Therese

Den här veckan så är det hoppning och markarbete på schemat. I måndags så red jag markarbete med travbommar, travhoppning, studs och enkelhinder. Nyttigt för hästarna med lydnad, styrketräning och teknikträning.
Idag eller igår eftersom klockan nu har passerat midnatt så har hästarna dressyr ridits och LORD har longerats, honom jobbar jag från "marken" någon dag i veckan. Imorgon blir det samma övning igen som i måndags.

Veckans markarbete och hoppövning!

En fin bild på min fina LORD när vi var ute på promenad innan longeringspasset.

Här en video på övningen som jag rider, värmer upp på de olika delarna och avslutar med den här banan. Duktiga LILL-LADY!


Läst 17163 ggr Kommentarer Kommentera

Nu när sommaren närmar sig slutet så insåg jag att den årliga stalltvätten närmade sig som ett stort hinder som skulle övervinnas vare sig man vill eller inte! När vädret var så otroligt bra så bestämde jag att i onsdags så skulle det ske, alla bäddar mockas ut ur boxarna och stallet tvättas! Det är ju inte ett litet projekt men det gick otroligt smidigt i år, det har aldrig gått så snabbt tror jag!
Towe, Malin, jag och vår praktikant Linn hjälptes åt att skotta skit och sen började jag tvätta boxar.

Först ska det mockas rent. Tappar man motivationen är det bara att titta på prisväggen!!!

Anledningen att det gick så snabbt i år var nog den sprillans nya högtryckstvätten som var helt suveränt bra! Vi behövde inte skrubba boxväggar med borste i år, skiten rann av så fort jag riktade munstycket mot den!!!

Haha, jag full med skit, vatten och målarflagor, glamoröst!!!

På sex timmar hade vi tömt, tvättat och sopat ut vatten från stora stallet! Helt fantastisk känsla när det var klart! Tack tjejer, ni var så duktiga!

Dagen efter bestämde jag mig även för att kasta på lite färg i stallet så det blev en shoppingtur till stan och inhandlade färg och sedan målade jag resten av eftermiddagen/kvällen. Rollade på den sista färgen vid halv elva snåret på fredagskvällen!

Lagom trött på fredagskvällen!

Nymålat och fint, kommer gråta en skvätt när hästen för första gången trycker upp rumpan mot väggen och bajsar...

Lördagmorgon var tidig, fodrade och åkte sedan till sala på ponnytävling. Flera av mina elever skulle tävla så jag hjälpte till lite och det var roligt! En andraplats i en av klasserna till en av eleverna var det bästa resultatet och så roligt!
Lördag eftermiddag var det galopp på stubbåkern med sex hästar, vi red i två omgångar så det var ett härligt gäng som dundrade fram på stubben i strålande sol, helt underbart roligt!

Kräftskiva igår kväll hos grannen och det var så roligt! Björn med egentillverkad hatt!

Idag var det lite segare att vakna men inte var det vilosöndag för det. Hästarna hade visserligen vilodag efter att ha ridits hela veckan. Lilla stallet behövde också tvättas så det gjorde jag på eftermiddagen. Så nu är alla boxar tvättade och den känslan är helt fantastisk, lika skönt varje år när det är klart! Några boxar kvar att måla sen är det klart för i år och att gå in i ett rent nymålat stall med nyspånade boxar, det är ljuvligt, då glömmer man lika fort ångesten som man hade innan man satt igång med projektet!


Läst 12384 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
23
2016

Nu har mina hästar och jag lite tävlingspaus fram till vecka 36 då vi tävlar igen. Så nu blir det en mer intensiv träningsperiod för dem med varierad träning som alltid. Den bästa tiden på året det är nu tycker jag, för det är lagom temperatur och fina soliga dagar utan insekter, perfekt ridväder.
Att sedan bonden har börjat tröska och det finns stora härliga stubbåkrar att rida på gör inte livet sämre, tvärt om!

Så nu är det konditionsträning på stubbåkern flera dagar i veckan. Det fältet vi är på nu är så stort så ett varv tar fem minuter att galoppera. Sen skrittar vi och så kör vi ett varv igen, skritt paus och galopp igen. Det är bland det roligaste som finns att galoppera fram på fältet och känna fartvinden, power och hästens frustningar!Sen varvar jag konditionsträningen med skritt i skogen minst en dag i veckan och sedan markarbete i ridhuset med olika bom övningar och hinder. Så ser veckorna ut framöver innan det är tävlingsperiod igen.

Jag måste bara avsluta mitt inlägg med att vilken vecka det var med Peders OS SILVER, helt fantastiskt!!!! SUPERSTORT GRATTIS till medaljen!!!!! Att Nick Skelton 58 år tog guldet var också det riktigt välförtjänt, vilket ekipage! Det ger oss hopp om att kunna hålla på med sporten i många år, i med och motgångar!


Läst 22425 ggr Kommentarer Kommentera

Det blev en lyckad tävlingshelg i Borlänge för alla mina hästar! Vi hade med oss LILL-LADY, LORD, LOVELY och CASH FLOW. Tävlingen var på travet och det var mycket trevligt och bra på alla vis!

Utsikt över travbanan från vår lastbil.

Helt fantastiskt bra uppstallning hade vi! Kolla så smart, att bara öppna fronten i boxen och kunna ställa upp hästen och sadla! LILL-LADY klar för start.

LILL-LADY gjorde nu sitt första meeting med allt vad det innebär! Resa en bit, sova borta, veterinärbesiktning och hoppa flera dagar på rad. Hon måste vara en av de coolaste hästar jag haft, allt tar hon med ro! Sen att det kom lite bocksprång på framhoppningen och inne på banan innan start det är helt ok!
För henne var det tre lärorika dagar och hon avslutade på bästa sätt med en felfri runda på söndagen, så roligt!

Björn och jag med LILL-LADY efter hennes felfria runda på söndagen!

De andra hästarna hoppade också strålande bra! CASH FLOW var felfri och kom två och trea i 120 klasserna, avslutade sedan med en bra runda i 130 klassen med ett nedslag.

Ärevarv med CASH FLOW!

LOVELY kom fyra första dagen och avslutade med att dela segern i 130 klassen på söndagen efter en felfri runda!!!

LORD hade ett nedslag i lördagens 130 och var sedan felfri och var med på den delade segern i söndagens 130 klass, hur kul som helst!!!!

LORD på framridningen, spanar ut över banan.

CASH FLOW och helgens prisrosetter! Hon kom tvåa och trea och fick en blå och en gul rosett. LORDS är den ena blågula och den andra är LOVELYS. Den röda är också LOVELYS och den vita är LILL-LADYS! Fin samling!


Läst 25876 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
11
2016

Imorgon åker vi till Borlänge för tävling hela helgen. Det ska bli kul, jag ser verkligen fram emot att tävla även om det bara var några dagar sedan vi var på Sundbyholm. Vi byter en travbana mot en annan, från Sundbyholmstravet till Romme. Båda har fina ridbanor på travbanans innerplan. På Romme är det gräsbana så vi får komma ihåg broddarna.

Hästarna LORD, LOVELY och CASH FLOW har haft en ganska lugn vecka sedan vi tävlade. Två dagar med lång skrittrunda i skogen, en dag bara hage, longerats igår och idag har jag trimmat lite lätt markarbete.
LILL-LADY ska få följa med på meeting i helgen och hon har ridits lite mer i arbete än de andra. Hoppat en dag och det kändes bra. Ska bli spännande att ta med henne på äventyr!

Här några fina bilder från när jag red idag, det är LOVELY!

Härligt ute idag.

Jag blir glad av att rida henne varje dag!


Läst 24168 ggr Kommentarer Kommentera

LOVELY LADY SB, min sjuåring som är min egen uppfödning efter RANTADOU, den första hästen som jag utbildade själv och red 150 hoppning på, uppfödd av min mamma och pappa! Vilken familjegrej!!! Man måste få vara lite stolt!

Foto: Michael Sundin. LOVELY och jag.

LOVELY har verkligen utvecklats enormt det sista året. Jag började tävla henne förra året i september då hon var sex år. Före det hade hon varit ute på några pay n jump med mig och ridits hemma. Hon kändes helt enkelt inte färdig att ut och tävlas tidigare. Hon reds in som treåring och har utbildats sedan dess. Så när jag väl bestämde mig för att ge henne en riktig chans att utvecklas som tävlingshäst så tackade hon för det och säkert för att hon fått den tiden som hon fått att mogna och utvecklats.

Hon gjorde tio starter förra året i en meter och 110 klasser, samt en felfri debut i 120 klass, den enda starten på den höjden förra året. Bilden är från 120 debuten, foto: Roland Thunholm.

I maj i år debuterade hon 130 klass och har med de två starterna i helgen på den höjden startat 130 sex gånger. Hon gör allt så bra och rätt! Stor galopp, ridbar och modig. En intelligent häst som älskar att tävla!


Hon är efter LOOPING, RANTADOU-RASTELL. Foto: Linda Öberg.

Som föl tillsammans med mamma RANTADOU och bästa Towe!

Jag är så otroligt glad för min fina häst!

De fina bilderna på LOVELY har min kompis Linda Öberg fotat.Läst 26661 ggr Kommentarer Kommentera

Idag var det sista dagen på Sundbyholm och jag var där som publik, ovanligt men roligt! Det var finaldag idag och jag ville inte missa 140 silverfinalen som Jessica och Ulrika hade kvalat till och det var verkligen spännande och roligt! En final är alltid svår men de red så bra och hästarna hoppade fint och felfritt både i grundomgången och omhoppningen!!!

Det räckte till en andraplats för Ulle och Jessica kom trea!

Själv så tävlade jag i torsdags och sedan fredag och lördag. CASH FLOW fick hoppa en lägre klass på fredagen med det vanliga tvådelade tränsbettet igen. Hon överhoppade sig dagen innan på ett annat bett jag har provat i några starter. Tillbaka till det enkla och det blev bättre. Hon hoppade avslappnat och bra, blev en sjundeplats i 120 klassen! På lördagen hoppade jag 130 klassen och det var en nyttig runda, visserligen med två nedslag men hon hoppade bra och jag fick en bra känsla igen vilket är det viktigaste!

CASH FLOW med sin rosett!

LOVELY hoppade 130 klassen både fredag och lördag, jättebra rundor. Hon är så fin min häst och vilken inställning hon har. Hon har bara gjort sex starter på den höjden och det är inte ens ett år sedan jag började tävla henne. I love Lovely!

LORD min stora nallebjörn med det omväxlande humöret har verkligen satt mig på prov denna helgen. Jag har fått tänka till ordentligt för att han ska fungera, efter Varberg så har han blivit stressad men det har blivit bättre och bättre de här dagarna. Felfri på hinder både torsdag och fredag och sedan ett nedslag igår. Jag tänkte skriva lite mer om hur jag tänkte och gjorde med honom men det får bli i nästa inlägg för nu är jag för trött för att orka tänka tillbaka på detaljer. Jag är väldigt nöjd med tävlingen och det känns roligt! Tack Sundbyholm, era tävlingar är BÄST!!!
Tack Michael Sundin för som alltid fina bilder!!!


Läst 23928 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
04
2016

Idag var det vår första tävlingsdag på Sundbyholm och det gick jättebra! Hade med LOVELY, LORD och CASH FLOW. Alla tre hoppade samma klass, 125. Vi har inte så långt till tävlingen så det är skönt att kunna åka emellan och sova hemma!

Alla tre hästarna travade genom veterinärbesiktningen sen så var det bara att göra klart för start. LOVELY var först av de tre och hoppade en kanonrunda, felfri och snabb. Det blev en femteplats av sjuttio starter!

Prisutdelning!

Sen var det LORDS tur och han var lugn hela vägen från lastbilen till framridningen och framhoppningen. Jag red honom lugnt och ställde inga stora krav utan han ska känna att det är lätt. Efter hans superstressade tillvaro i Varberg så var jag lite orolig hur han nu skulle vara. Red in på banan när den före mig hade hoppat halva banan för att inte vara där inne för länge innan start. Gjorde en liten halt på mitten för att vänta tills det var vår tur. Då började LORD krångla lite, snurrar runt på stället, backar och ska inte gå framåt. Så jag försökte bara få honom att börja trava framåt åt nåt håll men det tog mer än de 45 sekunder man har på sig att passera startlinjen efter att man fått startsignal. Han slutade iallafall med "snurrdansen" så jag kunde fatta galopp och starta. Tiden går igång efter 45 sekunder även om man inte passerat start så vi fick tre tidsfel. Rundan var bra, han släppte den lilla spänningen han gick in i först och hoppade runt felfritt på hinder, lugnt och fint. Sen kunde jag bryta av och skritta lugnt ut från banan, så skönt!!! Hoppas han håller sig lugn imorgon igen, det är bara tålamod och ge honom tid.

CASH FLOW hoppade runt med ett nedslag på näst sista hindret, hon kändes fin men imorgon byter jag till det vanliga tvådelade tränsbettet som jag brukar ha, På det jag har nu, ett gummibett med dubbla tyglar får jag inte lika bra känsla på. Så vi ser hur det känns imorgon.

CASH FLOW!

På banan fanns det ett alternativ om man ville hoppa den riktiga vattengraven eller ett räcke med vattenmatta. Jag har aldrig hoppat riktigt stort vatten med hästarna men idag kändes det som att de var redo för det så jag hoppade vattengraven med LOVELY och CASH FLOW, båda två hoppade fint över utan att tveka, härligt!
Speciellt med CASH FLOW kändes det kul att hon bara flög över, hon har haft svårt för att hoppa över diken, vattenpölar och annat hemma i skogen om man nu kan jämföra det!

LOVELY över vattengraven!

När man har nära till tävlingen så hinner man göra saker hemma också. Hade lite lektioner på eftermiddagen, ett veterinärbesök och red två hästar till. Tur att Björn lagar middag så vi överlever, för efter den så gick vi ut och gjorde klart det sista i stallet med kvällsmockning och lite annat. Nu blir det sova, imorgon kör vi igen!


Läst 21405 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
03
2016

Det känns som att sommaren går fort, samtidigt inte. Nu är det augusti, en månad som jag tycker om! Det betyder också Sundbyholm summer games, det har börjat redan men jag tävlar från imorgon! Det ska bli kul, längtar faktiskt dit, nu är det ett tag sedan jag var där och tävlade.

ACINDO på Sundbyholm!

Igår så longerade jag LORD och han fick jobba över bommar i både trav och galopp. Han var riktigt duktig. Det kommer jag göra minst en gång i veckan med honom, det är nyttigt att se hästen från marken. Dagen innan så gjorde jag samma jobb med CASH FLOW och LOVELY. De två fick hoppa igår och det kändes jättebra så nu är jag sugen på tävling!

LILL-LADY var ut i skogen tillsammans med BEGONIA som nu är igång efter sommarvilan. Även CELVIN har varit i skogen tillsammans med ponnysarna så det är varierad träning här som alltid!

Björn som vattnar ridhuset med den nya "vattentanken"!

Nu ska jag iväg på ett litet äventyr innan jag ska rida på eftermiddagen. Vad det är kommer ni få veta lite längre fram om allt går som det ska!


Läst 15060 ggr Kommentarer Kommentera

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.