Avelsbloggen

...Ja, Rowan alltså!

 

För det första har han växt rent fysiskt, han ser riktigt fin ut nu tycker jag. Han är ju definitivt den ädlare modellen med mycket fullblod i sig, men under hösten har han lagt på sig på de rätta ställena och växt från gänglig tonåring till snygg ungkarl :)

 

Jag, Rowan och hans uppfödare/ägare Birgitta Valette på äventyr

 

Dessutom tycker jag har han växt otroligt mentalt de senaste veckorna. Eller mer landat, kanske. Han är ju fortfarande den känsliga typen, en fantastisk egenskap för en tävlingshäst om man som ryttare kan förvalta den, men nu för tiden känns han mer mogen och han har bättre självförtroende.

 

Under hösten har han gått 3-4 dagar i veckan med någon veckovila hit eller dit. Nu ska han bli tömkörd några pass för att trimma galoppen lite utan ryttare, sedan en lite längre sammanhängade vila och sedan är målet att sätta galoppfattningarna på ridbanan innan vintervila. I övrigt ligger han väl i fas, han är så himla trevlig att rida. Reglerbar, stadig, känslig (som sagt) och otroligt mjuk i sina gångarter. Det är verkligen fantastiskt roligt att rida dem i den här åldern, det händer så mycket med dem på kort tid och som ryttare gäller det att vara 100% lyhörd och flexibel - en riktig utmaning!

 

Rowan spanar in några stackare i skrittmaskinen! Visst är han söt som socker?

 


Läst 21559 ggr Kommentarer Kommentera

...Ni har väl inte missat nyheterna inför treårstestet 2013?

 

Från Asvh.se:

"ASVH har beslutat att löshoppningen vid ASVHs unghästbedömningar skall
ske över tre hinder, på samma sätt som man gjorde förra året vid
rådgivande bedömning.

Hoppningen sker över tre hinder. Det är två hjälphinder med ett
galoppsprång mellan som placeras ett galoppsprång före det tredje,
huvudhindret. Det huvudhindret är av oxertyp, utan fyllnad och med bakre
bommen 10 cm högre än den främre. Avsprångsbom/markbom ska finnas 10 cm
framför oxern. Den bakre bommen ska vila på säkerhetsskållor.

Bedömning och hinderhöjder är oförändrade och följer enligt tidigare reglementen. Lösgalopp sker som tidigare längs spåret."

 

På deras hemsida finns en skiss på hur det kommer att se ut.

 

Vad tycker ni, är det en bra eller dålig nyhet?



Läst 21388 ggr Kommentarer Kommentera

Ni glömmer väl inte att ni kan skicka in era bidrag till löshoppningsbedömningen med A-domaren Eva Gudmundsson t.o.m 8/11?

 

Jag blir så sugen på att löshoppa Loppan när jag ser på filmerna ni skickar in :) Tyvärr får det ju vänta tills muggen blir bättre (det går i alla fall åt rätt håll!), så länge håller jag motivationen uppe genom att inspireras av era fina löshoppande unghästar!

 

Loppan behöver öva en del för att få det där hoppdiplomet nästa år, men skam den som ger sig! Min hoppexpert till kompis, Johanna, säger att hon tycker att Loppan har det i sig :) Jag väljer att lyssna på henne!

 

 


Läst 20800 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
28
2012

Hej!

 

I helgen har jag ju alltså suttit på min finfina häst för första gången, en oslagbar känsla!

 

Jag började med att longera henne med stiglädrena nere, då superkorta för att inte riskera att de slår mot armbågarna på henne. Därefter hängde jag ett par gånger med lite tyngd i stigbyglarna och svängde lite med ena benet över korset precis som när man sitter upp. Precis som jag brukar förespråka tycker jag det är superviktigt med kommunikationen i de här momenten, hästen ska vara fokuserad på vad du pysslar med där uppe, så att de inte står och tänker på något annat tills de plötsligt kommer på att det är någon där uppe och härjar. Jag brukar ha lite godis i fickan som de får vid stigbygeln, det funkar utmärkt som fokusfångare på matglada hästar som Loppan.

 

Eftersom att Loppan var så himla cool med "hänget" satt jag helt enkelt helt odramatiskt upp. Loppan vände på huvudet, sa hej och kollade in mina skänklar på båda sidorna. Igår skrittade jag ett varv och sedan satt jag av igen. Idag repeterade vi precis samma grej men skrittade ett par varv åt båda hållen och provade stopp och start på mitt kommando. Inga problem sa Loppan, stanna på kommando är hennes paradnummer och start var inte heller några problem.

 

Jag bjuder på mig själv och lägger upp ett par vansinnigt osmickrande bilder; Min vinter-skogsmulle-outfit och glada "första-uppsittningen-tryne":

Loppan spanar in mig åt höger....

...Och åt vänster.

 

Till synes har jag actionkameran på skallen, ska försöka hinna med att titta och klippa till något från den filmen så snart som möjligt!

 

Träns har Loppan också fått börja med, även det var helt odramatiskt. Som jag har skrivit förut gillar hon att ha grimskaft och annat i munnen, så det var egentligen inte så stor skillnad.

 

Nu till dåliga nyheter. Jag hade planerat in en löshoppning för KG Svensson på tisdag, men jag måste ställa in. Loppan har fått lite mugg och är tjock i benen, det är verkligen inte mycket men det lilla som är sitter så illa att Loppan inte direkt vill röra sig annat än i skritt. Istället får hon kanske följa med till det närliggande ridhuset tillsammans med Rowan och "miljöträna" lite nästa vecka. Trist, men jag hoppas att muggen inte blommar ut mer än såhär så att vi ändå hinner hoppa några gånger i höst eftersom att hon verkligen behöver få lite rutin på det.

 

Treårige Rowan fick gå ett pass på ridbanan idag. Flera poletter har trillat ner och han är väldigt stadig och fin i formen, all ridning ute har dessutom gjort gott för framåtbjudningen. Höstens mål är mer polerade galoppfattningar (han gör dem fint ute på tur, lite färre stilpoäng på ridbanan) samt att hoppa några gånger till. Planen är ju att han ska säljas, trist för mig men väldigt kul för den blivande ägaren - han är verkligen en framtidshäst med ett hjärta av renaste guld.

 

 

 


Läst 21126 ggr Kommentarer Kommentera

...Är nog den när du sitter på din häst för första gången! <3

 

 

Fantastiska Loppan! Jag ska berätta mer om hur det gick och så imorgon, nu ska jag äta tårta (inte på grund av premiär-sittningen, men det var ju snyggt tajmat)!

 

Ha en fin lördagkväll!


Läst 19728 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
25
2012

Har varit ute på tur med Rowan och Lynn från stallet på tant Aurora (bästa unghäst-sällskapet!), så mysigt i strålande höstväder!

 

Vi fick även sällskap av Lynns hund Diva, en stor vit pudel som Rowan gått och kärat ner sig i. De rejsade tillsammans i galopp och lille Rowan har aldrig varit på så gott humör, han till och med bockade lite!

 

Diva försvinner ut ur bild, jag försöker se om det kommer en bil bakom krönet och Rowan har somnat på plats! Bra bild ;)

 

Loppan fick komma in och bli gosad med, det tyckte hon var underbart! Har bestämt mig för att stalla upp henne nu tills vintern och snön kommer. Den här jäkla sommaren/hösten med det eviga regnandet gör det omöjligt att henne ute på lösdrift, varken hennes fötter eller vita ben klarar av det...Nu mår hon förvisso ganska bra (förutom hovbölden hon hade för några veckor sedan), men jag vågar inte riskera något. Hon har ju stått inne varje eller varannan dag på "tork" sedan hovbölden, men jag tror nog att jag känner mig lugnare om hon blir innehäst på heltid istället. I morgon ska vi prova att släppa ihop henne med "tanterna" som går i en lite planare och torrare hage, hoppas de tar emot henne med öppen famn :)


Läst 19343 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
24
2012

Hej!

 

Vad roligt med sån positiv respons på löshoppningsserien med Eva Gudmundsson! Jag är jättetaggad och peppad på att lära mig massor, precis som under förra serien då Anne-Carin Klinge bedömde exteriör. "Ansökningarna" har redan börjat trilla in på mailen och jag har förmånen att få se massor av fina unghästar, roligt!

 

Jag tänkte att det var dags för en uppdatering om mitt unghästträns! Vi har inte varit helt nöjda med designen av nackstycket och vi har offrat lite blod, svett och tårar för att det ska bli helt perfekt utifrån hästens anatomi. Jag har suttit med min skelett- och muskelatlas i högsta hugg för att optimera utformningen kring exempelvis alla muskelfästen kring öronbasen (bara det är en hel vetenskap), bollat med mina hästfysioterpeut-lärare och jämfört med de träns som redan finns på marknaden (för att göra typ tvärtom ;) ). Sedan har jag och Perfect Sits VD Karin, som utbildar sig inom läder, bollat och hon har gjort en rad prototyper som vi sedan har provat på mängder av olika hästar.

 

Förra veckan mötte vi upp vår veterinär, Per Martin Andrén, på Runsten Equestrian där vi fick låna världens bästa provdocka Clabbe av min fina kompis Madde!

Clabbe och Karin in the makings!

 

PM, som han kallas (veterinären alltså), kom med lite tankar även han och därefter kände vi oss faktiskt helt nöjda. Nu är final-prototypen ivägskickad till våra leverantörer och vi håller tummarna för snabb leverans så vi kan lansera kollektionen innan jul!

 

Mitt träns kommer ju alltså att ingå i en kollektion tillsammans med två andra träns, en hopp- och en dressyrmodell. Alla har samma nackstycke och pannbandsdesign, men skiljer sig lite i övrigt. De blir sjukt snygga allihop, dessutom kommer det matchande senskydd och så mina läderboots med avtagbart fårskinn som även de kommer att säljas under PS flagg.

 

Till att börja med kommer unghästtränset i två färger; svart med svart padding och chestnut med mörkbrun padding. Det sistnämnda är definitivt min favorit, det kommer dessutom vara sååå snyggt på min lilla röda pålle! Bootsen (som jag också är otroligt nöjd över) kommer i mörkbrunt och i svart, när man köper ett par ingår ett extra set fårskinnsludd så man kan ta av och tvätta/torka mellan ridturerna. Sjukt smart, tycker jag själv :)

 

Jag har också haft kontakt med några som ska testa och utvärdera unghästtränset, det känns verkligen spännande att se vad några av (enligt mig) Sveriges absoluta främsta unghästutbildare och ryttare har att säga om designen!

 

Det var allt om det för nu. På tal om träns är det snart dags för Loppan att få prova på det, allting har läkt bra efter borttagningen av vargtänderna! Om allt går som det ska får hon prova på att ha ett bett i munnen i helgen tänkte jag, om jag känner henne rätt kommer det inte vara någon dramatik kring det precis.

 


Läst 22805 ggr Kommentarer Kommentera

 

Äntligen kan jag droppa den glädjande nyheten om höstens bedömningsserie här på Unghästbloggen! Jag kan tacksamt, överlyckligt och stolt presentera ingen mindre än Eva Gudmundsson, internationell A-domare i hoppning, som gästexpert i denna följetong.

 

Eva Gudmundsson bedriver lantbruk och framgånsrik avel på gården Flemminge utanför Norrköping. Med sina 25 (!) ston är Flemminges avelsverksamhet bland de största (om inte störst) på hoppinriktad avel i Norden. I verksamheten, som förutom Eva innefattar två heltidsanställda tjejer, finns även de godkända avelshingstarna Carême 1152 och Silber Sky F 1253 samt totalt ett 60-tal uppstallade hästar.

 

 

Eva är A-domare med internationella uppdrag (närmast bruksprov i Estland till helgen) och B-tränare i hoppning. Inom ASVH har hon dömt sedan 25 år tillbaks och är numer även mentor för framtidens stjärnor, Unga Uppfödare.

 

 

Mer om Eva och verksamheten på Flemminge Gård kan du läsa i boken Jakten på den perfekta hästen; "En bok om svett, tårar och hängivenhet, om att orka vilja och våga."


Besök även gärna Flemminge Gårds hemsida: www.flemminge.com

 

LÖSHOPPNINGSBEDÖMNINGEN


Eva Gudmundsson ska alltså agera hoppdomare på distans genom denna bedömningsserie på bloggen. Det hela går till enligt följande:

 

*Bedömningen är öppen för dig med en 2,5-åring eller 3,5-åring som inte blivit löshoppningsbedömd tidigare (vid t.ex treårstest).

*Du filmar när du löshoppar din unghäst och postar på exempelvis Youtube. Du väljer själv hinderhöjd och längd på videoklipp, men ha i åtanke att Eva ska ha en rimlig chans att bedömma din unghäst rättvist.

*Skicka filmlänken till unghastbloggen@gmail.com tillsammans med lite kort information om din häst; Till exempel stam, ålder, ägare och uppfödare.

*Jag väljer sedan ut ett antal deltagare som Eva sedan får bedömma utifrån videon. För att ha större chans att få din häst bedömd är det viktigt att du försöker ha de bästa förutsättningarna att filma (en stadig hand på den som filmar, bra ljus i ridhuset osv.).

*"Anmälningstiden" är fr.o.m NU ---> 8 November 2012.

*För frågor eller vidare information, maila unghastbloggen@gmail.com

 

Jag är så glad att kunna presentera denna bedömningsserie med en så otroligt meriterad gästexpert, hoppas att även ni tycker att det ska bli kul att både deltaga och följa det hela i bloggen!

 

 

 

 

 


Läst 21615 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
23
2012

Laura Bechtolsheimer verkar ha en sund syn på långsiktig unghästutbildning.

 

"They impress by using their adrenalin and can be over pushed just
because the rider is greedy to show the talent. Some horses go all the
way having been successful as young horses, but it is not a given, even a
super talented horse needs the same amount of time to develop strength
and fitness, as well as sufficient time off to let its brain catch up
with what it's learning! It is just like a child at school.”

 

Längre ner i artikeln berättar Laura att hästarna hos henne blir inridna när de är tre år, men får vila igen direkt efter det. Vid fyra års ålder får hästarna en lite repris på inridningen och rids sedan under en lite längre period, men återigen får de efter det komma ut i hagen och vara "vildhästar" igen. Först när de är fem år börjar den riktiga utbildningen inför framtida prestationer på dressyrbanan.

 

Laura och co har ju ett utprovat system som funkar för dem, och det behöver man ju inte kopiera rakt av - däremot tror jag jättemycket på grundidén att inte stressa! Oavsett vad man har för mål & visioner med sin häst tror jag det är superviktigt att hela tiden tänka långsiktigt och aldrig lockas av att maxa prestationer, bara för att hästen råkar ha fallenhet för något.

 

Det står massor av bra saker i artikeln, som ni kan läsa i sin helhet på Eurodressage.se


Läst 18157 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
22
2012

Nu känns uppsittningen så himla nära - snart får jag faktiskt rida på min fina, fina häst! Blev nostalgisk idag när jag gosade med Loppan ute i hagen, därför bjuder jag på en liten "trip down memory lane" - från mitt år med Loppan!

 

Den här bilden fick jag när jag hade bestämt mig för att köpa Loppan, sista veckan i sommarhagen hos sin uppfödare! Detta var i augusti 2011.

Dagen efter att hon kom till mig på Runsten. Långa bakben och ännu längre öron!

Dessvärre hamnade hon i "finkan" bara några dagar efter ankomsten...:(

Efter ett av återbesöken, med toffla på.

I sjukstugan..

...Och i sjukhagen.

På sjukpromenad!

Utsläppt i lösdriften igen efter en månad som hovböldskonvalecent...

..Och Loppan njuuuuuter!


Första turen med schabrak och resårgjord.

Hopptekniken.... 10-10 på treårstestet? :)

 

SOMMAREN MED LOPPAN

 

Och så en sista suddig bonusbild på hur glad Loppan gör mig för jämnan! Själv ser hon butter ut på bilden, men jag lovar att hon för det mesta är på lika gott humör som jag :)

 

 

Fyra årstider med Loppan typ! Vilken jäkla tur att hon blev min, tror vi är absoluta soulmates!


Läst 17669 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.