Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-02-05
Drömhästen måste passera nålsögat – veterinärbesiktningen
Under seminarieturnén "Kunskapsboost 2017", arrangerad av försäkringsbolaget Agria, har temat varit ”matchmaking mellan häst och ryttare”. Från såväl ryttare, veterinär, jurist och andra var budskapet ”köp inte häst med hjärtat”.
Text: Annika Grundberg
Foto: Annika Grundberg (porträtt) och Adobe Stock
Hippson fortsätter att gå igenom hästköpets olika faser. Tidigare har vi skrivit om det viktiga köpeavtalet, nu är vi framme vid veterinärbesiktningen. Och där tar vi hjälp av Agrias chefsveterinär Karl-Henrik Heimdahl.
Som en varudeklaration
Veterinärbesiktningen är som en varudeklaration, men den är ingen garanti.
– Det går nästan inte att köpa en ”begagnad häst” som är utan anmärkning. Men många saker har ingen betydelse, säger Heimdahl som har besiktigat många hästar genom åren.
Han förklarar hur han genomför en besiktning och vad han tittar på.
– Första intrycket är alltid viktigt. Jag tittar efter om hästen har förutsättning att göra det den är köpt för att göra. Passar den ryttaren i storlek? Jag tittar på muskler och hull. Där kan man utläsa om den har haft det bra – har fått bra foder och har tränats ordentligt. Och jag tittar på temperamentet, det är viktigt både för min egen säkerhet och för köparen.
Ska trava frimodigt med blicken framåt
När hästen travar upp på rakt spår vill Heimdahl att den travar på frimodigt med blicken framåt och rör sig bakifrån. Gör den det hittas det sex gånger av tio ingenting. För att provocera longeras hästen på böjt spår.
– Jag tittar så att den rör sig genom kroppen på volten.
Hästar ska reagera – frågan är hur
När det gäller böjprov böjer Karl-Henrik hela benet. Om det inte visar något böjer han inte var del för sig.
– Använd resultatet av böjprovet med eftertanke. Böjprovet talar ju om något, men vad är inte helt klarlagt. Jag tror att det talar om något om hästens vävnad.
Självklart klämmer och känner han även igenom hästen.
– Jag kontrollerar rörlighet i ben, hals och rygg.
När man klämmer en häst över ryggen ska den svanka, det är normalt. Liksom att den ska höja ryggen när man trycker upp buken/magen. Det gäller att se hur den reagerar, inte om den reagerar.
Röntgen om man är orolig
Huruvida du ska röntga hästen är ju upp till köparen. Heimdahl tycker att man kan röntga om man finner något vid besiktningen. Och om man köper en häst som kostar mer än 100 000 kronor, då kan man röntga, men det räcker med benen menar han.
– Man ska vara glad och trygg med sin häst. Om du till exempel har haft en häst tidigare med ryggproblem ska du kanske röntga nästa häst, så att du kan sova gott om natten utan oro.
Några råd från juristen
Så är då hästen besiktigad och du är redo att ta med din nya kamrat hem, eller? Juristen C-G Leissner ger några råd till innan affären slutförs. Och han tar för givet att besiktningen är gjord på klinik.
– Veterinärbesiktningen ger en ögonblicksbild av hästens liv, så lyssna noga på veterinären. Gå på magkänslan och gör ett dopningsprov på hästen, säger han.
Det är också bra att be säljaren om fullmakt att få kontakta försäkringsbolaget, för att se vilka tidigare behandlingar hästen eventuellt har fått. För säljaren som är generös med information om tidigare skador och skavanker behöver det inte vara något negativt.
– Ärlighet kan påverka priset men man slipper rättsprocessen, säger Leissner.
Han berättar att en dag i rätten kostar cirka 200 000 kronor. Så för köparen gäller det att vara benhård, vad säljaren än säger:
– Friskriv inte från dolda fel. Men om ni gör det, pruta massor.
Lär känna din häst
Om man nu har lyckats hitta rätt häst gäller det att den fortsätter att vara rätt. Det gör man med korrekt utbildning och bra underhåll.
– Lär känna din häst, låt den bekanta sig med den nya miljön och med dig som ryttare. Det är inte ovanligt att hästar blir styva och stela efter sex till åtta veckor hos sin nya ägare, säger Heimdahl och fortsätter:
– Bra ridning och underhåll, där hästen får möjlighet till återhämtning, är bättre än alla veterinärer och färgglada burkar. Tänk om man kunde skriva ut ridning för tränare på recept.
För den unga hästen är det viktigt att planera in återhämtning, i dag tävlas många unghästar alldeles för mycket. Hästar klarar sig långt på ett bra grovfoder, lägg pengarna på det. Och om hästen skadar sig, låt läkningen ta tid, råder Karl-Henrik Heimdahl.
taggar
Liknande webbartiklar
- "Man köper alltid en begagnad häst"
- Kan man reklamera en brusten hästdröm?
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- Håll koll på hästens hull på sommarbetet
- För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Sunda hästar är glada hästar som presterar
- Så undviker du att hästen får en hovböld

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!