EM2013 Kollen - Sverige på silverplats inför banhoppningen!

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
31

Sverige på silverplats inför banhoppningen!

Tre svenskar inom topp-6 inför söndag
UPPDATERING klockan 15.53: Terrängritten här i Malmö är avslutad och det svenska laget ligger fortfarande tvåa efter Tyskland inför morgondagens banhoppning. Individuellt ser det också fantastiskt bra ut.
- Överväldigande, det hade man inte vågat tro i sina vildaste drömmar, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.
  
Resultat efter dressyr och terräng
1. Michael Jung, Tyskland
2. William Fox-Pitt, Storbritannien
3. Ludwig Svennerstål, Sverige
4. Ingrid Klimke, Tyskland
5. Sara Algotsson Ostholt, Sverige
6. Niklas Lindbäck, Sverige
Fullständigt resultat (online-listan har dock strulat en del)

  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   


  

Ludwig Svennerstål: ”Besviken på mig själv”
UPPDATERING klockan 15.35: Ludwig Svennerstål var en ynka sekund över tiden, men Shamwari gjorde ett riktigt bra jobb på banan.
- Jag hittade inte rytmen riktigt och är besviken på min egen ridning. Hästen gjorde vad han skulle på ett fint sätt, säger Ludwig efter sin ritt.
Han slängde demonstrativt hjälmen mot marken när han hoppat av Shamwari.
- Jag red inte som jag skulle. Jag tog för många förhållningar och lät inte Shamwari flyta på, jag kunde ha gjort det lättare för hästen, säger han.
Ludwig gick ut sist av svenskarna.
- De andra har visat att tiden inte var något problem, jag var väl en sekund för cool helt enkelt, säger han.
Ludwig ligger riktigt bra till även individuellt.
- I första hand är målet att rida för lagmedalj, sedan tänker jag på min individuella ställning.
 

Pappa Håkan grattar. FOTO: Ida Röök
 

Bra jobbat! FOTO: Ida Röök
 

Shamrawi blir givetvis ompysslad. FOTO: Ida Röök 

      
UPPDATERING klockan 15.13:
Jippie! Sista ryttaren ut för Sverige, Ludwig Svennerstål på Shamwari, fick till en felfri (men kanske lite "hackig") terrängritt, bara en sekund över optimaltiden. Det betyder att han ligger på 38,4 straff inför hoppningen i morgon - han är med! Shamwari var i ett bord i den "franska" kombinationen mot slutet och vi var i någon sekund rädda för att ekipaget skulle gå omkull. Men de kom över - puh!
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
     
UPPDATERING klockan 14.49:
Tyske Michael Jung red precis i mål utan fel och inom tiden. Det betyder att han slutar på sin fantastiska dressyrstraff 28,6. Blir klart svårslagen individuellt i morgon...
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  


Lycklig och lättad. FOTO: Ida Röök
  

Sara Algotsson: ”Jag var rejält nervös”
UPPDATERING klockan 14.12: Sara Algotsson Ostholt och Reality gjorde ingen besviken när de red hem terrängen, felfritt och inom tiden. Sara var riktigt nervös inför ritten – hon såg banan som extremt svår.
Precis innan hon och Reality gick ut började det regna, det formligen hällde ner vatten från himlen, men Sara lät inte det störa henne och Facebook-hästen i sin framfart på ”Ribban”.
- Reality var väldigt varm på framridningen och jag var lite rädd att hon skulle bli för på, hon löddrade och svettades massor. Så jag såg regnet som något positivt eftersom det kylde ner henne, säger en riktigt nöjd och glad Sara efter sin ritt.
När hon har gått banan inför ritten har hon blivit mer och mer nervös för varje gång.
- Reality är stor och kräver sin plats, de snäva svängarna såg jag som riktiga utmaningar för oss, alltså när det gäller att hålla ihop henne. Och så ville jag inte falla ut och dratta omkull heller, som jag gjorde på en tävling tidigare i år, säger Sara.
Särskilt den sista kombinationen hade hon sett ut som en svårighet på banan:
- Den klarade vi galant. Vi har tränat på de svåra linjerna och jag vet att vi har förberett oss på absolut bästa sätt. Reality är ju helt fantastisk, hon söker verkligen hindren. Hon är ganska orutinerad, det här är det största hon har gått. Men nu växer mitt självförtroende ytterligare, så himla skönt.
Samtliga svenska lagryttare är felfria på hinder och inom tiden.
- Det betyder mycket att vi kan visa på hemmaplan att vi står oss i konkurrensen. Frida och Niklas gjorde väldigt bra ritter.
Inför morgondagens hoppning säger hon så här:
- I morgon är en annan dag. Nu ska ”Ludde” rida först och sedan får vi se.

 

En bild säger mer än 1000 ord... FOTO: Ida Röök
  
  

Reality får "gå på spa" efter målgång. Visst ser hon ganska nöjd ut?
FOTO: Ida Röök 
     
UPPDATERING klockan 13.42: Sveriges tredje lagryttare, Sara Algotsson Ostholt på Reality, trotssade regnet och klarade nollan inom tiden!!! Det betyder att Sverige ligger på silverplats inför morgondagens banhoppning - oavsett hur det går för "Ludde".
Vi återkommer strax med intervjuer och bilder. 
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   

Johan Lundin: ”Min häst gör ett otroligt jobb”
UPPDATERING klockan 13.30: Svenskarna radar upp felfria, snabba ritter. Johan Lundin och Johnny Cash visade storform i terrängen, där hästen trivs som bäst.
- Min häst gör ett helt otroligt jobb. När jag gick banan kliade jag mig lite i pannan här och var och räknade steg och funderade. Men när man sedan rider bara flyter det på, säger Johan om den tuffa utmaningen på ”Ribban”.
- Samma banbyggare byggde här förra året och då red jag också, det har jag nog en fördel av.
   


En munter Johan. FOTO: Ida Röök
   

Malin Petersen: ”Lättad och glad”
UPPDATERING klockan 13.25: Malin Petersen och Sofarsogood kunde ladda om på ett helt enastående sätt efter den smått katastrofala dressyren i går.
- Det var ett måste. Jag var tvungen att bestämma mig om jag skulle göra det eller inte, och när jag väl bestämt mig så är det bara att rida på som vanligt, säger hon efter sin ritt, och fortsätter:
- Det är något man måste lära sig att hantera. Vi får träna vidare med dressyren.
Morgondagens hoppning är inte helt i fokus precis efter ritten.
- Just nu är jag bara lättad och glad. Men visst, vi gör vårt bästa där med så klart. Även om det aldrig är roligt att ligga näst sist som jag gjorde efter dressyren, säger hon.
- Det är inte för lätt, även om det kändes enkelt. Men vi är väl förberedda. Det är flera som har haft problem på banan, så för lätt är det inte. Det är ju svårt så klart, som det ska vara på ett mästerskap.
 

Vilken revansch för Malin! FOTO: Ida Röök 

  
UPPDATERING klockan 13.23:
Vilken triumf den här terrängritten är för Sveriges del! Även både Malin Petersen och Johan Lundin har gått felfritt inom tiden. Helt otroligt! 
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  

Staffan Lidbeck: ”Jag saknar ord”
UPPDATERING klockan 12.58: Förbundskapten Staffan Lidbeck är, inte helt oväntat, otroligt nöjd med de svenska prestationerna så här långt.
- Helt otroligt bra att vi har två svenska lagryttare – felfria och inom tiden, riktigt bra. Jag saknar ord, säger han när han sladdar förbi presshörnan på sin cykel.
Två svenska lagryttare har ridit, till en början trodde man att det skulle bli svårt att klara tiden.
- Men det är lättare än vi trodde och det öppnar ju också för att ta längre vägar. Det pratade vi med Frida om innan hon gick ut, men hennes plan rubbar men inte i första taget – hon satte ribban högt, säger han nöjt.
- Och Niklas red väldigt säkert, en väl genomförd ritt.
Staffan vill gärna framhålla de svenska individuella prestationerna också.
-  Svenskarna går verkligen ut och visar en sådan hög klass. De är väl förberedda för uppgiften, kul att kunna visa vad vi går för på hemmaplan.
 

Staffan Lidbeck sladdar förbi på cykeln. FOTO: Ida Röök 

  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

    

Linda Algotsson: ”Vilken häst!”
UPPDATERING klockan 13.05: Linda Algotsson riskerade inget, hon valde de långa vägarna vid två tillfällen, klarade ändå tiden och var felfri på hinder.
- De tidigare ryttarna har visat att det går, så då är det dumt att ta några chanser. Den första båten var svår, den var lite otydlig för hästarna, men La Fair fixade den fint, säger hon efter sin ritt.
La Fair gjorde ett alldeles utmärkt jobb på den tuffa banan.
- Hon är ju helt fantastisk. Jag bara presenterar hindren för henne så sköter hon resten. Vilken häst, säger Linda.
 

En glad och stolt Linda. FOTO: Ida Röök
 

La Fair tas omhand efter målgång. FOTO: Ida Röök 

    
UPPDATERING klockan 12.36:
Även Linda Algotsson på La Fair gick felfritt inom tiden. 10,27 sekunder när optimaltiden är 10,30 - perfekt avvägt helt enkelt!
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Niklas Lindbäck: ”Så himla skönt”
UPPDATERING klockan 12.27: För Niklas Lindbäck är nu dagar av fokusering inför terrängen över. Och fokuseringen gav ett helt fantastiskt resultat – felfri på hinder med tiden 10,19 går han och Mister Pooh in på en andraplats så här långt.
- Det känns så klart väldigt skönt, man har varit så fokuserad på banan när man har gått den och inför den i flera dagar nu, säger Niklas, som var märkbart nöjd med sin Mister Pooh.
- Han känns väldigt fräsch. Han var lite på i början av banan så vi kom lite nära ett par av de första hindren, men sedan var han bara helt med mig.
Det är en klar fördel att gå ut lite senare i startfältet menar Niklas.
- Frida fullkomligen krossade ju på banan. Och så fick vi en fingervisning om att tiden faktiskt inte är ett problem. Visst är den maxtiden nåbar, men inte så som många trott från början, säger Niklas.
   

Niklas får en bamsekram av Anna Hassö efter sin ritt. FOTO: Ida Röök
   

Eftersnack med förbundskapten Staffan Lidbeck. FOTO: Ida Röök

  
UPPDATERING klockan 12:02: YES!!! Niklas Lindbäck på Mister Pooh
gick i mål på 10,19 sekunder, utan fel på hinder. Vilken kanonrunda! Han stannar med andra ord på sina 42 dressyrstraff. Sverige är med!
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   

Sandra Gustafsson: "Vi får se hur det utvecklar sig"
UPPDATERING klockan 12.36: Sandra Gustafsson och Top Select fick även de till en riktigt bra ritt i den tuffa terrängen, felfritt och inom tiden. Men tyvärr visade Top Select en rejäl hälta vid målgång, hästen smällde i ett av smalhindren på banan.
- Jag är nöjd med min ritt men vi får se hur det går med Top Select. Han var halt nu och det är väldigt svårt att säga vad som har hänt. Inte förrän i morgon kan vi säkert veta hur det är ställt med honom. Jag kände att han tog i smalhindret efter skogspartiet, men han gick sedan på som vanligt, säger Sandra.
Top Select togs omhand av ett stort team direkt efter ritten, men även en stund efteråt var valacken fortfarande ovillig att stötta på sitt vänstra fram.
- Vi får se hur det utvecklar sig, säger Sandra.

   

Anna Hassö: ”Kniper med knäna och håller i manen”
UPPDATERING klockan 12.42: Anna Hassö var överlycklig efter sin ritt, som dock fick avbrytas två gånger. Först var det hon själv som var tvungen att stanna för att ta stigbyglarna som hon tappade. Och sedan var det ett av hindren som behövde åtgärdas.
- Jag bestämde direkt att ”Okej, det här ska inte få påverka mig – nu kör vi”. Min häst är helt otrolig, säger Anna efter sin ritt.
Anna rider ju inte med de klickbara stigbyglarna som hon är van vid, eftersom FEI inte tillåter henne det.
- De jag rider med nu har jag provat ett par gånger innan, eftersom jag är lite stel i mina ben blir det svårare att ta stigbyglarna om jag tappar dem.
Hon prisar sin häst, Clover, om och om igen.
- Jag var väldigt trött på slutet och kände inte min fot efter ett tag. Men då är det bara att knipa med knäna och hålla i manen, Clover löser det och hjälper mig. Helt otrolig är han.

     

UPPDATERING klockan 11:51: Även Sandra Gustafsson på Top Select ligger kvar på sin dressyrprocent, 54,80, efter terrängen. Snyggt! Dock gick hästen inte rent efter målgång, vi återkommer om detta. 
Anna Hassö på Clover
fick 9,60 straff för överskriden tid i terrängen och ligger på 59,80 inför hoppningen. Även det riktigt bra. Nu är det Niklas Lindbäcks tur!
  

Anna Hassö får en kram av Staffan Lidbeck. FOTO: Ida Röök
   
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
UPPDATERING klockan 11.20: Dag Albert och Tubber Rebbel
klarade också tiden, de tog den långa vägen på två ställen på banan, men fick ändå det att se snabbt och enkelt ut. Felfri på hinder dessutom!
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
   


  

Frida Andersén: "Det kändes så enkelt"

Det är en överlycklig – och lättad – Frida som pustar ut efter sin ritt. Hon och Herta var riktigt snabba med tiden 09.59, och felfria på hinder. Vilken smakstart för det svenska laget!
   

Frida, som gick ut först av de svenska lagryttarna, tog den tuffare vägen efter vattnet – över den omtalade spetsen.

– Vi kom så bra upp där och det kändes bara som att "nu kör vi", säger hon.

Det har i förväg varit mycket snack om att tiden är snålt tilltagen, men Frida och Herta hade inga som helst problem att klara den.

– Banan var inte så snirklig som jag tänkte, man kunde hålla galoppen i svängarna och bara köra på. Det är lättnad nu när det är över, jag visste att jag kunde klara av att gå ut först – och nu gjorde jag det så bra, säger Frida.

Herta har varit lite svår, ända fram till hon var sex hade hon problem att lämna de andra hästarna på framridningen.

– Även i dag känner jag lite hur hon står emot när vi går förbi stallet men väl i startingbox är hon bara på väg mot hinder, säger Frida.

Frida hade fått låna stövlar av Sara Algotsson, dragkedjan på dem gick upp tidigt under ritten så att skaften hängde och fladdrade.

– Mina nya var för små, så jag fick låna Saras. Men så glömde jag att dra upp kedjan ordentligt innan jag red, säger Frida och skrattar.

Nu laddar Frida om inför morgondagens banhoppning. 

– Vi kommer förmodligen att trimma kavaletti och markarbete med småhinder på morgonen för att få Herta rundare i sprången igen. Jag hoppas att vi kan göra bra ifrån oss där. 

  

Trasiga stövlar störde inte Frida. FOTO: Ida Röök

 

Glad ryttare! FOTO: Ida Röök

 

Herta kyls ner efter en enastående prestation. FOTO: Ida Röök

  

UPPDATERING klockan 10.55: Frida Andersén och Herta var ruskigt snabba – och felfria! Vilken ritt! Hon tog en längre väg på ett ställe, men var den första ryttaren som hoppade den fruktade spetsen efter vattnet. Intervju och bilder inom kort. Tiden 09.59 – perfekt!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 

UPPDATERING klockan 10.20:

Tyske ekipaget Dirk Schrade och Hop and Skip , som ju ingår i det ledande laget, var först ut i den utmanande terrängen på Ribersborg och fick alltså agera måttstock. Dirk är snabb i terrängen och kunde då välja en längre väg efter det första doppet i vattnet och hoppade alltså inte den svåra spetsen som står i uppförsbacke tre eller fyra galoppsprång efter vattnet, han säkrade även inför den sista kombinationen och tog där den längre vägen. Dirk klarade tiden, som på förhand förutsetts vara snålt tilltagen, och var felfri på hinder! Vilken inledande ritt!

  

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _    
  

Niklas Lindbäck luftade Mister Pooh nu på morgonen. FOTO: Ida Röök
   

FÖRHANDSINFORMATION
  
Det kan bli stora omkastningar i resultatlistan på fälttävlans-EM efter i dag, då den utmanande terrängbanan på Ribersborg ska övervinnas. Svenska laget ligger på silverplats efter dressyren och Ludwig Svennerstål på bronsplats individuellt. Spännande värre!
  
Direktsändning: SVT sänder här klockan 10.00-16.15 (Även i SVT 1)
  
Svenska starttider, terräng
10.25: Frida Andersén, Herta
11.05: Dag Albert, Tubber Rebel
11.15: Sandra Gustafsson, Top Select
11.25: Anna Hassö, Clover
11.45: Niklas Lindbäck, Mister Pooh
12.20: Linda Algotsson, La Fair
12.50: Malin Petersen, Sofarsogood
12.55: Johan Lundin, Johnny Cash
13.30: Sara Algotson Ostholt, Reality
14.58: Ludwig Svennerstål, Shamwari 4
    
Fullständig startlista, terrängen
  
Leaderboard, updateras live
  
Leaderboard, lag, uppdateras live
 
Hippsons bildspel över terrängbanan 
 
 

FEI-TV:s film med bansträckningen:
  


Försnack inför terrängen:
 


Dag Albert berättar om terrängbanan:
  

  
  


Läst 11972 ggr


Fler inlägg

MAR
28

Steve Guerdat efter segern: ”Jag älskar er alla”Lyckan är total efter att ha vunnit världscupen i hoppning.
Foto: Tomas Holcbecher
  
Han var ensam felfri genom alla tre omgångar av världscupfinalen. Och tog hem segern, precis som förra året.
– Det är svårt att beskriva känslan här och nu. Men framför allt känns det skönt att jag red bättre än förra året, säger Steve Guerdat efter klassen.
  
Text:
Ida Röök
Foto:
Ida Röök/Tomas Holcbecher
  
Det blev riktigt spännande in i det sista i hoppningens världscupfinal. Sista ekipage in i arenan, Steve Guerdat på Corbinian, tog hem segern efter att ha varit ensam felfri genom alla tre omgångar. Det blev tight mellan tvåan och trean, tiden fick avgöra då de hamnade på samma antal fel. Holländske Harrie Smolders på Emerald N.O.P kom tvåa, medan tysken Daniel Deusser på Cornet d´Amour kom trea.
  
Laddade i Spanien
Steve, som ju också är regerande OS-guldmedaljör, och Corbinian har laddat upp inför finalen på tävling i Spanien.
– Jag ville lära känna honom bättre, vi hade flera bra rundor men också flera rundor där det inte fungerade alls. I Spanien red vi klasser på 1,30- och 1,40-höjd. Bara för att lära känna varandra. Sedan tävlade vi i 's-Hertogenbosh och där gick han väldigt bra i tre dagar. Och i dag var det verkligen så att vi jobbade tillsammans, jag hade honom med mig hela vägen över mållinjen, säger Steve på presskonferensen efter klassen.
  
Red bättre
Han stod som segrare även förra året, när finalen hölls i Las Vegas. Då kritiserades banbyggandet hårt av ryttare och Steve vann genom att kasta sig över sista hindret.
– Jag är glad över att kunna vinna på ett snyggare sätt än förra året, jag red bättre nu och det var verkligen mitt mål, säger han och fortsätter:
– Jag har en passion för den här sporten och det är mig ni hyllar här och nu. Men egentligen är det så många andra som borde sitta här med mig i dag. Hela mitt team med mängder av personer som stöttar mig i det här. Det är så mycket som krävs, och jag känner mig verkligen priviligerad att få sitta här. Det här är en seger för hela mitt team.
Steve får frågan om han är medveten om hur mycket pengar han har ridit in i helgen, nämligen omkring 232 000 euro. Svaret är klart och tydligt:
– Jag bryr mig inte!

Fullständigt resultat
Här kan du läsa vår direktrapport från klassen
Läs hur Henrik von Eckermann summerar sitt finaläventyr
 
 


Daniel Deusser på Cornet d´Amour kom trea.


Harrie Smolders på Emerald N.O.P kom tvåa.


Stående ovationer för vinnaren!


Busiga ryttare på podiet.


"Tack min fina häst".


Han måste ha nerver av stål, Steve Guerdat.


Cornet d´Amour fick busa efter en felfri runda.


Känslan måste vara helt galen när hela Scandinavium ger stående ovationer.


Läst 29340 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
28

Henrik om finalen: ”Både hästen och jag behöver erfarenhet”
Nu har Henrik von Eckermann avslutat sin världscupfinal tillsammans med Giljandro van den Bosrand. Han sammanfattar det som en viktig tävling i karriären.

  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Det började bra med en felfri första omgång, när tävlingarna inleddes tidigare i veckan. Men så kom det nesliga nedslaget i lördagens klass och Henrik visade sitt stora missnöje.
– Nu är det kört, sa han då.
Men när han i dag har ridit den sista omgången är han ändå nöjd att han fullföljde tävlingen tillsammans med "Boss", som Giljandro van den Bosrand kallas hemma i stallet.
  
Viktig erfarenhet
– Det är viktigt för mig att fortsätta och slutföra tävlingen hela vägen i stället för att ge upp, säger han till Hippson.
Enligt honom själv är det just erfarenhet som både han och hästen behöver.
– Jag är väldigt nöjd med denna sista runda, det var svårt för honom i kombinationen där vi rev.
Boss är en väldigt storgalopperad häst enligt Henrik, och fick nästan ett halvt galoppsprång för mycket i just kombinationen.
  
Krävande och rättvis bana
Henrik har inget att klaga på när det kommer till banbyggarens arbete denna helg.
– Jag har aldrig hoppat något som detta tidigare. Banan var krävande och banbyggaren har gjort ett jättebra jobb.
När vi pratar om hästen konstaterar han att "Boss" ger allt inne på banan.
– Han var som mest koncentrerad själv sista rundan, det kändes riktigt bra.
Vad väntar den närmaste tiden?
– Nu blir det lugnare i tre veckor. Jag ska tävla de andra hästarna på nationella tävlingar. De har blivit lite sidosatta när det har varit större tävlingar.
Vilken blir nästa stora tävling?
– Det blir Global Champions Tour i Antwerp i slutet på april, där hoppas jag att Cantinero är tillbaka.


Läst 31288 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
28

Direktrapportering från världscupen


Uppdatering klockan 15.45:HAN GÖR DET IGEN!!! Steve Guerdat försvarar sin världscuptitel och tar segern i år igen! Han har ridit felfritt från början till slut – en klass för sig!
Harrie Smolders slutar på andraplats och Daniel Deusser på tredjeplatsen. Det avgjordes på tiden, därav ingen omhoppning. Henrik slutar på 15:e plats.

Resultat

Mer information och bilder kommer!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.43:
Nu blir det omhoppning! Daniel Deusser rider felfritt och slutar på 3 fel. Beroende på hur det går för Steve får vi se om det blir omhoppning om guld eller silver.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Uppdatering klockan 15.41:
Harrie Smolders har nerver av stål! Han går in och sätter en felfri runda och slutar på totalt 3 fel. Nu är han garanterad en pallplats. Två ryttare kvar.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.36:
Nu så! Marcus Ehning rider en felfri andra omgång, det gör att han slutar på 6 fel. Något som faktiskt kan räcka till topp tre.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.31:
Även Denis Lynch går in och sätter en felfri ritt. Nu har båda ryttarna ridit två felfria rundor i dag – imponerande.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.29:
Christian Ahlmann var i tre hinder, men Taloubet Z fick inte ner någon av bommarna. Den felfria rundan gör att han slutar på sina 8 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.21:
Simon Delestre får till en felfri runda, men har med sig sina 13 fel och kommer inte att hamna i topp.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.16:
Härliga Chris Chugg! Han och stoet Cristalline sätter andra omgångens första felfria runda. Han blir överlycklig och pussar på sin häst. Direkt när han kommer ut från banan hoppar han av och lättar på sadelgjorden. De stannar på 16 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.09:
Max Kühner följer upp sin felfria runda med 4 fel i denna omgång. Därmed slutar han på 21 fel totalt.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.06:Vilken runda! Henrik von Eckermann och Giljandro avslutar årets världscupfinal med 4 fel. Det ser riktigt riktigt bra ut och som Henrik själv sa till Hippson innan start, det var perfekt för rutinen.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.00:
Nu är vi i gång, sista omgången har startat och Henrik går ut som tredje ryttare.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.39:
Så här laddar Giljandro och Henrik upp inför sista omgången av finalen – genom att samla kraft. 
Hippsons Ida Röök vittnar om att hästen står och halvsover nere på framridningen, medan Henrik klappar på honom.Även Steve Guerdat ser avslappnad ut:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.28:
Inför den andra omgången passar vi på att ta en titt i kameran för att se höjdpunkter från första omgången.
Ställning inför starten klockan 15.00, där Henrik startar som ryttare nummer tre, finner ni här


Henrik och Giljandro samlar rutin.


Visar vattnet innan start, dock rev de detta hinder.


Chris Chugg tackar publiken för stödet.


Planket som skapade så mycket problem.


Rich Fellers och Flexible – vilken utstrålning.


Max Kühner kände att skon flög av.


Och får den av en funktionär efter målgång.


Maikel och Verdi känner varandra väl och red felfritt.


Marcus Ehnings rivning var kostsam.


Steve Guerdat, mannen på allas läppar. Tar han hem detta?
  
Uppdatering klockan 14.05:
WOW! Kommer han att göra det igen – vinna hela alltet? Steve Guerdat rider en felfri runda med Corbinian och slutar på noll fel.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.56:
Hippsons Ida Röök har träffat Henrik von Eckermann efter ritten och han kommenterar sina rivningar på följande sätt:
– Det är otypiskt för honom att riva egentligen. Bakbenen brukar inte vara några problem, andra rivningen handlar om orutin tror jag. Tittar de ner i hindret, som han gjorde, tappar de frambenen lite. På det stora hela gjorde han det väldigt bra tycker jag.
  
Vad tycker du om banan?
– Det var en trevlig bana, det har varit ett par nollor så det bevisar att banan inte är någon omöjlighet. Banbyggaren bygger en bra bana där den största svårigheten är det vita räcket och vattenkombinationen. 
  
Rider du andra omgången?
– Ja, det är en bra erfarenhet för både mig och honom, så vi kör på och försöker göra det bästa vi kan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.51:
Nu har Vagabond de la Pomme koll på sina ben och på balansen. Tillsammans med franska Penelope Leprevost blir det en felfri runda.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.49:
Världsettan Simon Delestre får två nedslag inne på banan med Qlassic Bois Margot och faller tungt i resultatlistan. Henrik von Eckermann har travat av sin häst och möter just nu SVT nere i arenan:Uppdatering klockan 13.45:
Marco Kutcher! Vilken runda! Han går upp i ledning efter den felfria uppvisningen, som gör att han stannar på sina sex fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.40:
Både Christian Ahlmann och Denis Lynch rider felfria ritter. Det gör att de inför nästa omgång står kvar på sina åtta fel vardera.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.33:
Neeej! Bommarna faller för Henrik von Eckemann. Uthoppet i trekombinationen och insprånget i tvåkombinationen ramlar, plus tidsfel. Nu droppar han från 9 till 18 fel i totalen. Dock kan vi se redan nu att han är med till nästa omgång – om han väljer att starta.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.30:
Herregud! Penelope Leprevost hingst Vagabond de la Pomme faller på framridningen. Hon sitter och travar fram i lugn och ro när hingsten plötsligt snubblar på sig själv. Han får upp balansen i sista stund och kommer upp igen, utan att skada varken sig eller sin ryttare.Foto: SVT Play
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.25:
Även Belgiens Jos Verlooy får ett nedslag på planket. Vi får nog konstatera att just det vågiga Sverige-planket har trillat för många ryttare. Hindret i sig har inte varit problem för ryttarna under helgen, men nu står det i en vinkel som inte ger dem lång tid att hinna förbereda sig.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.18:
Franske Patrice Delaveau fick problem på den stora Göteborgs-muren. Lacrimoso 3 HDC var inte sugen på att hoppa den första gången utan väjde rejält. Efter en volt hoppade han ändå utan problem, men det straffade sig resultatmässigt.
Maikel van der Vleuten, däremot, red en snygg och felfri runda med VDL Groep Verdi TN N.O.P. och går därmed upp i ledning i klassen just nu.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.15:
Både Edwina Tops-Alexander och Kevin Staut får varsitt nedslag. De slutar därmed på 21 och 17 fel just nu. Henrik von Eckermann har inledande 9 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.09:
Österrikes Max Kühner, som vann morgonens klass med sin andra häst, rider en felfri runda. Hingsten Chardonnay 79 trampar dock av sig skon i ett av nedsprången. Nu gäller det att slå på den fort, för som det ser ut nu har han stora möjligheter att gå vidare till nästa omgång.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.08:
Rich Fellers på startfältets äldsta häst, Flexible, red en snygg runda med endast fyra fel. Vilket ekipage, de har en otrolig rutin och får det att se enkelt ut!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.03:
Då är vi i gång. Michal Kazmierczak från Polen var först ut och har gett oss en första titt på banan. Ryttarna startar i omvänd startordning, vilket gör att de som ligger i bästa position startar sist.
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Henrik ligger på 13:e plats inför finalen. Foto: Tomas Holcbecher
  
FÖRHANDSINFORMATION
  
Klockan 13.00 är det dags för den stora världscupfinalen i Scandinavium. Förra årets segrare Steve Guerdat ligger i totalledning, och Henrik von Eckermann ligger på en 13:e plats.

  
SVT direktsänder klassen och Hippson kommer att hålla koll på vår svenska stjärna, samt ge er massor av bilder under dagen. Nedan har vi samlat alla länkar som gör att ni har en härlig eftermiddag framför er. 
  
Så går det till:
Finalen avgörs i två omgångar, i denna första runda rider samtliga 26 ryttare som kvalat till dagens klass. Egentligen finns det plats för 30 ryttare, men fyra har valt att stryka sig och visade inte upp hästarna på den slutgiltiga besiktningen. De ryttarna låg längst ner i resultatlistan, och valde troligtvis därför att spara på sina hästar.
Därefter blir det en timmes paus innan ryttarna återigen rider in på banan, då har startfältet minskats ner till 20 ryttare.
  


Förra årets segrare, Steve Guerdat, är i ledning. Foto: Tomas Holcbecher

Startlista
Till SVT-sändningen
Till FEI-sändningen (betalkanal)

Hippsons Ida Röök har fotograferat bangången:


Henrik ser avslappnad ut innan bangången.


Det är rejält högt inne på banan.


Steve Guerdat tar rygg på Henke.


Sylve Söderstrand och Ragnar Bengtsson inspekterar.


Edwina Tops-Alexander med maken Jan Tops.


Christian Ahlmann och Daniel Deusser gick tillsammans.


Maria Gretzer var nyfiken på banan.


I ledning inför finalen – Steve Guerdat.


Henrik ser nu fokuserad ut.


Lotta Björe klurar på banans svårigheter.


Svenska Peter Lundström hjälper till med banan.


Olivier Philippaerts bror Nicola kommer att rida.


Frankrikes Kevin Staut är redo för att sitta upp.


Maikel van der Vleuten stegar avståndet.


Marcus Ehning har otrolig rutin för uppgiften.


Penelope Leprevost hoppas på felfritt.


Legendaren Hugo Simon går banan.


Läst 37159 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarEM2013s senasteGalleriet på Hippson Market