tankar och inspirera och inte bara dela en mörk historia. Vi måste våga prata om detta. Vi lever i en tystnadskultur och jag vill riva den muren. Det ska vara okej att prata. Titta inte ner i backen, uppmanar hon.
– Jag är ofta glad, så hur kan jag vara det? Jo, för att jag sedan barnsben har försökt att hitta verktyg för att se ljuset i tunneln och jag vill dela med mig av mina verktyg till er.
Ögonen blev svarta
Hon växte upp på en idyllisk hästgård med falu rödfärg och vita knutar. Den var pedantskött och där fanns kaniner, gäss, höns, hästar – det var som ett stort zoo där många ville vara. Men bakom stängda dörrar rådde ett mörker.
– Första gången som jag blev rädd för min far var när jag var sju-åtta år. Jag var osams med min lillasyster och hade hotat med att göra sönder hennes ridstövlar. Pappa kallade in mig i köket, mamma var där men hon vågade inte titta på mig. Pappa säger att jag ska gå fram till honom och jag ser hur hans ögon blir svarta och han ger mig en örfil. Jag studsar tillbaka men pappa säger att jag ska komma fram till honom igen, han säger att han inte ska göra mig illa men så slår han igen. När pappa sedan ber mig att hämta min lillasyster är den känslan mer smärtsam än den fysiska. För jag vet att han kommer att göra samma sak med henne. Det här är en episod som är tre-fyra minuter i Nattryttarna men det är 18 år av mitt liv.
Nattridningarna
TV-serien som baseras på Sophies uppväxt har fått namnet Nattryttarna efter de nattridningar som pappan utsatte Sophie och hennes lillasyster för.
– Det var det värsta jag visste för jag visste inte om jag skulle överleva. Det var kallt, läskigt och vi visste aldrig om det skulle ta slut. Vad har det lärt mig? Att sätta livet i perspektiv, det är inte så jobbigt trots allt. I dag kan jag välja själv hur jag vill leva mitt liv.
Sophie berättar att hon varje morgon gör tacksamhetsövningar.
– Det kan vara att tänka på tre saker som jag är tacksam för, prova, jag lovar att det fungerar.
Skoltiden
I skolan fick Sophie en fristad. Där kunde inte hennes pappa komma åt henne. När hon kom upp i gymnasiet upptäckte hon att världen var mer än hästar.
– Jag var duktig i skolan, fick vänner och började intressera mig för killar.
Men på jullovet kom smällen. Hennes pappa sa att hon var för korkad för att det skulle vara någon nytta med att gå i skolan. Det var bättre att hon var hemma på gården och jobbade. Han sa att hon hade en intelligenskvot som en fiskmås. Samma öde väntade hennes syster, hon fick inte heller gå i gymnasiet.
– Vi var två slavarbetare.
För att överleva räknade Sophie ner dagarna till då hon skulle fylla 18 år. Hon lärde sig också att zooma ut och se sig själv i ett helikopterperspektiv och tänka att hon är huvudrollen i filmen om sig själv. För lämna vågade hon inte.
– Jag visste inte hur. Jag kände också ansvar för mina syskon och djuren på gården. Pappa hade ögon i nacken och vårt ”fängelse” blev också vår trygghet.
En enorm karisma
Sophie berättar att hon kallade pappan ”varning galning” men att han också var full av äventyr. Som när de väcktes en natt och det stod en shettis i rummet. Hon fick namnet Pippi och var Sophies bästa vän i många år. Eller när de fick gå ut med ficklampa på natten och leta hästar som rymt.
– Han hade en enorm karisma. Han hade en förmåga att skanna av sin omgivning och få folk att springa hans ärenden. Han var som från en annan planet. Han fick djuren att helt dansa efter hans pipa. En natt tog han in en galen ponny i sovrummet och sov med den. Han var kejsare i sitt eget rike, allt man strävade efter var att få hans bekräftelse.
– Hästarna blev min räddning. Det var en ömsesidig kärlek, jag tog hand om dem och de tog hand om mig. De visade mig vad godhet är.
Att överleva
Men Sophie överlevde. När hon fyllde 18 år flyttade hon till London, utbildade sig, tog uppdrag som modell och gick på nattklubb. Hon berättar att musiken alltid varit viktig i hennes liv och nu kunde hon göra något av det. När hon fick uppdraget att sjunga på Café Opera bjöd hon in pappa.
– Det var fullt med folk i lokalen men jag såg bara honom där han satt längst fram. När jag sjungit klart så applåderade alla men han satt still, så till slut började han applådera, jag hade fått hans bekräftelse till slut.
Hennes pappa är död sedan några år tillbaka och hon har valt att inte hata.
– Jag är ärrad och bär på smärta och oro. Men jag har kommit ut på andra sidan, säger hon.
– Den vuxna Sophie kan göra vad hon vill, så vem är jag i dag. Jag gör massa saker. Har skrivit bok, uppträtt med min musik, suttit i tv-soffor, minglat, startat företag och är ambassadör för Trygga barnen. Jag har valt att göra vad jag vill göra med mitt liv. Jag vill att ni tar med er det härifrån i dag, att bestämma vem just du vill vara i filmen om ditt liv.
Liknande webbartiklar
- Premiär för tv-serien Nattryttarna
- Premiär för ny tv-serie – baseras på den omtalade hästgården
- Jonas Karlsson Emmy-nominerad för rollen i Nattryttarna
- Besviken på hur hon framställs i serien
- Cadillac är med i Nattryttarna: "Lika uppassad som de mänskliga skådespelarna"
- Sophie Jahn: "Det vi har gått igenom har gjort oss enormt starka"
- Ridsporten kan ta hem ljudbokspris
- Ger ut självbiografi om livet på hästgården
- Självbiografisk bok om uppväxten på "Hästgården"
- Sophie skadades svårt av hästspark: "Har börjat tänka mer på säkerheten"

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!