Sportkollen - En klass med Peter Lundström

Sportkollen

DEC
08
2012

En klass med Peter Lundström

 

FOTO: Ida Röök

 


Såhär är vi vana att de honom, banbyggare Peter Lundström.

 

Jag som rider och tävlar i Stockholms området är även van vid att se honom med sitt måttband på allt från lokala till nationella banor.

 

Men förra helgen var det internationellt som gällde på SIHS i Globen.

 

Något jag blev imponerad över under min helg i Globen var att banpersonalen och banbyggaren verkar vara ett så sammansvetsat team.

Hela helgen hade jag sett dem jobba tillsammans för att snabbt få upp och bort banor utan misstag. Det byggdes även två banor samtidigt för att undvika två bangångar och på så sett spara tid.

 

Jag bestämde mig för att jaga rätt på Peter och fråga om jag får gå med honom som en skugga under nästa klass?

 

Efter lite jakt (och samtal med Peters trevliga dotter) så kommer jag tillslut rätt! 

Peter svarar och berättar att de just nu håller på att bygga bort banan som ryttarna har gått och ska få hoppa om en timme, ett shownummer ska in på banan först.

 

Vi bestämmer att vi ska ses 45 minuter senare, och när jag kommer in på arenan möts jag av en konstig syn som jag inte sett när jag hållit mig bakom kulisserna tidigare.

 

 

 

Det är mörkt inne på arenan, endast små streck visar vart banpersonalen ska lägga bommarna.

 

Här ska det vara en oxer.


 

Det handlar om precision på milimetern!

 


Peter och banpersonalen hade alltså byggt upp banan enligt nedan banskiss. Mätt upp samtliga hinders position med laser och låtit ryttarna gå banan för att sedan riva den.

 

 

 

 

En timme senare skulle starten gå, och inga ryttare skulle gå banan utan vara ute på framhoppningen och värma upp sina hästar. Det gjorde alla utom en..

 

FOTO: Ida Röök


Mr John Whitaker hade missat att banan skulle inspekteras en timme tidigare och fick självklart godkännande av Peter att gå banan när den byggdes upp.

 

 

När banan är klar för start kommer Peter fram och hälsar. Han berättar att han byggt upp en tuff 150-bana med 11 hinder och 14 språng på denna arena som har måtten 30x70 meter.

 

Jag får följa med honom upp till domartornet där jag blir presenterad för (från höger) klassens speaker, två domare, domarsekreterare och i på den bakre raden som inte syns ännu en domare/tidtagare och den utländska domaren som alltid sitter med vid större tävlingar för att domarkåren ska behålla en neutral nivå.

 

 

 

Peter berättar att han byggt denna bana och samtliga banor i helgen på ett sätt som ska uppmuntra bra och rytmisk ridning hos ryttarna. Eftersom det är mer show i SIHS mot vad det är i GHS (Göteborg Horse Show) så bjuder Peter på långa finishar så att ryttarna mot slutet av banan chansar lite och bjuder publiken på spänning. Viktigt här poängterar han att även om det går fort på banan så får inte rytmen försvinna.

 

Klassen börjar och Peter håller koll på maxtiden under de första ryttarna. Om maxtiden överskrids av de första ryttarna så har Peter i samrådan med domaren möjlighet att förlänga tiden - därför börjar Peter alltid klassen uppe i domartornet.

 

I år är det fjärde året som Peter är ansvarig för banbyggnationen i Globen och när jag frågar honom om denna tävling är roligare att bygga på än en lokal ponnytävling i Västerås så svarar han glatt att båda är lika roliga, fast på olika sätt.

 

Variation är bra och att komma från en tävling som SIHS till en mindre tävling ute i landet gör att man vill vara med och bygga bra och utbildande banor för att lägga en god grund för framtiden åt ryttarna, förklarar Peter.

 

Till skillnad från de mindre tävlingarna ute i landet så frågar ryttarna här sällan Peter något när de går banan. De ger heller sällan feedback till banbyggaren utan båda parter är här som en vanlig dag på jobbet. Peter sätter upp en bana som de ska klara av och ryttarna vet att de ska rida på ett visst avstånd, men ibland chansar de och "plockar bort" ett galoppsprång.

 

Medan vi sitter och pratar så pågår klassen och varje resultat skriver han ner på sin startlista, även vilket hinder ryttaren river. Detta är till för hans egna analys efter klassen, blev utslaget som han trodde eller rev ryttarna olika hinder?

 

För 25 år sedan var Peter en av ryttarna som tävlade på 140-150 höjd, men nu är det mest hobbyridning som gäller.

 

Ett av hans bästa minnen är från 2010 när Angelica Augustsson vann i Skandinavium, den banan var Peter med och tog fram.

 

Medan vi pratar och tittar på dessa fina hästar och skickliga ryttare så tar klassen slut och Peter är nöjd med utslaget i just denna klass.

 

Innan jag lämnar Peter frågar jag vad som står på schemat efter denna helg?

 

-Först blir det Genève och studiebesök för att se banorna vid Top Ten-finalen och där ska vi förbereda hindermaterialet till Göteborg Horse Show, sen blir det semester i Januari innan vi tar nya tag för 2013.

 

 

Ljuset sänks i arenan och banpersonalen jobbar snabbt för att få borta alla hinder, visste ni förresten att banpersonalen jobbar i grupper med utsatta ansvar för olika hinder så att inte alla tar samma hinder. Det är 50 personer som jobbar med hindren och 20 personer som jobbar med blommorna.

 

 

Mitt första studiebesök i ett domartorn tillsammans med en banbyggare kunde inte varit på en bättre tävling. Globen, 150-hinder och snygga ritter - vilket avslut!

 Läst 42724 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4315629 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4316751 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök

Ida RöökLäst 4319800 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.