Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-02-05
Drömhästen måste passera nålsögat – veterinärbesiktningen
Under seminarieturnén "Kunskapsboost 2017", arrangerad av försäkringsbolaget Agria, har temat varit ”matchmaking mellan häst och ryttare”. Från såväl ryttare, veterinär, jurist och andra var budskapet ”köp inte häst med hjärtat”.
Text: Annika Grundberg
Foto: Annika Grundberg (porträtt) och Adobe Stock
Hippson fortsätter att gå igenom hästköpets olika faser. Tidigare har vi skrivit om det viktiga köpeavtalet, nu är vi framme vid veterinärbesiktningen. Och där tar vi hjälp av Agrias chefsveterinär Karl-Henrik Heimdahl.
Som en varudeklaration
Veterinärbesiktningen är som en varudeklaration, men den är ingen garanti.
– Det går nästan inte att köpa en ”begagnad häst” som är utan anmärkning. Men många saker har ingen betydelse, säger Heimdahl som har besiktigat många hästar genom åren.
Han förklarar hur han genomför en besiktning och vad han tittar på.
– Första intrycket är alltid viktigt. Jag tittar efter om hästen har förutsättning att göra det den är köpt för att göra. Passar den ryttaren i storlek? Jag tittar på muskler och hull. Där kan man utläsa om den har haft det bra – har fått bra foder och har tränats ordentligt. Och jag tittar på temperamentet, det är viktigt både för min egen säkerhet och för köparen.
Ska trava frimodigt med blicken framåt
När hästen travar upp på rakt spår vill Heimdahl att den travar på frimodigt med blicken framåt och rör sig bakifrån. Gör den det hittas det sex gånger av tio ingenting. För att provocera longeras hästen på böjt spår.
– Jag tittar så att den rör sig genom kroppen på volten.
Hästar ska reagera – frågan är hur
När det gäller böjprov böjer Karl-Henrik hela benet. Om det inte visar något böjer han inte var del för sig.
– Använd resultatet av böjprovet med eftertanke. Böjprovet talar ju om något, men vad är inte helt klarlagt. Jag tror att det talar om något om hästens vävnad.
Självklart klämmer och känner han även igenom hästen.
– Jag kontrollerar rörlighet i ben, hals och rygg.
När man klämmer en häst över ryggen ska den svanka, det är normalt. Liksom att den ska höja ryggen när man trycker upp buken/magen. Det gäller att se hur den reagerar, inte om den reagerar.
Röntgen om man är orolig
Huruvida du ska röntga hästen är ju upp till köparen. Heimdahl tycker att man kan röntga om man finner något vid besiktningen. Och om man köper en häst som kostar mer än 100 000 kronor, då kan man röntga, men det räcker med benen menar han.
– Man ska vara glad och trygg med sin häst. Om du till exempel har haft en häst tidigare med ryggproblem ska du kanske röntga nästa häst, så att du kan sova gott om natten utan oro.
Några råd från juristen
Så är då hästen besiktigad och du är redo att ta med din nya kamrat hem, eller? Juristen C-G Leissner ger några råd till innan affären slutförs. Och han tar för givet att besiktningen är gjord på klinik.
– Veterinärbesiktningen ger en ögonblicksbild av hästens liv, så lyssna noga på veterinären. Gå på magkänslan och gör ett dopningsprov på hästen, säger han.
Det är också bra att be säljaren om fullmakt att få kontakta försäkringsbolaget, för att se vilka tidigare behandlingar hästen eventuellt har fått. För säljaren som är generös med information om tidigare skador och skavanker behöver det inte vara något negativt.
– Ärlighet kan påverka priset men man slipper rättsprocessen, säger Leissner.
Han berättar att en dag i rätten kostar cirka 200 000 kronor. Så för köparen gäller det att vara benhård, vad säljaren än säger:
– Friskriv inte från dolda fel. Men om ni gör det, pruta massor.
Lär känna din häst
Om man nu har lyckats hitta rätt häst gäller det att den fortsätter att vara rätt. Det gör man med korrekt utbildning och bra underhåll.
– Lär känna din häst, låt den bekanta sig med den nya miljön och med dig som ryttare. Det är inte ovanligt att hästar blir styva och stela efter sex till åtta veckor hos sin nya ägare, säger Heimdahl och fortsätter:
– Bra ridning och underhåll, där hästen får möjlighet till återhämtning, är bättre än alla veterinärer och färgglada burkar. Tänk om man kunde skriva ut ridning för tränare på recept.
För den unga hästen är det viktigt att planera in återhämtning, i dag tävlas många unghästar alldeles för mycket. Hästar klarar sig långt på ett bra grovfoder, lägg pengarna på det. Och om hästen skadar sig, låt läkningen ta tid, råder Karl-Henrik Heimdahl.
taggar
Liknande webbartiklar
- "Man köper alltid en begagnad häst"
- Kan man reklamera en brusten hästdröm?
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- Håll koll på hästens hull på sommarbetet
- För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Sunda hästar är glada hästar som presterar
- Så undviker du att hästen får en hovböld

Ge fölet en bra start på livet
Hur föder man upp en trygg och hållbar individ? En erfaren uppfödare och en forskare berättar hur hästen får en så bra start i livet som möjligt.

”Man har tappat hästperspektivet”
Digital rådgivning och avlivningsservice i stället för veterinärjour på natten. Det kan bli verklighet för den som äger hästar eller lantbruksdjur.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Tävling – Vinn flera månaders träning
Vill du bli en starkare ryttare? I veckans pristävling, i samarbete med Nordic Wellness, kan du vinna ett medlemskap på gymmet.

EHV-1 vid tävlingar i Belgien – en häst död
En häst som varit vid tävlingarna i Opglabbeek fick neurologiska symptom när den kom hem. Den hade EHV-1 och avled på fredagen.

Känslosam comeback för Patrik och "Welly"
Efter 21 månaders uppehåll är Well Done de la Roche tillbaka i tävling. På fredagen blev det en pallplats för stoet med sin ryttare Patrik Kittel.

Viktgräns införs för bett på tävling
FEI inför från och med halvårsskiftet en ny regel vid internationella tävlingar. Det blir en viktgräns för vad bett och hackamore får lov att väga.
Johanna Due Boje: "Alltid bra att kunna spara ett par gram här och där"

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

”En ekonomisk buffert ger dig tid”
Många av landets gårdsägare behöver nu tänka till för att få ekonomin att gå runt. Joakim Larsson ger praktiska tips som kan underlätta vardagen.

Finalisterna framme i USA
Svenska ridsportförbundet meddelar på Instagram att alla tre svenska hästar som ska vara med i världscupfinalen är framme i USA.
Se klipp från förberedelserna inför bordning av planet mot USA

Sävsjö ridklubb utsatt för inbrott
Sävsjö RK har haft två inbrott på en vecka. När tjuvarna tog sig in i sadelkammaren länsades den på såväl sadlar och träns.

Dags för dressyrhingstarnas testridning
Testridningen på Bruksprovet fortsätter med de fyra- och femåriga dressyrhingstarna med Phillip Hess och Theo Hanzon i sadeln.
Följ Hippsons liverapportering med testryttarnas omdömen här

"Allan" och Alva hänger tillsammans
Vad sysslar All In med som pensionär? Hans skötare Alva delar med sig av ett klipp från deras nya vardag tillsammans på Grevlunda.

Bruksprovet: Testridning hela dagen lång
Bruksprovet fortsätter och fredagen är helt vikt åt testridning. Först ut var de femåriga hingstarna och prestationshingstarna.

Övning för ryttarens tajming och inverkan
I den här bomövningen är det ryttarens tajmning och förmåga att inverka som är i fokus. Galoppen ska varieras och hästen får ett styrkepass.

Utmanar det traditionella ridmodet
En hästförsäljning gjorde att Jenny kunde satsa på sin dröm. Att skapa funktionella ridkläder med en personlig stil som gör människor glada.
”Om man inte kan vara sig själv i stallet, var kan man då vara det?"

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Dags för skånska hästars tankar igen
Henrik Wahlström fortsätter att sätta ord på hästars tankar. Men visst är det märkligt att alla hästarna tänker på "skaunska".
En tappad cykelnyckel – en kopp varm choklad – se klippet i Hippson-TV

Hur vet man om hästen trivs med livet?
Att hästen mår bra och trivs med sitt liv är något som de flesta hästägare strävar efter. Men vad i hästens vardag avgör hästens välfärd?
Agrias veterinär Anette Graf: "Betrakta hästen som just en häst"

Dags för testryttarna att sitta upp
På torsdagen är det dags för årets första testridning vid Bruksprovet på Strömsholm. Det är dags för de fyraåriga hopphästarna att visa upp sig.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!