GHS-kollen 2012

Göteborg Horse Show 2012

Välkommen till Hippsons sajt för Göteborg Horse Show 2012. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, bilder och mycket annat.


FEB
25
2012

21.00 sänder SVT Play från GHS




Klockan 21.00 börjar SVT Play en sändning från Göteborg Horse Show. Tidigare var det sagt att det skulle vara en direktsändning från världscupdressyren med start kl. 20.00, men informationen är ändrad till "ett sammansdrag" med den nya starttiden 21.00. Vi vet helt enkelt inte riktigt vad det är de kommer att sända, men vi håller tummarna för att det är dressyren.

Till sändningen
Så sänder SVT från GHS


Läst 17547 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2012

Ååååh vad nära, Roffe!



Efter en rivning och snabbaste tiden slutade Rolf-Göran sexa.
   
Lördagens stora hoppklass, Göteborg Trophy Grand Prix över 1,55-hinder, vanns av fantastiske Marcus Ehning på Plot Blue. Länge såg det ut att inte bli en enda svensk i omhoppning, men så red Rolf-Göran Bengtsson in och nollade - givetvis! I omhoppningen hade "Roffe" och Ninja bästa tiden, men de rev snöpligt nog det sista hindret.
 
Publiken har skrikit hysteriskt varje gång Rolf-Göran Bengtsson har visat sig inne på banan under Göteborg Horse Show. När han nu satsade för fullt mot sista hindret i omhoppningen vrålade de fullsatta läktarna rakt ut.
- Min omhoppningsrunda började inte bra så jag fick chansa rejält på sista hindret, för att försöka ta igen det jag låg efter. Tyvärr var chansningen över gränsen. Det fanns inte en chans att Ninja skulle komma upp i språngkurva i den hastigheten, och på ett avstånd så långt ifrån hindret, säger Rolf om den grova rivningen.
 
Som åskådare kunde man inte låta bli att fundera över om den entusiastiska publiken kanske gjorde Ninja en björntjänst. Blev han störd av de öronbedövande skriken och rev? 
- Nej, när han rids i den hastigheten tror jag inte att han har tid att tänka på oljud. Han undrade nog mer över vad den där galne typen uppe på ryggen höll på med, ler Rolf-Göran.
 
Världsettan verkar inte ångra sin vilda chansning alltför mycket.
- Hade jag tagit tillbaka ett galoppsprång inför sista hindret hade jag kanske gått nolla. Men då hade jag inte haft någon chans att vinna. Jag kan ju inte komma in som sista ryttare i omhoppningen och guppa runt felfritt för att bli åtta. Det håller inte. 
Samtidigt erkänner Rolf-Göran att han i bråkdelen av en sekund funderade på att lägga i bromsen...
 
På frågan om Ninja är påverkad dagen efter att han har fått spurta på det här sättet svarar Roffe:
- Det tror jag inte. Efter ett par normala uppvärmningssprång brukar han ha glömt det.
I morgon får dock Ninja vila, det blir Casall som går världscupklassen. Och visst är Rolf-Göran lite revanschsugen efter den snöpliga rivningen.
- Man är allt lite irriterad...

 
Fullständig resultatlista
 

Tyske segraren Marcus Ehning vann nästan 215 000 kronor och var väldigt nöjd med Plot Blue.
- Han hoppade otroligt fint i dag. Jag fick en bra start på omhoppningen så att jag slapp ta tillbaka honom och jag hade lite tur på sista hindret, berättar han. 
 
 
Tvåa i klassen kom irländske Denis Lynch på Abbervail van het Dingeshof och trea var Australiens Edwina Tops-Alexander på Titus II.
- Det här är bara fjärde tävlingen jag och Titus gör tillsammans, så jag är väldigt glad. Jag försöker att vänja mig vid honom nu, han har ett helt annat steg än mina andra hästar, säger hon.
 

Så här glad är Edwina i sin nya häst.
 

Hennes make Jan Tops tycker till om ritten från läktaren.
 

Visst är det härligt när ryttarna visar att de gillar sina hästar? Det gjorde verkligen fjärdeplacerade Linnea Ericsson från Danmark.


Läst 13817 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2012

Nina Fagerström vann - igen!


Själv var jag (Anki) på pressträff med Svenska Ridsportförbundet och missade därför lördagseftermiddagens ackumulatorhoppning över 1,45-hinder. Men när jag kom tillbaka fick jag veta att även denna tidshoppningsklass hade vunnits av otroliga Nina Fagerström på Mouse. Nu håller hon mer eller mindre redan i nyckeln till den där bilen - som är meetingpris för speedklasserna.
 
Fullständig resultatlista

 


Läst 13079 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2012

17.00 startar direktsändningen




Klockan 17.00 börjar SVT sin live-sändning av den internationella storklassen Göteborg Trophy.

Följ direktsändningen här
Så sänder SVT från GHS


Läst 12195 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2012

Richard Davison pratar med FEI-TV



Läst 11814 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2012

GP Ponnyn: Grattis, Alva!



  
GP Ponnyn, stilhoppningen där tio kvalade C-ponnyekipage gör upp över en 90-centimetersbana, är helt klart en av Göteborg Horse Shows roligaste klasser. Inte bara för att tjejerna (jo, i år var det bara tjejer) är otroligt duktiga utan också för att inramningen är så bra.
 
Jessica Almenäs intervjuer med ryttarna på jumbotronen rev ner många skratt. Bland annat berättade dagens vinnare, Alva Vikström Leijon Rory Fiona från Trollhättans Sportryttare, att den i världen hon helst skulle vilja bjuda på middag är Rolf-Göran Bengtsson. Då skulle hon bjuda på kladdkaka och på godis...
När "Roffe", som var en av domarna, belönade Alva med dagens högsta stilpoäng påpekade Jessica:
- Aha, vi kan konstatera att vägen till Rolf-Görans hjärta går via magen!
Skämt åsido var de båda domarna - förutom "Roffe" dömde även Sylve Söderstrand - väldigt imponerade av Alvas ridning. Hon stöttade verkligen sin ponny hela vägen genom banan, på ett mjukt och rytmiskt sätt.
- Alva red absolut fantastiskt, tyckte Rolf-Göran Bengtsson.
 
Jättejobbig i början
Rory Fiona är ett tioårigt connemarasto som Alva har ridit i ungefär ett år. Tillsammans tränar de för Tobias Grönberg och för Nina Karlsson. Hittills har de hoppat upp till Msv B, målet är att rida Msv A och att försöka kvala till SM.
- I början var hon jättejobbig, då ville jag knappt rida henne - det gjorde mest mamma. Men så insåg jag hur mycket kapacitet hon har...
Hemma i stallet finns vid sidan av Rory Fiona ytterligare en egen ponny och två för försäljning, plus en stor häst. Den rider för tillfället Alvas mamma, men tanken är att dottern ska ta över så småningom.
Det var förresten mamma, tillsammans med Alvas kompisar, som fick förmedla den fantastiska feedback hon hade fått från domarna på sin ritt. Själv var hon tvungen att skritta ner till stallet med Rory Fiona, eftersom stoet blev så uppspelt.
 
Nervös för att ramla av
Snart 14-åriga Alva berättar att hon började på ridskola väldigt tidigt, i och med att mamma var hästintresserad.
- I början tyckte jag inte att det var så roligt med hästar, jag var nog lite rädd. Men så fick jag en egen shetlandsponny och då började jag rida på riktigt. 
Hur var det att rida i Scandinavium i dag?
- Jag var mest nervös för att göra bort mig, typ ramla av... Eller för att Rory Fiona bara skulle springa och springa.
Alva tycker faktiskt att stoet var lugnare än vanligt - och då såg hon ändå rejält taggad ut.
- När vi genrepade inne i arenan häromdagen var hon mer i luften än på marken. Det är som att studsmaskinen går igång när hon vet att hon ska få hoppa...

 
Fullständig resultatlista
 
 

Att få ta emot pris i Scandinavium är något av det största man kan få uppleva som ponnyryttare.
 

Som förryttare till klassen red ingen mindre än Angelica Augustsson - på en ponny som måste ha varit en maxad kategori D.
 

Domarna tyckte att ritten blev mer och mer avspänd efter hand - och trodde nog att Angelica skulle kunna ha en framtid på hoppbanorna...
 

Dömde gjorde inga mindre än Rolf-Göran Bengtsson om hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand.
 

Victoria Schermans Mac Spot valde att ta en kisspaus innan sin runda. Men det gick bra ändå - ekipaget slutade tvåa!


Läst 17924 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2012

Karl-Philip vann kvalet


Första klass ut i Scandinavium under lördagsmorgonen var ungdomskvalet i Young Rider Krafft Cup. Vann gjorde blott 17-årige Karl-Philip Ingvarsson på Come Soon - som alltså fortfrande är junior. Tvåa blev Malin Ahlqvist på Sunrider och trea Stephanie Holmén på Himers Iceface. Finalen rids på söndag eftermiddag. Nu laddar vi inför GP Ponnyn!
 
PS till Karl-Philip: Heja! Men behåll hjälmen på under ärevarvet tycker vi...
  
Fullständig resultatlista


Läst 13200 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2012

Dagens program, lördag 25/2





Kl. 10:00
YOUNG RIDERS, KVALHOPPNING
De 16 young riders som efter fem kval under höst och vinter har flest poäng kommer till Scandinavium. I denna klass gör de upp om startordningen till finalen på söndag kl 13.00. Hinderhöjder upp till 1,40m.

C:a kl. 11:20 
GP PONNYN - FINAL
Göteborgs-Postens stilbedömda hoppklass för C-ponnyer. Tio ryttare rider en stilbedömd finalklass på höjden 0,90 m. Två domare är med och bedömer ekipagen.

C:a kl. 12:00 
SHOW
Avantgarde Horses & Dance

C:a kl. 12:15 
SHOW - AGILITY
Hundekipage från Göteborgs Hundungdom tävlar två och två i hinderbanor.

C:a kl. 12:45 
SHOW - MOUNTED GAMES
Fyra lag tävlar i ponnystafett.

C.a kl. 13:20 
STIPENDIEUTDELNING
Utdelning av Göteborg Horse Shows stipendier till ungdomsverksamhet och för fortbildning av juniorer och unga ryttare.

C:a kl. 14:00 
INTERNATIONELL HOPPNING
Hoppklass med de bästa speedhästarna. 1,40m. Denna klass räknas in till det sammanlagda tidshoppningspriset.

Kl. 17:00
GÖTEBORG TROPHY - INTERNATIONELL HOPPNING 1,55 M
Traditionell storklass på Göteborg Horse Show. I hård konkurrens och med höga prispengar gör ryttare och hästar sitt yttersta. Syntolkas.

C.a kl. 20:00 
REEM ACRA FEI WORLD CUPTM DRESSAGE GRAND PRIX KÜR
Världseliten i dressyr gör upp om de viktiga poängen i FEI World CupTM, Kür-programmen avlöser varandra hela kvällen.


Officiellt program på www.goteborghorseshow.com
Officiellt program i mobilversion

 


Läst 12148 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2012

Två svenskar i omhoppning


Inte heller i fredagens sena hoppning över 1,45-hinder blev det någon svensk topp-tre-placering. Klassen vanns av holländaren Marc Houtzager på Sterrehof's Uppity, före Irlands Denis Lynch och Pius Schwizer från Schweiz. Visserligen gick två svenskar till omhoppning, men där fick Peder Fredricson på H&M Sibon och Henrik von Eckermann på Quibell varsin rivning - och slutade på åttonde respektive nionde plats.
 
Fullständig resultatlista
 

Tyvärr föll en omhoppningsbom både för Peder Fredricson...
 

... och för Henrik von Eckermann.


Läst 13863 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2012

Lugn och ro i stallarna





SVT Västnytt har pratat med bland andra tävlingsledaren Tomas Torgersen och med Angelica Augustsson - om hästarnas förberedelser innan de äntrar arenan.

 


Läst 12690 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.