Saras vardag
SEP
28
2018

Hej! I förra inlägget skrev jag hur duktig Marco var i lördags som var felfri och placerad i 130cm i Borås. På söndagen åkte vi dit igen och hoppade 130cm. Han var lika fin då och hoppade jättebra! Var felfri igen och den här gången blev vi TVÅA! :D Hade jag inte räknat med! Startade ganska tidigt i klassen och planen var precis som på lördagen att försöka rida en bra runda med lite kortare vägar men inte så högt tempo. Fick till fina svängar där Marco var helt med. Kortar upp sig så fint och bara vänder runt och hoppar. Så roligt!!
Fina Marco! <3Så glad efter två fina rundor! :)Blev överlycklig att få komma in på prisutdelning och stöka runt igen ;)Så fin!

Marco och mamma <3

Efter tävlingen var det raka vägen hem för att göra sig redo för den otroligt spännande VM-finalen! Så otroligt grymma Fredrik och Coldplay var! Hoppas de satsar på OS ihop, har ju verkligen visat att de hör hemma bland världseliten.

I måndags kom Vivi från Svensk Hästrehab och gick över alla hästarna. Det blev djupvågsbehandling och massage. Så gott för dem :)Välförtjänt massage :)Ratzia :) Hon skrittas varje dag och efter denna helgen börjar vi trava på rakt spår.Finns ingen som njuter så mycket som Lille Bill. Somnar varje gång :)
Hedda <3

I onsdags var det hoppträning med Lille Bill för Amanda på KRK. Han var superduktig! Jobbade först med en långsida med två räcken med galoppbom framför och bakom. Fyra lite korta galoppsprång mellan de båda räckena. Hade på andra långsidan två oxrar med fyra normala galoppsprång emellan och på snett igenom en oxer. Se film nedan :)


Instagram & Snapchat - aamaziingsara :)


Läst 18498 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
22
2018

Hej! I morse blev det faktiskt att sova lite längre än vanligt, som jag skrev igår kväll så skulle det inte bli så lätt att somna efter rysarhoppningen!! :) Gick ut till stallet och började med att raka Marco. Kände efter träningen i onsdags att han var lite som en nallebjörn i pälsen, så nu var det dags.

Red sedan Bill i paddocken efter att mamma hade longerat Hedda. Det började bra och trots att det blåste halv storm var han ändå fokuserad på mig. Hann bara rida cirka 10-15 minuter innan mamma kom upp till paddocken för att skritta Ratzia. Då kunde Bill plötsligt inte koncentrera sig längre och for omkring höger och vänster. Suck. Som en jobbig tonårskille som ska impa på tjejerna genom att fjanta sig. Ratzia la mest öronen bakåt och tyckte han var jobbig, så efter en stund fick jag ordning på grejerna igen och han gick fint!

På eftermiddagen packade jag transporten och vi åkte till Borås för tävling med Marco. Var sååå länge sedan jag var där. Tävlade fälttävlan där på ponny några gånger och sedan tävlade jag hoppning på storhäst några gånger, men väldigt många år sedan. Idag blev det 130 cm bedömning A:0.

Marco var överladdad. Är ju alltid lite coco loco, men nyrakad och i halv storm var det inte det lättaste att ta sig till manegen ;) Nä, men han skötte sig faktiskt oväntat bra! Det var egentligen bara när vi skulle skritta från parkeringen till framridningsmanegen som han steppade omkring och gjorde luftsprång. När han väl kom in började vi trava direkt och då var han lugn som en filbunke. Eftersom vi bara skulle hoppa en klass red jag fram honom lite längre än vanligt för att verkligen få honom lugn och avslappnad. Trodde att han skulle ha så mycket överskottsenergi till en början, men han var avspänd direkt och gjorde inte ett enda busstreck under framridningen.

Lite taggad på framhoppningen och den manegen är lite liten, så där tyckte jag egentligen inte att han hoppade så bra som han brukar, då han laddade på så mycket i svängarna. Inne på banan däremot var han sååå fin! Hoppade jättebra, lyssnade både fram och tillbaka och hela rundan flöt på super. Blev en felfri runda och placering. Fantastiskt roligt!! :D Tyvärr ingen film att visa :( Mamma tryckte nämligen på inspelning när vi fick startsignal och började filma, men innan vi hann komma till hinder ett så råkade hon komma åt inspelningsknappen, så då slutade den filma igen. Så typiskt!! :O Hade så gärna velat se rundan själv, men kändes åtminstone toppen och några andra grattade efteråt till fin runda :)Laddar hemma på stallgången :)Så nöjda och glada efteråt <3

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 20399 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
22
2018

Alltså huuuur fantastiskt att svenska hopplandslaget ikväll tog SILVER PÅ VM?! Adrenalinet pumpar och det kommer bli omöjligt att somna nu. Kvällen har varit sååå oooliiidligt spännande! Som de presterat! Hoppades så klart på guld när man insåg att det var inom räckhåll, men självklart väldigt roligt för amerikanerna att vinna på hemmaplan. Nu är det bara att hoppas på fortsatta framgångar för svenskarna på söndag! :)Marco på hoppträning i onsdags :)

Hoppträningen i onsdags med Marco för Lennart gick bra! Han var lite överladdad (as usual) men höll sig ändå på mattan. Skönt att Lennart har koll på historiken med Marcos skada så att övningarna anpassas efter det och att det inte blir för mycket :)

Ratzia var på återbesök hos veterinären igår för sin stengalla och hovbroskförbening och såg mycket bättre ut. Fick specialskoning och ska nu skrittas i 10 dagar på plant underlag för att sedan börja trava lite smått på rakt spår.
Ska försöka sova nu, men som sagt, är helt uppe i varv efter denna fantastiska kväll! Så otroligt glad för svenska lagets skull!!! Älskar alla intervjuer med Fredrik Jönsson. Förstår han vilken prestation han och Cold Play har gjort? Han verkar bara helt chill. Underbart! Och att se Henke stå och le från öra till öra på prisutdelningen. Inte ofta det händer ;) GRATTIS GRATTIS GRATTIS hela svenska teamet!!!


Läst 19508 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Idag blev det unghästtävling, mitt i veckan, med Lille Bill. Hans andra tävling, den här gången inomhus :) Den här gången hoppade vi först 90 cm och debuterade sedan 100 cm. Det som var så bra var att det var samma bana i både 90 och 100 förutom sista hindret. I 90 var det ett fristående räcke och i 100 avslutade man med en kombination.

Billie var jätteduktig även denna gång! Skötte sig så fint utanför banan på framridning och framhoppning. Det är skönt att han inte stökar runt och är ofokuserad (peppar peppar ta i trä, kanske går bananas nästa gång). Inne på banan var han också duktig men lite mer spänd den här gången än förra faktiskt! Jag trodde det skulle vara tvärtom, mer spänd ute och mindre inne, men tji fick jag. Han var väldigt tittig mot ingången/utgången, men gick ändå bra. I 90 cm blev det en rivning på ett räcke som skulle hoppas just mot utgången. När vi rider an det hindret är det en häst på väg in i gången så han kastar sig åt sidan och försöker springa därifrån, men jag lyckades ändå få fram honom och hoppa hindret utan att rida an på nytt. Var även lite tittig mot hinder ett och två då han tittade mot utgången, men fick övertalat honom. Och vet ni, det var vattenmatta med på näst sista hindret, och den hoppade han på första försöket! Så glad! Ni vet ju hur mycket vi tragglat med dessa vattenmattor. Film från första rundan på 90 cm hittar ni på min YouTube, Sara Ekman.

Sedan var det dags att debutera 100 cm! Hade jag aldrig trott om någon sagt det i juli.. Var lite tröttare till den här klassen, men tyckte nog ändå att han hoppade lite bättre. Var mer avspänd när han hade fått vara inne på banan en gång innan. Hoppade fint fram till sista som var kombination med oxer ett galoppsprång räcke. Detta stod också mot utgången plus att vattenmattan låg mellan hindren, så han hoppade insprånget men sprang sedan ut på sidan. Vände bara tillbaka och gick in i kombinationen igen innan vi red på på nytt och då hoppade han, även om han fortfarande var lite tveksam, haha! Men väldigt nöjd och glad den här gången också :) Nu ska vi bara försöka åka ut och träna på att tävla så han får se flera olika platser, hinder, banor osv.


Bra tajming, fick hem nya nummerlappar från Equijoy till Bill och Hedda i måndags! Hur fina?! :)Bill fick agentnummer på tävlingen. His name is Caprio. DiCaprio ;)De hade satt upp massor av fina, peppande lappar på anläggningen. Blev glad när jag såg dem!När jag kom hem från tävlingen gjorde jag i ordning Hedda och åkte till skogen för en ridtur. Jättehärligt, förutom att älglössen börjat härja nu :O Alltså, de är verkligen vidriga de där små krypen. Plockade en i nacken på mig själv!! Fy..

Nu vankas det VM i hoppning om en dryg halvtimma och ikväll blir det hoppträning med Marco för Lennart. Jippie! :)


Läst 16311 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
16
2018

Hej! I fredags kväll åkte vi på Öppen Bana på Herreds Gård (strax söder om Kungsbacka) med Lille Bill. Superfin manege med jättefina tävlingshinder och bra underlag. Var vattenmatta, grindar, plank och andra ifyllnader. Banan var på 10 hinder och 11 språng, relaterade avstånd, böjda spår och fristående hinder. Toppen att åka och träna på med Lille Bill, men hade även varit bra för de andra :)

Bill skötte sig verkligen exemplariskt, blev så glad! :) Kom in i manegen och började rida fram samtidigt som Fia och deras hund sprang omkring och busade och skällde. Marco hade dött, men Bill brydde sig inte om det. Hoppade sedan fram på hinder nummer ett och sex. Ettan var ett räcke och sexan var en guldfärgad oxer. Hoppade några gånger fram och tillbaka, och han kändes avspänd direkt. Hoppade sedan hela banan och han var FANTASTISK! Positiv och framåt, hoppade allt på första försöket och kändes jättebra. Det var verkligen så roligt! Hoppade sedan en kortare sväng på fyra hinder där vi hade höjt två oxrar lite. Var jätteduktig!! Se film nedan :)


Nöjd kille efteråt! :)Stolt matte! :)

Fia var med och supportade :)


I morse blev det lite hoppning hemma i paddocken med Hedda och Marco (se klipp på Instagram aamaziingsara). Kändes jättefina båda två! Marco var lite busig och överladdad och bockade till en början efter hindren, men sedan skärpte han till sig när det blev lite högre. Hoppade bara några språng, till veckan blir det hoppträning med Marco för Lennart. Var över ett år sedan Marco tränade för Lennart med tanke på skadan. Får se om han blir glad att se honom igen, eller så kanske han numera föredrar Lille Bill :)

Har tittat lite på VM också. Såg när svenskarna red sin dressyr och även några andra ekipage. Så himla imponerande! Fattar inte hur de kan få dem att gå i piaff och göra byten i varje osv. Ser ju väldigt enkelt ut när vissa gör det. Jag undrar hur lång tid det skulle ta för proffsen att lära till exempel Marco allt det där? Skulle nog gå snabbare än väntat ändå!

Tittade på hela terrängen igår. Fattar inte varför jag utsätter mig för det. Får hjärtklappning stup i kvarten och halvblundar, men samtidigt är det så himla spännande! Hade verkligen inte varit minsta nervkittlande att titta om alla gjorde en sådan runda som Tim Price och Cekatinka. Flöt bara på hela banan igenom! Kul att det gick bra för svenskarna i terrängen också, men så himla sorgligt med Annas häst :( Såg inte kul ut efter målgången.. Hoppas på fin läkning!

Delar med mig av några gamla fälttävlansbilder på mig själv. Kan inte förstå att jag hållit på med det, dessutom ridit tvåstjärnigt! Nä, då var jag ung och dum. Nu gammal och mesig ;) Fast på trygga Hedda hade jag nog ändå kunnat tänka mig ett varv till på terrängbanan, hon hade blivit öööverlycklig :)Tvåstjärnigt med Hedda :)Tvåstjärnigt med Hedda :)Enstjärnigt med Hedda :)Enstjärnigt med Hedda :)Enstjärnigt med Hella, min första storhäst!Enstjärnigt med Hedda :)Falsterbo Hunting med Hedda :)Falsterbo Hunting med Hedda :)Falsterbo Hunting med Hedda :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 17346 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
13
2018

Hej! Igår var det hoppträning med Lille Bill för Amanda. Det gick verkligen toppenbra! Fokus var lydnad och gymnastik. En jättebra träning tyckte vi alla som red! Vi började med att rida över tre bommar på långsidan. Galopp in över första, sedan göra en mjuk övergång till trav och trava över andra bommen, sedan lugnt fatta galopp igen innan tredje bommen. Försöka göra detta så mjukt som möjligt och även hålla hästen rak, på mitten. Vi gick sedan över till galopp över alla bommar, och vartannat varv red vi med fyra galoppsprång mellan bommarna och vartannat varv med tre galoppsprång. Både Amanda och jag var allt lite imponerade över hur lydig Bill var som enkelt gick på både fyra och tre. Han fick beröm för hög ridbarhet trots att han bara är fem år. Gjorde mig väldigt glad att höra! Han kändes jättefin! :)

Jobbade sedan på en åttvolt med studs på båda kortsidorna och på mitten var det till en början två travbommar som sedan lades upp på kuber för att galoppera över med ett galoppsprång i mellan (se film nedan).

Vi avslutade sedan med att hoppa en serie på medellinjen. Väldigt kort och skarp sväng in över en kub, så viktigt att man hade en bra galopp genom svängen. Sedan ett galoppsprång fram till en oxer, ett galoppsprång till bom på marken, ett galoppsprång till bom på marken och studs till oxer. Jag tycker alltid det känns så förvirrande med bommar på marken mellan hindren, men det gick jättebra och jag behövde egentligen bara sitta helt stilla och inte tänka på dem. Bill skötte det galant själv! Amanda höjde upp och jag tänkte att Bill och jag var klara, att det var de andra som skulle hoppa på den höjden, men nej då, hon tyckte vi skulle komma också. Kändes som ett enormt hinder för oss, men Bill var så positiv och bara seglade över! Så himla glad och lyrisk efter träningen! Ni vet ju hur mycket jag har kämpat och slitit mitt hår med Vilde Bill, så nu är det verkligen extra roligt när det har gått så bra ett tag. Vet att det kommer komma bakslag, men ska njuta av den här känslan nu :)


Kolla vilken kille! Så fin, Lille Bill! :)

Ratzia var tillbaka hos veterinären för en vecka sedan. Hon fick ju diagnosen stengalla efter att ha sett ett tydligt rött område i hoven. Fick på sig sula, men blev faktiskt inte bättre och började ana något annat, trodde vrickning och åkte tillbaka för vidare utredning. Det visade sig att hon har något som heter hovbroskförbening. Jag själv har aldrig hört om det innan och inte haft någon häst med det. Har någon av er erfarenhet av detta? Berätta gärna!

Det troliga är att hon har trampat fel och vrickat till i hovbenet och då fått stengalla (eftersom detta upptäcktes direkt efter tävling så gissar jag att hon landat fel efter något hinder). Hon har nu gips och går i liten grushage till nästa återbesök om en vecka. Ska skos med ringskor nästa gång. Hon bör vara bättre på återbesöket, men på frågan om hon kommer bli helt okej så kan vi egentligen inte få något vettigt svar förrän vid nästa återbesök förmodligen. Tydligen är det många hästar som har hovbroskförbening utan att det påverkar dem.. Ja ja, får se vad som händer om en vecka. Hoppas verkligen hon blir bra, stackars Ratzia :(Hedda på tävling i Hermanstorp <3
Foto: Falkenbergs Foto

Hedda har mest gått i skogen de senaste dagarna och även longerats lite med Equiband. Marco har gått i skogen och markarbete i paddocken. Tänkte hoppa båda två lite till helgen och ladda inför inomhussäsongen som börjar nästa vecka! :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 18435 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
02
2018

Hej! I veckan var det dags för Bills debut på tävlingsbanorna, och jag är sååå nöjd! Hoppades så klart att det skulle gå bra, men visste att det skulle kunna gå precis hur som helst. Plockade ut honom och ledde bort honom utanför manegen. Hoppade upp och skrittade lite på grusplanen utanför. Han var helt lugn fastän det var andra hästar som kom och gick.

Gick in i stora manegen där det var både framridning och framhoppning i ett. Var nervös för detta då han på träningar i grupp varit lite vild under just framridningen när de andra hästarna galopperar runt. Den här gången var han lugn som en filbunke och skrittade omkring där inne medan de andra galopperade och hoppade fram. Travade och galopperade utan problem och hoppade sedan fram vilket också gick jättebra.

Sedan var det dags att gå in på banan. Det var utomhus i den stora paddocken, och där blev han lite spänd när vi väntade på vår tur när hästen före hoppade. Försökte bara skritta omkring och hålla honom lugn. Sedan var det vår tur! Debut på 90cm! En bana på åtta hinder. Bara bomhinder och plank. Kändes skönt!

Hoppade ettan och drog sedan iväg lite efteråt och gjorde en bakutspark när jag skulle svänga till tvåan, så fick inte svängt där utan fick göra en volt och rida an på nytt. Sedan flöt det på så fint! Rev ett räcke med bak, då han som sagt var lite spänd och inte hoppade igenom så bra som på träning, men huvudsaken var att han bjöd på alla hinder och tyckte det var roligt! :D Är jättenöjd och har redan anmält till nästa unghästtävling om några veckor!


Dagen efter fick Bill, och även Hedda, välförtjänt djupvågsbehandling och massage av Vivi på Svensk Hästrehab. De tycker att det är sååå gott!
Vivi tittade även på Ratzia med värmekameran, eftersom hon fortfarande inte är bra. Såg då att det var ökad värme inte bara i den hoven där hon har blåmärket, utan även upp till kotan. Troligen är det alltså inte bara stengalla, utan säkert en vrickning också! För hon reagerade inte på böjprov hos veterinären, men en vrickning är ju åt "andra hållet". Ska tillbaka till veterinären i veckan och berätta om detta och se vad de säger, men låter rätt troligt att hon i en landning kan ha trampat snett då det var lite stenigt och tungt på den tävlingen. Tror inte hon kommer behöva behandlas, utan bara låta det gå över med vila. Hoppas hon blir bra snart :)

Har det riktigt skönt :)


Igår var det dags för tävling i Hermanstorp med Hedda och Marco. Årets sista utetävling. Hermanstorp har en jättestor och fin paddock med fin hinderpark och nu har de bytt underlag, så det är en fantastisk tävlingsplats! När jag för x antal år sedan red fälttävlan så tävlade jag faktiskt för Hermanstorp.

Mamma och jag åkte dit på morgonen med Hedda, som skulle hoppa 110cm och 115cm. Vi rev näst sista hindret i båda klasserna, men hon kändes verkligen jättefräsch och fin! Så kul att vara ute och tävla med henne igen :)
Sedan kom Fredrik och pappa ner med Marco som skulle hoppa 125cm. Skönt för honom att kunna gå i hagen så länge som möjligt och inte stå på släpet hela dagen. Åkte liksom hemifrån kvart över sju med Hedda och Marcos klass började kvart över fyra. Marco var laddad på framridningen och flög i luften några gånger, men när vi väl började hoppa fram fokuserade han och hoppade riktigt fint. Inne på banan var det 11 hinder, 13 språng. Han hoppade superfint och var felfri! Det var bedömning Winning Round, så travade av honom och ledde honom sedan en stund innan det var dags att värma upp på nytt för omhoppning.

När vi kommer in på banan igen för omhoppning frågar speakern om det är Sara Ekman på banan? Jag nickar allt vad jag orkar. Inget händer, får ingen startsignal. Marco är laddad och steppar omkring. Jag tittar upp mot domartonet och undrar vad som händer?? De sitter bara och stirrar i sin dator. Domaren börjar sedan dilla om att "Nä Saga, du rev sista hindret, du hade fyra fel". Saga?? Vem är Saga?? Ropar att jag var visst felfri och att detta är Sara Ekman, ingen Saga?! Domaren snöar helt in på att jag är en annan ryttare, Saga, och fastän både jag själv och flera andra ropar att detta är Sara Ekman så tar det ett himla tag innan hon fattar att hon är på fel ryttare i datorn.. Förstår inte vad problemet var då hon direkt när jag kom in på banan frågade om det var Sara Ekman och jag nickade?? I vilket fall som helst så fick vi till slut vår startsignal och Marco levererade ytterligare en superrunda! Med tanke på hans historik och att han precis börjat tävla igen så var planen att endast korta in vägarna, men inte brassa på. Han kändes helt fantastisk! Hoppas, hoppas att han fortsätter kännas så här fräsch! :)
Grundomgången :)
Omhoppningen :)
Fredrik supernöjd över Marcos prestation!


Instagram & Snapchat - aamaziingsaraLäst 18026 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.