Therese

Äntligen, nu är bäddarna inne, eller rättare sagt påbörjade. Det är än så länge torv och spån som så småningom blir bäddar. Nu mockar vi bara ut skiten, slätar till och slipper vända på allt spån, det går snabbt att mocka! Snabbt att få in allt gick det inte! Det tog mig hela dagen i förrgår, och lite till...

"PIRRAN", min bästa vän i förrgår då alla balar skulle in i boxarna!

Varje box skulle först mockas som vanligt, sedan slängde jag ut allt fint spån på gången, sopade rent och kalkade golvet. In med fyra torvbalar i varje box som skulle sprättas upp och slaktas! Slängde sedan in allt fint spån uppe på torven, samt fyllde på med en hel bal kutterspån. Så det blev en hel del sprättande och slaktande....

Till min hjälp hade jag lilla WILLIAM som tyckte det var jättekul att härja runt i torv och spån! Snälla Björn kom också och hjälpte mig efter sitt jobb-Tack!

 

LAGANA var på spa igår igen och nu var hon inte ett dugg spänd, stod bara i badet och njöt!

Idag har vi ridit och börjat laga hagar och göra om några av dem också. Måste passa på innan vintern kommer och det fryser i marken. Hagar är ett evighetsgöra och imorgon fortsätter vi med det hela dagen.

Alla hinder har vi även tagit in i logen för "vinterdvalan", så precis som att man ska ta in trädgårdsmöblerna på hösten så tar vi in våra hinder och skruvar tillbaka klockan en timme i natt för vintertid!

Towe lastar bommar på traktorn!


Läst 22939 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
27
2010

Det kändes som jag var långt ifrån glamourens värld nu ikväll när jag stod ute i regnet vid lösdriften och fyllde vatten till unghästarna. Mörkt, blåsigt och pannlampan på. Tyckte vattnet steg väldigt långsamt i karet. Det tyckte även hundrana Mira och My som efter en stund kom och hoppade på varsit av mina ben och kraffsade med framtassarna, och kollade bedjande på mig "Matte, kan vi gå hem till värmen nu???"

 

Så nu får ridbyxorna åka in i tvättmaskinen också, blev något leriga efter tasskraffset! Fast de var på väg dit redan tillsammans med min jacka och handskar. Har brottats med 45 torvbalar idag som jag var och hämtade i trailern. Tänkte ta traktorn och lyfta ur pallarna med torvbalarna, då jag kom på att pappa satt på sitt vajerspel bak på den, som han använder då han hämtar träd i skogen till veden. Hade inte lust att svänga runt på gården med den som en svans efter traktorn! Så det var bara att lasta ur alla balar med min egen handkrafft! Kan tilläggas att jag behöver inte gå på gym idag...

 

Torven ska jag ha till boxarna nu när jag ska lägga in bädd inför vintern. Det blir mer lättmockat, varmt och mjukt för hästarna. Jag grundar alltid bädden med några balar torv, efter att ha kalkat golvet. Sedan fyller vi på med spån resten av vintern. Johanna gjorde en bädd idag, resterande elva boxar ska jag göra imorgon, och hinna rida också, samt ta in och ut och fodra och mocka ur boxarna först, så det lär bli en lång dag långt bort från glamourens värld imorgon igen!

 

Inte riktigt jag idag!!!!!!


Läst 23409 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
26
2010

Idag har jag varit med LAGANA på spa! Ja det är sant, låter lite kul med spa, men det finns för hästar!

 

Det är equiterapeuten KOKKO LUOMALA som tillsammans med ägarna av Ramsjö gård startat Mälardalens equi Rehab, träning och spa. En storsattsning som säkert kommer gå väldigt bra. Det är ju viktigt att kunna sköta sina tävlingshästar på bästa sätt och att åka till Kokko för behandling med båda friska och skadade hästar är toppen. Känns lyxigt att bara ha 20 minuters resa till ett sådant ställe. Det finns spa på ett ställe till i sverige, nere i skåne...

KOKKO är glad över sin fina anläggning.

Här finns vanligt solarium, undersökningsspilta, relax vibrationsgolv med solarium, och till höger kall-SPA.

Skrittband

Även skrittband med vatten till höger

Therapeutic Spa är:

 

Behandling i kylt, salthaltigt vatten. Det salta vattnet kyls ner till ca 3 grader och syresätts via luftbubblor, vilket ger senor och leder en mild massage.

 

Den intensiva nedkylningen av benen stänger blodkärlen. Därefter strömmar allt blod till benen och ger en stark genomströmning och effektiv utrensning av gammal ärrvävnad, avfallsprodukter och vätska.

 

Kroppen läker sig själv genom extern blodgenomströmning och bortförsel av dåliga celler.

 

Bra för: Galliga ben, sen - och ledbandsskador, skador i det inre benet, dvs ömma skenben, ledåkommor, benbrott, överben, skakningar, skärsår, infektioner i underbenen, mugg, strålröta, mjukvävnadsskador. Dokumenterat bra resultat av veterinärer och professorer

 

LAGANA har ju en liten blödning i karpaltunneln som hon fick då hon sparkade sig på Strömsholms elittävling, framhoppningen till 150 klassen. Att låta henne stå i kallspa är toppen för skadan, hjälper läkningen på traven!

Innan spat så undersökte Kokko henne

Därefter gick vi till spolspiltan och spolade rent benen och hovarna så det inte blir smuts och skräp i vattnet sedan.

På väg in i spat, med "blöjan" på så det inte kommer bajs i vattnet om utifall att...

Hon var lite spänd till en början, det här var ju första gången.

Tyckte det var lite läskigt när vattnet började stiga.

Bubbelbadet startade och LAGANA undrade nog vad vi höll på med!

Efter en stund slappnade hon av och stod och njöt.

 

20-30 minuter står hon i spat. Efter det så kör Kokko med laser i några minuter på blödningen.

 

Mer info hittar ni på www.equirehab.se


Läst 32275 ggr Kommentarer Kommentera

Äntligen hemma efter en hel vecka i skåneland. Det var en vecka full av glädje, besvikelse, tårar, skratt, överaskningar, total lycka, goda vänner, fest, fina hästar, ännu finare hästar, duktiga ryttare, drömmar, solsken, regn och mycket mer... Breeders 2010 hade allt!

Resan hem igår gick bra, fast det tog tid. Många stopp på vägen för att dricka kaffe, äta, lasta om hästar, en sväng in på kyrkogården i Vårgårda för att plantera blommor på mammas mormors grav...då tar det tid! Nu är jag hemma och riktigt sugen på att börja jobba med alla unghästar här hemma. Några tvååringar att rida in, treåringar att rida igång och hoppa in, fyraåringarna att vidareutbilda och tävlingshästarna som går några tävlingar till i år.

Idag har jag haft en lugn dag, eller??? Jag var själv i stallet och hade då tolv boxar att mocka och spåna, alla hästar som ska ut och in samt fodras och vattnas, samtidigt som jag var barnvakt åt William. Måste säga att ibland är det ganska så skönt att bara gå i stallet och skrota en hel dag och bara gosa med hästarna!

ACINDO SB njöt av att få komma ut i hagen igen efter en hel vecka på tävling.

 

Rulla sig i hagen det gillar hon!

Skönt att få busa av sig lite i frihet!


Läst 23708 ggr Kommentarer Kommentera

Idag var det femårsfinal i hoppning. Det var så spännande! Min kompis Linda red sin fina CANBERRA SE, och de hade noll fel med sig till finalen efter båda kvalomgångarna. CANBERRA SE e: Cornetto-Guido är uppfödd av Lindas mamma Inger Eriksson.

 

Så vårat lilla supportergäng (mamma, pappa, Matilda, Helene och Pernilla med sin mamma och pappa och jag!) var nervösa. Jag filmade och koncentrerade mig på att inte skaka för mycket på handen!

 

Linda red iskallt bra och "Berra" hoppade bra, felfritt!!!! Det blev fem hästar till omhoppning, Linda startade först av dem. Satt en säker snabb felfri runda igen!!!! Jublet steg mot taket vill jag lova! Den sista startande i omhoppningen, Olof Smith med Eyecatcher var snabbare och vann. Så Linda och CANBERRA SE slutade på andra plats! Så roligt! GRATTIS LINDA och INGER!!! Roligt för Inger som fött upp både CANBERRA SE och mamman till honom. Sedan är hon ju även "uppfödare" till Linda!!!!!!

Jag red mitt andra kval igår med ACINDO SB. Det gick jättebra och jag är nöjd, vi avslutade med flaggan i topp!!! Hon var mycket mer avslappnad och då kunde jag rida mer avspänt. Hon var så fin på oxrarna och öppnade upp fint med bakbenen. Vilken härlig känsla jag hade och hästen åker hem med bra självförtroende. Jag fick mycket bra hjälp med att gå banan och på framhoppnngen av Tomas. Det kändes bra med hans hjälp. Alltid skönt att lägga upp en bra plan tillsammans med någon som är duktig på det. Finns alltid små detaljer at tänka på. Även på framhoppningen. Tack Tomas!

 

Ikväll har vi varit på auktionen och det var en seg tillställning måste jag säga. Många hästar som inte blev dyra. Några klubbades inte ens. Dyraste kostade 360000 kr. Det var Flyinges häst.

 

Imorgon bitti åker vi hemåt och hoppas att komma tillbaka med fina unghästar nästa år!

Godaste kaffelatten kan man köpa i ridhuset vid stora entren, så gör de små konstverk i skummet!

Igår var vi ut och red på galoppbanan. Linda med Berra, Matilda på Archi och jag på Acindo.

Uppstallningen, ACINDO tittar ut.

Den här fina ljusstaken finns uppe i restaurangen, den skulle jag vilja ha hemma!


Läst 24580 ggr Kommentarer Kommentera

...det får jag göra efter idag. ACINDO SB gick sin första kvalrunda idag, och det blev fyra nedslag. Hon kan bättre än så ,det vet jag. Men unghästar är unghästar och som vi alla vet som jobbar med hästar så kan de ha en dålig dag på jobbet, precis som vi människor.

 

ACINDO drabbades nog av "scenskräck" idag när hon kom in i ridhuset. Ute på framhoppningen var hon avslappnad och hoppade verkligen superfint. När hon kom in i ridhuset kändes det som att hon kröp ihop och blev en liten mus som bad om ursäkt för att hon var där. Jag försökte hjälpa henne och galoppera på framåt men hon höll igen i sprången. Första hindret petade hon ner, hoppade ok på tvåan, jättebra på trean och fyra A-B. Rev sedan femman och sexan. Sjuan som var trekombinationen hoppade hon jättefint, rev sedan åttan, hoppade ok på nian och till sista hindret en oxer bröt jag av och gjorde en volt. Fattade ny galopp och hoppade den jättebra. Alla hinder hon rev var bakbommar på oxrar och även trippelbarren, med bakbenen. Det för att hon inte hoppade ut språnget för hon höll igen.

 

Jag klappade henne när vi skrittade ut och tänkte, ok såhär blev det idag, imorgon är en ny dag med en ny runda. Bara att fokusera på nytt och försöka avsluta med flaggan i topp. Inte ändra på något, hennes nedslag idag berodde inte på att hon är en dålig häst som är tråkig och slarvig, eller dålig ridning. Bara en dålig dag på jobbet helt enkelt. Jag är såklart jättebesviken på resultatet, för man är ju en tävlingsmänniska och när man väl är här så vill man såklart komma till final med ett bra resultat. Nu blir det inte så, men imorgon är en ny dag!


Läst 22268 ggr Kommentarer Kommentera

Sitter i lastbilen och surfar och bloggar, brevid mig sitter Matilda med sin dator och mittemot sitter pappa med sin, mamma pratar mobil-snacka om IT-lastbil hos oss!!!

 

Har fått frågan vad det är för stam på ARCHI och ACINDO SB, vilken miss av mig att inte skriva det tidigare! Jag tycker det är kul när ni läsare har frågor och funderingar!

 

ARCHI är en valack fyra år gammal. E: Camaro M, U: Rain On som var efter Irco Marco u Princess Isis u Menelek xx. Uppfödare/ägare Tomas Torgelsen. ARCIS mamma tävlade med placeringar upp till 135 klasser i hoppning. Hon fick även en avkomma 2004 efter IOWA och en 2007 efter CAREFUL.

Marie och Tomas, ARCHIS ägare.

 

ACINDO SB är ett sto, sex år gammal. Hon är efter ACACIO, CINDOLINA-CORTEZ-INDUS. Uppfödare/ägare är jag själv! Det roliga med henne är att mormor INKA var mamma och pappas första häst de köpte 1984 och de betäckte henne med CORTEZ och det blev CINDOLINA, mamma till ACINDO SB. CINDOLINA fick tio avkommor bla REMINA SB efter REMEMBER kvalad till Falsterbo och Breeders, ROMINA efter ROMEO tävlade svår klass i hoppning, H&M RASTELLA tävlad av Malin Baryard med internationella placeringar i svår klass och sedan såld till USA.

ARCHI

Idag har ARCHI tävlat. Han var jätteduktig, vi är nöjda med honom. Poängen räckte tyvärr inte till stora finalen på lördag, där de 50 % bästa från idag får hoppa. Han hoppade med gott förtroende och det kändes bra ridmässigt. Han är en erfarenhet rikare och det är en häst som lärt sig otroligt mycket på kort tid. Han gick sin första pay n jump i augusti och även sin första tävling. Kvalade till semifinalen på tre tävlingar, de tre tävlingar ha gjorde. Vid semifinalen gjorde han en jättebra insatts och blev totalt sjua av alla som var där och kvalade hit. Han har lärt sig något varje rid-och hopp-pass.

 

ACINDO har jag ridit ut idag, travat och galopperat på vägarna runt här. Hennes första start blir imorgon em.

ACINDO SB på ridtur.

 

Har kollat på nästan hela femårshoppningen idag, många fina hästar. GRATTIS till min kompis Linda Eriksson med CANBERRA SE som hoppade felfritt! Jättefin häst som Linda red unghäst VM på i Zangersheide för några veckor sedan.

 

Matilda och jag skrittade ut hästarna ikväll och passade på att gå ett varv runt den täckta galoppbanan. Häftig byggnad, en sådan skulle man ha hemma! Den byggdes 1905, så det har nog galopperat många fina hästar runt den genom åren!


Läst 25178 ggr Kommentarer Kommentera

Då är det dags för 2010 års Breederstävlingar här på Flyinge. Det känns roligt att vara här i år igen. Vi kom fram sent natten till idag eller kanske jag ska skriva igår? För att inte snurra till det så natten till tisdag! Det tog nio timmar att åka hit med det vanliga stoppet för mat och tanka i Ödeshög, för vilken gång i år? Klockan tre svängde vi in här och lastade ur hästarna som var pigga och glada. De reste väldigt bra. Kom i säng kl fyra och somnade ovaggad till regnsmattret på lastbilstaket.

 

Pappa körde lastbilen

Pernillas snälla mamma fodrade våra hästar imorse så vi fick sova ordentligt, Tack Eva! När jag vaknade så låg jag kvar en bra stund i sängen med lite lätt "småångest" att hoppa ner och börja uppröjningen i lastbilen. Vi har ju en hel del grejer med oss, ska vara här en vecka. När vi kom fram i natt var det inte läge att ställa sig och plocka ordning på alla väskor, kassar, installera tvn osv så det fick jag börja med.

 

Medans jag fixade iordning lastbilen skötte Matilda om hästarna. Tog en promenad med dem och veterinärbesiktade ARCHI. ACINDO SB hjälptes vi åt att besikta, och ändå höll det på att sluta illa för min del. ACINDO kan vara ganska vild så vi brukar vara två som leder henne, lika så när vi besiktar. Idag var hon riktigt på tårna och när vi sprang med henne så började hon galoppera och jag såg hur hon laddade. Så kastar hon sig lite åt sidan och lägger av en bakutspark åt mitt håll. Som tur är hade jag reflexer som fungerade så jag slänger mig åt sidan och duckar. Hon träffade mig på rumpan och ena handen, det kändes! Jag hade tur som reagerade i tid, det har kunnat gå illa. Så nu blir det till att leda henne med hjälm resten av veckan.

På väg upp till ridhuset för att rida

Ikväll kunde vi rida i stora ridhuset och jag passade på att rida båda hästarna där. ARCHI fick göra en del tempoväxlingar, ACINDO fick ett ordentligt markarbetspass, båda känns fina. Imorgon gäller det för ARCHI. Hans klass börjar kl 09, håll alla tummar ni har för oss!


Läst 26355 ggr Kommentarer Kommentera

Dagarna går fort när man har roligt! De sista dagarna har varit fullspäckade av ridning och allt som hör till. Vi konditionsgalopperade i slutet av förra veckan, i höstsolen på grusvägarna, då känns livet härligt! I fredags var jag in till ridhuset och hoppade sex hästar. Alla skötte sig fint. Måste erkänna att det är ganska skönt att komma in i ridhus och hoppa nu när det är höst!

ARCHI och jag en tidig morgon

I lördags var Matilda och jag på öppet hus på Mälardalens Rehabiliteringscenter, som ligger i Kvicksund. Det är Koko, equiterapeten som gjort en stor sattsning tillsammans med Ramsjö gård. De har skrittband, vanligt och med vatten så det blir vattenträning för hästarna. Solarium, vibrationsgolv och även spabad! Dvs hästen står i 2-4 gradigt saltvattenbad med benen och det är bra för leder, senor, cirkulationen osv. Jättefint har de gjort, kul med människor som vågar sattsa på sin dröm! Känns lyxigt att bara ha 25 minuter dit om jag vill åka med någon häst på lite spa!

LOOKINA SB

Igår söndag så var det tävling i Kumla på em. På fm hann jag visa LOOKINA för kunder.

Hästarna som tävlade var CAHLUA, GINA och LUTRICIA. WOW vilka fina hästar jag har!!! CAHLUA var först dubbelnolla och kom sexa i 120.

CAHLUA

Alla tre hoppade sedan 130. Hade alla tre varit felfria så hade LUTRICIA vunnit för hon var snabbats av alla, CAHLUA hade kommit trea och GINA fyra. Nu hade LUTRICIA och CAHLUA tyvärr varsit pet, och då menar jag pet! GINA var felfri och slutade på andra plats! Det börjar bli många blåa rosetter här hemma nu, den här säsongen slår rekord i antalet andra platers i olika klasser med hästarna!

Towe och jag åt nudellunch i lastbilen på väg till Kumla. Vi hann inte äta hemma, tur att Björn var snäll och fixade lite nudlar!!!

Towe slog till med kladdkaka och coca-cola till em-fika!

Tävlingen i Kumla är jättebra, en av mina favouriter när det gäller endagstävlingar som inte ligger så långt bort, 1,5 tim att åka. Fint ridhus, hindermaterial, trevliga funktionärer och jättebra banbyggnad av Britt Pärsson. Men måste få klaga lite nu också. När man är och tävlar så är det viktigt att kunna gå till serveringen och få en ordentlig lunch. Igår var dagens lunch GULACHSOPPA! Hur länge står man sig på soppa när man rider och anstränger sig??? Inte länge kan jag säga. Det som behövs är pasta, ris eller liknande. När vi var på väg hem var jag så hungrig så jag mådde illa när jag kom in i huset och allt var klart i stallet. Jag måste erkänna att jag är trött på att stoppa i mig korv med bröd och toast när jag är ute och tävlar, för det är standard överallt. När jag nu kom hem, hungrig som en varg så hade min snälla syster stoppat in en överraskning i vårt kylskåp. Hon hade varit till Stockholm och passade på att köpa med vår favourite Sushi! Jag blev så otroligt glad!!!

Nu ska jag hämta hö, klippa ARCHI och så åker vi till Flyinge med ACINDO och ARCHI. vi kommer komma fram sent, som tur är Pernilla där några timmar före oss och kan spåna boxarna och fixa en parkering brevid sin lastbil!


Läst 33206 ggr Kommentarer Kommentera


Läst 22522 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.