Veterinärbloggen

Hallå!
 
 Sedan början av mars har jag jobbat med inridningen av min islandshäst. Det har gått över förväntan och nu går hon att rida i skritt, trav och galopp. Vi har ännu inte töltat.
 

 Den här bilden togs för ca 3 veckor sedan när hon fällde som mest päls. Jag hade verkligen glömt bort innebörden av pälsfällning och allt HÅR överallt under mina år med enbart halvblod.
 

 Nu börjar hon se mer normal ut efter att ha släppt det mesta. Venus har inga skor ännu och klarar sig hittills utmärkt. Vi ser hur länge det går. Jag har också ridit ut henne mycket. Vi började med att låna en gammal lugn stabil islandshäst som en annan person red på och hade Venus och mig i släp. Efter första ritten var det inga som helst problem och jag njöt faktiskt av att rida ut för första gången på många år, trots att jag satt på en nyss inriden unghäst. För mig har uteritt senaste åren enbart varit för att variera min förra hästs vardag och för att han skulle fått gå på andra underlag. Jag var nästan alltid rädd när jag red ut och visste knappt aldrig om jag skulle komma tillbaka levande eftersom min förra häst Vovva var mer eller mindre rädd för allt ute. Man är inte så kaxig när ett halvblod på 170 reser sig och bestämmer sig för att springa hem med eller utan ryttare. Venus små bocksprång som kommer under våra uteritter ger mig snarare ett gott skratt. Varför är det så? Hur mycket av storhästars psyke tror ni egentligen är genetiskt och hur mycket tror ni är för att många rider ut för lite när hästarna är yngre?
 
 Sen har jag också varit med på filminspelning! Jag har medverkat i en informationsfilm om kolik. Ni kommer förhoppningsvis få se resultatet snart. Det var otroligt kul men svårt och annorlunda att agera inför en kamera! Vilket proffs till kameraman och regissör som såg till att jag skötte mig. Tack Nicklas!
 

 Vi stod i stallgången och filmade på jobbet!
 

 Sen har jag något annat kul att berätta. I morgon ska vi ha clinic på jobbet. En clinic som jag varit med och anordnat. Det rör islandshästar och ska hållas utav en av Sveriges mest erfarna och duktiga tränare och ryttare inom islandshäst. Hon heter Johanna Elgholm och hade bland annat clinic under Göteborg Horse Show. Som jag förstått är Johanna en förebild inom islandshästvärlden då hon sätter noggrann ridning och lösgjordhet och balans hos häst och ryttare i första rum. Jag har ju varit inne på det tidigare men jag tror inte man måste träna islandshäst eller dressyrhäst så olika. Det ska bli otroligt spännande att höra på Johanna och se henne träna ekipage. Om ni har har vägarna förbi södra Stockholm imorrn, kom på clinicen som börjar kl 11.00 på Hästsjukhuset Stav. Biljetter går att köpa på butiken Lillhästen i Stav eller hos klubben MÖRS. Det finns några platser kvar så kom annars dit så löser vi det förhoppningvis:)
 
 Ha en fin helg!//Izabella


Läst 39627 ggr Kommentarer Kommentera
APR
06
2015

Hallå!


Här kommer ett inlägg där jag visar hur man som veterinär kan injicera SI-leden. För att bli mer insatta kan ni börja med att läsa ett inlägg som jag skrev tidigare i bloggen veterinärstudenterna:


http://www.hippson.se/riddagbok/VeterinarStudenterna/si-leden-popular-diagnos-eller-stort.htm

Problem i SI-leds området är INTE en av de vanligaste orsakerna till bakbenshälta. Däremot är det vanligt att hästar med bakbenshälta får muskelspäningar och låsningar i området kring SI-leden eftersom hästarna spänner ländryggen för att kompensera och försöka avlasta en bakbenshälta. Därför är det mycket viktigt att en häst som har upprepade problem med muskulatur i ländrygg och kring SI-leden undersöks av veterinär så att man även behandlar den eventuella hältan som ligger till grund för problemet.

95% av bakbenshältor släcker enligt studier och beprövad erfarenhet från knäled och ner. Jag var själv skeptiskt till detta innan jag började jobba som veterinär men efter att nu ha bedövat i genomsnitt 5 hästar per dag under snart 2 års tid så är jag beredd att skriva under på det. 

MEN, ungefär 2 gånger i månaden (min egen uppskattning) så händer det att jag får in en häst som inte släcker sin hälta vid bedövning från bakknä och nedåt (obs, nu pratar vi enbart bakbenshältor). Då måste man gå vidare med att bedöva SI-leden eller höftleden om man vill ha en diagnos. Hitills under mina 2 år så har jag haft 2 st hästar som släckt sin hälta på SI-leden och 1 som släckt på höftled. Sen har det varit några som inte varit tydligt halta men som blivit tydligt bättre under ridning då man bedövat SI-leden, eller SI-leds området vilket man egentligen bedövar.

SI-leden är inte som en vanlig led där man får ut ledvätska när man vet att nålen sitter rätt. SI-leden är snarare ett område och man kan aldrig veta att man är exakt i själva leden, utan man lägger bedövning i området. När man bedövar området kommer därför andra strukturer i närheten att bedövas såsom mjukdelar/muskler och övergången mellan lumbalkotor och korsbenet (lumbo-sacral-leden).

Skulle hästen släcka sin hälta eller tydligt ändra beteende vid ridning efter bedövning kan området ultraljudas för att försöka finna en anledning. Detta är ffa intressant då man ska diskutera framtida prognos. Jag ultraljudar inifrån, alltså genom att rektalisera och kolla på området underifrån. Det finns flera olika sätt att göra på men jag gör som jag lärde mig i England när jag praktiserade på Rossdales i somras.

Obs! Att bedöva SI-leden är inget man inleder en hältutredning med. För de första så är det ovanligt att själva hältan kommer därifrån, men det finns också risker med själva bedövningen. I området finns stora nerver som går ut till bakbenen. Om någon av dessa nerver råkar bedövas så blir hästen under några timmar förlamad i det benet (innan bedövningen släppt). Samma gäller vid bedövning av höftled. Av den anledningen vågar jag aldrig bedöva båda SI-lederna på en gång, för om det skulle gå fel så kan hästen inte stå upp och det kan bli traumatiskt för alla inblandade.

Det finns flera olika metoder för hur man gör när man injicerar, här visar jag hur jag gör:

1. Området klipps och steriltvättas:

 

2. Jag lokaliserar 2 st benutskott vid namn Tuber Sacrale (det vi brukar kalla korset) med hjälp av ultraljudet och markerar med klippmaskinen strax framför.

3. Efter detta lägger jag en tejp från mina markeringar och ner mot ett annat benutskott så att jag kan få hjälp med riktningen på nålen.

SI-leds området är ca 8-12 cm snett ner under djup muskulatur så det gäller att veta var man ska sticka och använda en tillräckligt lång nål. Om jag ska injicera SI-leden på vänster sida sticker jag från höger och vice versa. Hästen lokalbedövas i huden och ytliga muskulaturen innan stick samt sederas och bremsas oftast. Säkerheten för alla inblandade är extremt viktig. 

4. När nålen kommer "rätt" så känner man hur den "touchar" Ileum-vingen på motsatt sida. Man backar då nålen en aning och sticker lite djupare. Efter att ha lagt några sådana här bedövningar så känner man när det är rätt och det går lätt att injicera. Det finns även andra riktningar att sticka ifrån där man kan få lite mer hjälp av ultraljudet, men man kan aldrig se hela vägen ner. Ibland när jag behandlar sticker jag även framifrån.

På denna bild har nålen rört vid motsatt sidas ben och är på rätt plats i SI-leds området.

5. Injicerar lokalbedövning

Så, SI-leden går visst att bedöva och även behandla om det visar sig att hästen har problem där. Har hästen mjukdelsproblem såsom ligamentskada kan lång vila vara botet. Finns muskulära kramper som ger smärta och låsningar i området behöver veterinär samarbeta med duktig fysioterapeut/equiterapeut för bästa resultat.

Hästen på bilden släckte inte sin hälta vid bedövning. Innan denna bedövning lades hade hela nedre delen av benet uteslutits (knäled och ner). Hästen förbättrade dock sin hälta avseevärt vid bedövning av höftleden. Detta är alltså denna enda häst jag hitills träffat på som haft en sann hälta från höftleden. 

Ha en bra kväll!

/Izabella


Läst 73142 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.