Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2012-10-27
Anja Pedersen från Distriktsveterinärerna.
Så förebygger du bettrelaterade problem
I första delen av sitt föredrag under Hästmässan i Borås berättade Anja Pedersen, från Distriktsveterinärerna, hur hästens munhåla fungerar. Andra delen handlade om betsling och om utrustningsrelaterade munproblem.
Text & foto: Anki Yngve
En anledning till att hästar får besvär vid ridning kan vara att de har fått hakar på tänderna. Vanligast är att dessa hakar sitter på första kindtanden i överkäken eller på sista kindtanden i underkäken.
Inte så sällan bildas hakarna av att hästen har över- eller underbett, eftersom hela tänderna då inte har kommit i slitning. Det kan också bero på att hästen inte har fått äta direkt från marken och därför har tuggat med huvudet i en onaturlig vinkel.
- Om hästen har långa, främre hakar kan de haka fast i bettet. Bakre hakar kan gnaga in i slemhinnan och orsaka smärta när hästen söker sig framåt-nedåt, berättar Anja.
Bettet sliter på tänderna
Ett annat ganska vanligt, bettrelaterat problem är betselöverslitning. Det inträffar när bettet ligger an mot de första kindtänderna, och skadar dem.
- Det kan ge både smärta och infektioner, säger Anja.
Överslitningen kan bero på att bettet har spänts för högt upp. Men det kan också vara så att hästen har sår i lanområdet som den försöker avlasta, genom att "lyfta" upp bettet med tungan.
- Ibland ser vi också betselöverslitning på hästar som har sina vargtänder kvar. En sådan häst kan välja att hellre bita på bettet är att det slår mot de ömmande vargtänderna, säger Anja.
Hon menar för övrigt att hårt spända engelska nosgrimmor eller Aachen-nosgrimmor är den vanligaste orsaken till skador i kindslemhinnan, eftersom de trycker in kinden mot tänderna.
- För min del kan vi gott strunta i sådana nosgrimmor. Men då pratar jag om betsling för att undvika skador i hästens mun, jag har inga synpunkter på det ridtekniska. Ska du absolut rida med en engelsk nosgrimma ska den vara löst spänd och du ska ha en häst med avslappnad mun, säger hon.
En remontnosgrimma spänns över lanerna där hästen inte har några tänder, därför ger den inte kindskador.
- En pullarnosgrimma kan också fungera, men då måste den spännas väldigt högt upp, nära ögat. Annars hamnar även den över kindtänderna, säger Anja.
Såriga mungipor
De munsår som är lättast att upptäcka är dem i mungiporna, kontrollera området dagligen genom att vika ut och kika ordentligt. Sådana sår kan orsakas av ett bett som inte ligger bra eller av en hård hand. Men de kan också bero på ett syntetbett som har blivit slitet, eller ett gummibett med en gjuten kant som skaver mot hästen.
- Ett syntet- eller gummibett måste vara nytt och slätt, säger Anja.
Ser du att hästen har begynnande skav i mungiporna måste den genast få vila från bett, och enbart ridas bettlöst tills det är läkt.
- Går det så långt att det blir öppna sår har vi slarvat allvarligt. Själva såret läker fort, men har skavet gått så långt tar det minst två månader innan vävnaden i mungipan har återfått sin forna styrka. Alltså ska en häst som har haft öppna sår inte ridas med bett igen på minst två månader, menar Anja.
Hästar kan också få sår i lanområdet. De orsakas ofta av ett långvarigt tryck från bettet, som har gett syrebrist i vävnaden. Det börjar som sår, men kan i värsta fall utvecklas till frakturer i käkbenet.
Storlek på bettet
När det gäller betsling säger Anja att alla typer av bett eller bettlösa alternativ ger tryck, annars skulle vi inte kunna få hästen att stanna och svänga. Utmaningen är att försöka få till ett så jämnt fördelat tryck som möjligt. Och att variera mellan olika bett olika dagar, så att trycket flyttas runt i munnen och vävnaderna får vila mellan gångerna.
Hur tjockt bett som får plats beror bland annat på hur stor tunga hästen har. Och bara för att den har stort huvud behöver den inte ha en stor munhåla.
- Det är inte i alla munnar som det får plats ett kandar, säger Anja, som tycker att man som princip ska välja smala bett - eftersom det finns så lite plats inne i munnen.
Bettet ska vara långt som underkäkens bredd plus kindernas bredd, inte längre.
- Enklaste sättet att mäta är att stoppa in en gummislang i hästens mun och klippa av eller markera med en penna på båda sidorna. Då vet du exakt hur långt bettet ska vara, tipsar Anja.
Bettet ska varken sticka ut på sidorna eller trycka in kinderna på hästen. Ett för långt bett rör sig onödigt mycket i sidled.
- Om ett tvådelat bett är för långt kan det dessutom vika sig inne i munnen och bilda ett "V", som spetsas uppåt och trycker mot den hårda gommen. Då utlöses en reflex som gör att hästen flyttar bak bettet med tungan, där det i sin tur kan skada tänderna. Men ett tvådelat i rätt längd är inte ett dåligt bett. Då beter det sig i stort sett som ett rakt tränsbett, säger Anja.
Avslappnad mungipa
När det gäller bettets placering i munnen anser Anja att det ska ligga precis intill huden i mungipan, utan att bilda veck.
- Hästen ska vara avslappnad i mungipan när du inte tar i tygeln. Men samtidigt får inte bettet sitta så långt ner att det slår i hörntänderna, säger hon.
Anja brukar rekommendera att man har kanske två-tre bett att växla mellan, för att trycket inte ska hamna på samma ställe i munnen varje dag. Exempelvis ett rakt pelham, ett tvådelat och ett tredelat bett. Använd gärna ett bettlöst alternativ då och då.
Många anser att stångbett med sin hävstångsverkan är skarpt och dåligt, men enligt Anja kan det vara ett bra alternativ att varva med vanliga tränsbett.
- Om ett bett är skarpt eller inte beror på ryttarens hand, men man bör använda en stång med viss försiktighet. Det som är bra med exempelvis pelham är kedjan. Spänner du den så att skänklarna hamnar i cirka 30 graders vinkel flyttar sig bettet framåt-uppåt i munnen. Det avlastar lanerna om hästen har problem där, säger Anja.
Hon rekommenderar att man använder en skumrem på pelhamstång och kandar, som förhindrar att bettet "slår över".
Hitta grundorsaken till problemen
Om hästen går och gapar får inte lösningen bli att du bara spänner nosgrimman hårdare.
- Hästen gapar på grund av obehag. Mitt råd är definitivt att göra en munhåleundersökning om hästar till exempel får tungan över bettet, säger Anja.
När det gäller bettlösa alternativ som hackamore, sidepull och bitless bridle ska man tänka på att de också ger tryck. Så även om du väljer att rida helt och hållet bettlöst bör du variera mellan olika alternativ.
Anjas sista råd är enkelt och borde kanske vara självklart:
- Använd det bett hästen trivs bäst med. Det handlar om känsla, det som skapar en fin kommunikation ligger troligtvis bra i hästens mun.
• Kontrollera tänder och munhåla.
• Se över utrustningen. Ta med betten till veterinären vid kontrollen.
• Problem med kontakten behöver inte alltid ha sitt ursprung i munhålan. Det kan även sitta i nacke eller käke, eller bero på ryttarfel.
• Boktips: "Hästens tuggsystem" av Torbjörn Lundström.
Liknande webbartiklar
- Hästens mun – en komplex apparat
- Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand
- Odontologen om hästens mun: ”Är tuggandet av grovfoder som rengör tänderna”
- Veterinär Henrietta Talts: ”Låt hästen få tid att vila när den har kolik”
- Ögonblicksbilden, del 3: ”Vill visa att hårt åtdragna nosgrimmor normaliseras”
- Håll koll på hästens mun och andedräkt
- Unghästen måste få chans att vänja sig vid bett i munnen
- Följ med Scooter till tandläkaren
- Följ veterinärens vardag i ny podd
- Fler veterinärer behövs och det snabbt
relaterade artiklar

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!