Forskningskollen: Avblekbara skimlar drabbas i betydligt större utsträckning än andra hästar av melanom - ett slags tumör. Forskarna tror att melanomet har ett samband med åldersrelaterade förändringar i hudens pigment, det vill säga samma fenomen som orsakar att färgen bleks med åren.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Carol Dermoid
När hästen är omkring två år börjar blekningen synas och pälsen vitnar oftast först runt ögon och svans - på samma ställen som melanom oftast uppkommer. Det finns studier som visat att omkring 80 procent av alla skimlar över femton år är drabbade, men få som är yngre än fem år. Det faktum att tumören ofta sitter under svansen har gjort att man uteslutit solstrålning som en orsak till att de utvecklas.
De flesta är maligna
Innan melanom uppstår kan det ibland finnas fläckar av opigmenterad hud, så kallad vitiligo. De flesta melanom är från början godartade (benigna) men cirka två tredjedelar blir med tiden elakartade (maligna). Utseendet varierar mycket - det finns de som är betydligt mindre än en centimeter i diameter medan andra kan vara ett par decimeter. Vissa är platta medan andra är upphöjda.
De knutor som syns i början av sjukdomsförloppet kan finnas i flera år utan att orsaka några problem, men kan helt plötsligt börja växa i storlek både inuti och utanpå kroppen. Eftersom tumörerna oftast sitter runt mun, anus eller könsorgan så kan de orsaka problem med att exempelvis kissa, bajsa, äta eller till och med vrida på huvudet.
Vanligt hos skimmelraser
I en studie där en grupp med 296 lipizzanare undersöktes hade hälften av hästarna melanom. Den största andelen melanom fanns hos hästar äldre än 15 år och 75 procent av melanomen satt under svansen. Arvbarheten i studien var 0,36 vilket betyder att det skulle gå att minska förekomsten av melanom hos dessa hästar genom att inte använda de drabbade hästarna i aveln.
En annan studie registrerade förekomsten av melanom hos hästar från Camargue. Där ingick 264 hästar i alla åldrar och av dem hade drygt 30 procent melanom. Hälften av de drabbade hästarna var över 15 år. Forskarna såg ingen skillnad i vilka som var drabbade beroende på om det var ston, valacker eller hingstar. Nästan samtliga av de hästar i studien som hade någon tumör hade minst en under svansen.
Vissa forskare menar att hälsoriskerna med den här typen av tumörer tenderar att underskattas och det finns en rad oklarheter om hur de egentligen ska behandlas.
Referenser:
Seltenhammer, M.H., Simhofer, H., Scherzer, S., Zechner, P., Curik, I., Sölkner, J., Brandt, S.M., Jansen, B., Pehamberger, H., & Eisenmenger, E. 2010. Equine melanoma in a population of 296 grey Lipizzaner horses. Equine Veterinary Journal, 35, 153-157.
Fleury, C., Bérard, F., Leblond, A., Faure, C., Ganem, N. & Thomas, L. 2000. The study of cutaneous melanomas in Camargue-type gray-skinned horses (2): Epidemiological survey. Pigm. Cell Res. 13, s. 47-51.
Bengtström, J. 2011. Cutaneous Melanoma in the Grey Horse. Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för biomedicin och folkhälsovetenskap. Examensarbete 2011:52.
Moore, J.S., Shaw, C., Shaw, E., Buechner-Maxwell, V., Scarratt, W.K., Crisman, M., Furr, M. & Robertson, J. 2012. Melanoma in horses: Current perspectives. Equine Veterinary Education. doi: 10.1111/j.2042-3292.2011.00368.x
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!