EM2013 Kollen - Sverige på silverplats inför banhoppningen!

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
31
2013

Sverige på silverplats inför banhoppningen!

Tre svenskar inom topp-6 inför söndag
UPPDATERING klockan 15.53: Terrängritten här i Malmö är avslutad och det svenska laget ligger fortfarande tvåa efter Tyskland inför morgondagens banhoppning. Individuellt ser det också fantastiskt bra ut.
- Överväldigande, det hade man inte vågat tro i sina vildaste drömmar, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.
  
Resultat efter dressyr och terräng
1. Michael Jung, Tyskland
2. William Fox-Pitt, Storbritannien
3. Ludwig Svennerstål, Sverige
4. Ingrid Klimke, Tyskland
5. Sara Algotsson Ostholt, Sverige
6. Niklas Lindbäck, Sverige
Fullständigt resultat (online-listan har dock strulat en del)

  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   


  

Ludwig Svennerstål: ”Besviken på mig själv”
UPPDATERING klockan 15.35: Ludwig Svennerstål var en ynka sekund över tiden, men Shamwari gjorde ett riktigt bra jobb på banan.
- Jag hittade inte rytmen riktigt och är besviken på min egen ridning. Hästen gjorde vad han skulle på ett fint sätt, säger Ludwig efter sin ritt.
Han slängde demonstrativt hjälmen mot marken när han hoppat av Shamwari.
- Jag red inte som jag skulle. Jag tog för många förhållningar och lät inte Shamwari flyta på, jag kunde ha gjort det lättare för hästen, säger han.
Ludwig gick ut sist av svenskarna.
- De andra har visat att tiden inte var något problem, jag var väl en sekund för cool helt enkelt, säger han.
Ludwig ligger riktigt bra till även individuellt.
- I första hand är målet att rida för lagmedalj, sedan tänker jag på min individuella ställning.
 

Pappa Håkan grattar. FOTO: Ida Röök
 

Bra jobbat! FOTO: Ida Röök
 

Shamrawi blir givetvis ompysslad. FOTO: Ida Röök 

      
UPPDATERING klockan 15.13:
Jippie! Sista ryttaren ut för Sverige, Ludwig Svennerstål på Shamwari, fick till en felfri (men kanske lite "hackig") terrängritt, bara en sekund över optimaltiden. Det betyder att han ligger på 38,4 straff inför hoppningen i morgon - han är med! Shamwari var i ett bord i den "franska" kombinationen mot slutet och vi var i någon sekund rädda för att ekipaget skulle gå omkull. Men de kom över - puh!
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
     
UPPDATERING klockan 14.49:
Tyske Michael Jung red precis i mål utan fel och inom tiden. Det betyder att han slutar på sin fantastiska dressyrstraff 28,6. Blir klart svårslagen individuellt i morgon...
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  


Lycklig och lättad. FOTO: Ida Röök
  

Sara Algotsson: ”Jag var rejält nervös”
UPPDATERING klockan 14.12: Sara Algotsson Ostholt och Reality gjorde ingen besviken när de red hem terrängen, felfritt och inom tiden. Sara var riktigt nervös inför ritten – hon såg banan som extremt svår.
Precis innan hon och Reality gick ut började det regna, det formligen hällde ner vatten från himlen, men Sara lät inte det störa henne och Facebook-hästen i sin framfart på ”Ribban”.
- Reality var väldigt varm på framridningen och jag var lite rädd att hon skulle bli för på, hon löddrade och svettades massor. Så jag såg regnet som något positivt eftersom det kylde ner henne, säger en riktigt nöjd och glad Sara efter sin ritt.
När hon har gått banan inför ritten har hon blivit mer och mer nervös för varje gång.
- Reality är stor och kräver sin plats, de snäva svängarna såg jag som riktiga utmaningar för oss, alltså när det gäller att hålla ihop henne. Och så ville jag inte falla ut och dratta omkull heller, som jag gjorde på en tävling tidigare i år, säger Sara.
Särskilt den sista kombinationen hade hon sett ut som en svårighet på banan:
- Den klarade vi galant. Vi har tränat på de svåra linjerna och jag vet att vi har förberett oss på absolut bästa sätt. Reality är ju helt fantastisk, hon söker verkligen hindren. Hon är ganska orutinerad, det här är det största hon har gått. Men nu växer mitt självförtroende ytterligare, så himla skönt.
Samtliga svenska lagryttare är felfria på hinder och inom tiden.
- Det betyder mycket att vi kan visa på hemmaplan att vi står oss i konkurrensen. Frida och Niklas gjorde väldigt bra ritter.
Inför morgondagens hoppning säger hon så här:
- I morgon är en annan dag. Nu ska ”Ludde” rida först och sedan får vi se.

 

En bild säger mer än 1000 ord... FOTO: Ida Röök
  
  

Reality får "gå på spa" efter målgång. Visst ser hon ganska nöjd ut?
FOTO: Ida Röök 
     
UPPDATERING klockan 13.42: Sveriges tredje lagryttare, Sara Algotsson Ostholt på Reality, trotssade regnet och klarade nollan inom tiden!!! Det betyder att Sverige ligger på silverplats inför morgondagens banhoppning - oavsett hur det går för "Ludde".
Vi återkommer strax med intervjuer och bilder. 
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   

Johan Lundin: ”Min häst gör ett otroligt jobb”
UPPDATERING klockan 13.30: Svenskarna radar upp felfria, snabba ritter. Johan Lundin och Johnny Cash visade storform i terrängen, där hästen trivs som bäst.
- Min häst gör ett helt otroligt jobb. När jag gick banan kliade jag mig lite i pannan här och var och räknade steg och funderade. Men när man sedan rider bara flyter det på, säger Johan om den tuffa utmaningen på ”Ribban”.
- Samma banbyggare byggde här förra året och då red jag också, det har jag nog en fördel av.
   


En munter Johan. FOTO: Ida Röök
   

Malin Petersen: ”Lättad och glad”
UPPDATERING klockan 13.25: Malin Petersen och Sofarsogood kunde ladda om på ett helt enastående sätt efter den smått katastrofala dressyren i går.
- Det var ett måste. Jag var tvungen att bestämma mig om jag skulle göra det eller inte, och när jag väl bestämt mig så är det bara att rida på som vanligt, säger hon efter sin ritt, och fortsätter:
- Det är något man måste lära sig att hantera. Vi får träna vidare med dressyren.
Morgondagens hoppning är inte helt i fokus precis efter ritten.
- Just nu är jag bara lättad och glad. Men visst, vi gör vårt bästa där med så klart. Även om det aldrig är roligt att ligga näst sist som jag gjorde efter dressyren, säger hon.
- Det är inte för lätt, även om det kändes enkelt. Men vi är väl förberedda. Det är flera som har haft problem på banan, så för lätt är det inte. Det är ju svårt så klart, som det ska vara på ett mästerskap.
 

Vilken revansch för Malin! FOTO: Ida Röök 

  
UPPDATERING klockan 13.23:
Vilken triumf den här terrängritten är för Sveriges del! Även både Malin Petersen och Johan Lundin har gått felfritt inom tiden. Helt otroligt! 
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  

Staffan Lidbeck: ”Jag saknar ord”
UPPDATERING klockan 12.58: Förbundskapten Staffan Lidbeck är, inte helt oväntat, otroligt nöjd med de svenska prestationerna så här långt.
- Helt otroligt bra att vi har två svenska lagryttare – felfria och inom tiden, riktigt bra. Jag saknar ord, säger han när han sladdar förbi presshörnan på sin cykel.
Två svenska lagryttare har ridit, till en början trodde man att det skulle bli svårt att klara tiden.
- Men det är lättare än vi trodde och det öppnar ju också för att ta längre vägar. Det pratade vi med Frida om innan hon gick ut, men hennes plan rubbar men inte i första taget – hon satte ribban högt, säger han nöjt.
- Och Niklas red väldigt säkert, en väl genomförd ritt.
Staffan vill gärna framhålla de svenska individuella prestationerna också.
-  Svenskarna går verkligen ut och visar en sådan hög klass. De är väl förberedda för uppgiften, kul att kunna visa vad vi går för på hemmaplan.
 

Staffan Lidbeck sladdar förbi på cykeln. FOTO: Ida Röök 

  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

    

Linda Algotsson: ”Vilken häst!”
UPPDATERING klockan 13.05: Linda Algotsson riskerade inget, hon valde de långa vägarna vid två tillfällen, klarade ändå tiden och var felfri på hinder.
- De tidigare ryttarna har visat att det går, så då är det dumt att ta några chanser. Den första båten var svår, den var lite otydlig för hästarna, men La Fair fixade den fint, säger hon efter sin ritt.
La Fair gjorde ett alldeles utmärkt jobb på den tuffa banan.
- Hon är ju helt fantastisk. Jag bara presenterar hindren för henne så sköter hon resten. Vilken häst, säger Linda.
 

En glad och stolt Linda. FOTO: Ida Röök
 

La Fair tas omhand efter målgång. FOTO: Ida Röök 

    
UPPDATERING klockan 12.36:
Även Linda Algotsson på La Fair gick felfritt inom tiden. 10,27 sekunder när optimaltiden är 10,30 - perfekt avvägt helt enkelt!
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Niklas Lindbäck: ”Så himla skönt”
UPPDATERING klockan 12.27: För Niklas Lindbäck är nu dagar av fokusering inför terrängen över. Och fokuseringen gav ett helt fantastiskt resultat – felfri på hinder med tiden 10,19 går han och Mister Pooh in på en andraplats så här långt.
- Det känns så klart väldigt skönt, man har varit så fokuserad på banan när man har gått den och inför den i flera dagar nu, säger Niklas, som var märkbart nöjd med sin Mister Pooh.
- Han känns väldigt fräsch. Han var lite på i början av banan så vi kom lite nära ett par av de första hindren, men sedan var han bara helt med mig.
Det är en klar fördel att gå ut lite senare i startfältet menar Niklas.
- Frida fullkomligen krossade ju på banan. Och så fick vi en fingervisning om att tiden faktiskt inte är ett problem. Visst är den maxtiden nåbar, men inte så som många trott från början, säger Niklas.
   

Niklas får en bamsekram av Anna Hassö efter sin ritt. FOTO: Ida Röök
   

Eftersnack med förbundskapten Staffan Lidbeck. FOTO: Ida Röök

  
UPPDATERING klockan 12:02: YES!!! Niklas Lindbäck på Mister Pooh
gick i mål på 10,19 sekunder, utan fel på hinder. Vilken kanonrunda! Han stannar med andra ord på sina 42 dressyrstraff. Sverige är med!
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   

Sandra Gustafsson: "Vi får se hur det utvecklar sig"
UPPDATERING klockan 12.36: Sandra Gustafsson och Top Select fick även de till en riktigt bra ritt i den tuffa terrängen, felfritt och inom tiden. Men tyvärr visade Top Select en rejäl hälta vid målgång, hästen smällde i ett av smalhindren på banan.
- Jag är nöjd med min ritt men vi får se hur det går med Top Select. Han var halt nu och det är väldigt svårt att säga vad som har hänt. Inte förrän i morgon kan vi säkert veta hur det är ställt med honom. Jag kände att han tog i smalhindret efter skogspartiet, men han gick sedan på som vanligt, säger Sandra.
Top Select togs omhand av ett stort team direkt efter ritten, men även en stund efteråt var valacken fortfarande ovillig att stötta på sitt vänstra fram.
- Vi får se hur det utvecklar sig, säger Sandra.

   

Anna Hassö: ”Kniper med knäna och håller i manen”
UPPDATERING klockan 12.42: Anna Hassö var överlycklig efter sin ritt, som dock fick avbrytas två gånger. Först var det hon själv som var tvungen att stanna för att ta stigbyglarna som hon tappade. Och sedan var det ett av hindren som behövde åtgärdas.
- Jag bestämde direkt att ”Okej, det här ska inte få påverka mig – nu kör vi”. Min häst är helt otrolig, säger Anna efter sin ritt.
Anna rider ju inte med de klickbara stigbyglarna som hon är van vid, eftersom FEI inte tillåter henne det.
- De jag rider med nu har jag provat ett par gånger innan, eftersom jag är lite stel i mina ben blir det svårare att ta stigbyglarna om jag tappar dem.
Hon prisar sin häst, Clover, om och om igen.
- Jag var väldigt trött på slutet och kände inte min fot efter ett tag. Men då är det bara att knipa med knäna och hålla i manen, Clover löser det och hjälper mig. Helt otrolig är han.

     

UPPDATERING klockan 11:51: Även Sandra Gustafsson på Top Select ligger kvar på sin dressyrprocent, 54,80, efter terrängen. Snyggt! Dock gick hästen inte rent efter målgång, vi återkommer om detta. 
Anna Hassö på Clover
fick 9,60 straff för överskriden tid i terrängen och ligger på 59,80 inför hoppningen. Även det riktigt bra. Nu är det Niklas Lindbäcks tur!
  

Anna Hassö får en kram av Staffan Lidbeck. FOTO: Ida Röök
   
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
UPPDATERING klockan 11.20: Dag Albert och Tubber Rebbel
klarade också tiden, de tog den långa vägen på två ställen på banan, men fick ändå det att se snabbt och enkelt ut. Felfri på hinder dessutom!
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
   


  

Frida Andersén: "Det kändes så enkelt"

Det är en överlycklig – och lättad – Frida som pustar ut efter sin ritt. Hon och Herta var riktigt snabba med tiden 09.59, och felfria på hinder. Vilken smakstart för det svenska laget!
   

Frida, som gick ut först av de svenska lagryttarna, tog den tuffare vägen efter vattnet – över den omtalade spetsen.

– Vi kom så bra upp där och det kändes bara som att "nu kör vi", säger hon.

Det har i förväg varit mycket snack om att tiden är snålt tilltagen, men Frida och Herta hade inga som helst problem att klara den.

– Banan var inte så snirklig som jag tänkte, man kunde hålla galoppen i svängarna och bara köra på. Det är lättnad nu när det är över, jag visste att jag kunde klara av att gå ut först – och nu gjorde jag det så bra, säger Frida.

Herta har varit lite svår, ända fram till hon var sex hade hon problem att lämna de andra hästarna på framridningen.

– Även i dag känner jag lite hur hon står emot när vi går förbi stallet men väl i startingbox är hon bara på väg mot hinder, säger Frida.

Frida hade fått låna stövlar av Sara Algotsson, dragkedjan på dem gick upp tidigt under ritten så att skaften hängde och fladdrade.

– Mina nya var för små, så jag fick låna Saras. Men så glömde jag att dra upp kedjan ordentligt innan jag red, säger Frida och skrattar.

Nu laddar Frida om inför morgondagens banhoppning. 

– Vi kommer förmodligen att trimma kavaletti och markarbete med småhinder på morgonen för att få Herta rundare i sprången igen. Jag hoppas att vi kan göra bra ifrån oss där. 

  

Trasiga stövlar störde inte Frida. FOTO: Ida Röök

 

Glad ryttare! FOTO: Ida Röök

 

Herta kyls ner efter en enastående prestation. FOTO: Ida Röök

  

UPPDATERING klockan 10.55: Frida Andersén och Herta var ruskigt snabba – och felfria! Vilken ritt! Hon tog en längre väg på ett ställe, men var den första ryttaren som hoppade den fruktade spetsen efter vattnet. Intervju och bilder inom kort. Tiden 09.59 – perfekt!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 

UPPDATERING klockan 10.20:

Tyske ekipaget Dirk Schrade och Hop and Skip , som ju ingår i det ledande laget, var först ut i den utmanande terrängen på Ribersborg och fick alltså agera måttstock. Dirk är snabb i terrängen och kunde då välja en längre väg efter det första doppet i vattnet och hoppade alltså inte den svåra spetsen som står i uppförsbacke tre eller fyra galoppsprång efter vattnet, han säkrade även inför den sista kombinationen och tog där den längre vägen. Dirk klarade tiden, som på förhand förutsetts vara snålt tilltagen, och var felfri på hinder! Vilken inledande ritt!

  

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _    
  

Niklas Lindbäck luftade Mister Pooh nu på morgonen. FOTO: Ida Röök
   

FÖRHANDSINFORMATION
  
Det kan bli stora omkastningar i resultatlistan på fälttävlans-EM efter i dag, då den utmanande terrängbanan på Ribersborg ska övervinnas. Svenska laget ligger på silverplats efter dressyren och Ludwig Svennerstål på bronsplats individuellt. Spännande värre!
  
Direktsändning: SVT sänder här klockan 10.00-16.15 (Även i SVT 1)
  
Svenska starttider, terräng
10.25: Frida Andersén, Herta
11.05: Dag Albert, Tubber Rebel
11.15: Sandra Gustafsson, Top Select
11.25: Anna Hassö, Clover
11.45: Niklas Lindbäck, Mister Pooh
12.20: Linda Algotsson, La Fair
12.50: Malin Petersen, Sofarsogood
12.55: Johan Lundin, Johnny Cash
13.30: Sara Algotson Ostholt, Reality
14.58: Ludwig Svennerstål, Shamwari 4
    
Fullständig startlista, terrängen
  
Leaderboard, updateras live
  
Leaderboard, lag, uppdateras live
 
Hippsons bildspel över terrängbanan 
 
 

FEI-TV:s film med bansträckningen:
  


Försnack inför terrängen:
 


Dag Albert berättar om terrängbanan:
  

  
  


Läst 15839 ggr

Fler inlägg

DEC
01
2013

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 95819 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:Läst 94396 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Bildspel: Peders vinster är ingen slump


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 96492 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.