Hippologbloggen

Härligt att läsa allas kommentarer på förra inlägget om hur de valde när det gällde deras hästar. Huvudsaken är ju att man efteråt känner att man gjort rätt val och trivs med sin häst. Att den matchar just ens egna mål, vilka de än nu må vara!

I lördags var vi ju och kollade på Spanska ridskolan på Malmö Arena. Vackra Lipizzanerhingstar som visades upp i kadrilj och, det bästa på hela showen, skolorna över marken så som capriol! Det var en upplevelse att se. Något som varje liten hästtjej drömt om tror jag! Ryttarna var otroligt skickliga och utförde piaff, passage och galoppiruetter med en hand som ingenting. Varför finns det inte fler lipizzanare ute och tävlar? De verkar ju kunna gå en Grand prix program som vilket halvblod som helst. Vackra att se på är dom iallafall!

Idag kickstartade vi veckan med en clinic med Mette Henriksen 08.00! Hon pratade om hästens gångarter och hur hästens exteriör och vår ridning kan påverka gångarterna. Därefter fick vi som skall göra hästskötarexamen en lektion i att lägga sjukbandage. Så vi lade galoppbandage som aldrig förr under förmiddagen. Så nu borde det sitta tills det är dags att göra provet om två veckor!


Snälla hästar att öva på! Regatto hade tyligen balltramp på alla fyra hovarna idag ;)


Läst 9816 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har vi haft galoppsportsföreläsning med Per Michanek. Som vanligt är Pers föreläsningar intressanta och det blir riktigt bra diskussioner. Vi ramlade in på något som fick mig att fundera lite. Han sa att bästa sättet att bli framgångsrik på, är att köpa rätt häst. Med det menade han att vi skall köpa häst med huvudet och inte den vi får känslor för.

Det kanske låter lite hårt. De är ju såklart mycket känslor inblandat i denna sporten. Vi får känslor för de stora djur vi håller på med varje dag. Men jag tror att om man skall orka hålla motivationen uppe och viljan att kämpa dag ut och dag in så måste man köpa rätt häst och då kanske bortse lite vad hjärtat säger ibland och lyssna på huvudet.

För visst är det roligare när det går bra på träningen, när hästen är frisk och när man känner att man kommer överens? När man inte är rädd eller känner att hästen har vissa begränsningar? Vi lägger ner så mycket tid och energi på denna livsstil och det är ju faktiskt så att det tar lika mycket tid och pengar att ta hand om en häst som är frisk och som man kan ha roligt med, som en häst som inte håller för det arbete vi vill utföra psykiskt eller fysiskt.

Jag brukar inte vara den som ser saker på ett kritisk sätt utan jag låter till 99 % hjärtat styra alla mina val. Men jag måste ändå säga att detta gav mig en tankeställare. Jag som ändå vill satsa inom denna bransch måste kanske börja lyssna lite på huvudet också, inte bara vid köp av häst utan i alla mina val?

Nästa häst jag köper skall jag garanterat tänka till en och två gånger om det verkligen är mitt huvud eller hjärta som styrt. Men det bästa är ju kanske om det är en blandning? En där huvudet och hjärtat kan tillsammans säga att man gjort rätt val. Då har man nog hittat rätt.

Vad säger ni? Låter ni huvudet eller hjärtat styra i era val?

Något där garanterat hjärtat och huvudet samverkade var när jag hittade Cherry. Att hoppa honom är roligt och nyttigt för både kropp och knopp!

 


Läst 10714 ggr Kommentarer Kommentera

Mitt schema har i och med denna veckan börjat lugna ner sig lite. Jag har gjort de flesta examinationerna i de praktiska delarna, alla tentor är klara och godkända. Nu återstår bara några inlämningsarbeten, examination i undervisningsteknik, hästskötarexamen och en muntlig syntes. Okej det var lite mer kvar än vad jag trodde ;)

Men andra ord så är det tid för kroppen att slappna av lite och vad kommer då som ett brev på posten? Jo baciller tydligen! Jag lever verkligen efter att "jag har inte tid att vara sjuk" och nu har jag tydligen tid så då får väl kroppen vara lite sjuk med. I två dagar har jag, till mina sambos stora glädje, varit utan röst. Det har resulterat i att min hund Selma leker rövare eftersom henne matte inte kan ropa på henne när hon springer iväg samt att Hanna fick göra vår redovisning om precisionskörning solo idag, medans jag kraxar fram lite viskningar endast när det är något viktigt som måste framföras.

Igår tog jag mig ialla fall samman och åkte på hoppträning (så sjuk blir jag nog aldrig att jag missar det!) med Cherry. Vi gjorde premiären utomhus på Melonbanan och han var hur cool och skötsam som helst. Nästan lite för cool. Det här med travhoppning och små hinder är tydligen under Cherrys värdighet att bry sig om längre och han börjar inte lyfta ordenligt för en hindrena kommer upp från marken numera haha! Självförtroendet på topp!

Vi tränade även på att byta galopp över hinder vilket Cherry har haft lite problem innan. Det är inte lätt att hinna få med alla fyra hovar in i rätt galopp. Han hamnar oftast fel eller i kors så det är något som vi måste träna på tills han hittar flytet och balansen att landa rätt eller byta efter hinder.

Nu skall jag halsa massor av te och knapra halstabletter tills den där rösten bestämmer sig för att komma tillbaka.


Läst 9726 ggr Kommentarer Kommentera

Wow vilket väder vi haft i helgen. Det gör så mycket för humöret tycker jag när solen skiner. Allting blir plötsligt lätt, motivationen som vintern försökt ta död på börjar sakta men säkert vakna till liv igen.

Jag tog på mig lite extra hästar under helgen för att fortsätta med mitt projekt nedsittning. Älskade körhästar alltså. Visst att de är fina att köra men vissa av dem är riktigt fina att rida med! Jag kämpade på i dressyrsadel för att kunna påverka lika bra i nedsittningen som i lätt ridningen. Tycker ändå att jag börjar hitta tillbaka lite mer nu. Men är långt ifrån nöjd.

Härligt var det iallafall i strålande sol och frustande hästar. Efter att ha gömt sig i ridhus hela vintern är det som en ny tändning att komma ut och trimma hästarna. De får mer energi och det känns även som om deras motivation kommer tillbaka!


Nottingham och jag i Warren Hastings

 
Inte ofta man rider runt tillsammans med en stork! Händer nog bara på Flyinge :)

Nu ser jag framemot en ny vecka med körning, exteriörbedömning samt galoppsportsföreläsning. Cherry skall hopptränas på onsdag och på lördag skall jag till Malmö Arena för att se på Spanska Ridskolans show!


Läst 10640 ggr Kommentarer Kommentera

Hur har ni det där ute i påskfirandet?

Själv spenderar jag min påsk med hästarna på Flyinge. Vi är några stycken kvar från klassen som tar hand om hästarna över påsk. Även om det är högtider och röda dagar så skall ju hästarnas tas hand om och nu föll det på mitt lott att vara kvar. Lite tomt och öde är det. Är ju van att det är full fart i stallarna, men det är ganska skönt ändå att ta det lite lugnt och andas.

Mellan stalltjänsterna red jag en av våra skolhästar, Umberto, ute i Warren Hastings. Han har alltid legat mig varmt om hjärtat ända sedan jag red honom första dagen på hippologen då vi skulle se ut vilka hästar som skulle bli våra skolhästar. Tyvärr fick jag inte "Ubbe" men tar gärna varje chans jag får att rida honom då han är så härlig! Han har en sånt otroligt steg som gör att man flyger fram. Samt så är han så fin och känslig i munnen.

Jag hade ett litet mission med dagens ridning och det var att plåga mig själv lite. Jag tror inte jag suttit i en dressyrsadel sen jag red min examen i ridblocket. (Skäms på mig! Men jag ääälskar mina hoppsadlar) samt så är jag nog en ganska lat ryttare så jag rider gärna lätt hela tiden när jag trimmar. Så idag fick Umberto, som är en av de skumpigare hästarna i stallet, på sig dressyrsadeln och jag var fast besluten om att träna mig på att sitta ner i sadeln igen.

Om det gick bra? Jo helt okej men... Låt oss säga att jag måste nog träna en del innan Strömsholm på det här med nedsittning. Bannar mig själv för att jag tappat nedsittningen så mycket. Skulle önska att jag var mer bekväm med det och att jag skall kunna inverka lika bra som i galoppen eller när jag rider lätt. Men då får jag helt enkelt ta mig i pikékragen och börja sätta mig ner i sadeln igen!


Vackra Umberto efter dagens ridning!

Glad Påsk på er!


Läst 10953 ggr Kommentarer Kommentera
APR
16
2014

Idag blir det ingen hoppträning med Cherry. Min hästkompanjon skall på årlig check av tänder och kiropraktor och se så allting står rätt till i maskineriet. Så jag får snällt sitta på läktaren idag. Men nästa vecka kör vi igång igen! Här har ni förresten filmen på hans allra första Pay and Jump. Lite vingligt och av och på. Men jag tyckte han skötte sig utmärkt med tanke på hans den lilla erfarenhet han har :)

Dagen idag har bestått av ridlektioner. Först red jag för några klasskompisar som bedömdes av vår hopptränare Hanna i ridundervisning i ridhus. Vi delas in i grupper och får hålla lektion i 15 minuter var där vi skall hålla i en övning. Tanke med detta är att vi skall få känna på hur det är att hålla lektion och öva oss lite inför tvåan nästa år!

Efter det var det dags för min grupp att ha lektion. Jag hade den avslutande kvarten och de fick rida serpentiner in till kvartslinjen i låg form. Det var riktigt roligt och det gick mycket bra. Visst kan det vara lite osäkert att ställa sig mitt i ridhuset och ha allas ögon på sig. Men det gäller bara att tro på sig själv och våga ta för sig i ridhuset och instruera andra.

Därefter körde vi våra körhästar i vår park Warren Hastings. Vi körde självständigt arbete med fokus på att få hästarna lösgjorda. Jag fick även ha vår lärare Cissi med mig i vagnen en stund och fick lite insidertips så jag kom åt Nottingham bättre. Han blev riktigt fin i slutet!

Som pricken över i:et fick jag även godkänt på Avel och Genetiktentan! En riktigt bra dag med andra ord :)


Läst 9967 ggr Kommentarer Kommentera

Började dagen med föreläsning för vår veterinär Per Michanek idag gick vi igenom sårskador. Vi valde även ut den sjukdom som vi ska redovisa om några veckor. Jag fick head shaking. Skall bli intressant att sätta sig in i!

Efter det så hade jag examination i tappsko. Jag har numera en tappskokompetens i bagaget! Mycket glad och nöjd då hästen jag hade inte var helt lätt och ville inte riktigt stå på 3 ben idag. Skam den som ger sig och jag såg nog ut som om jag sprungit ett maraton innan skon satt på plats. Men godkänd blev jag! Vi hade även en teoretisk del där vi visade hovens anatomi både på utsidan och insidan. Samt bedömde benställningar på olika hästar framför vår examinatior.

Avslutade dagen med att rida ut en tur på Nottingham i det fina vår vädret! Vi passade på att rida ner och kika på när de hade precisionkörning vid terrängbanan. Man kör alltså med häst och vagn, en bana med konor där det gäller att köra mellan två konor utan att köra på dem eller välta någon boll.

Det är inte helt lätt kan jag lova då vi testade på detta i fredags på körningen. Jag som är tävlingsmänniska var lagom nöjd med två bollar ner efter banans slut och var nära att få bjuda resten av gruppen på fika (den som har ner flest bollar måste bjuda på fika). Inser att jag kanske får köpa in ett lager bullar framöver om jag ska fortsätta såhär haha!
Nottingham och jag på tur i solen!


Läst 9463 ggr Kommentarer Kommentera

Välkommen Lördag och sooooolen! Passar mycket bra då jag idag faktiskt blir hela 26 år gammal idag!

Fick den bästa födelsedagspresenten man kan tänka sig reda i torsdags dock. Cherry skötte sig så på bra på sin första Pay & Jump! Han har verkligen utvecklats på de få hoppträningarna vi haft tillsammans.

När vi kom dit var han ganska spänd och förväntasfull. Mycket hästar att titta på på framridningen men jag tyckte ändå han jobbade på bra och lyssnade på mig. Han fick ta några språng bara så han var lite varv i hovarna innan vi gick in i stora ridhuset där Flyinges fina hindermaterial stod uppställt tillsammans med grindar, vattenmatta, maffiga hinderstöd, folk på läktaren och växter stora som träd haha! Jag trodde verkligen det skulle bli lite för mycket för Cherry och att han skulle vara ganska hetsig och tittig. Men oj så fel jag hade!

Bara jag fattade galopp och lät han få en uppgift att göra så fanns det inget annat än hinder för honom. Han tittade inte på nånting, tvekade inte en enda gång utan flöt på fint och genom hela banan och hoppade allting klockrent utan att blinka. Hjälmen av och klapp på halsen vad stolt jag var över honom. Andra rundan vi gjorde visste han vad som gällde och självförtroendet var på topp och det gick liiiite fort på vissa linjer, men det gör absolut ingeting tycker jag såhär i början nu när han kommit över sin osäkerhet och har hittat hoppglädjen och självförtroendet.

Nu skall vi planera in fler Pay & Jumps och förhoppningsvis någon riktigt tävling framöver :) Film från i torsdags kommer upp lite senare!

Ut oh njut av solen nu (om ni har det i resten av Sverige). Det skall jag göra!
Selma på Kastanjegården!


Läst 10371 ggr Kommentarer Kommentera

Luften har gått helt ur mig idag. Tentan skrevs under förmiddagen, det kändes riktigt bra! Även om jag inte hunnit plugga så mycket som jag önskat så kände jag mig ändå ganska säker. Skönt att ha den gjord iallfall. Nu har jag unnat mig en kväll utan böcker och power points, det behövs tid för vila ibland med! Men imorgon och under helgen blir det att ta tag i nästa projekt som stavas ridundervisning och hovlära!

Fick en fråga på bloggen för ett tag sedan som jag tänkte ta upp i ett inlägg här, om hur man får hästarna att gå i form när man kör då man inte har skänklar eller säte. Jag tog upp detta med vår körlärare på Flyinge, Cecilia Qvarnström och hon svarade såhär:
"För att få en häst i vagn att gå i rätt form utan skänklar och vikthjälper gäller samma sak som vid tömkörning. Hästen måste vara lösgjord och rakriktad genom korrekta ställningar genom hörn, arbete på volt och rakt spår. Beroende på hur lätt hästen har för att komma under sig och bli bärig så kan man få hjälp av betslingen, som är en vetenskap i sig."

Har ni fler funderingar om körning så kommentera gärna, jag är ganska ny på ämnet men jag har proffs runt omkring mig som gärna delar med sig av sin kunskap!

På tal om bett så hade vi faktiskt körteori om just bett idag! Otroligt nyttigt då det är lite annorlunda mot vad jag annars brukar ha i handen.

 

De två första kallas Liverpool och bettet längst ner för Postkandar om jag minns korrekt. Mäktiga bett med lite olika funktioner tex. Det första har en spärr som gör så att hästen inte skall lägga över tungan och dra iväg.

Nu laddas det för Pay & Jump imorgon, wish me luck! 


Läst 13395 ggr Kommentarer Kommentera

Dan före dan före tenta! Vilken innebär maratonpluggning för mig. Är inne på min 7 timme nu med att nöta avelsframsteg och genetikens alla konster och regler. Det varvas som tur är med lite stalltjänst. Så man får rensa hjärnan och andas lite häst mellan böckerna.

På torsdag är det dags för min och Cherrys först Pay & Jump på Flyinge! Lillkillen skall gå två rundor på... håll i er nu... Hela 70 cm! Men det kan vara nog så klurigt när man är en pigg liten unghäst. Målet är att komma runt så lugnt och harmoniskt som det går och självklart att ha roligt! 


 

 


Läst 11436 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.