OS-kollen - Rolf-Göran: ”Ett skadat nagelband gör ont”

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
08
2012

Rolf-Göran: ”Ett skadat nagelband gör ont”

 
Rolf-Göran Bengtsson, det släckta guldhoppet, omgiven av journalister.
     
Rolf-Göran Bengtsson är ledsen men samlad när han möter pressen vid lunchtid på onsdagen, efter chockbeskedet att Casall inte kommer till start i den individuella OS-finalen.
- Han fick ett balltramp under andra rundan i nationshoppningen, där han hoppade lite lustigt på ett ställe. Har man själv skadat ett nagelband vet man hur ont det kan göra, säger han.
     
Veterinärerna har enligt Rolf-Göran gjort allt som står i deras makt, inom dopningsreglerna, för att få Casall fit for fight igen. 
- Men det är en försiktig herre det här. Han gick ur boxen väldigt fint i morse och vi trodde att det var över. Men när vi travade honom inför vetchecken blev det bara värre och värre igen. Det är som att ju mer rörelse det blir i såret desto mer ont gör det. Sedan, när de kom och tryckte runt såret i "holding box", reagerade han. Så då stod det klart att vi inte ens skulle försöka springa upp igen, vi drog oss tillbaka. 
  
Bedövning släckte hältan
Efter veterinärbesiktningen lade landslagsveterinär Jonas Tornell en bedövning på det aktuella stället, som släckte hältan. 
- Då travade han helt friskt, säger Rolf-Göran. 
Med andra ord är det inte någon ytterligare skada på hästen, typ en kotledsinflammation, som gör ont. Utan det är helt och hållet såret som spökar. Men bedövad får Casall givetvis inte tävla, all form av smärtlindring är utesluten.
- Vi får inte ge dem någonting, sådana är reglerna. Hästen kan ju inte själv säga ifrån så det är bra att det är så. 
Hur känns det nu?
- Hela säsongen har varit upplagd för det här, och både jag och Casall är i bra form, så visst är jag besviken. Jag har haft honom i sju år och han har aldrig balltrampat sig förut.
En liten, liten tröst är förstås att det inte är någon allvarlig skada. Om två veckor är Casall troligtvis helt bra igen.
- För framtidens skull är hästen helt frisk, det är en ytterst liten skada. Men visst hade jag velat rida runt den där finalbanan i dag...
  
Text: Anki Yngve
  
HÄR hittar du bilspel från besikningen + intervjuer med Jonas Tornell och Sylve Söderstrand
  

"Roffe" intervjuas av SVT.


Läst 19280 ggr

Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 234538 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 233635 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 236428 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.