Avelsbloggen
DEC
31
2013

Årets nyårsbild är från Loppans egna lilla paradis i de sörmländska skogarna:

Ingen vintrig känsla, men blir glad när jag tittar på den här bilden. Kan man ha det bättre än Loppan just nu? Fler kompisar har hon fått också! Nöjd häst!

Jag är ganska nöjd med 2013 i sin helhet. Det har varit lite upp och ner, som alltid i livet, men framför allt är det många väldigt bra saker som har hänt, fötts eller landat! Mina nyårslöften är även i år att fortsätta drömma stort, följa impulser, utveckla & utvecklas, ignorera negativ energi och tillbringa ännu mer tid i stallet!


GOTT NYTT ÅR!Läst 9439 ggr Kommentarer Kommentera

Asvh presenterar ett idéunderlag för kurser i hur man tränar och bedömer unghästar. Kurserna är uppdelade i ett antal träffar med olika tema, allt från teoretiska föreläsningar om träningsfysiologi till praktiska timmar med fokus på t.ex gångartsbedömning och löshoppning.

Jag tycker det låter superintressant och hoppas att flera föreningar hoppar på! Tror verkligen att det ligger i tiden att erbjuda seriösa hobbyuppfödare och -unghästägare genuina utbildningar med kunniga lärare/mentorer. Jag tror ju i och för sig att kunskap och utbildning är roten till det allra mesta goda :)

Saxat från sidan:

"Syftet med utbildningen är att öka intresset bland medlemmarna att själva lära sig att bedöma unga hästar och öka förståelsen för hur viktiga unghästtester är för vårt avelsarbete. Vi vill också att fler unga hästar skall visas på treårstest och kvalitetsbedömning samt att dessa hästar skall visas på ett bra sätt. Lika viktigt i sammanhanget är att utbilda funktionärer så att bedömningen genomförs på ett säkert samt för den unga hästen och bedömningen korrekt och över bedömningsplatserna likartat sätt. Utbildningen kommer förhoppningsvis också att skapa nya kontakter vilket kan möjliggöra ett större regionalt samarbete."          

     

http://www.asvh.se/utbildning/lar-dig

Vad tycker ni om detta? Är det något ni själva skulle kunna tänka er att vara med på?

Här är frågorna som Asvh ställer öppet:

· Hur många tillfällen passar medlemmarna? (anmäler man hela kursen eller delar av kurstillfällena)
· Vilken tid och dag (helg, vardagkväll, hel dag eller halv dag)?
· Lokal (ridhus av rätt mått, möjlighet att fika/mat, teorisal av något slag, WC)
· Kostnader – vad kan medlemmarna tänka sig att betala?
· Kan vi locka medlemmar från grannföreningarna?
· Vilken tidpunkt på året (skall passa till treårstest, väglag och medlemmarnas möjlighet)


Läst 12920 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Just nu är det inte så kul i våra hagar...Den här hösten/vintern har inte varit skonsam mot markerna. Är så innerligt trött på leran, det är hästarna också...! Desto roligare är det att sitta på Rowans rygg och trimma i ridhuset! Han är jättefin!

Vi har ju börjat lite med den förvända galoppen, vilket går som en dans. Även skänkelvikningarna på diagonalen börjar han förstå ordentligt, och så har jag så smått börjat introducera baksdelsvändingar. Ett bra tips som jag fick av en tränare en gång är att tänka små "volt tillbaka" när man ska lära dem bakdelsvändningar. Detta för att inte hamna i att de börjar tänka bakåt, vilket är ganska lätt hänt när de inte riktigt fattar vad man vill säga med alla nya "tvetydiga" hjälper. Jag brukar börja på medellinjen, alltså rida rakt fram med god framåtbjudning och sedan växla mellan att göra höger och vänster volt tillbaka, vartefter mer och mer som en riktig bakdelsvändning. Tycker det funkar skitbra och man slipper bakåttänket helt och hållet!

I väntan på att Loppan ska komma hem har jag skaffat en snygg boxskylt till henne. Det känns nästan märkligt att se hennes riktiga namn eftersom att ingen använder det till vardags :) Tycker den är sjukt snygg i alla fall, skylten!

Nu får det vara slutshoppat för ett tag känner jag.....Det finns alldeles för mycket fint och det är så lätt att lura sig själv att man behöver de mest onödiga sakerna :)


Läst 8344 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
27
2013

Tänker inte skriva någon lång årskrönika, mer en liten sammanfattning av häståret som gick!

2013

Januari

Loppan blev på pappret 3 år gammal! Vi flyttade också i slutet av denna månad till världens bästa stall, är så himla glad över det och kommer nog aldrig flytta henne därifrån.

Första dagen i nya hagen!

Februari

Loppan sattes igång igen efter vintervilan, naturligtvis red vi mest ut i vanlig ordning!

Ser ni vad mycket snö vi hade då? Mycket härligare att galopprejsa i!

Mars

Loppan löshoppades för fullt! Till en början såg det helt hysteriskt roligt ut, men hon utvecklades enormt mot slutet.

April

Under april var träningen ganska fokuserad mot 3-årstestet, både hemma och på andra anläggningar. Vi red för fantastiska Karin Styrman och hos Loppan trillade massor av poletter ner under den här perioden. Hon började bli ganska rolig att rida!

Maj

Treårstest! Loppan skötte sig helt strålande, förutom att hon inte ville bli lastad när vi skulle åka hem. Helt okej poäng, vissa rättvisa, andra inte! Är mest nöjd med hur duktig & cool Loppan var med allt runt omkring.

Knashäst!

Juni-september

Livets lata dagar på sommarbete! Typ helt smärtfritt hela sommaren, förutom någon vecka på box p.g.a ett sår nära carpalleden som jag var lite orolig över. Det var dock ingen fara utan läkte fint & snabbt!

September

Igångsättning på allvar! Loppan hade växt otroligt, framför allt mentalt, under sommarlovet. En fröjd att sitta på, ville aldrig kliva av!

Full fräs på ängen, precis efter en härlig galopp!

Oktober

Hoppade för fullt! I början: Noll bjudning, hon kunde till och med sakta av till skritt mitt i allt, men mot slutet var hon faktiskt superfin och verkade tycka det var en helt okej sysselsättning!

November

Fröken röd hade lite humörsvängningar och kände sig lite obekväm i allmänhet tror jag. Pälsen kliade, hon fick inte utlopp för någon energi i hagen, allt var bara trååååkigt. Bestämde mig för att låta henne vila, men sista passet innan det gick hon bara SÅ BRA! Med spetsade öron, glad och pigg, helt underbar att sitta på. Då ångrade jag mig nästan, men samtidigt finns det ju inget bättre avslut inför en viloperiod!

Är supernöjd med 2013, Loppan har utvecklats på så många plan och hållt sig mer eller mindre helt skadefri! Har haft den stora lyckan att få flytta in i världens härligaste stall, haft fantastiska träningsmöjligheter och tränat för supergrymma tränare. Nu hoppas och satsar jag på att 2014 håller samma höga nivå :)


Läst 9452 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Hoppas ni alla har haft en skön julhelg! Själv har jag haft det helt underbart, har bara tagit det så lugnt som möjligt och hängt med familjen på landet!

Har dock inte tagit det så värst lugnt på shoppingfronten! Höstens höga jobbtempo lönade sig och jag fick lite extra pengar över att "slösa" på min prinsesshäst. Har köpt ett nytt Rambotäcke med ett gäng tillhörande liners, ett par uppsättningar lindor & schabrak, ett tävlingsträns och ett Sprenger-bett, samt ett par nya Martha-jeans till mig. Har haft värsta flytet och fyndat massor, ett par saker begagnat (saker som endast blivit provade men som kostar hälften av nypris). Så roligt! Ni får bildbevis när Loppan är hemma igen och kan få prova alla fina grejer.

Rowan har blivit tömkörd och ridits ut under julen. Han är helt fräsch igen efter sträckningen och bara så himla fin! Pigg som en mört och en riktig arbetsmyra, energin tar liksom aldrig slut. När man ber om något säger Rowan "Ja visst, vad roligt, let's do this - NU KÖR VI". En viss skillnad i grundinställning jämfört med min rödhåriga fröken (som dock inte ska få för mycket skugga över sig, hon var ju faktiskt både riktigt pigg och arbetsvillig i slutet av hösten).

På tal om Loppan hälsade jag på henne på julaftonsmorgon och gav henne ett jul-äpple! Hon tog tacksamt emot både det och lite gos, men hon var inte särskilt exhalterad över mitt besök annars. Tror jag saknar henne mer än hon saknar mig faktiskt ;) Önskar ibland att hästar var lite mer sentimentala!


Läst 10569 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
23
2013

Jag & Loppan vill önska er alla en riktigt GOD JUL!

Mys, ät, vila, gör så lite som möjligt, häng i stallet så mycket som möjligt (utan krav)! Det är i alla fall mitt recept för en alldeles underbar jul!

Bästa jul-appen! Dessvärre gick inte Rudolf-näsan att göra mindre, men tycker att Loppan passar rätt bra i stor, röd mule!


Läst 9440 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
22
2013

Hej!

I Stockholm är det ingen vidare julstämning! Det blåser nästan upp till storm och snön lyser med sin frånvaro. Här är en bild på hur en häst i stallet såg ut när han kom in från hagen idag:

Mysigt!

Jag är ingen superduper-julfirare i allmänhet utan tycker mest det är skönt att vara ledig, äts godis och hälsa på familjen. Däremot har jag inventerat min & Loppans garderob som uppladdning inför mellandagsrean; Ut med det gamla och in med lite nytt! Ska köpa några nya täcken, schabrak, lindor & skydd till Loppan samt lite nya ridkläder till mig. Älskar Martha Ridewear & har helst inget annat, så ska lyxa till det med lite nytt därifrån. Hoppas på bra reor i år :)

Har ni några bra mellandagsrea-tips? Vilka butiker har bästa rean samt smidiga och snabba leveranser? Handlar helst på nätet, annars någonstans i Stockholm! :)


Läst 8990 ggr Kommentarer Kommentera

...och dagens klokaste var att låta Rowan gå några varv på longeringslinan innan jag satt upp. Jag trillar sällan av, men idag hade jag med 100% säkerhet gjort det om lillprinsen inte fått rasta sig själv före uppsittning.

Han har ju vilat/skrittats ett tag nu eftersom han sträckt sig lite i hagen (nu är han helt fräsch igen). Det i kombination med lerigt och trist underlag i hagen (=inte så mycket rörelse ute) samt allmän unghästbus-mentalitet gjorde att det fanns en del överskottsenergi att dosera ut. Som en kalv på sommarbete sprattlade han runt med arab-svansföring och snorklande läten ur nosborrarna.

När jag väl satt upp skötte han sig som det A-barn han är! Så himla duktig och fin! Han bjuder riktigt trevligt fram till bettet och är verkligen lyhörd för hjälperna, så mysigt att mest kunna sitta och finrida. Det blev ett ganska kort pass, men om Rowan fick bestämma skulle vi hållt på hela kvällen - han är en riktig liten arbetsmyra. Även om jag längtar ihjäl mig efter att ta hem Loppan och fortsätta med hennes utbildning skulle jag gärna behålla prinsen också, han är en pärla!

Nöjd & glad, som alltid!


Läst 9333 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
18
2013

Hej!

Här kommer min preliminära vårplanering för Loppans träningsupplägg med sikte mot kvalitetsbedömning och eventuellt årgångschampionat.

Vårplanering 2014

Under våren kommer Loppan att aktiveras 4-5 dagar i veckan med lite längre sammanhängade vilor när behov uppstår. Ridning ute & i ridhus växlas med tömkörning.

Slutet av januari
Loppan sätts igång på lösdriften, uteritter och tömkörning.


Början/mitten av februari
Loppan hem från lösdriften
Uteritter växlas med pass i ridhus (dressyr och hoppning)Mars
Enklare banhoppningsträning
Fortsatt utbildning i dressyr mot de mål som 4-åringen förväntas nå på våren.

April
Enklare banhoppningsträning
Fortsatt utbildning i dressyr mot de mål som 4-åringen förväntas nå på våren.
Miljöträning i form av ex. pay'n'jump, pay'n'ride, lokala tävlingar.


Maj
Enklare banhoppningsträning
Fortsatt utbildning i dressyr mot de mål som 4-åringen förväntas nå på våren.
Miljöträning i form av ex. pay'n'jump, pay'n'ride, lokala tävlingar.

Juni/juli

BETE

Hur ser er planering för de blivande 4-åringarna ut?


Läst 9847 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu har det kommit upp nya preliminära datum för kvalitetsbedömningen, ser mycket bättre ut nu :)


http://www.asvh.se/bedomningar/oversikt/kvalitetsbedomning

9:e augusti är ljusår bättre än 14 juni, men å andra sidan vore det allra bäst att kunna vänta ända till sista helgen i augusti. Funderar därför på att anmäla Loppan till Gävle, inte jättestor skillnad i resväg men däremot några viktiga veckor extra sommarlov.

Jag tänker nog satsa på att visa henne uppsuttet i hoppningen, men det är lägsta prio och bara en rolig bonus om vi hinner med att öva på den biten. Hittills har hon ju hoppat snällt utan att varken riva eller stanna, men kanske inte med den mest fantastiska motivationen eller framåtandan. Inte ens när jag har spökat ut hinderna med lite, i mina ögon, läskiga accessoarer har hon så mycket som vinklat ett öra fram eller bak. Så himla typiskt Loppan!

Hur ska ni andra med gångarts-10:or göra? Visa hoppningen upp- eller avsuttet på kvalitén?

Tre härliga brudar i olika färg och look njuter av livet!


Läst 10390 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.