Ridövning
Publicerad: 2018-10-09
Uteritt med en plan botar den spända hästen: ”Blir som att sitta på en regnbåge”
Hoppryttaren Jens Fredricson förespråkar att rida ute i naturen mer. När Agrias naturbana invigdes på Flyinge i förra veckan förklarade han varför. Särskilt spända hästar ges möjlighet att slappna av och komma till arbete utanför ridhusväggarna.
Text och foto: Ida Röök
Peder Fredricson och Grevlunda var först ut med att anlägga en så kallad naturbana, signerad försäkringsbolaget Agria. Sedan följde riksanläggningen Strömsholm efter och nu har även Flyinge fått sin dito.
– Hela Flyinge är en naturbana i sig, med stora möjligheter att rida ute på bra underlag. Vi har bara lagt till en del stockar i form av kavaletti och några stubbar där man kan variera ridningen i oändlighet. Detta blir ett utmärkt komplement till parkerna och galoppbanan som redan finns här, konstaterade Jens Fredricson när banan invigdes på torsdagen i förra veckan.
Att det är bra för hästen att ridas ute i naturen är väl ingen nyhet direkt. Men Jens vill gärna slå ett slag för att ännu fler, ännu oftare, ska lämna det trygga spåret intill ridhusets väggar.
Måste släppa på bromsen
– En av mina hästar upptäcker en gråsparv på tre kilometers avstånd, säger han, ler och fortsätter:
– Efter att ha jobbat ute i naturen blir den avspänd, den lyssnar och har framåtbjudning. Det är en av de stora fördelarna med att träna hästen ute, du måste själv släppa på bromsen så att hästen börjar arbeta med hela kroppen. Till slut blir det som att sitta på en regnbåge.
Om hästen är spänd när du försöker arbeta den utomhus i skog och mark, då gäller det alltså att inte själv sitta och bromsa och parera.
– Det är upp till ryttaren att sluta tänka på var hästen har sitt huvud och att mata på med ben och mjuk hand. Har du dessutom möjlighet att rida med en plan och göra övningar som får hästen smidig med framåtbjudning, då släpper snart spänningarna hos den, säger Jens.
Stubbarna på en av stigarna på Flyinges naturbana fungerar utmärkt att rida slalom emellan.
– Ryttaren får hela tiden tänka på att hästen ska spåra med bjudning framåt. Det är en enkel övning, men om hästen inte bjuder blir det väldigt svårt att få till den.
Kan rida ute i alla väder
Jens har inte mycket till övers för ”fint väder-ryttare” som bara rider ut när solen skiner.
– De utvecklas inte och deras hästar håller inte. Att komma bort från spåret och ridhusväggarna är ett måste för att få en häst som arbetar aktivt genom hela kroppen och med ett sug framåt. Visst kan det kanske kännas lite skrämmande första gångerna när du släpper kontrollen ute. Men din häst kommer att kännas så mycket fräschare när den har hittar ett sätt att arbeta korrekt, utanför ridhusets väggar.
På Flyinge har man i alla år använt sig av omgivningarna i arbetet med hästar på olika utbildningsstadier.
– Du behöver inte rida hela passet ute i naturen. Men om du värmer upp och får hästen framåt ute blir det så mycket enklare sedan om du ska hoppa eller träna dressyr. Har hästen spänt av innan du börjar jobba med den inne är utgångsläget så mycket bättre, säger Jens.
En plan är viktigast
Att fixa en egen naturbana behöver inte vara så märkvärdigt, men det är så klart viktigt att underlaget är okej.
– Det räcker med ett par stockar på en äng och på förhand utsedda vändningspunkter. Så det behöver inte vara preparerade stigar alls, även om man så klart får ha koll på att underlaget inte är för halt eller stumt. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur ett ridpass i naturen kan se ut, viktigast är att man har en plan när man börjar. Då blir det enklare för hästen att förstå vad som förväntas av den, säger Jens.
Ett par rejäla stockar funkar utmärkt som kavaletti.
Jens Fredricson är engagerad i det här med att rida ute mer.
Liknande webbartiklar
- Jens Fredricson: ”Ansvaret för ridpasset ligger hos mig som ryttare”
- Gästblogg: Interaktiv övning till uteritten
- Lyckad svampjakt till häst i helgen: "17 liter att rensa"
- Jens Fredricson: ”Viktigt att styra kulturen till mer varierad ridning”
- Nytt sportstipendium för elitsatsande hippologer
- Henrik von Eckermann i Flyinge: ”Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt”
- Tre olympier ska träna Flyinges elever: ”Brinner för att utveckla sporten”
- Piia Pantsu och Jens Fredricson till Flyinge
- Flyinge i blodet
- Clinic om skillnaden mellan att rida ponny och stor häst

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!