Avelsbloggen - Avelsmål, marknadsföring, tillgång & efterfrågan
FEB
05
2016

Avelsmål, marknadsföring, tillgång & efterfrågan

Hej!

Igår var jag på ett av mina jobb där jag arbetar med marknadsföring i en helt annan bransch än häst-/ridsport. Jag & en kollega hamnade i en diskussion om hur viktigt det är att lokalisera sin målgrupp, att kommunicera budskap på ett sätt som den målgruppen blir tilltalad av samt ha enkel & lättillgänglig info tillhands när kunderna går vidare med ett intresse. Superbasic inom marknadsföring, men ibland lite rocket science inom Swb-avel (jag har ingen aning om hur det är inom andra raser/förbund, därav inringningen). Jag tror att det går både att applicera direkt och även utveckla tanken, för jag tror att vi måste bli bättre på att lokalisera målgruppen redan innan vi betäcker stoet.

Jag hör hur uppfödare/säljare omkring mig säger att det är så extremt svårt att sälja häst i den bemärkelsen att man vill få en rimlig summa för sin uppfödning (detta har jag skrivit ett långt inlägg om tidigare). En vanlig attityd är att köpare istället väljer att importera billiga hästar från t.ex Holland, vilket blir svårt att konkurrera med utan att prisdumpa de svenskuppfödda hästarna.

Jag tror det är en kombination av mycket som behöver utvecklas. Vi är ganska duktiga på att avla fram fina & ridbara hästar här i Sverige, men i ärlighetens namn tycker jag att vi generellt sett är fruktansvärt dåliga på att marknadsföra dem. Det gäller både på ett individuellt plan samt för rasen i största allmänhet - vet köparna vilken skillnad det är på det svenska uppfödarsystemet jämfört med i andra länder? Vet köparna vad kuperade hagar, välorganiserade unghästflockar och analyserat foder betyder för mentaliteten och hållbarheten (forskning/fakta)? Kan man få köparna att värdera det faktum att man kan följa hästens historia från start? Hur kan man kommunicera att det kan vara långsiktigt mer ekonomiskt att köpa en svensk uppfödning, även om den är dyrare i inköp? Nu pratar jag generellt om attityden att köparna väljer billiga importer, det finns såklart fantastiskt många bra uppfödare & fina, hållbara hästar även från t.ex. Holland - ingen skugga över dem.Sedan tror jag att bland annat SWB (organisationen) har ett jättejobb framför sig med att utveckla avels- & unghästevent  för att bredda intresset. Jag, som ändå redan är helt frälst - plus ett stort fan av SWB (fortfarande organisationen), funderar faktiskt på att bara åka ner till bruksprovet ett par enstaka dagar i år. Det är helt enkelt en för vissen tillställning även om hingstarna är fina att se på. Jag tror alltså på en lite modernare approach, samt i stort lite tydligare riktlinjer för en samlad SWB-trupp. Kanske en idé vore att erbjuda uppfödare workshops/kurser i marknadsföring? Ha listor över duktiga hästfotografer som kan hjälpa en att fota/filma inför annonsering? Ha fler öppna debatter om avelsmål, tillgång & efterfrågan för att ge uppfödare möjlighet att se lite mer nyktert på sitt avelsmaterial - passar mitt sto verkligen i aveln utifrån de förväntningar jag har på avkommans målgrupp?

Ja, jag måste nog sluta där för att inte skriva en (helt osammanhängande) roman såhär på morgonkvisten, men jag är nyfiken på dina tankar om detta? Hur kan vi göra marknaden för SWB mer blomstrande?


Läst 18324 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 856566 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 873869 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 878610 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Ryggömhet kan bero på både yttre och inre faktorer
Mälaren Hästklinik svarar
Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.