Då en tjur dog på bete den 7 juli i år var det startskottet för ett med svenska mått mätt stort utbrott av den ovanliga sjukdomen mjältbrand. Ett tiotal idisslare och en häst från sex besättningar i området har dött, en död älg som hittats i samma område visade sig också bära på smittan.
Text: Sara Slottner
Foto: Adobe Stock
Sjukdomen drabbar många djurslag, även människor kan smittas, men idisslare är mest känsliga. Hästar som drabbas av mjältbrand får nedsatt allmäntillstånd, hög feber, ödem, diarré och kolik. En sjuk häst dör oftast inom ett till tre dygn. Det finns fall där hästarna dör plötsligt, utan föregående symtom, vilket kan göra att rätt diagnos aldrig ställs. Om behandling sätts in tidigt kan det gå att häva förloppet hos häst, annars är sjukdomen i de flesta fall dödlig.
Sporer finns i jorden
Det vanliga sättet för betande djur att smittas är genom att de får i sig sporer från foder eller gräs. Men sporerna har även hittats hos vissa bitande insekter, till exempel bromsar. Man tror att smittan också kan föras vidare på det sättet. Det gör så klart smittskyddsarbetet betydligt mer komplicerat.
När bakterien tagit sig in i kroppen producerar den ett toxin som snabbt tar död på den som infekterats. Bakterien har också ett ess i rockärmen för att klara sig förbi kroppens immunförsvar, en speciell kapsel som skyddar den mot att ätas upp av kroppens makrofager.
Har använts till bioterrorism
År 2001 blev anthrax (alltså mjälbrand) världskänt, när över tjugo postanställda i USA drabbades av smittan som i det fallet skickades per brev. I efterdyningarna av detta spekulerades även i om terrorister skulle kunna använda sig av smittade djur, i stället för att skicka pulver per post, för att smitta människor med mjältbrand. Metoden lär ha använts på den tiden det fanns hästar i krig, som då smittades genom kontaminerade sockerbitar.
Mjältbrand finns egentligen över hela världen, men på många håll är det länge sedan senaste dokumenterade fallet. Det går ändå inte att säga att sjukdomen är utrotad eftersom bakterien, bacillus anthracis, bildar sporer som överlever i marken extremt länge – åtminstone 50 år. Det är därför mjältbrand plötsligt kan poppa upp, ofta är det då från gamla så kallade mjältbrandsgravar där djur som dött av sjukdomen en gång har grävts ner. Det finns flera sådana gravar i området kring Omberg.
Sega rackare
Sporerna är svåra att ta död på, de klarar de flesta desinfektionsmedel, så det kan vara tvunget att bränna utrustning som har kommit i kontakt med det insjuknade djuret.
Utbrott kan komma plötsligt. Som ett exempel sattes ett trettiotal markområden i karantän i Saskatchewan i Kanada 2006, efter att 113 djur plötsligt dött i mjältbrand. Året innan var det inga fall alls i Saskatchewan, skriver tidningen The Horse.
Det har gjorts ett försök att kartlägga gamla utbrott av mjältbrand i Sverige, för att veta på vilka gårdar smittan kan finnas i marken. Vid en genomgång fann man då 3.169 gårdar som varit spärrade för mjältbrandsutbrott mellan 1916 och 1957. Det finns troligen ytterligare fall som inte rapporterades. Flest fall var det i Skåne och Kalmar län. På SVA:s hemsida finns kartor där de rapporterade fallen är utmärkta.
Oklart kring smittkällor
Det finns ännu ingen lätt lösning på hur det här utbrottet ska hejdas. Vid tidigare fall i Sverige i modern tid (2008, 2011 och 2013) gick det att identifiera sannolika smittkällor – men här har sjukdomen poppat upp lite varstans inom ett område mellan Omberg, Ödeshög och Tåkern. Och man har inte hittat någon koppling mellan fallen.
Jordbruksverket har beslutat att alla nötkreatur och får i området ska vaccineras. Man får även vaccinera hästar (och getter), men det är inget myndigheterna håller i. Det finns vaccin godkänt för hästar men det används inte rutinmässigt, inte ens i de områden i USA som är bland dem som drabbats oftast.
Risken för smitta är fortfarande väldigt liten och det finns en del biverkningar av vaccinet, bland annat ödem och smärta vid vaccinationsstället.
Referenser:
Elvander, M. & Persson, B. 2011. Källforskning i syfte att geografiskt kartlägga mjältbrandsgårdar i Sverige 1910 – 1957. Slutrapport till Kungliga Skogs och Lantbruksakademien, anslagsnummer H09-0105-CFH.
Weese, J.S. 2002. A Review of Equine Zoonotic Diseases: Risks in Veterinary Medicine. AAEP Proceedings, 2002 , vol. 48, s. 362-369.
Mendell, C. 2006. Canadian Anthrax outbreak worst on record. http://www.thehorse.com/articles/16563/canadian-anthrax-outbreak-worst-on-record
Cable, C.S. 2005. Anthrax: Clarifying the cloudy. http://www.thehorse.com/articles/15302/anthrax-clarifying-the-cloudy
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!