Therese
AUG
30
2014

Ingen tävling denna helg, men desto mer träning! Jag har haft ponnyträning här hemma idag, jättekul och duktiga ekipage!
Imorgon tränas det igen och jag ska hoppa lite själv också på ACINDO och CASH FLOW. De båda red jag nu ikväll och trimmade markarbete med trav och galoppbommar. Nyttigt och roligt.


Har haft stallet själv idag så hästar ut, hästar in, mocka boxar och fodra. Mysigt att tillbringa en lördagskväll pysslandes med hästarna. Sa till Björn att jag är klar och kommer in vid halv nio...det blev närmare tio! Tur att han är van med min "tettetid" efter alla år!
Läst 16613 ggr Kommentarer Kommentera

Torsdag idag och jag börjar känna mig lite mindre mörbultad i kroppen efter helgens avfallning. Ömheten över revbenen känns inte lika mycket så nu har jag ridit lite mer än bara skritt i skogen och lugn trav! 
CASH FLOW och ACINDO har tagit det lugnt efter Norrköpingstävlingen och skrittat ut i skogen i måndag-onsdag. Idag red vi mormorsrundan på de och galopperade över alla fälten runt rundan. Så härligt och roligt, det tyckte hästarna också!Kolla in den här filmen när vi galopperar över ett av fälten!LOVELY som sätts igång efter sitt långa sommarbete hänger på LORD när jag rider honom. De skrittar i skogen och sen trav och galopp på grusvägarna. LORD har också haft en lång vila efter en skada han drog på sig för några månader sedan. Nu är han igång och den hästen är så härlig, den galoppen!Malin och jag i skogen med LORD och LOVELY.Har målat i lilla stallet så det är vitt och ljust där. Björn och Daniel fixade nya dörrar på alla boxar där så det behövde målas. Nu blev det gjort.Jag tycker det är kul att måla!Björn har sladdat, vattnat och ringvältat i ridhuset. Det gäller att sköta underlaget så det är perfekt att rida på!Läst 17967 ggr Kommentarer Kommentera

Att ALICE är en riktig liten hästtjej har ni säkert sätt på bloggen, även hennes tvillingbror Erik är väldigt förtjust i hästarna och att rida. Hur man nu kan vara så hästbiten redan vid två års ålder?!
Ett bevis på det skickade min syster till mig på telefonen:Alice sitter såhär i soffan. Jag har det lugnt och kan laga mat ifred!För hon tittar på dressyr VM, tack till SVT som visar hästar på tvn!Nu sitter även tvillingbrorsan Erik och tittar!


Läst 16664 ggr Kommentarer Kommentera


CASH FLOW gjorde tre starter i Norrköping. Här kommer de tre rundorna, eller nja, nästan alla tre. Den sista har vi bara tre språng filmade sen tog batteriet slut i kameran. Synd, det var den bästa rundan så det hade varit kul att visa hela.Första rundan i fredags. Hon var jätteladdad när vi skulle starta och när hon är det så slår hon lätt över i korsgalopp. Var snabb och gjorde en volt innan startlinjen för att få henne i rätt galopp och rida på första hindret. Ett helt ok språng på första hindret och landade i rätt galopp och kunde fortsätta i rytmen till hinder två som hon hoppade fint. Landade i bra balans och hon var fint med på att vi skulle i vändsterbåge till trean och de sju galoppsprången på 28-29 meter stämde bra. Landade i rätt galopp och var fint med i svängen genom "kortsidan" till hinder fyra. Hoppade det bra, landar lite åt höger och i högergalopp. Får inte igenom bytet till vänster då vi ska på båge till hinder nummer fem men hon hoppar ett bra språng även om vi red bågen i förvänd galopp! Landar i dålig balans efter femman och får bryta av och ta ny högergalopp. Hon kan bli lite stressad när hon är laddad och det är svårt att få igenom bytena då. Bättre att bryta av och ta något travsteg och sedan ny galopp och även samla ihop hästen. 
Fortsätter i bra galopp och kommer in bra i kombinationen. Hon tittar till lite och står emot lite, lite till B-hindret så jag hjälper henne med lite extra drivning som hon tar rätt, landar och kommer fram bra på de fem sprången till oxern efter.
Blir lite vild i svängen efter så får ta en ordentlig förhållning, tappar lite galopp men kommer igång snabbt och har bra galopp till de två hinder som följer på bågarna. Får en bra galopp med mig genom kortsidan till den sista oxern som hon hoppar väldigt bra. En första runda som jag var nöjd med. Hon tog allt bra, jobbade på framåt och hade självförtroende med sig ut från banan.Lördagens runda. börjar lugnare och i balans med bra galopp. Hoppar stort över ettan, landar och byter lugnt till rätt galopp samtidigt som hon tänker framåt till nästa hinder och inte "hakar upp sig" i bytet. Hoppar bra på tvåan, landar och gör ett klockrent byte till vänster galopp! Galopperar på bra genom svängen till fyran, jag får rida till lite innan den oxern för det kändes som hon tittade till lite på den. Blir ett stort språng men hon landar i balans och håller rytmen till nästa hinder. Hoppar det bra och landar i fin balans och håller en bra galopp genom hela långa svängen fram till kombinationen . Hoppar in och jag ger henne lite support i ridningen till B-hindret och hon tar tag i det på rätt sätt och hoppar ut noggrant och högt över. Landar och det blir lite orytmisk galopp som blir lite korsgalopp som ordnar till sig de sista stegen mot trippelbarren. När det blir så är det bättre att tänka framåt och visa vägen till nästa hinder om man känner att hästen är med en. Språnget på trippeln blev bra och vi landar i balans och fin galopp. Hoppar hinder sju med vattenmattan utan problem och fortsätter i rytmisk galopp. I svängen förbi utgången mot hinder nummer åtta skulle jag lagt till höger skänkel lite tidigare och hållit om henne istället för att rida till när vi passerade utgången då jag tyckte att hon gled lite åt höger mot den. Så blir lite stark ridning på åttans oxer som hon hoppar bra iallafall. Blir lite snabb galopp på distansen på de sex galoppsprången efter oxern eftersom vi hade lite fart med oss redan och vi kommer lite, lite nära på nummer nio som hon bara snuddar vid lite lätt och bommen trillar till och med ner år fel håll. Landar i rätt galopp, håller rytmen och avslutar med kombinationen som hon hoppar bra och utan att jag behöver hjälpa henne fram till B-hindret, skönt att känn att hon tog tag i det. 
Riktigt nöjd med rundan eftersom galoppen var så bra. Bara lite korsgalopp på en distans och alla byten satt där de skulle utan att jag behövde bryta av. Hon hade lärt sig massor från dagen innan.Så till söndagens runda som vi tyvärr bara har tre språng filmade. Det blev en felfri runda, och den bästa rundan på helgen. Hon var så fin, hade självförtroende, hoppade bra i båda kombinationerna, ingen korsgalopp, rytmiskt och bra rakt igenom!


CASH FLOW lärde sig massor på den här helgen. En jättefin bana med fina hinder och bra banbyggnad som utvecklar hästarna!


Läst 14922 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
26
2014

Helgen har spenderats i Norrköping på deras fina tävlingar. Det var elittävling med första delomgången av Volkswagen Grand Prix. Det var mycket duktiga ryttare på plats och det är kul och lärorikt att se. Malin Baryard hoppade många fina hästar och det roligaste var att se BALTIMORE hoppa igen efter hans tävlingsuppehåll. Vilken häst, helt fantastiskt fin!
I Grand Prix klassen var det även roligt att se Douglas Linderlöws häst UDERMUS, wow vad den hoppade fint!


Mina hästar har varit duktiga och hoppat fint. CASH FLOW som inte kändes att vara i form för lite mer än en vecka sedan var över förväntan bra. Hon var så lugn och hoppade fint, jobbade bättre och bättre för varje start inne på banan. Gjorde tre starter i 120 klasser och var felfri första dagen, ett nedslag andra dagen och var felfri tredje dagen igen! Härligt! Nöjd med hur jag har jobbat på och hur jag la upp planen för henne fram till tävlingen.ACINDO kändes jättefin och hoppade bra. Red 130 klasser första och andra dagen. Hade ett nedslag i omhoppningen första dagen, inget att säga om, en rivning som kan bli. Andra dagen var det en tidshoppning och vi galopperade på och svängde de snävaste vägarna. Rev tyvärr sista hindret och det tar jag på mig helt. En felfri runda hade räckt till en tredje placering i det starka startfältet!


Igår skulle jag hoppa 140 klassen med henne och allt kändes bra. Hade en bra plan vid framridningen och bangång. Hon har aldrig känts så fin i uppvärmningen, mjuk och lösgjord i hela kroppen. Framhoppningen började också perfekt. Vi hoppar inte henne högt på oxern för hon blir osäker på framhoppningen, inte inne på banan. Nu blev oxern en aningens lite för hög, kanske 130 höj och det gick inte. Kom bra till hindret och perfekt läge men det blev en riktig tvärnit och jag slungades av och rakt in i hindret. Vilket smäll jag fick! ACINDO såg lite chockad ut när jag låg där bland bommarna. Jag har nog aldrig ramlat av på det sättet innan, rekommenderas inte!
Satt upp igen, hoppade en låg oxer och ett stort räcke och hästen kändes jättefin. Gick in på banan och hoppade de tre första hindren. Sen utgick jag för jag kände mig inte bra och hade ont. Kunde inte göra ACINDO rättvisa med stel ridning och i en 140 klass krävs det ridning på en känslig häst. De tre sprången vi gjorde kändes bra, ACINDO undrade nog varför banan var så kort!


Så idag har/är jag stel som en pinne och har bara ridit en häst. Det går förhoppningsvis över på några dagar så det är bara att härda ut och jobba på!Fina lilla CASH FLOW.


Läst 15128 ggr Kommentarer Kommentera

ACINDO och CASH FLOW har jag rakat av pälsen idag, de började bli lite långhåriga. Nu är de friserade och badade inför tävlingen. Skönt att båda två är så snälla att raka så det gick snabbt.Red båda två och trimmade lite på fälten. ACINDO var hur fin som helst, att sitta och le ett helt ridpass är underbart, på ett stort grönt fält. Det är livet!CASH FLOW var lugn igår, ganska vild idag, henne blir jag aldrig förvånad över! Vild i början, blev fin mot halva ridpasset och avslutade bra. Genom kroppen med bra stöd. 


Red även LORD och han är så härlig den hästen, vilken galopp han har. Travade och galopperade på grusvägen och det går nästan rysningar genom kroppen när han rullar fram i galopp! Malin gjorde oss sällskap med LOVELY.


CELVIN och CARLINA fick hoppa idag, samma övning som de andra gjorde igår.


Lastbilen är packad, Malin och jag har hjälpts åt. Nu blir det lite sömn, vi rullar klockan sex imorgon bitti mot Norrköping!ACINDO i Norrköping i maj i år, kom sexa i 7 star 140 finalen!Följ oss i helgen på Instagram: theresetettenyman


Läst 21635 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
21
2014

Idag har jag hoppat bana med ACINDO och CASH FLOW. En bana med raka linjer, böjda linjer och kombination. 
ACINDO var jättepigg och var glad att få hoppa. Lite stark i början och låg på framåt. Hoppade fint på slutet och avslutade med ett räcke på 140 cm som hon hoppade med lätthet. ACINDO!!!!


CASH FLOW var dagens utropstecken, hon var så lugn! Dressyrträningen gav resultat från igår, snabbare än vad jag hade trott. Många fina språng bjöd hon på.
Nu känner jag mig väl förberedd med båda hästarna inför helgens tävlingar i Norrköping.
Det ska bli kul att åka dit ner och tävla. Det är första omgången av Volkswagen Grand prix och jag kommer rida kringklasserna. Volkswagen går i 150 klass med kval på lördagen till söndagens final. Sen finns det 130-145 klasser att rida som jag kommer göra med ACINDO. CASH FLOW hoppar 120 klasser bedömning A. Det är nyttigt för henne att åka med dit och samla rutin inför framtiden. Det är på bra tävlingar man utvecklar både sina hästar och sig själv som ryttare!


Bild från Norrköping tidigare i år, CARDINI och jag.


LORD, LOVELY och CARLINA har ridits ut och jobbat på grusvägarna. CELVIN har gått dressyr och ska hoppa imorgon.


Övrig tid har jag spenderat i täckesrummet. Väggarna är målade i vitt och alla täcken sorterade och ihop vikta och tillbaka in på hyllorna. Det tog mig 2,5 timme att bara vika och lägga in täcken igår...


Tomma hyllor längs ena väggen...Högen med täcken som jag gått igenom, sorterat, slängt en del, några ska på lagning och de flesta vikas ihop och...tillbaka in i hyllorna!
Andra långväggen med hyllor på väg att fyllas upp!


Sen lite jobb framför datorn så sprang denna dag iväg!


Läst 19013 ggr Kommentarer Kommentera

Igår tränade jag dressyr för AC. Red både ACINDO och CASH FLOW så det blev nästan två timmars träning. Trodde inte jag skulle komma upp ur sängen idag men det gick fint!


Först red jag ACINDO och vi började med skrittjobb efter att jag joggat igång i alla gångarter. 
Skrittade på en mindre fyrkant och gjorde bakdelsvändningar i hörnen. Sedan kom vi fram i trav och gjorde långa skänkelvikningar på diagonalerna. Undan höger tappade jag henne lite i formen så fick nöta en liten stund med att ha henne rak och inte böja henne för mycket i halsen. Släppte igenom fint efter några diagonaler.
Gjorde sedan en del övergångar skritt-trav-skritt-trav. ACINDO är så känslig så jag behöver bara tänka, gör jag för mycket blir det för mycket reaktion hos henne och vi tappar oss lite. 
I galoppjobbet höll vi oss först på fyrkanten och gjorde små tempoväxlingar. Tränade rakriktningen. I vänster varv ska jag tänka lite öppna så får jag henne rak. Lättare i höger varv. Gick in på de stora volterna efter en stund och öppnade upp galoppen, ökade ordentligt några gånger för att sedan komma tillbaka till normal arbetsgalopp.


Vi gick sedan in på diagonalerna i galopp och gjorde galoppslutor. In några steg, rak häst framåt några steg sedan diagonalsluta igen några steg och i slutet när vi närmade oss kortsidan, ett galoppombyte och samma sak i det nya varvet. (det här är en av mina favoritövningar)
Vi avslutade galoppjobbet med att jobba på rakt spår på fyrkanten, samla galoppen ordentligt, efter två tredjedelar av långsidan en bakdelsvändning tillbaka och sedan ett byte. Gjorde några sådana övningar. Gick in på volten och samlade galoppen och lät henne komma ner i djup form. Avslutade i normal galopp och låg form innan vi travade av långsamt. Har aldrig haft sån fin känsla på henne som igår och det finns mer att plocka fram i både hästen och mig. Vi lär oss hela tiden och det är tjusningen med ridningen, man är aldrig fullärd!CASH FLOW var het på gröten igår och fick göra mycket övergångar och skänkelvikningar på långa diagonalerna. När hon slappnade av så övergick skänkelvikningen i sluta. 
Vi prövade även att göra galoppslutor i galopp och det gick över förväntan även om hon var väldigt framåt.

Jobbade även med att minska volterna i en spiral in mot mitten för att flytta ut på den större volten igen. Det handlar mycket om att hon ska slappna av och acceptera jobbet, helst vill hon bara köra sitt race och springa på. Det är en utmaning med den lilla hästen, så har hon alltid varit. Det avslutande travjobbet med öppnor längs långsidorna och serpentiner var riktigt bra. Hon slappnade av och jobbade igenom kroppen bättre än i galoppen. 
Jag har några veckors jobb framför mig för att få henne i bra form i markarbetet, vilket är en utmaning och roligt!


Mycket text blev det, hoppas det var kul att läsa lite av vad vi gör på ett dressyrpass. 
AC, hoppas jag kunde förklara någorlunda av övningarna?!Läst 15950 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
19
2014

Nu har det snart gått ett år sedan CAHLUA så tragiskt rycktes bort från mig, en av de värsta dagar i mitt/vårat liv. 
Att hitta sin bästa vän i hagen med ett brutet ben och inse att det finns inget att göra, bara så snabbt som möjligt få hjälp så hon kunde somna in. 
Jag är tacksam att veterinär Sara Wallgren kunde komma så snabbt och hjälpa oss.CAHLUA var en underbar häst och våran resa tillsammans från att hon kom till mig som en häst näst intill omöjlig att rida. Sedan utvecklas till en fantastisk tävlingshäst med seger i Globen, Stockholm Horse Show och placeringar i svår hoppning. 
Vår resa tog slut alldeles för tidigt och brutalt. CAHLUA kommer alltid finns i våra hjärtan och alla fina minnen lever vidare!


En video som Angelica från Horzenet spelat in hos mig.

Lycka!


CAHLUA i Globen, påväg mot seger!


Läst 14111 ggr Kommentarer Kommentera

Sitter framför datorn och känner mer för att sova! Har en del grejer att ta tag i med planering, mail, bokföring och annat som ingår i "livet med hästjobb" och egen företagare som försöker få tillvaron att gå ihop. Men det är så otroligt roligt också, gillar att ha många järn i elden så klagar inte!


Björn han har också fullt upp med jobbet och att hinna med grejer här hemma. Han sitter just nu och sladdar ridhuset....


Har många ideer på gång i mitt huvud så det gäller att få ner planeringen i text. Ska planera in lite helgkurser framöver. 


Tänkte redan nu ha en uteritt med fika. Söndagen 31/8. Kom och rid med ut på någon av mina hästar.
Vi rider ut och njuter av naturen och hästarna! Skritt och trav på grusvägar, över ängar och genom skogen.
Därefter gott fika!
Pris 400 kr.

Välkommen att boka på tel 070-7975888. Tveka inte att boka in en härlig uteritt!


Läst 13785 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.